Μια κυβερνητική δέσμευση κατόπιν ενεργειών της απερχόμενης ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) επετεύχθη σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων. Ο λόγος για την ειδική οικονομική ενίσχυση των στελεχών του ΠΝ που υπηρετούν στο Αρχηγείο Στόλου ΠΝ και εκτελούν πλόες και αποστολές με τις μονάδες του ΠΝ. Η οικονομική ενίσχυση (τα λεγόμενα πλεύσιμα) του προσωπικού του ΠΝ οφείλει να πιστωθεί στο απερχόμενο Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ καθώς και στο πρώην Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ.

Κατόπιν των εισηγήσεων και των πιέσεων που ασκήθηκαν από τη φυσική ηγεσία του ΠΝ στη πολιτική ηγεσία και απευθείας στον πρωθυπουργό λόγω του μεγάλου κύματος παραιτήσεων, η κυβέρνηση αναγνώρισε και συμπεριέλαβε το δίκαιο του αιτήματος της απερχόμενης ηγεσίας του ΠΝ.

Στο σημερινό νομοσχέδιο εισήχθη η τροπολογία με την οποία τα στελέχη του ΠΝ θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση η οποία θα έχει μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα και θα ορίζεται με βάση τις ημέρες που τα πλοία βρίσκονται σε αποστολή είτε για εθνικούς είτε για συμμαχικούς λόγους. Η δαπάνη είναι ύψους 19 εκατομμυρίων ευρώ.

Η οικονομική ενίσχυση αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση στο εθνικό έργο και αποστολή που επιτελεί το ΠΝ διασφαλίζοντας τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως λόγω των πολλαπλών εθνικών υποχρεώσεων και επιχειρησιακών αναγκών τα πλοία έχουν διπλασιάσει τη θαλάσσια παραμονή τους. Ενδεικτικώς κατά τη πολύμηνη ελληνοτουρκική κρίση του 2020 με το ΠΝ στη πρώτη γραμμή οι μονάδες του Στόλου αναπτύχθηκαν επί μακρό χρονικό διάστημα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.