Το πράσινο φως στην πώληση των F-35 στην Ελλάδα έδωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος από το Delphi Economic Forum στην Ουάσιγκτον. Βάσει της διαδικασίας πρέπει να συμφωνήσουν επίσης ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της επιτροπής, Τζιμ Ρις, καθώς και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος στην αντίστοιχη επιτροπή στην Βουλή (Μάικλ Μακόλ, Γκρέγκορι Μικς).

Όταν εξασφαλιστεί αυτή η συναίνεση, κάτι που εκτιμάται ότι είναι ζήτημα χρόνου, τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα ειδοποιήσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την επικύρωση της αμυντικής σύμβασης.

Υπενθυμίζεται πως εντός του Φεβρουαρίου ή του Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) θα λάβουν την επίσημη απάντηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφορικά με το κόστος του προγράμματος ώστε να συναφθεί ακολούθως σε δεύτερο χρόνο η λεγόμενη LOA (Letter Of Acceptance) σε συνέχεια της αρχικής επιστολής που εστάλη (LOR – Letter Of Request).