Ορατός είναι ο κίνδυνος να μην εκσυγχρονιστεί το σύνολο των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού. Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας κατ’ επανάληψη, «θα εκσυγχρονιστεί ένας αριθμός φρεγατών ΜΕΚΟ» εννοώντας πως το πρόγραμμα θα στοχεύει σε τρείς ή και λιγότερες φρεγάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του DefenceReview.gr το πρόγραμμα δεδομένων των ανατιμήσεων των τιμών των πρώτων υλών και γενικότερα των τιμών, αναμένεται να σημειώσει αύξηση. Υπενθυμίζεται, πως η τελική οικονομική προσφορά την οποία είχε καταθέσει η κοινοπραξία των εταιρειών TKMS – Thales Netherlands ήταν του Νοεμβρίου 2022 με τιμές που είχε λάβει από τους επιμέρους προμηθευτές και εργολάβους το καλοκαίρι του 2022.

Σημειώνεται πως το κόστος είχε προσδιοριστεί στα 605 εκατομμύρια ευρώ ενώ θα απαιτούνταν άλλα 120 – 125 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων των φρεγατών με κύριους αναδόχους τις εταιρείες Raytheon (εκσυγχρονισμός των Phalanx ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ) και τη Bae Systems (εκσυγχρονισμός πυροβόλου ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ).

Το τελικό κόστος με τιμές 2022 είχε αναφερθεί περίπου στα 730 με 740 εκατομμύρια ευρώ για τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ 200 ΗΝ και με προϋπόθεση οι σχετικές εργασίες να πραγματοποιηθούν στη χώρα μας σε ελληνικό ναυπηγείο.

Επισημαίνεται πως στο πρόγραμμα εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα νομικά και γραφειοκρατικά κωλύματα, τα οποία δύναται να ξεπεραστούν με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή των Ελλήνων, όπως έγινε σε άλλες συμβάσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν. Ως σήμερα τα παραπάνω θέματα παραμένουν εκκρεμή και δεν έχουν επιλυθεί.

Φυσικά όσο παραπάνω καθυστερεί η ελληνική κυβέρνηση να συμβασιοποιήσει το πρόγραμμα, οι τιμές είναι βέβαιο πως θα αυξάνονται εκθετικά.

Τα παραπάνω δεδομένα συνηγορούν στη κατεύθυνση που ανέφερε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας σε αρκετές από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, σημειώνοντας πως «θα εκσυγχρονιστεί ένας αριθμός φρεγατών ΜΕΚΟ» και πιθανότατα των πλέον φρεγατών που καθελκύστηκαν τελευταίες. Μένει να δούμε εάν το παραπάνω σενάριο θα επιβεβαιωθεί και πόσες τελικά φρεγάτες θα εκσυγχρονιστούν.