Γράφαμε στο προηγούμενο αφιέρωμά μας στον παράγοντα πολυτυπία για το στόλο των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, ότι η Ελλάδα έκανε το λάθος να κυνηγήσει στις δεκαετίες του ‘90 και του 2000 την τουρκική αριθμητική υπεροπλία στον αέρα, επενδύοντας σε αριθμούς!

Και αυτό δεν το έκανε μόνο με το στόλο των μαχητικών F-16, μέσω διαδοχικών – αποσπασματικών αγορών, κάτι απόλυτα δικαιολογημένο δεδομένων των συνθηκών. Υπέπεσε στο πολύ μεγάλο ατόπημα να επαναλάβει το ίδιο και στο στόλο των Phantom. Σύρθηκε δηλαδή στην τουρκική κούρσα των αριθμών, υιοθετώντας επιλογές οι οποίες τελικά, όπως θα δούμε, δεν έφεραν κάποιο σημαντικό και μακροχρόνιο επιχειρησιακό όφελος.

Στη δεκαετία του ‘90 η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε από αμερικανικά αποθέματα 28 μαχητικά F-4E SRA (Southeaster Regional Agreement). Σημαντικότερη διαφοροποίηση σε σχέση με τα F-4E που η Πολεμική Αεροπορία είχε ενταγμένα σε υπηρεσία από τη δεκαετία του ‘70, ήταν το σύστημα διαχείρισης και άφεσης οπλισμού και ναυτιλίας NWDS (Navigation & Weapons Delivery System) συνδυασμένο με αδρανειακό σύστημα ναυτιλίας δακτυλίων λέιζερ. Επέτρεπε σημαντικά βελτιωμένη ακρίβεια άφεσης όπλων αέρος-εδάφους.

Τα SRA παραδόθηκαν το 1992, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1994, η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε και 27 φωτοαναγνωριστικά RF-4E από τη Luftwaffe. Παράλληλα, παραλήφθηκαν άλλα 64 A-7E και διθέσια TA-7C, από το Ναυτικό των ΗΠΑ. Στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ‘90 λοιπόν, παραλήφθηκαν συνολικά 117 αεροσκάφη που παρά τις αναβαθμίσεις που είχαν υποστεί (τα αμερικανικά) ήταν μίας άλλης εποχής. Παρά το γεγονός αυτό, εκείνη την περίοδο και για κάποια χρόνια, θα βελτίωναν το ισοζύγιο των αριθμών σε σχέση με την ΤΗΚ.

Η απόκτησή ενός τόσο μεγάλου αριθμού αεροσκαφών (φωτοαναγνωριστικών, μαχητικών και βομβαρδιστικών) ήταν μία λογική ενέργεια επίσης, δεδομένου ότι έγινε χωρίς κόστος. Ή για να ακριβολογούμε, με πολύ χαμηλό κόστος. Με την ένταξή τους όμως σε υπηρεσία, αυτό το δεδομένο ανατράπηκε. Γιατί σε όλα αυτά τα αεροσκάφη έπρεπε να γίνουν συγκεκριμένες αναβαθμίσεις, προκειμένου να καταστούν επιχειρησιακά και (υπό προϋποθέσεις) αξιόμαχα. Άρχισε λοιπόν μία διαδικασία με σημαντικό κόστος για την Πολεμική Αεροπορία και (από ότι αποδείχθηκε), ελάχιστο επιχειρησιακό όφελος.

Το κόστος λειτουργίας της 348 Μοίρας είχε φτάσει μέχρι και τα 40 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος! Όχι μόνο λόγω του πολύ υψηλού κόστους συντήρησης του RF-4E, αλλά και λόγω της τεράστιας κατανάλωσης σε καύσιμο που συνεπάγεται η αξιοποίησή τους. Ενδεικτικό είναι ότι το κόστος ανά ώρα πτήσης για το RF-4E, είχε υπολογιστεί το 2009 από το ΓΕΑ σε 16.350 ευρώ. Σχεδόν διπλάσιο από αυτό των F-16 όλων των εκδόσεων δηλαδή!      

– Τα “γερμανικά” RF-4E δεν αξιοποιήθηκαν στο σύνολό τους, σε αντίθεση με τα “αμερικανικά” -SRA. Χρησιμοποιήθηκαν τα 20 και τα υπόλοιπα έγιναν πηγή ανταλλακτικών. Σε πρώτη φάση περάστηκαν στα αεροπλάνα αυτά καλωδιώσεις, για να φέρουν πυραύλους αέρος – αέρος ΑΙΜ – 9P2/P4 και -L για αυτοπροστασία. Αργότερα σε κάποια εγκαταστάθηκαν εκτοξευτές θερμοβολίδων και αερόφυλλων ALE – 47, καθώς και συστήματα RWR τύπου ALR – 91.

– Επιπρόσθετα, αγοράστηκαν δύο ψηφιακές φωτομηχανές μεγάλης ακτίνας (LOROP), τύπου KS-127EO (ή C-295) από την αμερικανική Reccon Optical International (ROI) και αποφασίστηκε η αναβάθμιση στο ίδιο επίπεδο μίας εκ των δύο συμβατικών KS-127 που ήδη διέθετε η Πολεμική Αεροπορία. Η σχετική σύμβαση ύψους 23.369.732 δολαρίων, υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1999. Από το ποσό αυτό, η USAF θα λάβει 570.000 δολάρια ως διαχειρίστρια του προγράμματος. Θα ήταν δηλαδή η υπηρεσία που θα ενεργούσε αντί του Ελληνικού Δημοσίου, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά του. Κάτι που δεν έκανε ποτέ.

Το εν λόγω πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε ποτέ, λόγω σημαντικών αποκλίσεων από τις προδιαγραφές των KS-127EO, όπως περιγράφονταν από τον κατασκευαστή τους. Δεν απέδωσαν δηλαδή ποτέ έστω και μέρος των δυνατοτήτων για τις οποίες υπήρχε δέσμευση έναντι της ΠΑ.

Αγοράστηκαν τρία προηγμένα ατρακτίδια παρακολούθησης – καταγραφής ηλεκτρονικών εκπομπών και υποκλοπών τύπου ASTAC. Ενσωματώθηκαν σε συγκεκριμένα RF-4E χωρίς προβλήματα για τη διενέργεια αποστολών ELINT/SIGINT.

– Υλοποιήθηκε από την ΕΑΒ πρόγραμμα δομικής αναβάθμισης (SLEP – Service Life Extension Program) σε όλα τα F-4E και RF-4E της Πολεμικής Αεροπορίας ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ (5,11 δισεκατομμύρια δραχμές). Τα -SRA εντάχθηκαν στο πρόγραμμα καθώς ήταν κατασκευής της περιόδου 1967 – 1968 και είχαν βάλει μεγαλύτερο αριθμό ωρών πτήσης από τα ελληνικά F – 4E των προγραμμάτων Peace Icarus I & II.

– Υλοποιήθηκε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ηλεκτρονικών και εξοπλισμού αποστολής σε 36 F-4E (26 του προγράμματος P.I. I και 10 του P.I. II) της δεκαετίας του ‘70. Ανάδοχος η γερμανική DASA, λίγο αργότερα EADS. Το ύψος του προγράμματος ανήλθε σε 315 εκατομμύρια δολάρια (92,7 δισεκατομμύρια δραχμές).

Λέμε ότι η συνολική επένδυση που έγινε στα Phantom δεν είχε το ανάλογο επιχειρησιακό όφελος για την Πολεμική Αεροπορία με βάση τα παρακάτω αποτελέσματα:

– Το ατρακτίδιο ASTAC άρχισε να αξιοποιείται επιχειρησιακά στις αρχές του 2004. Από το Μάιο του 2017 που αποσύρθηκαν τα RF-4E το εξαιρετικών δυνατοτήτων αυτό σύστημα ELINT/SIGINT, παραμένει σε αποθήκευση. Πράγμα που δεν θα συνέβαινε αν είχε ενσωματωθεί στα διθέσια Mirage 2000BGM ή -5Mk2.

– H Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται στα δικαστήρια με την USAF, διεκδικώντας αποζημίωση 21,74 εκατομμυρίων δολαρίων συν τους τόκους, για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων – υποχρεώσεων της τελευταίας (https://www.bloomberglaw.com/public/desktop/document/THEGOVERNMENTOFGREECEHELLENICAIRFORCEvUSADocketNo119cv01615FedClO?1580672891#), όπως αυτές περιγράφονται στη LOA GR-D-BQM για την προμήθεια και την ενσωμάτωση των KS-127EO της ROI στα ελληνικά RF-4E.

Πράγμα που πάλι σημαίνει ότι η Πολεμική Αεροπορία στερείται τη δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών ISR (Intelligence Surveillance Reconnaissance) με τις σημαντικά μεγαλύτερες δυνατότητες που θα της προσέφερε μεγαλύτερος αριθμός ατρακτιδίων DB-100 που φέρονται από τα F-16C/D Block 52+ Advanced. Δηλαδή με τα χρήματα που κατέβαλε για τις ψηφιακές φωτομηχανές της ROI, οι οποίες βρίσκονται σε αποθήκευση στο ΚΕΦΑ για περισσότερα από 10 χρόνια, θα μπορούσε να προμηθευτεί άλλα τρία τουλάχιστον ατρακτίδια DB-110, μαζί με ένα πρόσθετο πλήρες επίγειο σύστημα λήψης εικόνας και δεδομένων στο έδαφος.

– Τα F – 4E AUP παραμένουν σε υπηρεσία με το ίδιο (RF-4E), μεγάλο κόστος ανά ώρα πτήσης και μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο σε ρόλους αέρος – αέρος, όσο και αέρος – εδάφους. Υπό προϋποθέσεις όμως και σημαντικούς περιορισμούς – συμβιβασμούς, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν σύστημα αυτοπροστασίας.

Τα παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα

Η εμμονή στην επένδυση στα φωτογραφικά Phantom και στη διατήρηση εξειδικευμένης Μοίρας φωτοαναγνώρισης σε υπηρεσία στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας (348 ΜΤΑ) κατά συνέπεια, πέρα από οικονομικό είχε και επιχειρησιακό αντίκτυπο.

Τα κονδύλια που όλα αυτά τα χρόνια απορροφούσε η συγκεκριμένη μονάδα σε ετήσια βάση, για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας της, θα μπορούσαν κάλλιστα να κατευθυνθούν στην προμήθεια και εκμετάλλευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τα Heron δηλαδή που τελικά ενοικιάστηκαν, εντάχθηκαν σε υπηρεσία με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα εδώ και μία δεκαετία πιθανότατα…

Το κόστος λειτουργίας της 348 Μοίρας είχε φτάσει μέχρι και τα 40 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος! Όχι μόνο λόγω του πολύ υψηλού κόστους συντήρησης του RF-4E, αλλά και λόγω της τεράστιας κατανάλωσης σε καύσιμο που συνεπάγεται η αξιοποίησή τους. Ενδεικτικό είναι ότι το κόστος ανά ώρα πτήσης για το RF-4E, είχε υπολογιστεί το 2009 από το ΓΕΑ σε 16.350 ευρώ. Σχεδόν διπλάσιο από αυτό των F-16 όλων των εκδόσεων δηλαδή!      

Σε αυτό το νούμερο περιλαμβάνονται το καύσιμο, τα λιπαντικά και το οξυγόνο, οι εργατοώρες του προσωπικού, τα ανταλλακτικά και το κόστος συντήρησης στην ΕΑΒ. Ένας απλός πολλαπλασιασμός του με τις 2.400 ώρες πτήσης που έβαλε μέσα στο 2009 η 348 Μοίρα δίνει το σύνολο του κόστους χρήσης των ελληνικών RF-4E. Από εκεί προέκυψε το ποσό των 40 περίπου εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο!

Πρόκειται για νούμερο που αυξανόνταν με γεωμετρική πρόοδο, αν σκεφτεί κανείς ότι η ώρα πτήσης του RF-4E το έτος 2006 κόστιζε 10.000 ευρώ!

Η κατανάλωση καυσίμου του Phantom είναι από μόνη της ένα σημαντικό θέμα. Με τις μανέτες σε θέση idle ανέρχεται σε 65 περίπου λίβρες (29,5 κιλά) ανά λεπτό για κάθε κινητήρα. Στον αέρα η μέση κατανάλωση φτάνει τις 100 λίβρες (45,35 κιλά) ανά λεπτό για κάθε κινητήρα χωριστά! Με τις μανέτες σε θέση Mil Power σε μέσα και μεγάλα ύψη, η κατανάλωση για κάθε κινητήρα κυμαίνεται μεταξύ 7.500 λιβρών και 9000 λιβρών. Δηλαδή μεταξύ 3.400 κιλών και 4.100 κιλών ανά ώρα ή μεταξύ 57 κιλών και 68 κιλών ανά λεπτό για κάθε κινητήρα!

Σε επιχειρήσεις όπου το αεροσκάφος θα χρειαστεί να πετάξει χαμηλά, ακόμη και με μέγιστο φορτίο καυσίμου (7550 λίτρα ή 13.559 λίβρες ή 6.150 κιλά εσωτερικά και 5070 λίτρα ή 9.105 λίβρες ή 4.130 κιλά εξωτερικά), η αυτονομία του υπό προϋποθέσεις ξεπερνά τις 1,5 ώρες! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γράφαμε ότι η Μοίρα των Phantom AUP καταναλώνει καύσιμο όσο 2,5 Μοίρες F-16 σε μηνιαία βάση.

Από εκεί και πέρα το Phantom ήταν και παραμένει ένας μεγάλος ευδιάκριτος στόχος. Το ηλεκτρομαγνητικό του ίχνος (RCS-Radar Cross Section) είναι τεράστιο. Το ίδιο «τεράστιο» όμως είναι και το υπέρυθρο ίχνος του. Με τους κινητήρες J79 να λειτουργούν στο idle, η θερμοκρασία εξαγωγής καυσαερίων (EGT-Exhaust Gas Temperature) φτάνει τους 200 βαθμούς Κελσίου. Σε λειτουργία με πλήρη στοιχεία αλλά χωρίς μετάκαυση (mil power), η θερμοκρασία εξαγωγής καυσαερίων ανεβαίνει στους 580 βαθμούς Κελσίου. Τέλος, με τους μετακαυστήρες σε λειτουργία, το EGT εκτοξεύεται στους 1.670 βαθμούς, καθιστώντας το αεροπλάνο ιδανικό στόχο για όλους τους πυραύλους IR νέας γενιάς.

Από εκεί και πέρα το Phantom ήταν και παραμένει ένας μεγάλος ευδιάκριτος στόχος. Το ηλεκτρομαγνητικό του ίχνος (RCS-Radar Cross Section) είναι τεράστιο. Το ίδιο «τεράστιο» όμως είναι και το υπέρυθρο ίχνος του.

Μόνο στο Βιετνάμ οι Αμερικανοί είχαν χάσει 528 από αυτά τα “θρυλικά” μαχητικά. Από την αντιεροπορική άμυνα των Βιετκόνγκ στην πλειοψηφία τους. Εμείς συνεχίσαμε να τα διατηρούμε σε υπηρεσία ακόμα και μετά την κατάρριψη του τουρκικού RF-4E από την Συριακή αεράμυνα το καλοκαίρι του 2012… Έστω και σε μικρότερους (μειούμενους με την πάροδο του χρόνου) αριθμούς. Το ίδιο δε αποφασίσαμε να κάνουμε και πρόσφατα και για τη δεκαετία που ξεκινά.

Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη διατήρησης του αριθμητικού ισοζυγίου στον αέρα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, κάτι που άλλωστε σημειώσαμε σε προγενέστερο αφιέρωμά μας (https://defencereview.gr/polemiki-aeroporia-aparaititi-i-diat/), τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη παρουσίας της Πολεμικής Αεροπορίας σε κάθε σημείο του FIR Αθηνών. Από εκεί και πέρα όμως τίθεται ζήτημα προτεραιοτήτων. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη της δεκαετίας του ‘90. Τα κονδύλια (52 εκατομμύρια ευρώ) επομένως, που θα δαπανηθούν για την παράταση της παραμονής των Phantom AUP σε υπηρεσία μέχρι το 2027, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να “κατευθυνθούν” αλλού.

Σε νέα όπλα (SPICE) και συστήματα (SNIPER, LITENING+SAR, DB-110) για το στόλο των F-16, κατά προτεραιότητα. Ακόμα και τα F-16C/D Block 30 με ελάχιστες προσθήκες, μπορούν επιχειρησιακά να αποδώσουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και με σημαντικά χαμηλότερο κόστος. Επίσης, επειδή όλα δείχνουν ότι η 332 Μοίρα με τα παλιά Mirage 2000EGM/BGM θα διατηρήσει τους ρόλους anti-ship και αστυνόμευσης του ελληνικού FIR, θεωρούμε σκόπιμο να εξεταστεί το ενδεχόμενο η Μοίρα των Rafale να εγκατασταθεί στην 117 Π.Μ. στην Ανδραβίδα, ή στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να θέτουμε χωροταξικά ζητήματα για την Τανάγρα. Χώρος και υποδομές υπάρχουν ήδη σε άλλες μονάδες, για τη συγκρότηση και τρίτης Μοίρας εξοπλισμένης με γαλλικά μαχητικά. Το γιατί την χρειαζόμαστε αυτή την τρίτη Μοίρα το έχουμε αναλύσει ξανά και ξανά. Και το απέδειξε και η πρόσφατη εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα κατά την άποψή μας δεν επιτρέπεται να αφήσει ξανά την κατάσταση να εξελιχθεί σε βαθμό που να βλέπουμε F-16 φορτωμένα με Maverick, έτοιμα για αντιπλοϊκές επιχειρήσεις!

Κρατάμε τη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού της 12ης Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, βάσει τις οποίας “από εδώ και πέρα ότι αγοράζεται θα υποστηρίζεται για όσο χρησιμοποιείται”. Όσο για την 117 ΠΜ ήταν η μονάδα που ενέταξε το Phantom II σε υπηρεσία στην Πολεμική Αεροπορία πριν από 46 ολόκληρα χρόνια με επιτυχία. Εισάγοντας τη σε μία νέα εποχή. Το ίδιο μπορεί να κάνει και τώρα, με το Rafale. Όπως και η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Εν αναμονή περισσότερων εξελίξεων που είναι σχετικές με την απόκτηση F-35 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες.

Comments

 1. Χαρήκαμε όλοι για τα Rafale (όλοι;) αλλά θα περιμένουμε κι ένα άρθρο για την «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί αυτό το πράμα. Φαίνεται ότι οι εξελίξεις στο Αιγαίο είναι πολύ άσχημες.

   1. @ G-164g Ag-Cat
    Αμ, γιατί χτυπιόμαστε και λέμε ότι έπρεπε να πάρουμε τώρα 2 μοίρες Rafale και σε super τιμή?
    Θα μπορούσες να αποσύρεις και τα Fantom και τα 2000, να έχεις πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, μικρότερη οροφή στόλου και μεγαλύτερο ομογενοποίηση. Αυτό με τα 18 μόνο Rafale αντί για π.χ. 40, 20+20), θα μας κοστίσει πάρα πολύ κάποια στιγμή χρηματικά, χώρια οι δυνατότητες.
    Μεγάλη πατάτα που όσο και να την φυσάς, δεν κρυώνει. Δυστυχώς.

    1. Θα μπορουσαν να παρουν (αναβαθμιση παλαιων ; αγορα καποιον 😉 +6 mirage να δημιουργηθει μια μοιρα 30 αεροσκαφων, η μιση ως φορεις των sclap και η αλλη μιση ως φορεις των exoset. Aς βαλουν τα rafale στην Νεα Αγχιαλο. Αποσυρση phantom, απλων mirage και απ τα block 30 να κρατησουν καμια 20αρια. Μια δευτερη μοιρα +18 rafale f4 και τελος. Γενικα πολλα μπορεις να κανεις αρκει να γινει το σωστο με το βελτιστο δυνατο τροπο. Επιλογες υπαρχουν.

    2. Υποθεση κανω αλλα πιστευω οτι δεν ειχαν αλλα ελαφρως μτχ ραφαλ να μας δωσουν, (δεν το αντεχαν επιχειρησιακα να μειωσουν τοσο το στολο τους)
     και το 2027+ θα μπορουν (αφου θα παραλαβουν καμια50αρια καινουργια ως τοτε) και πιθανον και η δευτερη μοιρα να ειναι πολλα παλι ελαφρως μτχ.
     Ακομα ενας λογος ο γνωστος οτι με την αποσυρση των 19-20 διλιτρων μιραζ,
     το κοστος υποδομων (υλικων και ανθρωπινων) μειωνετε αισθητα αφου αριθμητικα ερχονται τα ιδια αεροπλανα 18 ραφαλ, ενω αν ερχονταν με τη μια 36 το κοστος θα ηταν γεωμετρικα πολλαπλασιο.
     Μια 5-6ετια μεχρι να μαθουμε καλα το αεροπλανο να αποδεσμευτουν και πιλοτοι και τεχνικοι απο
     την αποσυρση των φαντομ το 2027, και τοτε θα ερθει και η 2η μοιρα ωστε να μειωθουν οσο δυνατον τα εξοδα.
     Οι επιτελεις της ΠΑ ηταν παντα νοικοκυρεμενοι στο προγραμματισμο τους, οποτε δεν ανυσηχω.
     τι θεωρω δεδομενη τη 2η μοιρα το 2027

    3. Να θεωρείτε βέβαιο πως θα αγοραστεί πολύ σύντομα 2η μοίρα. Ευελπιστώ μόνο να πρυτανεύσει η λογική και έκαστη να αποτελείται τουλάχιστον από 20 τεμάχια.

    4. Πρέπει πάση θυσία να έχουμε 40-50 ραφαλ !!! Το ότι αναπαλαιοσαμε τα αρχαία Φ4 φάντομ που δεν έχουν καμία αξία στο σύγχρονο πεδίο μάχης ήταν από τα ανέκδοτα της ΠΑ η μάλλον του υπεύθυνου υπουργείου! Πρέπει πάση δύναμη να πάρουμε ραφαλ και αλλά… και να αποσύρουμε τις παλαιολόγος!!!

     1. για τα φάντομ ήταν καθαρά πολιτικό κριτήριο με γερμανικές τούρτες δώρο στους εκάστοτε αρουραίους. ..εεεε….πολιτικούς ήθελα να πω.όλα εκείνα τα ποσά άνετα αναβαθμιζαν τα υπόλοιπα Μιράζ με μια προμήθεια αεροσκαφών για κάλυψη απωλειών των δύο πιο σύγχρονων τύπων.

  1. Ποια αποστρατικοποίηση; Αυτοί που φαντασιώνονται κάποιοι και μετά κάποιοι άλλοι τρέχουν πίσω της φαντασιώσεις άλλων; Τώρα που κερδίζουμε στο Αιγαίο, Έβρο, Λιβυη και υπαρχει διεθνείς κατακραυγή προς Τουρκία… πιστεύει κάποιος ότι θα κάνουμε πίσω; Δεν καναμε στα δυσκολα …. τωρα κιολας Και με RAFALE κ και με καινούργιες φρεγάτες και με καινούργιους πύραυλους κτλ …. δεν υπαρχει λόγος!!!!!

   1. Επειδή κάθε τι πρέπει να μπαίνει και στο αντίστοιχο ιστορικό πλαίσιο…..θα ήθελα να θυμίσω οτι ολα αυτά τα F4 τα Sra και RF4 αντικαθιστουσαν τα F104 ,RF104, αν δεν κανω λάθος …και αντισταθμιστικά είχαμε πάρει και 170 leopard 1a5 αν δεν κάνω λάθος….

    1. Πολύ σωστός. Ότι θέλει γράφει ο Καθένας. Τα F-4E/RF-4E υπήρξαν η ραχοκοκαλιά της ΠΑ για δεκαετίες και τα καύσιμα τους τα πλήρωνε η Ελλάδα όταν είχε 3 φορές μικρότερο ΑΕΠ και πετούσαν τα F-4E σε τριπλάσιο αριθμό απότι σήμερα και σε απείρως μεγαλύτερη συχνότητα.

 2. »Εν αναμονή περισσότερων εξελίξεων που είναι σχετικές με την απόκτηση F-35 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες.»
  Make my day κ.Νικήτα.

 3. Το ιδιο ακριβως εγινε με την ψευτοαναβαθμιση των S το ναυτικο εισηγηθηκε αρνητικα αλλα ο γιαννος νοιαζοταν πρωτα για την τσεπη του ακομα μια πολιτικη αποφαση προς αποφυγη , το τελευταιο ¨»Εν αναμονή περισσότερων εξελίξεων που είναι σχετικές με την απόκτηση F-35 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες.» μας βαζει στην πριζα για αναμονη εξελιξεων στα μιραζ!!!

 4. Μια απορία έχω….

  Τα εκσυγχρονισμένα F4 AUP έχουν μετά την αναβάθμιση του ραντάρ τους τη δυνατότητα βολών BVR με AMRAAM, μάλιστα μπορούν να φέρουν 4 AMRAAM κι επιπλεον άλλα 4 AIM9

  Με δεδομένο ότι είναι δικινητήρια με μεγάλη εμβέλεια……δεν μας είναι χρήσιμα σαν «οπισθοφυλακή» να πλήξουν δηλ. από απόσταση τα Τουρκικά F-16 ιδιαίτερα στο τρίγωνο Κρήτη-Ρόδος-Κάρπαθος……και στο βάθος Κύπρος???

  Να αποσυρθούν…δε λέω….αλλά μήπως είναι νωρίς???

  Ας πάρουμε πρώτα μια δεύτερη μοίρα Rafale…….και τα αποχαιρετούμε τότε…..με τιμές!

  1. «Με δεδομένο ότι είναι δικινητήρια με μεγάλη εμβέλεια……δεν μας είναι χρήσιμα σαν «οπισθοφυλακή» να πλήξουν δηλ. από απόσταση τα Τουρκικά F-16 ιδιαίτερα στο τρίγωνο Κρήτη-Ρόδος-Κάρπαθος……και στο βάθος Κύπρος???»

   Έχουμε τέτοιες δικτυοκεντρικές δυνατότητες για να τα χρησιμοποιούσουμε σε αυτόν τον ρόλο;

   Και πόσα F-4 πραγματικά πετάνε και είναι ετοιμοπόλεμα;

 5. Κανονικά τα Rafale κάποια στιγμή πρέπει να κατέβουν Κρήτη, ο μικρός αριθμός τους όμως δεν νομίζω ότι αφήνει περιθώρια για τέτοιους σχεδιασμούς.
  Αφού λοιπον τα Rafale θα καταλήξουν Τανάγρα, η 332 Μοίρα πάει για απόσυρση αν και αλήθεια ειναι οτι θα μπορούσε να παραμείνει ως μοίρα ναυτικής κρούσης και διάφορα ατρακτιδια αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών…
  Τα F-4 η αναβάθμιση έγινε κουτσή με λίγα μαχητικά και δεν έγινε πιστοποιήσει περισσότερων όπλων και πυραύλων που ήταν το Ατού του αεροσκάφους. Αν είχαν πιστοποιηθεί μια σειρά όπλων όπως HARM, Harpoon, Spice κλπ θα ήταν ένα αεροσκάφος κρούσης με αξιόλογες δυνατότητες. Και εκεί δυστυχώς έγιναν μισές δουλειές.
  Άλλη μια λύση ήταν να αγοραστούν τα Ολλανδικά F-16MLU και να τα αντικαταστήσουν αλλά και αυτό δεν προχώρησε.

  1. Τα F-4 δεν έπρεπε να αναβαθμιστούν. Τα Μ2000Ε έπρεπε να αναβαθμιστούν στο επίπεδο -5 και τα F-16BL30 στο επίπεδο Bl50+ εκείνη την περίοδο, παράλληλα με την αγορά 60 F-16Bl52+ & 15 M2000-5MK2.

   Τα F-4 αναβαθμίστηκαν για να πάρει δουλειά η Γερμανία αλλά και για μικροπολιτικά και ενδουπηρεσιακά συμφέροντα.

   1. φιλε ===Gunner===

    –Δεν επρεπε να αγορασουμε καινουργια Μ2000-5ΜΚ2….επρεπε να αναβαθμισουμε αυτα που ειχαμε.Αναβαθμισαμε 10 κ αγορασαμε αλλα 15…κ αφησαμε τα υπολοιπα 25 στην λατασταση που ειναι τωρα…δηλ δεν κανουν για τιποτα.

    Με τα ιδια χρηματα μπορουσαμε να αναβαθμισουμε οτι Μ2000 ειχαμε κ να ειχε γινει σωστα η δουλεια.Εξαλου τα Μ2000 εχουν δυνατο σκελετο κ αντεχανε πολλες ωρες πτησης ακομα,δεν υπηρχε λογος να αγορασουμε καινουργια.

  2. Για μένα τουλάχιστον, αν βάλουν rafale στην Κρήτη, θα έπρεπε και η Κύπρος να αγοράσει. 20 απ τη δική μας μεριά 10 απ τη δική τους. Θα έπρεπε ν’ αρχίσουν πιεσεις στον Αναστασιαδη.

 6. Από την στιγμή που τα επιπλέον τα πήραμε δωρεάν, δεν θα έλεγα ότι με χαλάει που τα πήραμε, ας τα κάναμε ανταλλακτικά.

  Από το άρθρο καταλαβαίνω ότι τα καλύτερα τελικά ήταν τα Αμερικανικά, μου φαίνεται περίεργο πως και δεν αναβαθμίσαμε αυτά και να προσγειώσουμε τα άλλα.

  Αφού τα περισσότερα δεν πετάνε πλέον, να υποθέσω ότι το αυξημένο κόστος χρήσης είναι για τα όσα χρησιμοποιούμε ακόμη, άρα δεν θα έλεγα ότι είναι και καμιά τρομερή ζημιά.

  Όταν λέμε επένδυση στα F-4 τελικά πόσο κόστισαν όλες οι αναβαθμίσεις, τα ποσά που βλέπω φαίνονται μικρά, αλλά δεν ξέρω αν τα αθροίζω σωστά (μου φαίνεται σαν το συνολικό κόστος της αναβάθμισης των F-4 να ισούται με το κόστος αναβάθμισης ενός Μ2000?)

  Συμφωνώ ότι ήταν μεγάλο λάθος οι μεγάλοι αριθμοί, και ειδικά σε ένα αεροπλάνο που ήταν ήδη αρχαίο και έπρεπε να αναβαθμιστούν τα Μ2000 αλλά το budget δεν εφτανε (και δεν είναι ότι εφαγε τον προυπολογισμό το F4)

 7. Εγιναν πολυ λιγα λαθη στο παρελθον απο την ΠΑ. Η παλιατζουρα φ4 και α7 μετα το 1990 ηταν δωρεαν απο αποθεματα του δυτικου οπλοστασιου. Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ 130 F16 ΟΜΩΣ ΔΙΚΑΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑ απο το 1992 και μετα, ( σε σχεση με αυτους που γκαριζουν δεξια και αριστερα για φ18λ και φ15), τοσο απο πλευρας ποσοτητας (θα μας ειχαν μεινει καμια 20ρια φ17Η για 1 μοιρα), ποιοτητας (τα φ18λ τωρα ειναι παλιοσιδερα) και κοστους αποκτησης και χρησης. Με κινηση ΜΑΤ αντικατασταθηκαν ολα τα παλια αεροσκαφη σε 4 Πτερυγες Μαχης. Τα F16 θα πετα μεχρι το 2045, αναβαθμισμενα και φονικα. Το μικρο λαθος ηταν η μη ενεργοποιηση της Οψιον των 10 Advanced το 2005, που θα γινοντουσαν κι αυτα Viper. Απο εδω και περα , εκτος απο αλλα 18 Rafale στο μελλον, χρειαζονται οπλα μακρας ακτινας. Οσο για αυτους που φωναζουν για μονοτυπιες και πολυτυπιες, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΜΕΤΡΑΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ. Αυτον τον συνδυασμο τον εχει η ΠΑ μεχρι το 2030, με 3 τυπους μαχητικων Rafale, F16 και Mirage 2000 5 (164 αεροσκαφη) , ΕΝΑΝΤΙΑ του ΕΝΟΣ ΤΥΠΟΥ των 220 τουρκικων F16 Advanded, που κατωτερα απο τα δικα μας, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ AESA, METEOR, COMBAT RANGE, OSF κτλ.
  ΥΓ
  Η ΠΟΛΥΤΥΠΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΕΣ ΜΕ 4 ΚΑΙ 5 ΤΥΠΟΥΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ (τα φ4 στην Ανδραβιδα ειναι στοκ για εκπαιδευση τακτικης και σε περιπτωση πολεμου) και η οποια παλι ειναι ορος σχετικος που ισχυει μονο για μικρα πορτοφολια και οχι για αεροποριες τυπου Σ. Αραβια, Ν.Κορεα, Ιαπωνια, Καταρ, ΗΑΕ, που δεν τους νοιαζει το κοστος χρησης και ανταλλακτικων.

  1. Έγιναν πολλά λάθη, με ένα από αυτά να παραγγέλνουμε κάθε φορά μία μικρή παρτίδα F-16.

   Για να μην μιλήσουμε για άλλα λάθη (κινητήρες, ηλεκτρονικά, σύστημα αυτοπροστασίας, όπλα).

 8. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η πολυτυπία αεροσκαφών.

  Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι εκδόσεις που αγοράζουμε είναι πάντα κουτσουρεμένες σε ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ και ΟΠΛΑ!
  Μα αποτέλεσμα να εντάσουμε μαχητικά που στα χαρτιά είναι «μπόμπα», αλλά στην πραγματικότητα έχουν μικρότερες επιχειρησιακές δυνατότεςαπό αυτές που θα μπορούσαν να έχουν.

  Το έγκλημα είναι διπλό!

 9. Εξαιρετικό άρθρο οι θέσεις με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο!

  Τα F4E πρέπει να φύγουν το αργότερο όταν κηρυχθεί επιχειρησιακή η μοίρα με τα RAFALE —>2023?!

  Πετάνε πολύ λίγα αφού τα περισσότερα είναι καθηλωμένα στη ΕΑΒ

  Η διατήρηση τους στην υπηρεσία το μονο που εξυπηρετεί είναι η διατήρησης μιας Πτέρυγας Μάχης στη Ανδραβίδα με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις βαθμοφόρων ,πτητικά επιδόματα και τοπικά συμφέροντα

  Θα εκπλαγώ εάν διατηρηθούν τα EGM σε υπηρεσία !Αναμένουμε να δούμε

  πάντως κυκλοφορεί η πληροφορία πως οι απαιτήσεις μας από τους Γάλλους ηξεπερνάνε το budget
  που έχει τεθεί από πρωθυπουργικό επίπεδο

  Μην έχουμε πάλι φαινόμενο [email protected]!!

  1. »πάντως κυκλοφορεί η πληροφορία πως οι απαιτήσεις μας από τους Γάλλους ηξεπερνάνε το budget
   που έχει τεθεί από πρωθυπουργικό επίπεδο»
   Πληροφορια απο που;

  2. @CK
   Δηλαδη ρε CK ποσα λεφτα δινει το κούλι;
   Δεν ηξερε, δεν ρωτησε τις τιμες πριν κανει εξαγγελιες; Νομιζε οτι τα αεροπλανα πετανε γυμνα, διχως οπλα, βοηθήματα, υποστηριξη κλπ; Αλλα οταν πρωτα το λεει στους Γαλλους και μετα στο ΓΕΑ, οταν δεν συμβουλευεται τους ειδικους και δεν τους αφηνει να τα κανουν με τον σωστο τροπο (τεχνικοοικονομικη μελετη, εκδοση RfI κλπ) αλλα αυτοσχεδιαζει ενω εισαι ασχετος, μονο και μονο για να εξοφλησει πολιτικα γραμματια ή να αγορασει «προστασια» , τοτε καταληγουμε σε αυτα τα τραγελαφικα αποτελεσματα. Πιο μπακαλης, πιο προχειρατζης Πρωθυπουργος δεν θα μπορουσε να υπαρξει.

   Φοβουμε πώς ειτε θα παρουμε τα αεροπλανα «γυμνά», ειτε θα υπαναχωρησουμε και θα γινουμε παλι ρόμπα.
   Αφού εχει και συγκεκριμενο ….»budget» το κούλι, γιατι δε ρωταει τους στρατιωτικους τι μπορει να κανει με αυτο; Και εφ’ οσον του ελεγαν οτι το ποσο δεν επαρκει για να παρει Rafale σε επαρκεις αριθμους και με τα αναγκαια οπλα και παρελκομενα, να συνεννοηθει μαζι τους ωστε να αξιοποιηθει αλλιως. Αλλα το κούλι την εχει ψωνίσει σε τετοιο βαθμο, που νομιζει οτι με την προσωπικη «διπλωματια των εξοπλισμων» θα κανει τις κινησεις ματ στη διεθνη γεωπολιτικη σκακιερα. Μη χειρότερα……

   1. Είπαμε πολιτκή απόφαση!
    Δεν μας παίρνει να υπαναχωρήσουμε πάλι μετά τις [email protected]!!
    Ο Σουλτάνος περιμένει να κάνει ψώνια από τους Γάλλους και αυτός είναι σοβαρός άσχετα εάν έχει ξετιναχτεί η lira τους!
    Φοβάμαι πως θα πάμε σε αγορά χωρίς FOS και όπλα
    Η επαναπιστοποίησης των υπαρχόντων θέλει από 300mil+
    Έχει ακουστεί τίποτα για αυτό?

    1. Ο Σουλτάνος περιμένει να κάνει ψώνια από τους Γάλλους και αυτός είναι σοβαρός άσχετα εάν έχει ξετιναχτεί η lira τους!
     Τα θες και τα γραφεις αυτα CK ; Υπαρχει περιπτωση ενα σοβαρος ανθρωπος να ξετιναζει οικονομικα τη χωρα του ; Γραφεις για να γραφεις απλα, χωρις τεκμηριωση και χωρις λογικη.

 10. Πανω στο τελευταιο σχολιο του αρθρου αυτοματα το μυαλο μου πηγε στα 9 ρια των ΗΑΕ με ενα σμπαρο δυο τριγωνια αποσυροντας αμεσα F4 και 2λιτρα που μεσω ντασω ενισχυουν τον LNA.

   1. Τα Block 60 των ΗΑΕ είναι νεώτερα από τα -9 καμία 8-10 χρόνια , είναι ένα μαχητικό που τα ΗΑΕ πλήρωσαν εξολοκλήρου το R& D μιας κ έβαλαν ότι γουσταραν επάνω από άποψη ραντάρ, ηλεκτρονικά κ έβαλαν ακόμα κ σύστημα IRST πάνω.
    Το πρόγραμμα πήγε πάνω από 5,5 δις κ τα αεροπλάνα αν δεν κάνω λαθος είναι 80 κομμάτια.
    Σε αντίθεση με τα -9 πού είναι 55 κ τις περισσότερες αποστολές κρούσης των οποίων θα αναλάβουν τα F-35.
    Επιπλέον τα Block 60 σίγουρα μπορούν να κουμπωσουν καλύτερα με τα F-35 σε σχέση με τα -9.
    Τα -9 των ΗΑΕ μαζί με το τεράστιο απόθεμα σε ανταλλακτικά αλλά και σε όπλα (800, MICA IR-EM k 500 black Shaheen)είναι μια τεράστια ευκαιρία τόσο για την Π.Α , ώστε να πάρει κ να αξιοποιήσει ΆΜΕΣΑ αεροπλάνα που τα ξέρουμε πολύ καλά κ που μετά την Αναβάθμιση που τρέχει θα είναι ανώτερα κ από τα δικά μας -5mk2 αλλά τόσο για τις Dassault k MBDA να αυξήσουν αριθμούς φορέων κ όπλων στην Π.Α.
    Κάνοντας έτσι σίγουρη την αγορά επιπλέον Rafale σε κάποια χρόνια.

    1. – Τα αναβαθμίζουν
     – Τα F-35 ΑΝ τα πάρουν θα πάνε εκεί μετά το 2025
     Δεν θέλουν και ένα χρόνο για να είναι έτοιμοι για επιχειρήσεις?
     Μια ΠΑ των ΗΑΕ που πολεμάει χρόνια τώρα και από ότι όλα δείχνουν θα συνεχίσει
     Αρα από 2027 να «χαρίζουν» Mirage….

 11. Με τοσες maverick και paveway kai Gbu που φορτωνει αυτη η νταλικα οπλισμου που λεγετε φαντομ οποιοδηποτε πλεουμενο των τουρκων (περα των 4 Μεκο και των 4 Perry που ειναι τα μονα πλοια που εχουν Essm), συναντησει
  θα το συντριψει. Etsi κι αλλιως η fos πληρωθηκε εως το 2027, δεν χρειαζετε να πεταν να καταναλωνουν καυσιμα, απλα να ειναι ετοιμα οταν χρειαστει.
  Τοτε θα τα αντικαταστησει η η 2η μοιρα ραφαλ (παρα πολλες πιθανοτητες)) η η 1η μοιρα τενεκεδων 35 (ευρηχως μικρες πιθανοτητες πλεον).
  Ο ΠΘ ειπε οτι τα απλα διλιτρα μιραζ θα επιστραφουν και γω θα εκπλαγω αν παραμεινουν καθως το κοστος υποστηριξης των ραφαλ θα εκτοξευτει, αφου πρεπει να χτιστουν επιπλεον υποδομες απο την αρχη, ενω αν αποσυρθουν τα διλιτρα ολες οι ανθρωπινες και υλικες υποδομες πανε ακριβως αριθμητικα στα ραφαλ
  (φευγουν 19-20 διλιτρα μιραζ, ερχονται 1 ραφαλ)
  Μεχρι να παραλαβουν τα Uae τον τενεκε35 θα παει 2025, ισως βεβαια τοτε να μπορεσουν να μας δωσουν εστω 12 κομματια μιραζ 2000-9 (που θα τα πληρωσουμε βεβαια πιστευω 15-20 εκρια το καθενα αλλα το αξιζουν) ωστε να γινουν 2 μοιρες ολοκληρες μιραζ των 18, συνολο 36, και με την αποκτηση και της 2η μοιρας ραφαλ των 18
  να εχουμε και 36 ραφαλ και 36 μιραζ 2000-5.
  Τελειο σεναριο, και αν ενδιαφερθουμε με πολλες δυνατοτητες να γινει εφικτο.

  1. Τα Μ2000-5 θα φύγουν κάποια στιγμή γιατί δεν θα συμφέρει να υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο λόγο κόστους υποστήριξης. Η ΠΑ στο Μέλλον θα αποτελείται από 80+ F-16V, 40-60 Rafale & 20-40 F-35A. Rafale & F-35 θα φέρουν METEOR και άλλα πολύ προηγμένα όπλα και τα F-16V θα βγάζουν την καθημερινή λάντζα των αναχαιτίσεων.

   Οι Τούρκοι υπολογίζω ότι θα αντιδράσουν με EF-2000 και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και με F-35.

    1. H ΠΑ μιλά γι’ αυτό όχι εγώ και η κυβέρνηση αυτή αλλά και η προηγουμένη. Το Rafale αρέσει δεν αρέσει, είναι πληρωμή στην Γαλλία για την στάση της. Ελπίζω να μην μείνουν στα 18 γιατί αυτό κάνει κακό αντί για καλό. Ο σχεδιασμός της ΠΑ μιλούσε για F-16 + F-35A και τίποτα άλλο.

 12. Πολύ καλό άρθρο.

  Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η τελευταία παράγραφος του άρθρου!

  «Εν αναμονή περισσότερων εξελίξεων που είναι σχετικές με την απόκτηση F-35 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες»

  Που σημαίνει ότι

  1) Θα αποδεσμευτούν F-16 block 60;

  2) Θα αποδεσμευτούν Mirage 2000-9;

  Τελικά η επίσκεψη εδώ και μέρες των F-16 block 60 των HAE στην Ελλάδα ίσως να μην είναι τυχαία και να έχει σκοπό την εξονυχιστική εξέταση των μαχητικών από τους δικούς μας!

  Υποθετικά

  Είτε στη μια περίπτωση (παραχώρηση F-16) είτε στην άλλη (Mirage 2000-9) θα πρόκειται για πολύ ευχάριστη έκπληξη.

  Θα προτιμούσα βέβαια τα Mirage 2000-9 σε μια τέτοια περίπτωση.

 13. την εποχη των uav …μας πουλουσανε χρυσαφι φαντομ ..την εποχη που ολοι ξεραν οτι τα αρματα εχουν πεθανει για το συγχρονο πεδιο και ειναι παντελος αχρηστα …3δις τσεπωναν οι γερμανοι να σωσουν το τομαρι τους …αυτα να τα βλεπει το ναυτικο εν οψη….. την εποχη μπελαρα ..φορτωθητε mmcs ……απο εκει και περα χρυσοπληρωμενο σκραπ και μονο απο αμερικη ..τιποτα αλλο δεν προκειται να μας δωσουν χωρια τις ξευτιλες σε πολιτικο επιπεδο διαχρονικα …απο το 74 στην κυπρο οπου το κολπο ηταν στημενο απο αυτους πολλα χρονια πριν …(απο το 1960 ηταν θεμα χρονου και συγκιριακου γεγονοτος)
  τα ιμια τον οτσαλαν τα σκοπια…την αποθηκη χρεους και μνημονιων γιατι μονο δικα μας δεν ειναι ….ηττες εξευτελιστηκες επι δικαιου και αδικου απο ισχυρους και αδυνατους ..η τουαλετα τους ειμαστε αλλου τρωνε εδω ερχονται και χ@ζουν………

  1. Τα άρματα όχι μόνο δεν έχουν πεθάνει αλλά και οι Ρώσοι παράγουν συνεχώς καινούργια και το Γαλλογερμανικό 4ης γενιάς ετοιμάζεται. Επίσης ΤΟΤΕ, η Ελλάδα ήταν στην αιχμή της τεχνολογίας των uav.
   Αλλού για μένα είναι θα θέματα και πολλοί εδώ τα έχουν ήδη αναφέρει

 14. Και ένα γενικότερο σχόλιο

  Εδώ και πολλές μέρες η ειδησεογραφία καλύπτετε αποκλειστικά για αεροπορικού τύπου θέματα.

  Κυρίως για το Rafale όσο και άλλων θεμάτων.

  Καλά και χρυσά τα Rafale και κάθε εξέλιξη θετική στο αεροπορικό κομμάτι αλλά έχει στερέψει απότομα οποιαδήποτε ειδησεογραφία ή εξέλιξη σε ότι έχει να κάνει με τις νέες φρεγάτες.

  Οι διαρροές μιλάνε για νέες προτάσεις που έχουν κατατεθεί αλλά εμείς έχουμε πλήρη μεσάνυχτα.

  Θα περιμέναμε κάποιο άρθρο με όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των νέων φρεγατών όπως επίσης και αν υπάρχει ενδιαφέρον από τη Γαλλία και νέα πρόταση.

  1. @ Μιχάλης σχετικα με ναυτικο ο εγκυρος κ. Σαρικας στο newpost ανεφερε προσφατα για 6 θεμιστοκληδες συρο, 2 η 3 σουπερβιτα ελευσινα, για φρεγατες ολα στον αερα ακομα, Προσωπικα αυτο που εχω μαθει για γαλλους ειναι οτι δινουν 2 λαφαγιετ οχι φρεμ αυτες ακουγονται γιατι μαλλον ειναι ευσεβεις ποθοι δικοι μας αυτα προς το παρον ολα ειναι ρευστα ακομα ενω στην αεροπορια τρεχει κοσμογονια.

   1. Ευχαριστώ Χρήστο για τις πληροφορίες τα έχω διαβάσει και εγώ αυτά.

    Αυτά περί λαφαγιέτ κτλ δεν παύουν να είναι διαρροές και κατά βάση οι διαρροές είναι ράδιο αρβύλα όπως και οι περισσότερες πληροφορίες προς το παρόν.

    Αρχικά η κυβέρνηση διαπραγματεύονταν αποκλειστικά με τη Γαλλία για δύο φρεγάτες Belharra στην πορεία ανακοινώθηκε διαγωνισμός για τέσσερις νέες φρεγάτες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν καταθέσει επίσημες προτάσεις τόσο η Ολλανδία (που έδειξε ενδιαφέρον και για το Σκαραμαγκά) και η Αμερική και η Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία.

    Σε ότι έχει να κάνει με αυτές τις νέες προτάσεις υπάρχουν πλήρη μεσάνυχτα.

    Αδυνατώ να πιστέψω πως η Γαλλία δεν έχει καταθέσει νέα βελτιωμένη πρόταση για τις νέες φρεγάτες.

    Και για όλα αυτά φίλε Χρήστο δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση και όλη η ειδησεογραφία αναλώνεται για τα Rafale.

    Καλά και χρυσά τα Rafale και μακάρι να μπει και μια option για άλλα 18 μαχητικά αλλά και το θέμα των νέων φρεγατών είναι πολύ σημαντικό και δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ενημέρωση από πουθενά.

   2. @Χρηστος

    6 Θεμιστοκληδες;
    Καλα, δεν ντρεπεαι λιγο λιγο ο Κουλός; Θα φαει απο τα Plasan, θα φαει απο το Τavor, θα φαει και απο τους Θεμιστοκληδες; Ουτε ο Ακης δεν ηταν τοσο απληστος ρε π@¥$τη μου.

    Ποιο αχρηστο και ακαταλληλο πλοιο απο αυτους τους Θεμιστοκληδες δεν θα μπορουσαμε να παρουμε.

    1. Η Κορβέτα Θεμιστοκλής επανασχεδιάζεται με αυξημένο τονάζ και θα είναι έτοιμη κάπου το 2021.

     Για 1200 τόνους έχει ακουστεί.
     Κάτσε να δούμε.

     Η αρχική έκδοση που έχει παρουσιαστεί, ούτε εμένα αρέσει.

     1. Αdpanos

      Τι να δουμε;
      Tι να το κανει ενα τετοιο πλοιο το Ναυτικο;

      Πολυ μεγαλο για να αγκιστρωθει στις ακτες οπως οι πυραυλακατοι, πολυ μικρο για να χωρεσει επαρκη ανθυποβρυχιακο εξοπλισμο, δεν εχει αντιπυραυλικη αμυνα, το ελικοδρομιο του δεν σηκωνει κανενα απο τα ελικοπτερα του Ναυτικου, δεν εχει κατασκευαστει ουτε ενα και δεν το εχει αγορασει κανεις.
      Το Ναυτικο δε χρειαζεται και δε ζητησε ποτε πλοιο τετοιας κατηγοριας.
      Γιατι να το παρει;
      Για να κανει αρπαχτές ο Κουλός μαζι με τους Ισραηλινους αεριτζήδες φιλους του;

    2. Αν ισχύει το σχόλιο, τότε φυσικά και υπάρχει πιο άχρηστο από το Θεμιστοκλής, και είναι τα SV που λέει να παραγγείλουν άλλα 2-3 κομμάτια. Αν το κάνουν αυτό δεν ξέρω που θα κρυφτούν. Μηπως να ξαναναυπηγήσουμε το Αβέρωφ σε λίγο..

     1. Οι SV ειναι ένα δοκιμασμένο σκαρί, πόσες διάφορες μπορεί να έχει από μια Sa ar; δε βλέπω το γιατί όχι.

     2. @agnostosependytis

      Oι Super Vita ειναι καλες , και βαρια οπλισμενες πυραυλακατοι. Ο τυπος υπηρετει ηδη, το Ναυτικο ειναι ευχαριστημενο, και η χρηση πυραυλακατων προβλεπεται στα σχεδια και το δογμα του.
      Η περαιτερω ανανεωση του στολου των πυραυλακατων δεν θα επρεπε να ειναι προτεραιοτητα αυτη τη στιγμη, αλλα δεν ειναι και κακο να αγοραστουν δυο ακομα.
      Οι Θεμιστοκληδες ειναι κατηγορια μεγαλυτερων και ακριβοτερων πλοιων τα οποια απλα δεν ενδιαφερουν το Ναυτικο για τους λογους που ανεφερα, και αν το ενδιεφεραν υπηρχαν αλλες πολυ καλυτερες επιλογες, ιδιως απο Γαλλία. Τις προωθει το Μαξίμου για λογους παρανομου πλουτισμου, απλα πραγματα.

    3. «Ποιο αχρηστο και ακαταλληλο πλοιο απο αυτους τους Θεμιστοκληδες δεν θα μπορουσαμε να παρουμε»
     Μη βαλεις στοιχημα, θα το χασεις….

 15. Αν τα 16.000 ευρώ / ώρα πτήσεως των Φάντομ μας φαίνονται ακριβά, τότε η απόκτηση περισσότερων από 24 Rafale δεν έχει νόημα. Άντε βαριά να γίνουν 36 με δύο μοίρες των 18 αλλά και πάλι τα έξοδα θα είνια τεράστια. Μιλάμε για 20.000+ ευρώ / ώρα πτήσεως, δηλαδή σχεδόν όσο 3 μοίρες F16 ή Μ2000. Ενώ η απόκτηση F35 με 30.000+ ευρώ / ώρα πτήσεως καταντά επιστημονική φαντασία.

  1. Η διατήρηση των F-4 σε υπηρεσία, αποδεικνύει ότι το ΚΩΠ των Rafale & F-35 είναι διαχειρίσιμο από την ΠΑ που στο μέλλον θα υποστηρίζει έναν στόλο με λιγότερα από 200 μαχητικά. Ότι ξοδεύαμε τόσα χρόνια για να διατηρούμε 300 και 250 μαχητικά, θα το ξοδεύουμε για 160-180 αεροσκάφη, με τεράστιες δυνατότητες σε σχέση με το παρελθόν.

    1. @ΠΑ
     Οχι, ειναι «τα πάντα ολα» μεσα. Αλλα το νουμερο ειναι 100 % αληθινο (εκτιμηση FY2018).
     Tι να κανουμε, εχει τεραστιους κινητηρες λογω μεγεθους και βαρους, και διοτι πρεπει να αντισταθμισει τις πενιχρες αεροδυναμικες επιδοσεις της ατράκτου…… Αυτοι καινε καυσιμο……..

     Και η συντηρηση της βαφης και των επιφανειων stealth κοστιζει πολλα χρηματα. Μια γρατζουνια και πρεπει να παει στον «φανοποιό» (εργοστασιο βασης) γιατι αλλιως το stealth παει περιπατο.

  2. Ναι μονο που ενα rafale παιρνει διπλασια ποσοτητα απο ενα phantom, τριπλασια απο ενα mirage 2000, καλυτερα ηλεκτρονικα, ευρυτερο πεδιο οπλων ως φορεας , δεν ειναι μονο τα καυσιμα…

   1. Δε διαφωνώ αλλά στον εικονικό πόλεμο του Αιγαίου με τις παραβιάσεις και τις αναχαιτίσεις δε μετράνε μόνο οι εξαιρετικές δυνατότητες του αεροσκάφους. Αν τα μεμετια αυξήσουν τον αριθμό των παραβίασεων σηκώνοντας το φτηνό F16 τόσο ώστε να σηκώνουμε και rafale θα μας κάνουν «outspend».
    Κατά τα άλλα είμαι σίγουρα υπέρ της προμήθειας των ραφαλ το μόνο θέμα είναι του αριθμού των αεροσκαφών. Πιστεύω ότι το 36 είναι το πιθανότερο σενάριο αν πάμε σε 2 μοίρες αν και θα ήθελα 40-48.

    1. Να προσθέσω ότι την τουρκική πολεμική αεροπορία την τσάκισε ο Ερντο, σημαντικό θέμα τον παραβιάσεων άλλα σημαντικότερο το θέμα τι γίνεται σε περίπτωση σύρραξης και αερομαχίες.

  3. Φιλε ===== Chris===========

   –Ενα ραφαλ στον αερα=6-8 φαντομ [κ λιγα λεω αν βαλεις κοστος πιλοτων-καυσιμων-ανταλακτικων]]….οποτε εχει νοημα …Τα φαντομ κ στον αερα κ στο εδαφος ενα κ το ιδιο ειναι απεναντι σε 250 τουρκικα φ-16.

   Οι τουρκοι εξυπνα τα κανανε βομβαρδιστικα…εμεις για αλλη μια φορα την καναμε την μλκ μας

 16. Πολύ καλό άρθρο κ.Νικητα,συγχαρητήρια!
  Θα ήθελα παρακαλώ να γράψεται και για την ιστορία των eutofighters ,για να μάθαινουμε την ιστορία.

  Τώρα που τα ΗΑΕ,κινούνται προς f35 και με δεδομένο τις άριστες σχέσεις μας σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να μας ξεφύγουν τα Μιράζ τους

   1. Ηταν απολυτως ορθη η αποκτηση των μεταχειρισμενων F4 κσι Α7 το 1990-1993, για παρα πολλους λογους.

    Πιθανοτατα ηταν λαθος η αναβαθμιση των 39 Φαντομ του Peace Icarus, η οποια κοστισε 100 δισ. δραχμες ή 300
    000.000 $$.

    Αλλα σημασια εχει το σημερα. Απο τη στιγμη που ερχεται νεος τυπος μεγαλου δικινητηριου μαχητικου, με μεγαλο κοστος ανα ωρα πτησης, η παραμονη των 39 Φαντομ σε υπηρεσια ειναι πλεον εντελως ανεφικτη. Θα φυγουν μαζι με τα Mirage 2000 ΒGM/ΕGM και η οροφη θα πεσει στα 195 μαχητικα. Και να ειμαστε ευτυχεις αν μεινει εκει, διοτι και παλι δεν λυνεται το προβλημα της υποχρηματοδοτησης και της πολυτυπιας : 3 τυποι μαχητικων, 5 εκδοσεις, 4 τυποι κινητηρων. Απο τους 3 τυπους μαχητικων, οι 2 θα υπαρχουν σε μολις 18-24 κομματια.

 17. Εγω παιδια θα διαφωνησω με το αρθρο. Η Π.Α. ειχε να αντιμετωπισει στα τελη της δεκαετιας του 1990 οχι μονο τα 230-240 τουρκικα F-16 αλλα και 165 τουρκικα F-4. Τα 165 F-4 ηταν μεγαλος βραχνας αφου απεναντι τους ειχαμε να αντιπαραθεσουμε μολις 65 F-4 και 28-30 Mirage F1. Τα 80 Α7 που ειχαμε αφηστε τα απεξω, τα ματσαρισμα A7 με F-4 δεν βγαινει με τιποτα.

  Η αναβαθμιση των 36 ελληνικων F4 ηρθε ως απαντηση στην αναβαθμιση των 52 τουρκικων F4. Εμεις εστιασαμε στον αερα αφου τα δικα μας απεκτησαν την πολυποθητη δυνατοτητα βολης AMRAAM, οι Τουρκοι απο την αλλη πλευρα τα εξοπλισαν με τον πυραυλο Popey που ηταν κανονικος πονοκεφαλος.

  Επισης: Εμεις αποσυραμε το συνολο των F-5 απο τη Θεσσαλονικη, αποσυραμε το συνολο των Mirage F1, αποσυραμε συντομα τα 25 F-4 SRA αλλα η αναβαθμιση των 36 F-4 ηταν και σωστη και ποιοτικη. Τα μονοδιαστατα αεροφωτογραφικα RF-4 ποτε δεν τα συμπαθησα και δεν παιρνω θεση.

  Αν κατι πηγε τελειως λαθος ηταν η μη αναβαθμιση των υπολοιπων ~22 Mirage 2000. Βασικα η αγορα των 30 F-16 block 52+ advanced μπορουσε να περιοσιστει σε 20 αεροσκαφη και τα υπολοιπα χρηματα να πηγαιναν στην αναβαθμιση των Mirage 2000. Εκει εγιναν τα εγκληματα.

  Υ.Γ. Το F-4 ειναι θρυλος. Τελεια και παυλα. Η αλλαγη που εφερε με τους AIM-7 στο πεδιο της μαχης ηταν κοσμογονικη ασχετα αν οι ΑΙΜ-7 αποδεικτηκαν κατωτεροι των περιστασεων. Το οτι υπηρχαν τερραστιες απωλειες στο Βιετναμ ηταν φυσιολογικο αν σκεφτουμε ποσο πυκνη ηταν η αντιαεροπορικη αμυνα των Βορειοβιετναμεζων με τη συνδρομη της ΕΣΣΔ. Κανενα αεροσκαφος της εποχης, ειτε αμερικανικο ειτε σοβιετικο, δεν μπορουσε να αντιμετωπισει αυτη την κολαση αντιαεροπορικων που ειχε στηθει απο τους Βιετκογκ & τους Σοβιετικους.

 18. Απ´αυτα που ΔΕΝ ακούμε και απ´αυτα που ΔΕΝ βλέπουμε + το γεγονός ότι Ισραηλινοί πήραν χωρίς πολλά-πολλά την ΕΛΒΟ εγώ συμπεραίνω ότι οι SPIKE είναι ήδη στα νησιά, για αυτό σκύλιασαν τα μεμετια. 30 χρόνια επιτελικά σχέδια κατάληψης νήσων παν σκουπίδια, δεν είναι και λίγο…
  Αυτό με τις κάμερες των 12 εκατομυρίων στα F4 με ξεπερνάει..25000$/κιλό ήταν το κόστος για να θέσεις δορυφόρο σε χαμηλή τροχιά…

 19. Πάλι πόνος…καποιοι υποστηριζουν ακομα το asset phantom αγνοωντας το mirage…

  H 117 θα περιμένει τα F35.

  Τα Rafale μπορουν να πάνε 110, αλλα οταν φύγουν τα παλια μιραζ θα μείνει η 114 με 1 μοίρα;

  Όνειρο πιθανή συμφωνία αγοράς μτχ -9 !!! απο ΗΑΕ.

  Μτχ F16b60 ….πολυυυυυ δύσκολο

 20. Γιατι συγκρινετε 2 διαφορετικους τυπους α/φων RF4 vs F4PI2000 προσπαθωντας να τεκμηριωσετε τι;
  Το μονο κοινο που εχουν ειναι η κατανάλωση του καυσιμου.
  Το PI2000 ακομη και σημερα κοιταει καταματα τις τελευταιες εκδοσεις των Τουρκικων F16 σε συγκεκριμενες μορφες αεροπορικου αγωνα.
  Οταν εγινε ορθως εγινε με κοστος περιπου 13-14 εκατ./αφος….τα υπολοιπα ειναι για μετα Χριστον προφητείες.

 21. @Δημήτρης Ζ
  Αγαπητέ φίλε Δημήτρη, μακάρι να έχεις δίκιο για τα spike.αλλα…
  Τώρα για τα επιτελικά σχέδια, μη ξεχνάς την υπόθεση Βαριοπούλα. Πότε μην είσαι σίγουρος από που θα σου έρθει.ειδικα με την αθρόα είσοδο μουσαφιρεων, άστα μη συνεχίσω

 22. 1. » … η Μοίρα των Phantom AUP καταναλώνει καύσιμο όσο 2,5 Μοίρες F-16 σε μηνιαία βάση….» … Mπορείτε να μας πείτε ποιο είναι το κόστος ανά ώρα πτήσης των Rafale ;
  2. ‘… Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη διατήρησης του αριθμητικού ισοζυγίου στον αέρα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας…» … Η αναβάθμιση των F-4E δεν έγινε για λόγους ισορροπίας δυνάμεων αλλά για να ικανοποιήσει την επιθυμία της Π.Α. να έχει ένα βαρύ δικηνητήριο α/φος. Τέλη της δεκαετίας του ’90 δεν είχαμε την δυνατότητα-πολυτέλεια απόκτησης κάποιου άλλου δικηνητήριου α/φους.
  3. Τέλη του ’97 όταν και αποφασίστηκε η αναβάθμιση των αεροσκαφών αυτά ήταν 23 χρόνια σε υπηρεσία! Να τα άφηναν στην μοίρα τους ή να τα απέσυραν; Η αναβάθμιση κόστισε 315εκ$ για 39 F-4E δηλ. 8-9 εκ.$ ανά α/φος. Ένα α/φος εφάμιλο τότε των ΄τρίτης΄ γενιάς, με ραντάρ Radar AN/APG-65 GR [που προέρχεται από αυτο των F-18] ,με δυνατότητα μεταφοράς ΑΙΜ-120 AMRAAM κτλ…κτλ . Με αυτά τα λεφτά τι παίρναμε το ’98;
  4. AN/APG-65 GR: Θα αποσύρουμε το καλύτερο ραντάρ για αποστολές Δ/Β ; ;Eχουμε καλύτερο για αποστολές Δ/Β;;;
  5. Το ατρακτίδιο ASTAC δεν επιθυμεί η ΠΑ να το φέρουν τα Μirage λόγω της πολύ μικρής απόστασης του ατρακτιδίου από την γη κατά την προσγείωση.
  6. Σχετικά δε με το Ι-DIAS γίνονται κατά καιρούς αναβαθμίσεις οι οποίες κρίνονται ικανοποιητικές από τους πιλότους.
  7.Νομίζω ότι είναι εσφαλμένη η συσχέτιση στο κείμενο των F-4ESRA,RF-4 με τον γενικότερο εκσυγχρονισμό F-4E.

  1. φιλε ======Δnμnτpns=====

   –Τι να το κανεις το καλο ρανταρ οταν το φαντομ θα το βλεπουν απ το ΙΡΑΝ οταν πεταει;;;Τι να το κανεις το ρανταρ οταν οι κινηματικες του επιδσεις ειναι μαχητικου 2ης γενιας;;;;Οταν η καταναλωση ειναι τετοια που εχει μικροτερη ακτινα δρασης απ το φ-16 κ καταναλωνει διπλασιο καυσιμο;;;

   –ΠΕΤΑΜΑ ΘΕΛΟΥΝ…ΒΛΑΚΕΙΑ ΚΑΝΑΜΕ…Οι τουρκοι τουλαχιστον τα κανανε βομβαρδιστικα…εμεις θα στειλουμε φαντομ απεναντι σε τουρκικα φ-16;;;εχουν καμια τυχη;;

    1. @giorgos tsagaris…

     Που κανω λαθος;;;Οτι δεν εχει χ 5 μεγαλυτερο ιχνος στο ρανταρ;;οκ εχει χ4…χ3….Αυτο σημαινει οτι ο αντιπαλος θα τον δει γρηγοροτερα…

     –Οτι οι κινηματικες του επιδοσεις ειναι χειροτερες απ του φ-16;;Λογικο ειναι…το αεροσκαφος ειναι 2ης γενιας,,,
     –Οτι οι κινητηρες για υπερηχητικες ταχυτητες τελειωνουν τα καυσιμα στο λεπτο;;

 23. Απο το δελτιο του alpha ο πομπεο φερνει την προταση των 4 φρεγατων μαζι με της αναβαθμιση των 4 Μεκο.
  Μην μας πιεσει ο τραμπ να υπογραψουμε και πριν τις εκλογες.
  Τερμα μπελαρες, τερμα και τενεκες35 (ποσα λεφτα να παρει πια η λοκχιντ?)

   1. Μακάρι φυσικά αλλά, πολύ χλωμό.
    Τα πράγματα γύρισαν τούμπα και από τις σίγουρες μπελάρες και το φ35, η κυβέρνηση αποφάσισε ποιο οικονομικές επιλογές, άρα πάμε σε ραφαλ και μμσς. Από την αρχή ήταν σίγουρο ότι θα τηρηθεί αυστηρά η διπλωματία των εξοπλισμών και θα πάνε περίπου τα ίδια λεφτά σε Γάλλους και Αμερικανούς. Αρα πιστεύω σίγουρα και 2η μοίρα ραφαλ στο μέλλον γιατί με 2 δις δε ξοφλειτε το Γαλλικό γραμμάτιο, πρέπει να φτάσουμε τα 3μιση-4 δις για να γίνει αυτό.
    Και τις 4 φρεγάτες στους αμερικανους και τη λοκχιντ που θα μείνει στον άσο αφού τέρμα το φ35.
    Άρα περιμένω κάτι γύρω στο 3,3 δις ευρώ που θα κόστιζαν τα 20 F35,
    για 4 mmsc με όπλα και υποστήριξη.
    Σίγουρα μιλάμε για 16απλο mk41, και 76αρι πυροβόλο πέρα της έκδοσης των σαουντ.
    Που γιατί να μην είναι και strales το 76αρι και η searam να μην είναι κανονική ram21 πυραυλων. Άλλωστε και οι Lcs, ram21 έχουν οι σαουντ γιατί βάζουν searam είναι παράξενο.
    Strales στον76αρι και ram21 ειχαμε σχεδιάσει να. Βάλουμε και στη μπελαρα, οπότε σίγουρα τα θέλουμε.
    Ο 16απλος mk41, θα μπει σαν υπερκατασκευη στο χώρο που θα έχουν οι άραβες τους αντιπλοικους, και οι αντιπλοικοι μας μπροστά από τη γέφυρα και πίσω από το πυροβόλο αφού θα φύγει ο 8απλοςmk 41.
    Μια καλή σύνθεση με 16 κελιαmk41
    Είναι 13 SM-2, και 12 Essm bl2, δεν χρειάζονται περισσότεροι essm αν έχεις Ram21, strales και ecm decoys, είσαι υπερκαλυμενος, για να μην πω άτρωτος.
    Με 4 πλοία έχεις 52 Sm2, δεν είναι και λίγο.
    Πιστεύω η έκπληξη θα είναι στους αντιπλοικους, και αναμένω την έκπληξη που ακούει στο όνομα Lrasm, καθώς η λοκχιντ έχει ανακοινώσει ότι αναπτύσσει και κανιστρα εκτόξευσης από πλοία εκτός από πιστοποίηση στον mk41, που δεν μας συμφέρει να ξοδέψουμε κελιά.
    2η επιλογή με διαφορά αν δεν μας δώσουν Lrasm είναι ο σουηδικός rbs15,
    Με 300χιλρα εμβελειας και για στόχους ξηράς, είναι σχεδόν υποστρατηγικα όπλο.
    Άλλες επιλογές κατά σειρα
    exocet, nsm, harpoon.
    Πιστευω το ΠΝ δε θα μας απογοητεύσει, ακόμα και για την έλλειψη σόναρ γάστρας κυρίως για την ειδοποίηση εισερχόμενης τορπίλες πιστεύω θα υπάρχει λύση.
    Ας δούμε τι θα γίνει, καθώς η έκδοση των σαουντ δε τη λες και πολλαπλών ρόλων, σίγουρα αυτή που θα ζητήσει το ΠΝ θα είναι πολύ ανώτερη.

    1. Πιστευω το ΠΝ δε θα μας απογοητεύσει, ακόμα και για την έλλειψη σόναρ γάστρας κυρίως για την ειδοποίηση εισερχόμενης τορπίλες πιστεύω θα υπάρχει λύση.

     Θα δεσουν εναν δυτη στην τροπιδα να τους κανει σημα οταν βλεπει τορπιλες η ναρκες…?
     Μια κουδουνα στην τελικη σαν την Ελληνικη ταινια με τον Παπαγιαννοπουλο και λυσαμε το θεμα
     Τρεμετε 214….

     1. @ Αμφικτυων

      Τα έχω δώσει ένα σωρό φορες!!
      Για προειδοποίηση και παραπλάνηση επερχομενων τορπιλών έχουν αναπτυχθεί αλλα συστήματα !!!
      Για παράδειγμα :
      https://seapowermagazine.org/navy-completes-lightweight-torpedo-defense-mission-module-testing/
      https://www.realcleardefense.com/2018/10/16/navy_arms_lcs_with_039soft-kill039_countermeasures_304782.html
      The Navy is advancing plans to arm is Littoral Combat Ship with an emerging ship defense soft-kill countermeasure able to identify, track and destroy incoming enemy torpedo fire, Navy officials said.
      Επαναλαμβάνω επίσης πως το hull mounted sonar πάνω από κάποια ταχύτητα λόγο του υδροδυναμικού θορύβου του ιδιου του πλοίου ΔΕΝ ακούει και πολλά ποσο μάλλον επερχόμενες τορπίλες

     2. Υπάρχει και η διαίσθηση, όπως και οι καφετζούδες, επίσης μέσα απ τα χαρτιά μπορείς να βρεις το πεπρωμένο του πλοίου και κατ’ επέκταση του πληρώματος
      Θα μπορέσει να συμβάλει μέσω προσληψεων την μειώσει της ανεργίας, με ειδικότητα καφετζου – χαρτοριχτρα.
      Το μόνο κόλλημα που θα υπάρχει, είναι όταν θα είναι ανάδρομος ο Ερμής, και το δεύτερο όταν η πανσέληνος θα είναι ανάποδη!
      Πραγματικά θα είναι μια κοινωνική προσφορά του ναυτικού ως προς την κοινωνία!

    2. Romeo60

     Μην περι,εμείς να έρθουν τα πλοία της ΛΜ με SM-2 γιατί είναι εκτός οικονομικής πραγματικότητας. Αν ισχύει ότι θέλεις δυο SM-2 ανά στόχο δεν έχει και νόημα με 2×8 VLS ανά πλοίο.

     Ακόμα και η σκέψη για απόκτηση mmcs είναι απλά κοροϊδία εάν ο λόγος είναι όντως τα οικονομικά που δεν αγοράστηκαν τα γαλλικά πλοία θα ήταν ηλίθιο να πάνε σε αυτά που προτείνει ο αμερικανός με τα ίδια έξοδα για ελαττωματικά πλοία.

     Όταν λένε ότι τα γαλλικά για 1 δις ανά πλοίο είναι ακριβά είναι οξύμωρο να πάνε σε mmcs που έχει παρόμοια έξοδα για ένα χειρότερο πλοίο.

     1. Συμφωνώ με όλα όσα λες και το έχω γράψει πολλές φορές ότι αν ηταν στο χέρι μου θα τα έδινα όλα στους Γάλλους και δεν Θα κοιτούσα ισορροπίες και γιατί έχουν πολύ καλύτερα όπλα με ραφαλ και μπελαρα και γιατί μας στήριξαν τόσο το τελευταίο διάστημα, ενώ οι Γιάνκηδες μας κοροιειδεουν καθώς η Τουρκία έχει πολύ μεγαλητερη σημασία για αυτούς Να μείνει στο δυτικό μαντρί καθώς εμείς είμαστε δεδομένοι.
      Αλλά δε αποφασίζω εγώ. Αποφασίζουν οι πολιτικοί που ακολουθούν πίστα την Διπλωματία των εξοπλισμών.
      Οπότε σας γράφω τι βλέπω να γίνετε όχι το τι θέλω.
      Αν πάρουμε τελικά τις αλουμινοτρατες, ελπίζω το ΠΝ να θέσει κάποιες μεγάλες απαιτήσεις όπως οι έστω
      και λιγοι

      sm2 και Lrasm.
      Ιδέες τους δίνω, (σε πολιτικούς και στρατιωτικός) να μην είναι αμερικανοδουλοι. και να απαιτήσουν παραπάνω σημαντικά πράγματα αφού δίνουμε ακόμη μια φορά τα δισεκατομμύρια μας στη λοκχιντ.
      Το ότι το πλοίο μπροστά στις Μπελαρα ακόμα και έτσι όπως προτείνω να γίνει είναι για γέλια είναι αδιαμφισβητητο.
      Tουλαχιστον πήραμε. Τα ραφαλ και γλυτώσαμε το τενεκε που μετά τα άπειρα προβλήματα του, εδώ και λίγο καιρό αν ψιλό βρέχει και έρχονται αστραπές και βροχές μένει καθηλωμένος στο έδαφος.

     2. Ο/Η CK
      ΔΗλαδη μας λες να δωσουμε 4 δις…!!! σε πλοια που δεν θα εχουν στοιχειωδη ανθυποβρυχιακη ικανοτητα, με το σκεπτικο οτι το προωστικο συστημα ειναι θορυβωδες, και να αρκεστουμε σε πατεντες ?
      Ποιο σοβαρο Ναυτικο στον πλανητη λειτουργει υπ αυτες τις συνθηκες…?
      Συνεπικουρικα μπορεις να βαλεις οτι συστημα σε εξυπηρετει.
      Δεν νοειται Φρεγατα του ενος δις να μην εχει σοναρ τροπιδος και συρομενο.
      Τα υπολοιπα ειναι για ιθαγενεις.
      Να αγορασεις Ferrari…
      Και να πας μετα στο μαστορα να σου βαλει μετα ABS ESP και υδραυλικο τιμονι…
      Μπανανια ειμαστε , λογικο να παμε σε τετοιες λυσεις…

    3. TRS-4D και SM-2, παγκόσμια πατέντα, που τα σκέφτεστε και τα πετάτε έτσι και όποιον πάρει ο χάρος!!!
     Εντάξει έβαλε το χεράκι της και η μπουρδολογία που διπλανής σελίδας…

     1. Σε ενδεχομενη κατασκευη των mmsc με το αναφερομενο κοστος, οπλα, αισθητηρες, και συνολικες επιδοσεις…ολοι αυτοι που εκραζαν για τις Μπελ…κανονικα θα πρεπει να αποκλειστουν απο τα σχολια,να βρουν γωνια σε τοιχο και να βαρανε το κεφαλι τους…ολη μερα.
      Τονιζουμε οτι προκειται για νεα κατασκευη με οραμα το μελλον,πατεντες κανεις σε παλαια συστηματα να παραμεινουν λειτουργικα.
      Να προτεινω κ εγω τοτε οι μισες να μην φερουν ελικοπτερο, αλλα MLRS…με deepstrike….

     2. Αν εννοεις την πτωση απ τη στρατοσφαιρα, δεν τους δινω και ιδιαιτερη σημασια.
      Αυτους τους θεωρω πολυ πιο αξιοπιστους.

      https://doureios.com/athoryva-i-lockheed-martin-proothei-tin-fregata-lcs-mmsc-stin-ellada/

      Το τρίτο σημείο, είναι ότι το κύριο αντιαεροπορικό όπλο περιορίζεται στον SM-2MR και όχι στο ER, λόγω επιδόσεων του TRS-4D. Βεβαίως, βεληνεκές της τάξεως των 60-70 ν.μ. είναι απολύτως ικανοποιητικό για Αεράμυνα Περιοχής και συμπίπτει με την επίδοση του γαλλικού Aster, συνεπώς δεν υφίσταται σημαντική διαφοροποίηση. Στο σημείο αυτό, οι Αμερικανοί προτείνουν και την διαδικασία της Ικανότητας Συνεργατικής Εμπλοκής (CEC) μέσω συνεργασίας με ΑΣΕΠΕ.

      Υποδεεστεροι μεν μπαινουν δε.

      Επισης μια πολυ ενδιαφερουσα αποψη απο το ιδιο σαιτ

      https://doureios.com/belharra-i-mmsc-mipos-ilthe-i-ora-tis-ellinikis-fregatas/

      Ισως η μονη ελπιδα να γλυτωσουμε απο το σκαρι της αλουμινοτρατας ειναι οπως το προτεινει το συγκεκριμενο αρθρο μια «λοκχιτοποιημενη» ALS 115, η ιδανικα 125
      η εστω αν δε το δεχετε ακριβως ετσι η λοκχιντ ενα «υβριδιο» Als/mmsc.

    4. Με τα οικονομικά όπως πάνε το ΠΝ θα είναι πολύ τυχερό αν πάρει 4 νέες φρεγάτες
     4 SV είναι πιο πιθανό!
     Ενα πιο down to earth σενάριο αλλά πάλι ακριβό θα ήταν 4 Α200, upgrade των ΜΕΚΟ ανάλογη με τα Α200 και 2 F123 ενδιάμεση λύση με τις 2 άλλες αργότερα

 24. @Δημητρης

  Εξ οσων εχω διαβασει, το κοστος ανα ωρα πτησης του Rafale ειναι 25.000 – 28.000 $$ ανα ωρα πτησης.
  Εχω δει και χαμηλοτερες εκτιμησεις, αλλα αυτη μου φαινεται πιο λογικη. Ειναι μεγαλο, ειναι δικινητηριο. Και εχει κατασκευαστει σε μικρους αριθμους, (300 μοναδες) αρα θα εχει ακριβα ανταλλακτικα.
  Συγκριτικα, για το F16 ειναι 15.000 $$, και για το Μ2000 10.000 $$.

  Αν ελθουν τα Rafale, Φαντομ και Μ2000 BGM/EGM φευγουν, τελεια και παυλα. Τα λεφτα δεν επαρκουν για τα λειτουργικα κοστη μια τετοιας απιθανης σαλάτας αεροσκαφων, ιδιως οταν ερχεται ενα ακριβο στη χρηση αεροσκαφος οπως το Ραφαλ.

  1. @ΝF

   Eυχαριστώ για την απάντηση,αν και ρητορικό ήταν το ερώτημα μου προς τον αρθρογράφο.
   Αναφορικά δε με το ποια θα αποσυρθούν έχει γίνει γνωστό ότι τα 16 EGM θα αποσυρθούν όταν θα καταστεί πλήρως επιχειριασιακή η μοίρα των Rafale!Tα 2 εναπομείνατα BGM θα συνεχίσουν τον ρόλο τους μέχρι . . . να λιώσουν . . .!
   Tα F-4EAUP δεν νομίζω να αποσυρθούν πριν την έλευση των F-35 ή ίσως κάποιας δεύτερης μοίρας Rafale . . .

   1. @Δημητρης
    Τα Φαντομ θα αποσυρθουν παρα πολυ συντομα, ο κοσμος να χαλασει, ο,τι και να λεει το λόμπυ των Φαντομάδων εντος της Αεροπορίας. Και αυτο θα γινει το αργοτερο με την ελευση των πρωτων Rafale.
    Εδωσα παραπανω σκληρους αριθμους.

    Οταν εισαγεις το Ραφαλ, με πολυ υψηλοτερο κοστος ανα ωρα πτησης απο οτιδηποτε διαθετουμε σημερα, δεν γινεται να αντικαταστησεις με αυτο παλαια μαχητικα σε αναλογια 1:1. Θα φυγουν τουλαχιστον διπλασια παλαια μαχητικα.

  2. φιλε μου καλε ποιος σου ειπε οτι τα RAFALE και τα F16V θα τα εχουμε να τα σηκωνουμε καθε τρεις και λιγο για να διωχνουμε τα μεμετια. ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ στη περιπτωση που τολμησουν να κανουν καμια τρελα. τουρκικα Αdvanced με τα 38 μπλοκ 50 (μελλοντικα Advanced ) θα γινονται οι αερομαχιες , αντε και με τα Mirage 2000 5. Δεν τους κανουμε τη χαρη να σηκωσουμε RAFALE, για κανενα λογο. Μονο για λογους τακτικης εκπαιδευσης. Απο τον Ιανουαριο ειμαστε ΙΣΧΥΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΚΑΝΕΝΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ 85 F16V. Αλλοι εκαναναν συμβολαια πριν 5 χρονια με τρελα δις ,βλεπε Ινδια, και τα παραλαμβανουν τωρα. Ενα μπραβο στην ηγεσια που συμβαλλει στο να μην εκβιαζομαστε απο κανεναν. ΚΑΙ Η ΛΕΞΗ RAFALE μας δινει αυτην την ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ να μην σκυβουμε το κεφαλι σε κανενα τυραννο.

   1. Ενα μαχητικο πρεπει να πεταει το λιγοτερο 200 ωρες ετησιως, ειτε κανει αναχαιτισεις ειτε οχι. Γιατι; Για να εκπαιδευονται οι πιλοτοι, και φια να διατηρουν στη συνεχεια τις ικανοτητες τους.
    (150 ωρες ανα πιλοτο Χ 1.3 πιλοτοι ανα μαχητικο =200 ωρες περιπου)

    Το Ραφαλ ειναι αριστο μαχητικο με φοβερες δυνατοτητες. Ωστοσο η εισαγωγη ενος τυπου -οποιουδηποτε τυπου- σε τοσο μικρους αριθμους (18 αεροπλανα) ειναι εντελως ανορθολογικη απο τεχνικης αποψεως για μια σειρα απο λογους. Για παραδειγμα, εχεις εξαρχης ενα τεραστο αρχικο σταθερο κοστος, που ειναι η υποδομες υποστηριξης εδαφους, το οποιο επιμεριζεται σε λιγα αεροπλανα, και αρα εκτοξευεται στα υψη το κοστος ανα αεροσκαφος.

    Τα μολις 18 Rafale δεν θσ μας καταστησουν ανικητους, η αγορα γινεται με τελειως λαθος τροπο, και εγω δεν εχω απολυτως καμμία εμπιστοσυνη στην «πολιτικη ηγεσια», διοτι προφανως σε αυτην αναφρρεσαι. Αν ειναι σοβαροι (δεν ειναι) ας παρουν 40 Rafale πληρως εξοπλισμενα και με FOS, και ας αναβαλλουν τις φρεγατες. Και προπαντως να ακυρωθουν Θεμιστοκληδες, Tavor, και oχηματα Plasan, τα οποια προωθει το Μαξίμου με τους Ισραηλινους αεριτζηδες φιλους του για να κονομησει.

    1. Οι πιλοτοι θα αερομαχουν επι ισοις οροις με τους απεναντι, με τα ιδια αεροσκαφη, για να δειχνουν οτι ειναι οι καλυτεροι. Δεν θα μου πεις εσυ φιλε μου τι θα κανω εγω την Πορσε μου, αν θα την παω εκκλησια η θα βγω εξω με τη γκομενα. οκ; Τα Ραφαλ (με μια ακομη μοιρα στο μελλον) και τα F16V θα αποσυρθουν το 2050 και για τα επομενα 30 χρονια δεν θα τολμαει κανενας Ερντογαν να κανει το βημα παραπερα. Τι μου λες εσυ τωρα για ωρες και παραμυθια για αγριους τα ακουω βερεσε.

  3. @NF
   Δεν το έχω ψάξει το θέμα
   Που βρήκες αυτές τις τιμές για το κόστος ανά ώρα πτήσης?
   Ένας άλλος συν σχολιαστής είχε δώσει c 14000 euros για το και περίπου 8000 για το m2000

   1. @CK
    Tις ειχα δει καποτε σε ξενη ιστοσελιδα και τις θυμαμαι. Προσπαθησα να την ξαναβρω για να δωσω link αλλα δεν τα καταφερα.

    Οι αριθμοι που αναφερεις εχουν δοθει απο τον κ. Σμήναρχο, ο οποιος τις πηρε απο αρθρο καποιων αναλυτων που τις δημοσιευσαν στο Jane’s. Eυχομαι ειλικρινα να εχει εκεινος δικιο και εγω αδικο, αλλα φοβουμαι οτι το δικο μου νουμερο ειναι πιο κοντα στην πραγματικοτητα.
    Το Ραφάλ ειναι οικονομικο, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ. Και ειναι κατηγορια F-15ΕX ή Sukhoi-35.
    Oποιος θελει να αφησει το ταπεινο Opel Corsa και να παει σε Porsche Cayenne, πληρωνει και το αναλογο τιμημα, οχι μονο στην τιμη αγορας, αλλα και σε βενζίνες/service/ανταλλακτικά…….

    1. Τιμές 2012?
     Βάλε πληθωρισμό δέκα ετών
     Για αυτό σου λέω :
     Θα το πάρουμε να το έχουμε παρκαρισμένο στον κήπο για να τη σπάσουμε στους γείτονες!

     1. Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τον όρο Cost Per Effect αντί το cost per flight hour, καθώς υπάρχουν τα αεροπλάνα που είναι φτηνά ανά ώρα πτήσης και είναι καλά για περιπολίες κτλ κτλ (πχ τα F-16 μας) και τα αεροπλάνα που είναι καλά στο να βγάλεις με αποτελεσματικό κόστος έναν στόχο νοκ άουτ.

      Τα δεύτερα αεροπλάνα μπορεί να έχουν υψηλό κόστος ανά ώρα, αλλά δεν τα έχεις για βόλτες, είναι για να βγουν αν είναι να κάνεις πόλεμο και όχι περιπολίες στο Αιγαίο.

      Οπότε κάποια είναι για την περιπολία και κάποια όπως λες θα πρέπει να τα έχουμε παρκαρισμένα και θα σηκωθούν όταν πραγματικά έχει έρθει η ώρα χρήσης τους

     2. CK

      Στην παραπομπή που έδωσες τα έξοδα εμφανίζουν σημαντική μείωση σε σύγκριση με τα στοιχεία που παρέθεσα εγώ παραπάνω.

      Πως γίνεται να μειώνονται τα έξοδα ανα ώρα πτήσης όταν μιλάμε για αύξηση αυτών εξαιτίας του πληθωρισμού;

      Αύξηση εμφανίζει μόνο το Gripen, ενώ το F-35 παραμένει σταθερό υψηλό.

     3. @
      Το meta defence εντύπωση μου πως σπρώχνει #ολίγον# τα γαλλικά προϊόντα
      Δεν ξέρουμε εάν οι τιμές αυτές είναι πράγματι οι Ελβετικές εκτιμήσεις η του δημοσιογράφου!
      Ο οποιος θυμίζω ότι στο site του ιστορικού περιοδικού έδινε τιμές για [email protected] στα 600mil!!

     4. Αν έσπρωξε πρέπει να έσπρωξε και τα Hornet όπως και τα Eurofighter όπου αναφέρει επίσης σημαντικές μειώσεις εξόδων, αφού οι ίδιοι Ελβετοί αναφέρουν 31000$ CPFH για το Hornet που έχουν σήμερα.

 25. –Το προβλημα στα ιμια ητανε οτι οι τουρκοι ειχαν αιμ-120 κ λαντιρν….σε αντιθεση με μας που τοτε νομιζω οτι αρχιζανε να παραλαμβανουμε…με αποτελεσμα η Π.Α να μην ειχε καμια τυχη απεναντι στην τουρκικη ….Επισης ειμασταν πισω κ στην ικανοτητα βομβαρδισμου.

  –Θελαμε λοιπον μαχητικα να ριχνουν τους ΑΙΜ-120 …οποτε καναμε το λαθος κ δωσαμε την δουλεια στους γερμανους κ φτιαξαμε τα φαντομ…

  –Διαβασα πολλα κειμενα που λεγανε για τα μιραζ φ-1 κ πως αυτα επρεπε να μηνουν κ να εκσυγχρονιστουν…Δηλ να καναμε 2 λαθη ..μια με τα φ-4 κ μια με τα φ-1….Μεχρι κ για τα Α7 διαβασα οτι υπηρχε προταση….απιστευτα πραγματα δηλ…

  –Ολα αυτα τα κανουμε επειδη ποτε δεν ειχαμε σχεδιο…γιαυτο φτασαμε να εχουμε 7-8 τυπους μαχητικων…φτασαμε να κραταμε μαχητικα 2ης γενιας κ να ειναι μονο για βολτες μαχητικα 3ης γενιας [Μ2000]..

  –Η γνωμη μου ειναι οτι πρεπει να φυγουν κ τα φ-4 κ τα Μ2000 ….κ ας παμε σε οροφη 160-170 μαχητικων με περισσοτερα φ-16ν κ Μ2000-5…
  Οροφες 200-240 μαχητικων οπου μεσα ειναι τα φ-4 κ τα απλα μιραζ….ειναι για γελια….

  –Τελος σε αλλο αρθρο καποιος μου ελεγε οτι τα Φ-4 μπορουν να κοιταξουν στα ματια τα Φ-16……κ απαντησα οτι αυτο δεν υπαρχει περιπτωση να συμβει λογο του τεραστιου ιχνους στα ρανταρ…κ τις κινηματικες επιδοσεις….Στο σημερινο αρθρο τα γραφει αυτα κ επισης μιλαει για το τεραστιο κοστος χρησης αυτου του μαχητικου…

 26. Υπεροχη η σειρα αρθρων κ.Νικητα.

  Το ιστολογιο ανεβαινει συνεχως την στιγμη που αλλοι γραφουν παπιοπεριπετειες.

  Οικονομικα η αποσυρση των Phantom εκεινη την εποχη και η αναδιανομη των κονδυλιων προς αλλα συστηματα στεκει απο καθε αποψη.Παρολλα αυτα ο εκσυγχρονισμος τους απεδωσε ενα αεροσκαφος ικανο για την εποχη του.Σημερα δεν μπορει να σταθει στο πεδιο της μαχης,ουτε και ως «φορτηγο» αφου στερειται Link16 ενω οπως πολυ σωστα λετε αποτελει ευκολο στοχο και στερειται και συστηματος αυτοπροστασιας.

  Η λογικη του αρθρου ειναι σωστοτατη.Τα Phantom πρεπε να αποσυρθουν.Αλλα μην ξεχναμε οτι ζουμε στην Ελλαδα που η λογικη εχει παρει διαζυγιο απο τους Ελληνες και εκεινη ειδικα την εποχη κυβερνουσε ισως η πιο «εκσυγχρονιστικης λογικης» κυβερνηση που δημιουργησε και ολη αυτο το «βουνο» προβληματων που αντιμετωπιζουν τοσο οι Ε.Δ οσο και η χωρα σημερα.

 27. Λαθη κανει οποιος ενεργει.
  Οι Αμερικανοι εχουν κανει τα μεγαλυτερα…και αυτο διοτι πειραματιζονται συνεχως , αλλοτε με επιτυχη αποτελεσματα αλλοτε παλι με αποτυχιες.
  Αναμενομενο για εμας που ειμαστε παντα υπο την προστασια των Μεγαλων Δυναμεων.
  Φαινεται οτι κατι αλλαζει και εισερχεται δυναμικα η τεχνοκρατικη επικρατηση εναντι της παλαιολιθικης αντιληψης της πολιτικης.
  Το ζητουμενο με τα ΗΑΕ εαν κ εφοσον υπαρχει καπνος…μαλλον αφορα στα F-16.
  Θα αποτελεσει εκπληξη εαν λαβουν και αλλα χρηματα οι Γαλλοι…
  Οι Αμερικανοι ειναι οι ευνοημενοι της ολης υποθεσης…
  Μετα την απραξια ετων στα εξοπλιστικα ειναι απολυτα βεβαιο οτι θα λαβουν τη μεριδα του λεοντος.
  Ειτε αφορα σε Φρεγατες ειτε σε Αεροσκαφη.
  Θεωρω οτι η συμφωνια περιλαμβανει νεα μοιρα Rafale στο προσεχες μελλον , ολα τα υπολοιπα στους Αμερικανους..
  Εκκρεμμει το θεμα των τορπιλων που μαλλον θα παρουν οι Γερμανοι για να μην γκρινιαζουν.

 28. Σωστά και καλά όλα αυτά αλλά στην κρίση των Ιμίων τα σύγχρονα F-16 ήταν καθηλωμένα και τα κάστανα τα έβγαλαν τα F-4 τα Α-7 και τα Μ2000. Το βαρύ μαχητικό έχει την δική του αξία και χρησιμότητα στην ΠΑ(κάτι που ευτυχώς πλέον θα έχουν τα rafale) ειδικά όταν μπορεί να πετάξει πολύ γρήγορα πολύ ψηλά(αποστολές bvr στα όρια του amraam που δεν μπορούν να εκτελέσουν τα F-16).Το λάθος είναι όντως ότι τα Rf-4 ήταν αναχρονισμός, ότι για εμένα δεν έμεινε η αναβάθμιση των F-4 σε αποστολές αέρος-αέρος ως συνέχεια του γερμανικού(δηλαδή ενσωμάτωση apg-65/amraam) και υπήρχε απαίτηση να γίνουν πολλαπλού ρόλου(λες και είχαμε χιλιάδες κατευθυνόμενα όπλα) όταν τα phantom F-4E μπορούσαν να ρίξουν βόμβες λειζερ, maverick με τα υπάρχοντα ατρακτίδια pave penny. Αν είχαμε αναβαθμίσει όλα τα F-4(και ταSRA) θα είχαμε μια ακόμα μοίρα σήμερα ικανών για αποστολές αναχαίτησης με amraam και ικανότατα ακόμα και σήμερα για αποστολές cas και δίωξης/βομβαρδισμού και θα μας είχε κοστίσει φθηνότερα η αναβάθμιση. Σημείωση ότι εμείς εκτός των ηλεκτρονικών και τους SLEP νομίζω δεν αλλάξαμε κάτι άλλο εν αντιθέσει με τα τουρκικά terminator που άλλαξαν και όλες τις καλωδιώσεις και τα υδραυλικά με σκοπό την αύξηση της αξιοπιστίας και την μείωση του βάρους.

  1. @ΠΑ

   Αρθρο των New York Times, 21/8/019

   In 2018, flying an F-35A cost about $44,000 per hour on average — about double the cost of operating the Navy’s Boeing F/A-18E/F Super Hornet. Some of the military’s top officials, including Gen. Dave Goldfein, the Air Force’s chief of staff, and former Air Force Secretary Heather Wilson, have complained that it is too expensive to fly and maintain the F-35, raising the possibility that the service may have to buy fewer of them if costs don’t shrink.

   https://www.nytimes.com/2019/08/21/magazine/f35-joint-strike-fighter-program.html

   Eδω δυσκολευεται να το αντεξει ο προϋπολιγισμος της USAF, αλλα θα το σντεξει η καταχρεη Ψωροκώσταινα.

   Καποιοι σε αυτην τη χωρα πρεπει να κατεβουν απο το δεντρο.

   Απο τα παραπανω προκυπτει κατι πολυ ενδιαφερον. Το κοστος ανα ωρα πτησης του F18 Super Hornet ειναι καπου 22.000 $$ την ωρα. Προκειται για δικινητηριο μαχητικο,
   μεγαλυτερο, βαρυτερο, πιο προηγμένο απο το F16, αλλα λιγο μικροτερο απο το Ραφάλ. Αυτο μας δινει μια ιδεα για το κοστος ανα ωρα πτησης του Ραφάλ. Για καθε ενα Ραφαλ που θα εντασσουμε θα πρεπει να αποσυρονται το λιγοτερο 2 παλαιοτερα μαχητικα. Και εννοω απο αυτα που πετανε, οχι αυτα που δεν πετανε, και αρα δεν κοστίζουν. Φαντομ σαφεστατα, Mirage 2000 BGM βεβαιως, F16 Βlock 30 ενδεχομενως.

   Το αεροπλανο ειναι αριστο, αλλα αρκετα ακριβο. Και αυτο ενδεχεται να εχει δυσαρεστες συνεπειες, αφου το αγοραζουμε στο αρπα -κολλα, χωρις τεχνικοοικονομικη μελετη του ΓΕΑ και χωρις σχεδιασμο.

   1. Αυτά να τα βλέπουν οι πολιτικοί και κυρίως του ΓΕΑ, που κάνουν εισηγήσεις, και όσο για τους απλους κοινούς θνητούς – πέρα απ τους βαλμενους- να καταβάλουν ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος θα τινάζει κυριολεκτικά το μπάτζετ της αεροπορίας και όχι το rafale.

   2. Πάντως άρθρο του Reuters και του Forbes (περίπου αναπαραγωγή του ίδιου άρθρου), λέει:

    «The latest Pentagon selected acquisition report on the program put the cost per flying hour of the F-35 at around $30,000 per flying hour in 2012 dollars, compared to around $25,500 per hour for an older-generation F-16 fighter. Fuel cost changes could boost that sum in inflation-adjusted dollars.»

    Το περίεργο δεν είναι το 30.000/ του F-35 (που επειδή χρησιμοποιούν ισοτιμία 2012 τώρα μπορεί να είναι υψηλότερο, από την άλλη όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται αποτελεσματικότερο και άρα φτηνότερο), αλλά το ότι λένε ότι τα κόστη του F-16 είναι 25.500 (?!)

    https://www.forbes.com/sites/niallmccarthy/2018/09/14/the-evolution-of-the-f-35s-unit-cost-infographic/
    https://www.investing.com/news/world-news/european-f35-fighter-jet-users-push-to-drive-down-operating-costs-1604523

    1. @Αgnostosependytis
     Το F35 ειχε κοστος ανα ωρα πτησης 44.000 $$ το 2018. H USAF ελπιζει να το ριξει στα 34.000 $$ το 2025. Τα 25.000 $$ ειναι ισχυρισμος της Lockheed Martin τον οποιο ουδεις πιστευει.
     Θα βρω και θα σου δωσω link για αυτα μολις μπορεσω.

  2. φιλε ======GMT-I====

   –Ποιος ειπε οτι στην κριση των ιμιων τα φ-16 ηταν καθηλωμενα;;;Αυτα ειναι παραμυθια…απλα δεν ειχαμε πυραυλους ΑΙΜ-120 τους οποιους ειχαν οι τουρκοι οποτε δεν ειχαν καμια τυχη απεναντι στα τουρκικα φ-16.

   –Κ αυτος ητανε ο λογος που τοτε υποχωρησαμε…θα χαναμε την αεροπορια μας για πλακα.Τωρα που η τουρκικη πολεμικη αεροπορια ειχε προβλημα πιλοτων κ ανταλακτικων για τα φ-16 υποχωρησανε αυτοι….

   –Σ αυτες τις περιπτωσεις τα πραγματα ειναι καθαρα…οποιος δεν μπορει να σταθει κανει πισω,,,,2 φορες σε 2 μηνες οι τουρκοι ειδαν οτι δεν εχουν τυχη κ οτι θα παθουν μεγαλη ζημια…οποτε αφου δεν τους βγηκε οπως τα υπολογιζανε καναμε πισω.

   –Οι τουρκοι εχουν 3 σοβαρα προβληματα…
   1–Δεν εχουν πιλοτους.
   2–Δεν εχουν ανταλακτικα για τα φ-16 [2 χρονια οι αμερικανοι τους δινουν ελαχιστα]
   3–Δεν εχουν καθολου σχεδον ΑΑ οπλα…

   –Αρα ξερουν οτι ναυπηγεια-γεφυρες-ρανταρ-αεροδρομια-αμυντικη βιομηχανια κλπ…θα γινουν χωραφι…
   Οποτε δεν ειχαν επιλογη….

   1. Έτσι είχε γραφτεί κάπου, αν δεν ισχύει λάθος μου που το ανέφερα. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι ήταν πολύ καλή κίνηση σαν σκέψη και με βάση τα δεδομένα μας απλά ζητήσαμε τον ουρανό με τ’άστρα σε τιμή ποδηλάτου. Όπως είπα αν είχαμε καλύτερο σχεδιασμό θα είχαμε αναβαθμίσει και τα SRA σε επίπεδο σαν των γερμανικών(APG-65/amraam) ώστε να ενταχθεί άμεσα ένα μαχητικό που έχει μεγάλη εμβέλεια, ταχύτητα, και ύψος πτήσης σε ένα δοκιμασμένο πρόγραμμα(το γερμανικό). Η εμμονή για ενσωμάτωση μεγάλων επιδόσεων αέρος-εδάφους οδήγησε στα προβλήματα(μια χαρά βομβαρδισμό έκαναν όπως ήταν) Έτσι θα είχαμε 39 PI και 28 SRA για αποστολές αναχαίτησης μεγάλους ύψους/ταχύτητας και κρούσης τακτικής/cas με τους maverick/rockeye και άμεσα. Τα RF-4 όντως έπρεπε να μας χαιρετίσουν και να αγοραστούν ατρακτίδια db-110, αντί των 10 επιπλέον 52+ να μέναμε στα 50 αρχικά που θα έπρεπε να είναι όλα διθέσια για την Σούδα (άλλο τραγικό η επιλογή άλλου κινητήρα) να πήγαιναν τα λεφτά ώστε να γίνουν 50+ τα πενηντάρια και τριαντάρια για έναν ομοιογενή στόλο με πλήρη κάλυψη αναγκών σε lantirn/gpu πυρομαχικά και hmd σε όλα, τα Α-7 μάζεμα στον Άραξο(θα έφευγαν με τα 30 advanced) και στην Τανάγρα αντί του σπασίματος της παραγγελίας να συμπληρώνονταν τα mirage(τότε είχαμε 4 απώλειες;) και όλα να γίνονταν Mirage-5mk2. Σήμερα ούτε viper ούτε τι θα γίνουν τα mirage απλά θα γίνονταν προγραμματισμός για αντικατάσταση των F-4 που όμως ακόμα θα είχαν να προσφέρουν στην αεράμυνα.

 29. Ο εκσυγχρονισμός ενός αεροσκάφους όπως το F-4 (ικανό, διαθέσιμο και αξιόπιστο) δεν μπορεί να χαρακτηριστεί περιττός, ακόμη και σε εποχές παχέων αγελάδων.. Το λάθος ήταν μάλλον που προσανατολίστηκε στην αναχαίτιση, όπου έτσι κι αλλιώς υπερτερούν τα νεώτερα, όπως το F-16. Ένας πιο μετριοπαθής -και οικονομικός – εκσυγχρονισμός προς την κατεύθυνση της κρούσης (κατά το τουρκικό πρότυπο), απαραίτητα όμως με ένα σοβαρό σύστημα αυτοπροστασίας, θα ήταν αποδοτικότερος και μακροβιότερος. Συν τοις άλλοις, θα αποδέσμευε νεώτερα (ικανότερα και οικονομικότερα) αεροσκάφη για αναχαίτιση και ειδικά για τα (λίαν δαπανηρά και δομικά επιβαρυντικά) καθήκοντα «δημοτικής αστυνομίας» στο Αιγαίο.
  Όσον αφορά τα RF-4, η διατήρηση ενός τόσο μεγάλου αριθμού αεροσκαφών με τόσο μικρό εύρος καθηκόντων, ήταν όντως αντιοικονομική και ακατανόητη, παραπέμπουσα σε αλλότρια των επιχειρησιακών αναγκών κίνητρα (βλ. «φάμπρικα» θέσεων ευθύνης και πτητικών).

 30. ΝΟΜΙΖΩ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΔΕΝ ΝΟΗΤΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ Η ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΣ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΚΛΠ.ΚΑΛΑ ΤΑ ΡΑΝΤΑΡ ΤΩΝ ΦΑΝΤΟΜ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ…ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΗΣΤΑΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΗΣΤΙΚΑ,Π.Χ. ΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΡΑΤΑΜΕ 20-25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΝΑ ΠΟΥΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΠΑΡΑΙΤΕΡΩ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΒΟΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΕ ΣΚΡΑΠ,ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Η ΔΥΝΑΤΟΝ ΦΥΣΙΚΑ…..ΤΑ Μ2000 Η ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ 5ΑΡΙΑ Η ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ,ΤΑ ΦΑΝΤΟΜ ΠΙΑ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΑΝΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΤΣΑΜΠΑ ΤΑ ΡΑΝΤΑΡ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ

 31. Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε τα 12 Mirage 2000 -5 EDA/DDA του Κατάρ με το οποίο υπήρξαν συζητήσεις στο παρελθόν, αν τα βρούμε στο οικονομικό. Το Κατάρ αποκτά Rafale οπότε δεν αποκλείεται να θέλει να ξεφορτωθεί τα Mirage μιας και στο παρελθόν οι όποιες συζητήσεις για να τα δώσουν ήταν άκαρπες και στο τέλος θα παν στα αζήτητα.
  Τα 12 Mirage 2000-5 τα οποία απέκτησε το 1997 από τη Γαλλία, δεν είναι πανομοιότυπα με τα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 καθώς αντιπροσωπεύουν την πρώτη αναβαθμισμένη εξέλιξη του αεροσκάφους στο ίδιο επίπεδο με τα γαλλικά Mirage 2000-5F εντούτοις διατηρούν πολύ καλές δυνατότητες σε αποστολές εναέριας υπεροχής.
  Το Κατάρ διαθέτει 9 μονοθέσια Mirage 2000-5EDA και 3 διθέσια Mirage 2000-5 DDA. Τα αεροσκάφη διαθέτουν το ραντάρ RDY-1 (τα «-5» διαθέτουν το RDY-2) με τα δύο συστήματα να διατηρούν τις ίδιες δυνατότητες στον εναέριο αγώνα και η μόνη διαφοροποίησή τους να υφίσταται στις διαμορφώσεις αέρος-εδάφους όπου το ραντάρ των ελληνικών αεροσκαφών διαθέτει πολύ πιο αναβιβασμένες δυνατότητες.
  To RDY-1 μπορεί να παρακολουθήσει μέχρι και 24 στόχους ταυτόχρονα εγκλωβίζοντας τους 8 πιο επικίνδυνους από αυτούς ενώ φυσικά συνεργάζεται με το βλήμα MICA και στις δύο εκδόσεις του την EM και την ΙΙR.
  Άλλη διαφοροποίηση ανάμεσα στα ελληνικά Mirage 2000 και αυτών του Κατάρ είναι ότι τα τελευταία διαθέτουν 5 οθόνες τεχνολογίας CRT στο πιλοτήριο σε αντίθεση με τις έγχρωμες LCD των ελληνικών αεροσκαφών, ενώ απουσιάζει η αρτηρία δεδομένων MIL-STD-1553B κάτι που απαγορεύει την πιστοποίηση όπλων όπως το SCALP-EG.

  1. @SPY
   Το Quatar είναι στρατηγικός σύμμαχος με τους γείτονες
   Νομίζεις πως θα μας έδιναν τα -5 εάν υπήρχε περίπτωση εμείς να τους ta ζητάγαμε?
   Εάν προχωρήσει η συμφωνία με τα RAFALE πολύ δύσκολο να διατεθούν χρήματα για αλλα αεροσκάφη

    1. Ναι τώρα που το γραφεις κάτι τέτοιο είχε ακουστεί!
     Ο Καμμένος ήθελε να τα σπρώξει
     Τα έχουμε να λιάζονται και αυτά
     Μάλλον αυτή είναι πιο ορθολογική λύση

 32. Τα F-4E θα πετάξουν στην τελετή απόσυρσης του F-35.
  Τα κόστη δεν είναι απαγορευτικά. Η τσιγκουνιά και η βλακεία μας είναι.
  Υπάρχουν τόσες χαβούζες στο ελληνικό κράτος που δεν δέχομαι ότι δεν έχουμε λεφτά για όπλα.
  Σε βιβλίο του Ν. Κυριαζή αναφερόταν ότι όσα μας στόιχισε το ΕΜΠΑΕ του Τσοχατζόπουλου σε πέντε χρόνια, μας στοίχιζαν κάθε χρόνο οι ΔΕΚΟ. Κάτι διαγραφές χρεών συνεταιρισμών περισσότερα από 40 F-15.
  Εδώ χθές μόνο, σε έκδοση του προοδευτικού χώρου, διαμαρτυρόταν για τα RAFALE ο συντάκτης γιατί τρώνε λεφτά από τα «ακρογωνιαία» παιδεία, υγεία κλπ.
  Τι να του πεις; Αφενός, χωρίς άμυνα δεν θα έχει παιδεία, υγεία, συντάξεις διότι ο ραγιάς πληρώνει για το κεφάλι του χωρίς δικαιώματα. Αφετέρου δουλειά του κράτους είναι α) άμυνα, 2) διεθνής εκπροσώπηση, 3)Δημόσια τάξη (καταστολή αν θέλει), 4) Δικαιοσύνη, 5) Δημόσια Διοίκηση. Όλα τα άλλα είναι προαιρετικά. Και εν τέλει, τα σχολεία επεκτάθηκαν για το λαό ΜΟΝΟ όταν το πυροβολικό απαίτησε μορφωμένους οπλίτες και η δημόσια υγεία όταν στην Ευρώπη ανακάλυψαν ότι οι μισοί στρατεύσιμοι είχαν γίνει Ι5 από ασθένειες και κακή διατροφή.
  Το κόστος, επαναλαμβάνω, δεν είναι πέραν των αντοχών μας. Μυαλό στη θέση του χρειαζόμαστε. Η ΠΑ μπορεί να αποφασίσει τι θα κρατήσει και πρέπει να το κάνει μόνο με επιχειρησιακά κριτήρια.

  1. Bres μερικούς συνταξιούχους και ρότα τους τι προτιμάνε:

   Αναδρομικά η επιπλέον χρήματα για την άμυνα??

   Πήγαινε και σε καμια ΔΕΚΟ και ρότα τους τι προτιμάνε:

   Να κρατήσουν τις δουλειές και να μην δοθούν επιπλέον χρήματα για άμυνα η να κλείσει η ΔΕΚΟ και να πάνε περισσότερα λεφτά για άμυνα??

   Η χωρα είναι σε ύφεση τα φορολογικά έσοδα θα είναι κάτω η ανεργία πολύ απάνω και περιμένετε να δοθούν επιπλέον χρήματα στην άμυνα?

   Η μήπως περιμένεις να γίνει εξορθολογισμός στις υπάρχουσες δαπάνες με το κόψιμο αχρηστων στρατοπέδων σχηματισμών ανωτατων υπηρεσιών και δεν συμμαζεύεται??

   1. Θα επικαλεστω δημοσκοπηση οτι και αν αυτο συνεπαγεται,την περασμενη εβδομαδα οπου απανταται αυτο που ρωτας με τον καλυτερο τροπο.
    Υπαρχουν ακομη ρομαντικοι,τρελλοι,πατριωτες οπως θες ονομασε τους που προτιμουν να δουν να γινει κατι σωστο απ το ανεβασουν χοληστερινη απ τα πολλα κοψιδια.

    1. CK & Αμφικτύων
     Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.αυτοι όλοι θα πιεστούν όταν περνούν μισθούς και συντάξεις σε τουρκικές λίρες,τότε όμως θα είναι πολύ αργά.
     Άρα όποιος κυβερνήτης έχει γνώμονα το εθνικό συμφέρον, κάνει το σωστό και όλους αυτούς τους γράφει εκεί που δεν πιάνει μελάνι.

 33. Ο εκσυγχρονισμός των F-4E σε επίπεδο AUP ήταν ότι καλύτερο επέλεξε να κάνει η ΠΑ στην ιστορία της. Με 310 εκ δολάρια για 39 αεροσκάφη (8 εκκατομμύρια ανά αεροσκάφος, πραγματικά αστείο ποσό σε σύγκριση με αγορά καινούριων μαχητικών) διατήρησε αξιόμαχο τον κορμό των καλύτερων μαχητικών της μέχρι της μέρες μας.

  Ξεχάσατε να γράψετε ότι με 310 εκ δολαρια το 1998 δεν έπαιρνες 8 καινούρια F-16 με χείροτερο radar από τα εκσυγχρονισμένα F-4E και μικρότερο οπλικό φορτίο..

  Ξεχάσατε να γράψετε ότι ασχέτως του ηλεκρομαγνητικού ίχνους του F-4E (που όντως είναι μεγαλύτερο του F-16) το F-4E AUP θα δει πρώτο ένα εχθρικό F-16 γιατί απλούστατα έχει καλύτερο radar (APG-65) σε εμβέλεια αποκάλυψης-εγκλωβισμού στόχων .

  Ξεχάσατε να γράψετε ότι τα περισσότερα Ελληνικά F-4E έχουν τους άκαπνους κινητήρες J79…ενώ ως γνωστόν οι Έλληνες Phantomαδες έχουν αναπτύξει ειδικές τακτικές τόσο για οικονομία καυσίμου, όσο και για μείωση του αποτυπώματος των κινητήρων….

  Επίσης δεν φταίει το F-4E που δεν έχει ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας αφού με ελάχιστο κόστος θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε τον παρεμβολέα DIAS στο επίπεδο του ASPIS.

  Τα μόνα λάθη που έκανε η ΠΑ είναι

  1) Δεν εκσυγχρόνησε και τα 24 F-4E SRA ( εκτέλεσε μόνο πρόγραμμα SLEP) στο ίδιο επίπεδο με τα AUP.

  2) Δεν άσκησε ποτέ τις option του προγράμματος που περιελάμαβαναν αναβάθμιση λογισμικού για συμβατότητα του συστήματος ελέγχου πυρός του αεροσκάφους να κάνει χρήση των τελευταίων εκδόσεων του AMRAAM και ενσωμάτωση ισραηλινού σκοπευτικού επί κάσκας και data-link.

  3) Δεν πιστοποίησε τον Iris-t (πανεύκολο είχε γίνει στα γερμανικά αντίστοιχα F-4F ICE).

  4) Όπως είπα πριν δεν αναβάθμησε τον παρεμβολέα DIAS σε ASPIS.

  Το F-4E παραμένει αξεπέραστο σαν μαχητικό και σαν σχεδίαση και είναι ευτύχημα που θα υπηρετεί με την ΠΑ για αρκετά χρόνια ακόμη.

  1. Φιλε =======STRATOS====

   —Πως θα δει ενα φ-4 πρωτο το αντιπαλο φ-16,οταν το ιχνος στα ρανταρ του φ-4 ειναι 5 φορες μεγαλυτερο απ αυτο του φ-16;;;
   Εχει 5 φορες πιο δυνατο ρανταρ το φ-4 απ το φ-16;;;μονο τοτε θα ειχε ελπιδα να το δει πρωτο.
   Επισης οι κινηματικες επιδσεις του φ-4 ειναι πολυ χειροτερες απ αυτες του φ-16…οποτε το να στειλεις φ-4 απεναντι σε φ-16 ειναι αποστολη αυτοκτονιας …

   1. @ Φίλε ΝΙΚ-13

    Σε καμία περίπτωση δεν είναι 5 φορές μεγαλύτερο το ίχνος του F-4E. To F-15 έχει πολύ μεγαλύτερο RCS από το F-16, αλλά είναι πολύ ανώτερο του στην εναέρια μάχη, ακριβώς λόγω του ισχυρότερου radar.

    Επιπλέον δεν έχει καμία σχέση αυτό που λες ότι το F-16 θα δει το F-4E σε 5πλάσια απόσταση. Δεν αυξάνεται η εμβέλεια αποκάλυψης του radar κατ’ αναλογία με το RCS του αντίπαλου αεροσκάφους!!

    Και για να στο πω πιο καθαρά. Ένα Ελληνικό F-4E θα δει πρώτο ένα αντίπαλο F-16 στο radar του πριν από οποιοδήποτε Ελληνικό F-16 (πλην των τελευταίων block 52+ advanced (?)).

    Οι κινηματικές επιδόσεις του F-4E ιδίως σε επιχειρησιακή οροφή και ταχύτητα είναι ανώτερες του F-16. Και αυτό το ξέρουν καλά οι Έλληνες χειριστές , ιδίως στην εκμετάλλευση του Amraam σε βολές BVR…

    Στις κλειστές αερομαχίες το F-4E υστερεί έναντι του F-16 πάνω από τα 10000 feet…Κάτω από τα 10000 πόδια, κατά έκφραση Έλληνα χειριστή, «το Phantom σπάει κόκαλα» στρίβει πολύ καλά…Φυσικά το F-4E μεταφέρει μεγαλύτερο οπλικό φορτίο πυραύλων αέρος-αέρος όποτε αν βρεθεί σε κλειστή εμπλοκή με μαχητικά 3ής γενιάς θα κάνει αυτό πρώτο βολή all aspect για να βάλει τον αντίπαλο σε αμυντική θέση..

    1. ’Aμα ψάξετε και βρείτε ένα paper του Ζηκίδη& team με τίτλο
     Stealth Threats and Anti stealth Techniques
     Δίνει min Values
     F16C: RCS=1.2 M2
     F4E: RCS =6 M2
     Από στοιχεια επιδόσεων radar που δίνονται στο f16.nt και αναπαράγονται εδώ
     https://defence.pk/pdf/threads/radar-ranges-of-different-fighters.94948/
     Το F16 CCIP με APG68V9 μπορεί να εντοπίσει ένα στόχο 5M2 στα 66-80+ km
     To APG65 μπορεί να εντοπίσει ένα στόχο «SMALL FIGHTER»‘ στα 60-65 KM

     Οποτε και εγώ πιστεύω πως το f16/ccip θα δει πρώτο το F4E!

     Μην ξεχνάμε πως οι γείτονες έχουν πλέον το APG68V9 που είναι πολύ πιο σύχρονο από το APG65
     Επιπλέον μην ξεχνάμε ότι τα F16 έχουν LINK 16 με ότι αυτό συνεπάγεται στην επίγνωση της τακτικής κατάστασης
     Το F4E μπορεί να πετάει ψηλότερα και ταχύτερα από τα οποτε τα AMRAAM εκτοξεύονται με μεγαλύτερη κινητική ενέργεια από του F16
     Εάν θυμάμαι σωστά τα F4Eεξοπλίζονται με τους AMRAAM-B που είναι υποδεέστεροι από τους C5/C7 που έχουν οι απέναντι

     Η άποψη μου είναι πως τα F4E πρέπει να φύγουν το αργότερο όταν γίνει επιχειρησιακή η μοίρα των RAFALE
     Βεβαια έχει υπογραφει η FOS και αρκετά F16 θα είναιOFF λόγω εκσυχρονισμού τους

     1. Συμφωνω απολυτα φιλε CK κ ζητω συγγνωμη που ειπα οτι το RCS του φαντομ ειναι 5 φορες μεγαλυτερο απ του φ-16…Τελικα ειναι 6…Καλα μην δουμε καθολου την υπερυρθη υπογραφη που αφηνουν τα 2 εργοστασια του φαντομ…Το συστημα του ραφαλ μπορει πιανει ενα φαντομ στα 120 χιλιομετρα…

     2. Το F-4E AUP με το APG-65 έχει μεγαλύτερη ακτίνα αποκάλυψης εχθρικών F-16 από οποιοδήποτε άλλο μαχητικό σε υπηρεσία στο Αιγαίο εκτός από το radar του M2000-5.

      Αυτά έχουν γραφτεί στον ειδικό τύπο εδώ και χρόνια κατά τις επισκέψεις στην 117ΠΜ και τις πληροφορίες που έχουν γίνει ευρέως γνωστές.

      Επιπλέον το APG-65 έχει διαμορφώσεις που το APG-68 δεν έχει καν, όπως την γνωστή διαμόρφωση που αυξάνει την ανάλυση απειλής κατά μεμονομένου στίγματος με αποτέλεσμα αν είναι κλειστός σχηματισμός εχθρικών μαχητικών, να τον αποκαλύπτει!!!

      Το APG-65 έχει επιπλεόν μεγαλύτερο εύρος έρευνας στο αζιμούθειο από το APG-68 πράγμα που το εκμεταλέυονται στο 100% οι χειριστές των F-4E AUP.

      Τέλος κατά γενικκή ομολογία των χειριστών της ΠΑ, το F-4E μαζί με το M2000-5 είναι τα μόνα μαχητικά που έχουν πραγματική ικανότητα να συνεχίζουν έρευνα στόχων ενώ έχουν εγκλωβίσει ήδη εχθρικό μαχητικό (το F-4E λόγω κυρίως του διμελούς πληρώματος, το M2000-5 λόγω του εξαιρετικά αυτοματοποιημένου συστήματος ελέγχου πυρός).

      Το IFF που φέρει το F-4E AUP είναι το πιο σύγχρονο στην ΠΑ με εξαίρεση αυτό των F-16C/D block 52 advanced +, και μπορεί να εκτελέσει παθητική αναχαίτηση δίνοντας στοιχεία στοχοποίησης σε πυραύλους BVR από τα 180χλμ ακούγεται!!! (τα στοιχεία είναι διαβαθμισμένα).

      Η κινητική ενέργεια που αποκτούν οι AIM-120 κατά τις τακτικές που έχει αναπτύξει η 338 μοίρα (που έχουν δοκιμαστεί και στις διασυμμαχικές ασκήσεις και έχουν διαρεύσει πληροφορίες) με αφέσεις από τα 45000+ πόδια και υπερηχητικά , αφήνουν μηδαμινά περιθώρια escape σε οποιοδήποτε εχθρικό F-16 εγκλωβιστεί από F-4E AUP.

      Ποια F-16 έχουν LINK-16 στην ΠΑ?? μόνο τα 31 F-16M.Το διμελές πλήρωμα του F-4E και οι τελείως ασφαλής επικοινωνίες (εκσυγχρονίστηκαν) καλύπτουν την απουσιά Link-16 (αν και υπήρχε σαν option στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού).

      Το RCS είναι μία μόνο παράμετρος, και αν ήταν τόσο σημαντική? θα πετάγαμε ακόμη με F-5A εκσυγχρονισμένα . Ακόμη να μου απαντήσει κάποιος γιατί η USAF και η IAF χρησιμοποιεί ακόμη τα F-15C/D (ίδιο RCS με τα F-4E) σε ρόλο αεροπορικής υπεροχής και τα F-16 κυρίως σε αποστολές αέρος – εδάφους και καταστολής αεράμυνας??

      Προφανώς η ΠΑ για να διατηρεί ακόμη σε υπηρεσία τα F-4E AUP ξέρει πολύ καλά τι κάνει, και άμα δεν ήταν η ανικανότητα της ΕΑΒ, η 338 μοίρα θα ήταν ακόμη ενεργή.

    2. @STRATOS,@nik-13
     Να θυμίσω το πόσο σημαντικό κεφάλαιο είναι για την ΠΑ το Phantom.
     Tο βράδυ της κρίσης των Ιμίων στις 31 Ιανουαρίου 1996 η κύρια δύναμη αεροσκαφών που πετούσε στο Αιγαίο ήταν τα Phantom της 337 Μοίρας. Αν εξαιρέσουμε μάλιστα ένα ζευγάρι Mirage 2000 που εκτέλεσε μόνο ένα CAP, όλη η υπόλοιπη νύχτα της κρίσης το Αιγαίο περιφρουρήθηκε από τα «Φαντάσματα». Τα πληρώματα των F-4 εκείνη τη νύχτα πετούσαν με πολύ κακές καιρικές συνθήκες, καθώς ο καιρός ήταν «συμπαγής» από τα 4.000 έως τα 30.000 πόδια, αναγκάζοντας τα Phantom να παραμείνουν κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους «μέσα» στον καιρό. Ήταν επιχειρησιακά μια άριστη απόφαση του ΑΤΑ να επιλέξει τα F-4 για την υπεράσπιση των ουρανών μας καθώς τα βλήματα Sparrow και η μεγάλη εμπειρία των Ιπταμένων θα έδιναν αποφασιστικό πλεονέκτημα.
     Το λέω γιατί κάποια πράγματα δεν είναι μόνο κόστος ανά ώρα πτήσης και απλά οικονομικά….

     1. ===SPY===

      Αληθεια τωρα ,πιστευεις αυτα που γραφεις;;Το θεμα μας τοτε ητανε οτι θα χαναμε την Π.Α μας κ αυτο μας αναγκασε να υποχωρησουμε.Τα υπολοιπα ειναι λογια του αερα.

      –Ειχανε τους ΑΙΜ-120 κ μεις μη σου πω τι ειχαμε…Αυτη ειναι η αληθεια κ οχι οτι μας τα ειχανε μπλοκαρει-ειχε κακο καιρο-ειχε πυρετο ο πιλοτος κλπ…αυτα ειναι αστεια.

 34. @Ck
  Βλέπεις που κάνεις λάθος…. Βλέπεις σε ποιο ιστορικό πλαίσιο αναφέρομαι… 1996.
  Τοτε ναι τα Phantom που είχαμε ήταν καλυτερα σε bvr αγώνα.
  Η αναβάθμιση των Phatom σε το πρόγραμμα PI2000 ήταν αυτό που οδήγησε τους Τούρκους να αναβαθμίσουν τα δικά τους F16 με το πρόγραμμα ccip γιατί τα block 30,40 έτρωγαν ξύλο από τα PHANTOM στον bvr αγώνα επί μία δεκαετία

  1. Μα όλοι συμφωνούν πως οι Γείτονες είχαν ήδη τους AMRAAM επιχειρησιακούς στα F16 και υπερδιπλάσιο αριθμό F16 από ότι εμείς F16/M2000
   Να μην μιλήσω και για τα ..160 τουρκικα F4E!!

   1. @ CK
    F16 με APG68 v7ή v5 με AMRAAM 120b δεν ειναι καλύτερο απο F4 με APG65 με AMRAAM 120b.
    Τωρα που οι Τουρκοι είναι με APG68v9 δεν θα διαφωνω άλλωστε ενας λογος που συμβάλλει στην απόσυρση τους, και που είναι ίδιος για την αναβάθμιση των δικών μας block 30 είναι ότι ο Amraam 120b
    φτάνει στο τέλος της επιχειρισιακής του ζωής.

     1. @CK
      Πάμε παλι.. το σχόλιο «F16 με APG68 v7ή v5 με AMRAAM 120b δεν ειναι καλύτερο απο F4 με APG65 με AMRAAM 120b» δεν αναφέρεται στα Ιμια, αλλά σε αυτό που προέκυψε μετά τα Ίμια…δηλαδή στην επιλογή της αναβάθμισης προκειμένου να μπορουν να αντιμετωπισουν την τότε διαμορφωθήσα δυσμενη κατάσταση.
      Tώρα το οτι πέταγαν το βράδυ των Ιμίων για να αντιμετωπίσουν τα APG68 v7ή v5/AMRAAM 120A ήταν για τον απλούστατο λόγω οτι τον νυχτερινο αγώνα ύπο αυτές της συνθήκες οι Ελληνες τα είχαν λιώσει σε νυχτερινές πτήσεις (σε αντίθεση με τα Ελληνικά F-16 και τα οποία δεν ήταν καν εξοπλισμένα και με το aspis) και αν δεν κάνω λάθος είχαν 4 AIM-7F Sparrow (εμβέλεια 70-85 χιλιόμετρα) εκαστο για εκτόξευση σε δυάδες.Οι AMRAAM 120A είχαν εισαχθεί στο Τουρκικό οπλοστάσιο αλλα η εκπαίδευσή τους στην χρήση του και σε τακτικές σε καμμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να λεχθεί ότι ήταν επαρκής.Μήν κρίνεις μόνο τα μηχανήματα…

   2. Την νύχτα των Ιμίων κατά την αεροπορική αργκό με τον καιρό » Τάβλα» (κλειστός από τα 500 πόδια μέχρι τα 30000+ πόδια!!) τα μόνα μαχητικά που περιπολούσαν στο Αιγαίο ήταν F-4E SRA/ AIM-7F της 337 μοίρας και M2000/SM530D. Οι τούρκοι ήταν εξαφανισμένοι.

  2. ===SPY====

   –Ειχαμε ΑΙΜ-120 στα φαντομ κ δεν τους ειχαμε στα φ-16;;;Μα πραγματικα τωρα ,καλο θα ειναι να ριχνουμε μια ματια πριν γραψουμε κατι…

   –Λοιπον..οι λογοι που το 1996 στα ιμια…ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΜΕ ητανε ..

   —Εντούτοις, πρέπει να πούμε κάτι που το ξεχνούν οι περισσότεροι. Η Τουρκία είχε παραλάβει τότε τους AIM-120A AMRAAM, και είχε ένα τρομακτικό πλεονέκτημα εναντίον των μαχητικών μας. Επίσης, τα F-16C/D μας δεν είχαν όλα ΣΗΠ, ενώ θα πολεμούσαν απλά με ΑΙΜ-9P/L. Εκ τους σύνεγγυς θα έκαναν “πάρτυ” με τα τουρκικά μαχητικά, αλλά μας λούζει κρύος ιδρώτας όταν σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο να αντιμετώπιζαν τουρκικά F-16C/D που θα έφεραν AMRAAM. Και μάλιστα χωρίς RWR που θα μπορούσε να προειδοποιήσει τους πιλότους μας για την επερχόμενη απειλή.

   Τα ΜΙΡΑΖ επεισης δεν ειχαν καποιον πυραυλο που θα μπορουσε να σταθει απεναντι στα τουρκικα φ-16 σε μεση κ μεγαλη αποσταση…για τα φαντομ…καλυτερα να μην πουμε τιποτα….

   –Αυτη ειναι η αληθεια …Τα υπολοιπα περι καιρου-πυρετου-κλπ…ειναι ….

   1. @Νικ-13
    Που γράφω ρε αδερφέ ότι τα Ελληνικα Phantom sra είχανε Aim 120 στα Ίμια γιατί θα τρελαθώ.
    Είπα ότι είχαν aim-7f sparrow για διαβαστε καλυτερα γιατι θα αρχισω να πιστευω ότι χρησιμοποιείτε google translator …..

   2. ===CK====

    Μία παρτίδα 80 AIM-120 amraam είχαν παραλάβει οι τούρκοι τον Ιαν.1996 που είναι άγνωστο πόσο είχαν καταφέρει να τους αξιοποιήσουν??

    Ο ΑΙΜ-120Α/Β έχει ιστορικό ποσοστό επιτυχείας περίπου 60% βαλόμενος κατά βάση από αμερικάνικα μαχητικά και άριστα εκπαιδευμένους αμερικανούς πιλότους εναντίον αερασκαφών διαλυμένων αεροποριών που βρίσκονταν για χρόνια σε καθεστώς εμπάργκο!! (Σερβία, Ιράκ).

    Πως οι τούρκοι με 80 ΑΙΜ-120Α που μόλις τους είχαν παραλάβει (με αρνητικό ρεκόν των τούρκων χειριστών ακόμη και σήμερα να καταρίπτουν φίλια μαχητικά σε νατοικές ασκήσεις!!!), θα εξαφάνιζαν την Ελληνική ΠΑ με τους άριστα εκπαιδευμένους χειριστές και τα 330 μαχητικά (το 1996) ένας θεός ξέρει??

    Μια διευκρίνηση. Ούτε τα τουρκικά F-16 είχαν όλα σύστημα αυτοπροστασίας το 1996. Τα μισά F-16 από τα 149 που διέθεταν οι τούρκοι είχαν RWR. Το APG-68 έχει διαμόρφωση RWR!! επομένως δεν ήταν τελείως εκτεθιμένα τα Ελληνικά F-16 (ούτε τα αντίστοιχα τουρκικά που δεν είχαν RWR).

    1. STRATOS==

     –Η τουρκικη Π.Α ειχε τεραστιο πλεονεκτημα κ στον αερα κ στον βομβαρδισμο.Δεν θελω να μπω σε λεπτομεριες ομως αν θελεις ευκολα μπορεις να τα δεις αυτα.

     1. ΝΙΚ-13 ==

      Μπες σε όσες λεπτομέριες θες. Η Ελλάδα το 1996 είχε 82 x Α-7Η/Ε στην δύναμη της. Κανένα «τεράστιο» πλεονέκτημα δεν είχαν οι τούρκοι στην αεροπορία.

    1. Αν τους συγκρινεις μ αυτους που ειχαμε εμεις..ναι ειχαν τρομακτικο πλεονεκτημα.Αλλα δεν ειμαι σιγουρος αν ξερεις τι ειχαμε εμεις…κ με τι ειχαν παρει εντολη τα Α7 να βομβαρδισουν τον τουρκικο στολο [δεν ειχαμε τοτε τους εξοσετ]….

     –Γενικα δεν ξερω αν πραγματικα γνωριζεις τις συνθηκες η αναπαραγουμε βλακειες ,οπως οτι τα Φ-16 δεν μπορουσαν να πεταξουν λογο καιρου κ οχι επειδη δεν ειχαν αα πυραυλους κ συστημα αυτοπροστασιας….Οτι τα Μ2000 με πυραυλους ματρα θα ειχαν καμια τυχη απεναντι στα τουρκικα φ-16 με ΑΙΜ-120…..Οτι τα Α7 θα βομβαρδιζαν με βομβες ελευθερης πτωσης τον τουρκικο στολο…..κλπ

     1. Τα τουρκικά F-16 τα μισά δεν είχαν σύστημα αυτοπροστασίας. Μόλις το 1994 ξεκίνησαν διαδικασία οι τούρκοι να τοποθετήσουν το Raport III. Μάλιστα όπως έγραφε και ο ειδικός τύπος, αρχικά τα τουρκικά F-16 που εστάλησαν στην Βοσνία στα πλαίσια της νατοικής επιχείρησης δεν εκτελούσαν περιπολίες πάνω από έδαφος, ενώ ο μόνος οπλισμός τους ήταν Aim-9L..

      Ο Super-Matra 530D είχε τις καλύτερες κινηματικές επιδόσεις δυτικού πύραυλου αέρος-αέρος μαζί με τον Phoenix.
      Επαναλαμβάνω, 80 Aim-120A (με 59% ιστορικό ποσοστό επιτυχείας (στην καλύτερη) χειριζόμενοι από αμερικανούς χειριστές, υπό ιδανικές συνθήκες, αλλά και με νεότερες εκδόσεις του πυραύλου) που μόλις είχε παραλάβει η τουρκική αεροπορία δεν θα «εξαφάνιζαν» την Ελληνική αεροπορία (των 330+ μαχητικών) το 1996 και ιδίως αν αναλογιστούμε τις επιδόσεις των τούρκων χειριστών σε βολές blue on blue σε νατοικές ασκήσεις!! μάλον ήταν θετική εξέλιξη..

      Ούτε οι τούρκοι διέθεταν τίποτε καλύτερο από βόμβες ελεύθερης πτώσης και ρουκέτες. Πιος ήταν ο τουρκικός στόλος το 1996? 8 φρεγάτες Knox με ανύπαρκτη αντιαεροπορική άμυνα, αντιτορπιλικά Framm με επίσης σχεδόν ανύπαρκτη αντιαεροπορική άμυνα και 5-6 φρεγάτες Meko-200TK με 8-16 Sea sparrow και σύστημα ελέγχου πυρός που είχε αναλυθεί πλήρως στο ΣΟΤ και οι χειριστές των A-7 γνώριζαν πλήρως.

      Αντίθετα ο Ελληνικός στόλος διέθετε αντιαεροπορική άμυνα το 1996 που θα την ζήλευε και σήμερα!!

 35. Όπως έγραψαν πολλοί συμφορουμίτες η επιλογή της αναβάθμισης των F-4E και μάλιστα από τους Γερμανούς ήταν επιλογή των γνωστών καταδικασμένων εγκληματιών της «ισχυρής» ελλάδας – η «δουλειά» κανονίστηκε μεταξύ του Άκη και του Βολκερ Ρούε σε μια βόλτα στο Μέτσοβο…

  Οι Αμερικανοί δε, πρότειναν πακέτο αναβάθμισης με περισσότερα υλικά από το F-16block52 Adv. (ΑPG-68 V9 με μεγαλύτερη κεραία αφού το ρύγχος του F-4 είναι μεγαλύτερης διατομής από του F-16). Φυσικά, υπήρχε και η επιλογή απόκτησης δεκάδων F-16A/B ADF από την USANG με προφανή οφέλη σε κάθε επίπεδο – μπορούσαν να αντικαταστήσουν άνετα όλα τα F-4E, RF-4E & A-7, και μετέπειτα να αναβαθμιστούν με κάποιο από τα πολλά πακέτα αναβάθμισης που υπήρχαν…

  Ασχέτως των ανωτέρω, η μη αναβάθμιση του συνόλου των Mirage 2000EGM ήταν «εγκληματική». Η ΠΑ όμως δεν σύρθηκε σε κανένα αγώνα αριθμών, αλλά οι αριθμοί ΠΑ και ΤΗΚ δείχνουν ότι υπήρχε και υπάρχει ένα όριο διαφοράς οροφών που δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

  Ακριβώς επειδή η πραγματικότητα είναι σκληρή, η ΠΑ αναγκάζεται να επιλέξει να διατηρήσει τα F-4E AUP διότι είναι αναβαθμισμένα και εκτελούν περισσότερους ρόλους από τα Mirage 2000EGM. Η ΠΑ δεν έχει την πολυτέλεια να διαθέτει χρήματα και ΚΥΡΙΩΣ να διαθέτει αριθμό χειριστών για τα περιορισμένα καθήκοντα των Mirage 2000EGM. Ακόμη κι αν διατηρηθούν προσωρινά, ο αριθμός εξόδων τους θα είναι μειωμένος, για μια αεροπορία σαν την ΠΑ υπάρχει σίγουρα ζήτημα αριθμού χειριστών ανά τύπων, είναι κάτι που με εκπλήσσει πως δεν το αναφέρετε.

  1. Τα F-16A ADF δεν τα απέκτησε καμία χώρα, γιατί ήταν δομικά τελειωμένα όταν πήγαν σε αποθήκευση. Μόνο 34 αεροσκάφη νοίκιασε η Ιταλική αεροπορία αφού ξόδεψε πολλά χρήματα για ανακατασκευή και αναβάθμιση και αυτό σαν λύση ανάγκης λόγω των καθηστερήσεων στο πρόγραμμα του Eurofighter.

   Να αντικαταστήσουν όλα τα F-4E/RF-4E/A-7E/H το 1998 ήταν πρακτικά αδύνατο, καθώς μιλάμε για 90 Phantom και 100 A-7.

   Ο εκσυγχρονισμός AUP στα F-4E της ΠΑ έφερε το καλύτερο Phantom στον κόσμο ενώ ο αμερικάνικος εκσυγχρονισμός (που ήταν μόνο στα χαρτιά) δεν υιοθετήθηκε από καμία αεροπορική δύναμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *