Όπως αναφέραμε σε πρόσφατη ανάρτηση μας, κατά τη διάρκεια της φετινής έκθεσης αμυντικού υλικού ILA 2024 στο Βερολίνο, η ισραηλινή εταιρία IAI παρουσίασε μια αερομεταφερόμενη έκδοση του γνωστού βαλλιστικού πυραύλου LORA. Πρόκειται για άλλο ένα όπλο πυροβολικού, όπως το Rampage, το οποίο τροποποιήθηκε κατάλληλα ώστε να μπορεί να μεταφερθεί και να βληθεί από αεροσκάφη. Όπως φαίνεται στο βίντεο προώθησης της εταιρίας το όπλο μπορεί να μεταφερθεί από μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 και F-15 αλλά και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-8A. Το F-16, το οποίο έχει και άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον, μπορεί να μεταφέρει δύο όπλα στα εσωτερικά σημεία ανάρτησης οπλισμού των πτερύγων.

Το νέο αυτό όπλο προσφέρει τη δυνατότητα προσβολής στόχων μεγάλης αξίας βαθιά μέσα στην εχθρική ενδοχώρα με υπερηχητική ταχύτητα, πράγμα το οποίο το κάνει δύσκολα ανασχέσιμο, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η επιβιωσιμότητα του αεροσκάφους φορέα. Το Air LORA μετά την άφεση από το αεροσκάφος παίρνει ύψος και ακολουθεί βαλλιστική τροχιά με αποτέλεσμα να προσβάλει τον στόχο με πολύ μεγάλη γωνία προσβολής 60-90 μοίρες και με υπερηχητική ταχύτητα.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία το Air LORA μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως stand-alone όπλο με τα στοιχεία πτήσης φορτωμένα από πριν όσο και πλήρως διασυνδεδεμένο στο σύστημα αποστολής, αυτό το κάνει συμβατό με αεροσκάφη τόσο δυτικής όσο και ανατολικής προέλευσης. Επίσης, όντας διασυνδεδεμένο με το σύστημα αποστολής του αεροσκάφους έχει τη δυνατότητα να εμπλέξει «στόχους ευκαιρίας», δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα να φορτωθούν τα στοιχεία βολής κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Πρόπλασμα του Air LORA στο περίπτερο της ΙΑΙ

Διαθέτει υψηλή ικανότητα επιβίωσης με προηγμένο σύστημα πλοήγησης INS/GNSS και ισχυρές δυνατότητες anti-Jamming, επιτρέποντας τη λειτουργία 24/7 σε ακραίες καιρικές συνθήκες και πεδία μάχης με μεγάλη απαγόρευση πρόσβασης και υψηλών παρεμβολών. Το AIR LORA προσδίδει νέες επιθετικές ικανότητες, επιτρέποντας στα αεροσκάφη να παραμένουν σε ασφαλείς αποστάσεις, μη εκτεθειμένα στην αεράμυνα του εχθρού, ενώ επιτυγχάνουν χτυπήματα υψηλής ακρίβειας. Η ικανότητά του να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες τοποθεσίες στόχων και τα προηγμένα συστήματα καθοδήγησής του το καθιστούν ζωτικό πλεονέκτημα στις σύγχρονες αποστολές εναέριας προσβολής. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι το όπλο είναι fire & forget και έχει αύτονομη καθοδήγηση προς το στόχο, με αποτέλεσμα μετά την άφεση το αεροσκάφος φορέας να απεμπλέκεται και είτε να επικεντρώνει την προσοχή του σε άλλους στόχους είτε να επιστρέφει στην βάση του.

Σύμφωνα με στοιχεία από την έκδοση εδάφους-εδάφους, το όπλο έχει μήκος 5,2 μέτρα, διάμετρο 624 χιλοστά και συνολικό βάρος περί τα 1600 κιλά από τα οποία περίπου τα 600 κιλά είναι η πολεμική κεφαλή. Το βλήμα μπορεί να φέρει τρεις διαφορετικές κεφαλές, εκτόνωσης θραυσμάτων, γενικής χρήσης και διατρητική ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται καλύτερα στην κάθε αποστολή και είδος στόχου. Το κυκλικό σφάλμα CEP είναι της τάξης των 10 μέτρων. Ο πυραυλοκινητήρας είναι μονού σταδίου στερεάς κατάστασης και προσδίδει στην έκδοση εδάφους-εδάφους βεληνεκές των 430 χιλιομέτρων. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία, η λογική λέει ότι λόγω του ύψους άφεσης και της ταχύτητας του αεροσκάφους φορέα, η αερομεταφερόμενη έκδοση θα επιτυγχάνει ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια.

To Air LORA φορτωμένο σε αεροσκάφος F-16I της IAF

Το οπλοστάσιο προσβολής στόχων εδάφους της Π.Α. και ειδικά των F-16 είναι παρωχημένο για σύγχρονες επιχειρήσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η ισραηλινή βιομηχανία προσφέρει λύσεις σε προσιτό κόστος που μπορούν να θεωρηθούν ως game changer στις αποστολές αέρος-εδάφους. Επίσης, τα προϊόντα αυτά έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν ήδη ενσωματωθεί στα αεροσκάφη της IAF που είναι αμερικάνικης κατασκευής, όπως τα F-16, τα F-15 και τα F-35.  Ήδη έχει εγκριθεί από τη Βουλή η αγορά των συλλογών spice και των βλημάτων Rampage κάτι που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει μετουσιωθεί σε παραγγελία. Θεωρούμε ότι το επόμενο σοβαρό εξοπλιστικό βήμα της Π.Α. πρέπει να είναι η αναβάθμιση του οπλοστασίου των μαχητικών αεροσκαφών ώστε να συμβαδίζει με τις σύγχρονες επιχειρήσεις και τις σύγχρονες απειλές. Το Air LORA είναι ένα από τα όπλα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ελληνικό οπλοστάσιο αναβαθμίζοντας κατακόρυφα τις ικανότητες βαθιάς προσβολής της ελληνικής Π.Α.