Άξιος διάδοχος των Mirage 2000 EGM/ BGM αναμένεται να είναι τα ελληνικά Rafale F3R. Ο ΥΕΘΑ ανέφερε στη Βουλή πως τα βλήματα ΑΜ39 Exocet της ΠΑ θα πιστοποιηθούν στα Rafale F3R της ΠΑ. Πρόκειται για τις αποστολές ΤΑΥΝΕ – Τακτική Αεροπορική Υποστήριξη Ναυτικών Επιχειρήσεων.

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Πιστοποιήσεις οπλικών συστημάτων μαχητικών ‘‘Mirage 2000’’», σας γνωρίζω τα ακόλουθα: Για την προμήθεια πυροτεχνικών υποσυγκροτημάτων των πυραύλων MAGIC 2 και AM-39 EXOCET, προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί 35/2014 και 36/2014 αντίστοιχα, στους οποίους συμμετείχε η κατασκευάστρια εταιρεία MBDA France.

Οι προσφορές της εταιρείας απορρίφθηκαν και οι διαγωνισμοί ματαιώθηκαν με αποφάσεις της τότε Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον Ιανουάριο του 2018. Η κατασκευάστρια εταιρεία MBDA France έχει ενημερώσει, την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), ότι δεν είναι δυνατή πλέον η υποστήριξη των πυραύλων MAGIC 2.

Ανεξαρτήτως αυτού, η ΠΑ εκτελεί επιθεωρήσεις, στατικές πυροδοτήσεις και βολές, με σκοπό την παρακολούθηση της ποιοτικής και λειτουργικής κατάστασης των πυραύλων και την επέκταση του χρονικού ορίζοντα χρήσης τους. Τέλος σας ενημερώνουμε ότι, σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη των πυραύλων AM-39 EXOCET, αυτή πρόκειται να συμπεριληφθεί στη σύμβαση προμήθειας όπλων για τα υπό προμήθεια Α/Φ RAFALE.

Πολλάκις, έχουμε τονίσει πως τα Rafale αποτελούν πραγματικό πολλαπλασιαστή ισχύος και ένα καίριο πολυεργαλείο όντας ένα πραγματικό μαχητικό πολλαπλών αποστολών με μεγάλη γκάμα και εύρος οπλικών συστημάτων. Μέριμνα όμως θα πρέπει να εξασφαλιστεί και για τον εμπλουτισμό των ελληνικών F-16 Viper με νέα όπλα.

Comments

   1. Αυτό πιστεύω θα γίνει φίλε.
    Ο υπουργός είπε απλά ότι η επαναπιστοποιηση θα περιληφθεί στην σύμβαση των Ρεφαλ(για λόγους ταχυτητας υλοποίησης πιστεύω).
    Δεν ανέφερε πουθενά ότι τα όπλα προορίζονται για τα Ραφαλ.
    Το πλάνο της ΠΑ είναι Ραφαλ με Σκάιπ,Μετεορ,Μικα και Mirage με Μικα και εξοσετ.

 1. Λογικά κοστίζει τόσο ώστε να μην συμφέρει ( έπρεπε να είχε γίνει εξ αρχής μαζί με το ASTAC ).
  Τα -5 λογικά θα είναι για εναέρια μάχη και τα rafale για τα υπόλοιπα μέχρι να αποκτηθούν άλλα ή να γίνει προμήθεια και για τα viper αντίστοιχων όπλων.

  1. @ Christos

   Δηλαδη θα αγορασουμε διθεσια αεροσκαφη με ρανταρ ΑESA, εξαιρετικο συστημα ηλεκτρονικου πολεμου, και τα οποια θα ειναι εξοπλισμενα με τους καλυτερους πυραυλους αερος-αερος του πλανητη, δηλαδη τους Meteor ωστε να βαλουμε σε ρολους CAP τα Mirage 2000-5 ??

   To ακριβως αντιθετο. Προφανως και τα Rafale θα χρησιμοποιηθουν κυριως για ρολους εναεριας υπεροχης, ενω τα Mirage-2000-5 για ολα τα υπολοιπα.

   1. Έτσι ακριβώς. Τα Mirage.2000-5 τη στρατηγική κρούση με SCALP-EG . Τα Rafale αεροπορική υπεροχή με METEOR και δευτερευόντως ΤΑΥΝΕ με ECOCET.

    Ο ρόλος της ΤΑΥΝΕ θα περάσει στα Viper όταν/αν αποκτηθούν HARPOON. Αυτήν είναι η πρόθεση τουλάχιστον.

  2. Είχαν ζητήσει 30 εκατομμύρια ευρώ για αναβάθμιση του λογισμικου, οι Γάλλοι είναι πάντα ακριβοί, το astac είναι άλλη μια θλιβερη και πονεμένη ιστορια που αν συμβεί κάτι σοβαρό θα κοστίσει πολλούς νεκρούς.

   1. Επανηλλημενα το εχω γραψει, – αναβαθμισεις m-5 – εμεις καιγομαστε, ασε που με το να δωσουν 4 δις για mmsc τελικα οπου θελουν ειναι ακριβο και οπου θελουν δικαιολογουν και καλα για υποστηριξη, δεν επεκτεινομαι διοτι εχουν λεχθει απο πολλους.

   2. Όχι δεν ήταν για αναβάθμιση λογισμικού τα 30 εκατομμύρια, αλλά το κόστος ανά μονάδα για την αναβάθμιση των M2000 σε Mk2. Που και πάλι πολλά είναι τα 30 εκατομμύρια, αλλά όχι και για ένα λογισμικό αυτό το ιλιγγιώδες ποσό.

 2. Υπάρχουν και αλλα προβλήματα στη συμφωνία μια νύξη κάνει το άρθρο
  της Καθημερινής:
  https://www.kathimerini.gr/politics/561151069/syntirisi-ton-exocet-to-proto-examino-2021/
  Όπως γραφεις η γαλλική αεροπορία δεν είναι καθόλου χαρούμενη με την αεροπορία και προφανώς θα θελήσουν να δώσουν τα πλέον ταλαιπωρημένα αεροπλάνα
  Το κόστος θα υπερβεί το ποσο αυτό
  Για την επαναπιστοποίηση των άλλων οπλων(MICA.SCALP) κουβέντα

  1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου αγαπητέ φίλε.μια ζωή μισές δουλειές. Ραφαλ χωρίς mica &scalp είναι μια τρύπα στο νερό ξανά.
   Επίσης θα ήθελα να συμπληρώσω πως θα ήταν μεγα λαθος η απόσυρση των παλαιότερων Μιράζ,τα οποία α χρησιμοποιούν τους εξοσετ,όπως άλλωστε κάναν ως τώρα,στα οποία η λογική επιτάσσει να αποκτήσουμε και τη σειρά spice,ώστε να υπάρχει μια εξειδικευμένη μοίρα για αποστολές τ.α.υ.ν.ε. τα Ραφαλ πρέπει να προσανατολιστουν σε εναέρια υπεροχή μαζί με τους φονικους μετεορ και στρατηγική κρούση μαζί με τα Μ2000-5.σίγουρα στον αέρα τους έχουμε στριμώξει άγρια τους μογγολους γιατί θα υπερεχουμε και σε μέσα και σε ποιότητα πιλότων.λιγο μυαλό για προμήθειες όπλων και να βγάλουμε τα καβούρια από τις τσέπες.

  2. Τα μεταχειρισμένα Rafale θα έχουν λιγότερες από 1000 ώρες πτήσης. Τέλος. Έχει χιλιοειπωθεί. Άλλωστε τα χρυσοπληρώνουμε.

   Για τα SCALP-EG έχει ήδη περάσει από την βουλη: «Επέκταση Ημερολογιακών Ορίων Ζωής των Επιχειρησιακών Πυραύλων SCALP EG της Πολεμικής Αεροπορίας».
   https://defencereview.gr/ti-syntirisi-ton-ypostratigikon-gall/

   Φαντάζομαι για τους MICA δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα τους. Ως γνωστόν για τους MAGIC II το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει ακυρωθεί οριστικά. Το ότι έχει παρέλθει η ημερομηνία επιθεώρησης και επαναπιστοποίησης των βλημάτων δεν σημαίνει ότι έχουν αχρηστευτεί. Aν παραστεί ανάγκη με Magic II θα οπλιστούν τα EGM/BGM (όσα πετάνε) και τα «-5» αν εξαντληθεί το απόθεμα MICA. Αυτό εννοούσε ο ποιητής με το «Ανεξαρτήτως αυτού, η ΠΑ εκτελεί επιθεωρήσεις, στατικές πυροδοτήσεις και βολές, με σκοπό την παρακολούθηση της ποιοτικής και λειτουργικής κατάστασης των πυραύλων και την επέκταση του χρονικού ορίζοντα χρήσης τους».

 3. Πραγματικά πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε να βρεθεί και 2η μοίρα mirage για τις αποστολές TASMO . Ελπίζουμε τα ΗΑΕ να μας «βοηθήσουν». Το έχω ξαναπεί με δύο 18δες στην Τανάγρα, μια 18αδα rafale στο Καστέλι (όλα με ικανότητα βολής exocet/mica/scalp και για τα rafale meteor) και 2 ή 3ιπτάμενα τάνκερ στην Σουδα/Ελευσίνα δεν κυκλοφορεί τίποτα στο Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο. Τα viper μετά ας μείνουν μόνο με τους maverick, θα μας είναι πλήρως αδιάφορο (και ας είναι περισσότερα η θεια usa δεν δίνει)

  1. Από την στιγμή που εγκρίθηκε η πώληση 50 F-35 στα ΗΑΕ θα είναι έγκλημα αν δεν κινηθούμε τουλάχιστον για μια ενισχυμένη μοίρα 24 αεροσκαφών 2000-9 γιατί τα 50F-35 θα αντικαταστήσουν σιγά σιγά τα 55Mirage2000-9 των ΗΑΕ.
   Ιδανικό θα ήταν να σκουπίσουμε τα ΠΆΝΤΑ από τα Mirage 2000-9(55 κομμάτια), ανταλλακτικά κ όπλα (+500 black Shaheen,+600 MICA IR-EM κ ότι ατρακτιδια έχουν πάρει) των ΗΑΕ.
   Ακόμα κ τους Γάλλους συμφέρει κάτι τέτοιο, γιατί όχι μόνο θα γίνουν ισότιμοι προμηθευτές της Π.Α (18 Rafale,24 Mirage 2000-5mk2 k τα 55 Mirage 2000-9up) σε σχέση με τους Αμερικανούς αλλά θα τους δώσει κ επιπλέον χρήματα για ανταλλακτικά κ επαναπιστοποιησεις των όπλων μιας κ τα Mirage -5 κ -9 θα πετάνε για τουλάχιστον ακόμα 15 χρόνια.

   1. Μέχρι να καταστήσουν επιχειρησιακα τα f-35 τα εμιράτα θα έχει φτάσει το 2030 οπότε αργεί πολύ για εμάς η απόκτηση των mirage 2000-5 από τους άραβες.Αν θέλουμε γρηγορότερα αεροσκάφη μόνο οι Γάλλοι μπορούν να μας διαθέσουν και αυτοί οχι αμεσα.

    1. Οι Εμιριανοι δεν έχουν μόνο τα αναβαθμισμένα 55 ΜΚ9. Εχούν και 24 Μirage 2005-ΜΚ2 που δεν αναβάθμισαν και που τελικά δεν θα αναβαθμίσουν σε -9 . Αυτα τα 24 -5 ΜΚ2 είναι ακριβώς ίδια με τα δικά μας σε διαμόρφωση (ραντάρ , υπολογιστή κλπ ηλεκτρονικά) και έχουν ακριβώς το ίδιο σύστημα αυτοπροστασίας με τα Ελληνικά 5άρια. ¨Οπως έχει γραφτεί, είναι σε εξαιρετική κατάσταση με ελάχιστε ώρες πτήσης και αποτελούν κελεπούρι για την ΠΑ. Στα πλαίσια μάλιστα της νέας αμυντικής σχέσης και συνεργασιας με τα Εμιράτα θα ήταν δώρο θεού μια συμφωνία εξαγοράς τους και μάλιστα με συμφηφισμούς στο κόστος διάφορων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα παρέχει η ΠΑ και το ΠΝ προς τις Εμιριανές ένοπλες δυνάμεις. Αυτοί και λεφτά έχουν και αναγνωρίζουν τις γνώσεις και την τις ικανότητες των Ελλήνων αξιωματικών. Ας ελπίσουμε ότι κάποιος το σφύριξε στο προθυπουργό πριν το πρόσφατο ταξίδι στα Εμειράτα.

 4. Μερικές ειδήσεις από ΤΟ ΒΗΜΑ
  «Υπήρξε εκτενής συζήτηση για το ενδεχόμενο διάθεσης στην Ελλάδα έξι μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τα αποθέματα της USAF. Ο υπουργός μού αποκάλυψε ότι η συζήτηση για τα μεταχειρισμένα F-35 ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ότι θα υπάρξουν, εάν το πρόγραμμα, προχωρήσει, διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς. Μου είπε ακόμα ότι πράγματι υπάρχουν μεταχειρισμένα F-35. Εδώ θέλω να σημειώσω και τούτα:
  Έως τώρα η επίσημη κυβερνητική θέση είναι ότι θα δείχνουμε ενδιαφέρον για τα F-35, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των 84 F-16 σε Viper.
  Οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι για τα Rafale
  Την ίδια ώρα βρίσκονται στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την υπογραφή της συμβάσεως με τους Γάλλους για την προμήθεια των 18 Rafale (καινούργιων και μεταχειρισμένων). Όπως μου είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας η σύμβαση θα περάσει λίαν συντόμως από τη Βουλή για ψήφιση. Στο μεταξύ έχουν επιλεγεί οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι και οι πρώτοι 4 ιπτάμενοι μηχανικοί που θα πάνε στην Γαλλία για να εκπαιδευτούν, μόλις εγκριθεί από τη Βουλή η σύμβαση. Αυτοί είναι που θα εκπαιδεύσουν στην Τανάγρα τους υπόλοιπους Έλληνες χειριστές των Rafale.

  ***

  Όπως καταλαβαίνετε με την ένταξη των Rafale (εντός του 2021) και την πιθανή προμήθεια των μεταχειρισμένων F-35 αλλάζει πλήρως η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά πλήρη υπεροπλία. Παράλληλα με την προμήθεια των απαραίτητων ανταλλακτικών για τα Mirage-2000-5 κάθε μήνα καθίστανται ενεργά και βρίσκονται σε αποστολές αναγνώρισης και αναχαίτισης στο Αιγαίο, δύο αεροσκάφη που βρίσκονταν καθηλωμένα λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών.. Σε λίγους μήνες το σύνολο των Μιράζ της Πολεμικής Αεροπορίας θα πετούν στο Αιγαίο.
  https://www.tovima.gr/2020/11/11/opinions/ta-eksi-metaxeirismena-f-35/

  1. Ούτε πιλότοι έχουν επιλεγεί ακόμη, ούτε όλα τα Μ-2000/5 θα πετάνε όλα σε λίγους μήνες στο Αιγαίο! Οι Exocet είναι πονεμένη ιστορία και θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να λυθει!.

  1. Θα πάρουν +2 U214 και δεν θα έχουν πλέον πρόβλημα.

   Πάντως το πως «χρησιμοποιούν» οι Γερμανοί την Ευρώπη και τους «θεσμούς» της για να προστατέψουν τα δικά τους και μόνο συμφέροντα θα πρέπει να βάλει πολλούς σε σκέψεις για το γενικότερο ρόλο των Γερμανών.

   Θέλω να πιστεύω πως η ύπουλη «πίεση» των Γερμανών στο παρασκήνιο με βρώμικους μεθόδους δεν θα αλλάξει γνώμη της εδώ ηγεσίας και να μας οδηγήσουν σε επιλογές Α200!

   Η προνομιακή θέση των Γερμανών στις ΕΔ πρέπει να σταματήσει, είναι οι πλέον φιλότουρκοι και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.

   1. Προτιμώ A200 με βρώμικες μεθόδους παρά MMSC!!! 😀

    Πάντως αν αληθεύει το δημοσίευμα δείχνει πως οι Γερμανοί δεν έχουν εγκαταλήψει το πρόγραμμα και το κυνηγάνε ακόμα. Κι αυτό είναι θετικό. Περιμένω να δω ποια θα είναι η στάση της ΕΕ (Γερμανών) τον Δεκεμβρη απέναντι στην Τουρκία. Αν όντως αλλάξει κάτι πιθανότατα παίρνουν τις φρεγάτες ως αντάλλαγμα, αν όχι το πρόγραμμα κατακυρώνεται στους Αμερικανούς.

    1. +1 ευτηχως που υπαρχει και η ΕΕ ! απ τα μεγαλυτερα σκανδαλα για τα εξοπλιστικα ως προς το ΠΝ και με σοβαρο διακυνδευμα της χωρας. Οι γελοιοι…

    2. Είμαι αντιγερμανός -ίσως περισσότερο από τον καθένα- αλλά αν είναι να γλιτώσομε τις φόλες των MMSC ίσως δεν είναι άσχημη η λύση αυτή.

     1. Ή αλλιώς, χέρι που σε ταΐζει το φιλάς δε το δαγκώνεις. Μπας και καταλάβουν ότι η Αμερική είναι στην άλλη όχθη του ατλαντικού.

     2. Να προσθέσω οτι προηγούμενο είχε ο Μητσοτακης σα νέος βουλευτής με το λεγομενο DTP STOP (εάν θυμάμαι καλά) το οποίο όταν μαθεύτηκε μαζεύτηκε, και λες οκ νεος ήταν παρασύρθηκε να του γίνει μάθημα κιολας. Αλλά ο …. ( μη πω ) το συνεχίζει με το ΠΝ και το παίζει και πατριώτης αντί να ντρέπετε και μονο για για όλα αυτα τα οποία έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

      Υγ: Οι δικοί μας εισαγγελείς τι κάνουν ; κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου;

 5. Η υπόθεση των Rafale καταντάει αστεία με βάση το επιχειρησιακό δόγμα.
  Τι να πρωτοκάνουν σε περίπτωση εμπλοκής; SEAD, Air Superiority η/και D-SEAD…
  Όπως το πάμε με τις μπακαλότρατες που πάνε οι πολιτικοί και οι ναυτέοι να φορτώσουν στο ΠΝ, τα Rafale & τα Μ-5 πρέπει να κάνουν και TASMO σε καθημερινή βάση!!
  Σε επιθέσεις κορεσμού και 2 μοίρες να έχεις …..πρέπει να είσαι ο Μαικλ Λαμαρ για να τα φέρεις βόλτα χωρίς απώλειες.
  Αν μπορούσε ο Θείος Σαμ να πέταγε από το πακέτο των μπακαλότρατων την ενδιάμεση λύση των LCS και την ανακατασκευή των ΜΕΚΟ κι αντ’ αυτού να έβαζε τα 6 μεταχειρισμένα F-35A τότε θα είχε νόημα το πακέτο
  Και προς Θεού τι σχέση έχουν τα Ναυπηγεία με την μεγαλύτερη προμήθεια του ΠΝ την τελευταία 50ετία, όταν αυτό μπορεί να γίνει με ανοιχτό διαγωνισμό ώστε να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες για να ξαναλειτουργήσουν.
  Σε ένα τέτοιο πακέτο αφενός το ΠΝ θα μπορούσε να απευθυνθεί στη SAAB για τις ΜΕΚΟ κι αφετέρου η ΠΑ θα έπαιρνε ένα αεροσκάφος βαθιάς κρούσης που τόσο έχει ανάγκη για αποστολές SEAD & D-SEAD κυρίως, που είναι αυτές οι αποστολές που ορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις τύχες μιας ένοπλης σύρραξης από τις πρώτες κιόλας ώρες αυτής.

 6. @dk

  Πλάκα στην πλάκα,μόνο έτσι θα γλιτώσουμε από τα Naval Sanitas των Αμερικλάνων

  Το Α200 δεν έχει καμία σχέση με το Αλουμίνιο,απλά αποδεικνύεται γαι άλλη μια φορά
  ότι έχουμε δύο νταβατζήδες στα εξοπλιστικά.

  Μία στο τόσο, για το ξεκάρφωμα, αλληθωρίζουμε σε τρίτο (Γάλλος με 2 δις), αλλά αυτό
  εξοργίζει τους άλλους δύο, έτσι ώστε να χρειαστούν 5 δις(πρόγραμμα Φρεγατών) για να
  εξευμενιστούν.

  1. Ιστορικά… Απλά ως επί το πλείστον παίρναμε πράγματα που «φτουρούσαν». Τώρα πάνε μας φορτώσουν νταβατζιλίκι τα σαπιοκάραβα. Το αίσχος έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

 7. Μακάρι να χαλασει ετσι το deal κ καλα κάνει οποια πλευρά που θέλει να το ψάξει.
  Ελπίζω να παμε σε 4 Μπελχ@ρρα αλλιώς 4μεκο Α200 κ 2 επιπλεον 214.
  Η μεκο λίγη σχέση εχει με την mmsc, της βάζεις ανετα κ mica…

 8. Οτι παραπάνω φορτώνεται το Rafale πέρα από METEOR και σε λίγο MICA NG, ειναι λάθος.
  18 μαχητικά πρεπει να ασχοληθούν πρωτίστως με την εναέρια υπεροχή…

  1. Αυτο που χρειάζεται βασικά, οι απαιτήσεις μεγαλώνουν ως προς το rafale για ενα πιλότο, και μονο 6 mica με 6 hammer για μια αποστολή φεύγουμε απ τα τετριμμένα του f 16 και του mirage.

 9. «Ανεξαρτήτως αυτού, η ΠΑ εκτελεί επιθεωρήσεις, στατικές πυροδοτήσεις και βολές, με σκοπό την παρακολούθηση της ποιοτικής και λειτουργικής κατάστασης των πυραύλων και την επέκταση του χρονικού ορίζοντα χρήσης τους. »

  Πατέντα κι άγιος ο Θεός;

 10. Έχει περάσει ένας αιώνας από τότε που πήραμε scalp και Exocet! Νέα όπλα θα αγοράσουμε η μόνο πλατφόρμες όπως τα υ/β 214 χωρίς τορπίλες! Τα p-3 orion θα φέρουν nsm? Τα mh60r θα φέρουν nsm? Τα rafale θα φέρουν meteor, aasm, κτλ? Τα viper θα φέρουν aagrm, jassm, lasrm κτλ? Με το πρόγραμμα των spice τι θα γίνει? Οι scalp και exocet θα επαναπιστοποιηθουν?Ας κοιτάξουν λίγο το πρόγραμμα της ων ΗΑΕ τον οπλισμό που περιλαμβάνει!

 11. Ερώτηση: Και αφού μιλάμε ότι έχουμε 5 δισ για χάλασμα στο ΠΝ και πρέπει να σώσουμε και τα ναυπηγεία. Ας μας εξηγήσει κάποιος (γιατί πολλοί στο ΥΠΕΘΑ φαίνεται να έχουν καταπιεί τις γλώσσες τους και παρακολουθούν από τα σιτε) γιατί απλά δεν επανεκκινεί η ναυπήγηση ΜΕΚΟ, Type214, να συνεχιστεί η ναυπήγηση SV, κανονιοφόρων πυρπολητής και να κινηθούμε να κλείσουμε το ΕΤΝΑ από Ιταλία μαζί με τα Lerici και να κάνουμε έναν αξιοπρεπή στόλο; Εννοείται όταν λέμε ΜΕΚΟ με τις νεότερες εξελίξεις σε επίπεδο ηλεκτρονικών και όπλων. Το υπόλοιπο σκάφος είναι άρτιο. Δουλειά για όλα τα ναυπηγεία, χρήματα που ακόμα και αν μιλάμε για 20% ΕΠΑ (που είναι υψηλότερο) μιλάμε για 1 δισ να μένει εδώ και γνωστά άξια σκάφη να καλύψουν τις ανάγκες μας.

 12. 500-600 χιλιάρικα ανα μαχητικό κάνει η πιστοποίηση των exocet στα 5αρια.
  Σκέφτονται τα 12-15εκρια€ και σου λέει ας μη τα δώσουμε.
  Τι να πει κανείς?
  Αφου θα τα γλυτώσουν από την πιστοποίηση των exocet! ας τα δώσουν τουλάχιστον για Link16 (300-400χιλιαρικα) και HMD κράνος (100 χιλιάρικα).
  Σύνολο 10-12 εκρια€ (24 μαχητικά) και τα 5αρια Mirage θα εκτοξεύσουν τις δυνατότητες τους σε αγαστή συνεργασία με τα Rafale.
  Πάντως και χωρίς την πιστοποίηση των exocet! στα 5αρια, οριακα βγαίνει η κρούση και γαι πλοία και για ξηρά, αλλά δεν πρέπει να πάρουμε!! assm hammer (όχι γιατί δεν είναι καλές, φοβερές είναι) αλλά γιατί και αυτό επιπλεον τα Rafale δεν το προλαβαίνουν.
  Αυτή η δούλεια πρέπει να ανατεθεί στα F16 είτε με! Spice 1000 και 2000 είτε με Rampage extra! (! Και τα 2 έχουν ακουστεί ότι μας ενδιαφέρουν).
  Απαλλαγμένα από την κρούση ακριβείας τα Rafale μπορούν τα 12 να κάνουν tasmo με 2πλους exocet (12×2=24)
  Και τα 6 να συμπληρώνουν τα 24 mirage, στην αφεση scalp (24×1+6×2=36)
  Καθολου ασχημα, και όλα τα mirage και τα Rafale μαζί θα έχουν και την αεροπορική υπέροχη με mica και meteor.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *