Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων προωθείτε σήμερα, ο εκσυγχρονισμός συνολικώς 38 αεροσκαφών F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

Πρόκειται για πρόγραμμα ιδιαίτερα νευραλγικό και απαραίτητο καθώς με τον εκσυγχρονισμό που θα λάβει χώρα, τα παραπάνω μαχητικά καθίστανται αξιόμαχα συμπληρώνοντας τον κύριο κορμό της ΠΑ των F-16 που θα αποτελείται από τα F-16 Viper. Σημειώνεται, ότι τα F-16 Block 50 εκσυγχρονίζονται με απάρτια που θα προκύψουν από τα αεροσκάφη F-16 Block 52+ και F-16 Block 52+ Advanced.

Ταυτοχρόνως, με την αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 η ΠΑ δρομολογεί επίσημες διαδικασίες για την απόκτηση των εξαιρετικά χρήσιμων ατρακτιδίων στόχευσης/ ναυτιλίας AN/AAQ-33 Sniper Advanced Targeting Pod (ATP). Συνολικά πρόκειται να αποκτηθούν 30 συστήματα.

Επίσης όπως πληροφορούμαστε η ΠΑ θα ζητήσει τη πιστοποίηση στα εκσυγχρονισμένα F-16 Block 50 όλων των σύγχρονων όπλων που θα μπορούν να φέρουν δυνητικά τα F-16 Viper. Το ζητούμενο βέβαια είναι η ΠΑ να κινηθεί και προς την απόκτηση των κατάλληλων όπλων για τα F-16 Viper.

Επιπρόσθετα των F-16 Block 50 και των Sniper, η ΠΑ προχωρά στην περαιτέρω διεύρυνση των ικανοτήτων δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων αποκτώντας περισσότερα τερματικά Link 16 αρχικά για τα παραπάνω αεροσκάφη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ενσωμάτωση τερματικών Link 16 σε όσο το δυνατό περισσότερες πλατφόρμες είτε του ΠΝ είτε της ΠΑ είτε του ΕΣ αποτελεί εθνική αδήριτη ανάγκη ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη ροή πληροφορίων και διαρκής εικόνα των επιχειρήσεων. Πρωταρχικός στόχος σε πρώτη φάση είναι η τοποθέτηση Link 16 στο σύνολο των Μονάδων του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου.

Το επίσημο σημείο αναφοράς των παραπάνω προγραμμάτων θα είναι η επίσημη αποστολή στις ΗΠΑ της Letter Of Request (LoR) ζήτημα το οποίο τοποθετείται χρονικά περί το Φθινόπωρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το κόστος των παραπάνω προγραμμάτων αναμένεται να κυμανθεί στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Αμφότερες οι παραπάνω ενέργειες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αρκεί να συνοδευτούν και με τον εμπλουτισμό του οπλοστασίου της ΠΑ και ειδικότερα των F-16 με νέα όπλα αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους.

Συνεπώς, η ελληνική πλευρά οφείλει να στείλει άμεσα στις ΗΠΑ εκτός της LoR για τα F-16 Block 50, τα Sniper και τα Link 16 και την LoR ζητώντας τα κατάλληλα και απαραίτητα όπλα για τα F-16.

Τέλος, θα επαναλάβουμε τη πάγια θέση της ιστοσελίδας πως κακώς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 Block 30 με βάση το CCIP Lite έχει εγκαταληφθεί τη στιγμή που τα αεροσκάφη έχουν ορίζοντα επιχειρησιακής ζωής έχοντας υποστεί δύο προγράμματα δομικής αναβάθμισης.

Και αυτό γιατί τα αεροσκάφη είναι πολύτιμα για τη διατήρηση οροφών μαχητικών της ΠΑ. Η ΠΑ δεν μπορεί να διαθέτει λιγότερα από 200 μαχητικά.

Υπενθυμίζεται, ότι μέσα από το defencereview.gr είχαμε αναφερθεί στο ζήτημα της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 Block 50 καθώς και των Sniper με άρθρο μας στις 2 Δεκεμβρίου του 2020.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως η συνεδρίαση της επιτροπής μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο.