Η πρόσφατη εμφάνιση τουρκικών F-16 οπλισμένων με πυραύλους AGM-84K SLAM-ER στο πλαίσιο της άσκησης Mavi Vatan, δεν ήταν μόνο μία απόπειρα επίδειξης ισχύος από  την Τουρκία. Είναι ταυτόχρονα και μία υπενθύμιση της αναγκαιότητας απόκτησης μεγαλύτερου αριθμού και δυνατοτήτων παρόμοιας φιλοσοφίας όπλων από την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό και της εξίσου ζωτικής αναγκαιότητας απόκτησης νέων μονάδων επιφανείας με πλήρεις δυνατότητες ΑΑ περιοχής από το τελευταίο.

Η Τουρκία φροντίζει λοιπόν, ευτυχώς, να μας υπενθυμίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αυτό που ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας εκτός Ευρώπης, προσπαθεί να μας κάνει να ξεχάσουμε… Ότι δηλαδή τον καθοριστικό ρόλο στις ισορροπίες των επόμενων ετών και δεκαετιών, δεν θα τον διαδραματίσουν φυσικά ούτε η, επιδοτούμενη από τον Έλληνα φορολογούμενο, λειτουργία των ναυπηγείων ούτε η, με συνοπτικές διαδικασίες, προμήθεια μίας Μοίρας μαχητικών F-35Α!

Θα τις καθορίσουν τα νέα όπλα. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι και οι πύραυλοι οριζόντιας πτήσης, μακρού πλήγματος κατά κύριο λόγο. Γιατί πλέον έχουν διττό ρόλο σε οποιοδήποτε οπλοστάσιο, από τη στιγμή που έχουν πιστοποιημένη δυνατότητα αξιοποίησης τόσο εναντίον σταθερών και κινούμενων στόχων στο έδαφος και στην επιφάνεια της θάλασσας.

Την ώρα που η Ελλάδα καθυστερεί αδικαιολόγητα τη λήψη απόφασης παράλληλου, με τα F-16V, εκσυγχρονισμού των F-16 Block 30 και Block 50, ενέργεια που θα τα καταστήσει ικανά να αξιοποιούν νέα όπλα αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους, την ώρα που κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο η Ελλάδα αποφεύγει την προμήθεια αερομεταφερόμενων όπλων δυνατοτήτων stand – off πληγμάτων ακριβείας, οι ΗΠΑ δια στόματος του πρέσβη τους στη χώρα μας (https://defencereview.gr/paiat-oi-ipa-den-poyloyn-aplos-metall/) προσφέρουν το F-35A.

Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι μόνον η απόκτηση των F-35A αλλά και η ανάληψη βιομηχανικού έργου και κυρίως η απόκτηση των κατάλληλων όπλων.

Παράλληλα, οι ίδιες οι ΗΠΑ αλλάζουν επιχειρησιακό προσανατολισμό όπως θα δούμε ακολούθως, παραγγέλλοντας για τις ένοπλες δυνάμεις τους, αλλά και για αυτές συγκεκριμένων συμμαχικών χωρών, όπλα αυτής ακριβώς της φιλοσοφίας. Και αυτό είναι που ενδιαφέρει εμάς.

Η μαζική προμήθεια JASSM-ER αλλάζει το επιχειρησιακό δόγμα των ΗΠΑ.

Ο λόγος για το AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile)  (https://defencereview.gr/400-vlimata-ayximenoy-velinekoys-agm-158b-jassm-er-gia/) και τη νέα έκδοσή του JASSM-ER (Extended Range), με ακόμη μεγαλύτερη ακτίνα. Η οποία ανέρχεται σύμφωνα με αναφορές στα 500 ναυτικά μίλια (ήτοι 926 χιλιόμετρα…). Δημοσιεύματα του αμερικανικού ειδικού Τύπου, φανερώνουν ότι για πρώτη φορά μετά τον πρώτο Πόλεμο του Περσικού το 1991, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στρέφονται στη μαζική αξιοποίηση στρατηγικών όπλων, εναντίον τακτικού και  μη χαρακτήρα στόχων.

Είναι βέβαια πολλά αυτά που έχουν αλλάξει στα 30 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει. Οι θηριώδεις BGM-109 Tomahawk που εκτοξεύονταν εναντίον στόχων στο έδαφος του Ιράκ από μονάδες επιφανείας του USN εξακολουθούν να βρίσκονται σε υπηρεσία σε αναβαθμισμένη μορφή και οι ελαφρά μεγαλύτεροι αερομεταφερόμενοι AGM-86 της Boeing που μετέφεραν βομβαρδιστικά Β-52, έχουν αποσυρθεί και αντικαθίστανται πλέον από το AGM-158B JASSM-ER.

To JASSM είναι αρκετά παλιό όπλο και η ανάπτυξή του δεν ήταν απροβλημάτιστη (https://defencereview.gr/vlimmata-jassm-epivevlimeni-anagki-apoktisis-gia-ti-p-a/). Οι νέες του εκδόσεις όμως (JASSM-ER και LRASM), επιτρέπουν την αλλαγή της επιχειρησιακής φιλοσοφίας, του επιχειρησιακού δόγματος για να ακριβολογούμε, της Αμερικανικής Αεροπορίας και της Ναυτικής Αεροπορίας.

Το κόστος ανά μονάδα είναι σημαντικά μικρότερο σε σύγκριση με αυτό των Tomahawk και AGM-86, η ακτίνα μικρότερη και η ακρίβεια μεγαλύτερη, παρά τις σημαντικά μικρότερες διαστάσεις και το βάρος του. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι που επιτρέπουν την αξιοποίηση του JASSM-ER από μικρά τακτικά μαχητικά, όπως το F-16 και το F/A-18.

Tη μεγάλη επιχειρησιακή αξία και την αποτρεπτική ισχύ που εξασφαλίζουν τα stand-off όπλα οριζόντιας πτήσης, περιγράφει η φράση του αναλυτή Justin Bronk του Royal United Services Institute: “Οι πύραυλοι οριζόντιας πτήσης μακρού πλήγματος είναι αναγκαιότητα για κάθε Έθνος ή συμμαχία Εθνών, που είναι υποχρεωμένα να απειλούν ή να καταστρέφουν στόχους καλά προστατευμένους από ολοκληρωμένα δίκτυα σύγχρονων και αποτελεσματικών αντιαεροπορικών συστημάτων”.

Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι με αυτή τη φράση αποκαλύπτεται μία δομική αλλαγή στο επιχειρησιακό δόγμα των ΗΠΑ. Ακόμη και πριν από τον Πόλεμο του Περσικού και την επιχείρηση Allied Force εναντίον της Σερβίας, μετά τους πυραύλους cruise, εξειδικευμένα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου αναλάμβαναν να τυφλώσουν τα ραντάρ της εχθρικής αεράμυνας και να αδρανοποιήσουν τις επικοινωνίες. Ακολουθούσαν τακτικά μαχητικά οπλισμένα με πυραύλους αντι-ραντάρ (AGΜ-45 Shrike και AGM-88 HARM) που χτυπούσαν ότι συνέχιζε να εκπέμπει και αμέσως πίσω τους ερχόταν σχηματισμοί μαχητικών και βομβαρδιστικών (COMAO), για την ασφαλή προσβολή στόχων στο έδαφος του αντιπάλου.

Αυτή η δομή ήταν δεδομένη, ήταν η στάνταρ για τους Αμερικανούς (και τους συμμάχους τους…) για πολλά χρόνια. Σε αυτή δε βασίστηκε και η σχεδίαση αεροσκαφών με χαρακτηριστικά stealth όπως τα F-117A και F-35. Που σημειωτέον αναπτύχθηκε ώς Joint Strike Fighter. Οι Ευρωπαίοι με πρωταγωνιστές τους Γάλλους, που δεν είχαν στη διάθεσή τους τους τεράστιους προϋπολογισμούς των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, έκαναν κάτι διαφορετικό. Και πιο αποδοτικό από ότι αποδείχθηκε.

Επένδυσαν νωρίτερα στην ανάπτυξη και την αξιοποίηση όπλων stand off, υψηλής ακρίβειας διαφόρων κατηγοριών. Σημαντικότερα είναι τα SCALP-EG (Storm Shadow σε βρετανική υπηρεσία) και Taurus KEPD 350 (προήλθε από τον ανεμοπορούντα περιλήπτη υποπυρομαχικών AFDS που απέκτησε και η Πολεμική Αεροπορία), ενώ αναπτύχθηκαν και μικρότερης ακτίνας πυραυλικά κυρίως συστήματα.

Βασίστηκαν σε ατρακτίδια συλλογής πληροφοριών όπως το ASTAC, για να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις συχνότητες εκπομπής των εχθρικών σταθμών ραντάρ, αλλά και των κέντρων επικοινωνιών, μαζί με τη γεωγραφική τους θέση. Συνδυάζοντας αυτές τις πληροφορίες με δορυφορικές φωτογραφίες, συγκέντρωναν στοιχεία στοχοποίησης υψηλής αξιοπιστίας, εξασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα πληγμάτων ακριβείας σε ελάχιστο χρόνο.

Όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να στείλουν μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη μαζί με τα πολύτιμα πληρώματά τους “μέσα στη φωτιά”. Με την πάροδο του χρόνου δε, ανέπτυξαν και ακόμα πιο οικονομικά και εξίσου αποτελεσματικά, αλλά μικρότερης ακτίνας stand-off όπλα. Όπως το γαλλικό AASM και το βρετανικό Spear 3. Όπλα που επιτρέπουν την παράκαμψη του πανάκριβου και πολύπλοκου αμερικανικού δόγματος που περιγράψαμε για τις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Η “παράκαμψη” αυτή είναι που λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Προγράμματα όπως αυτό της ανάπτυξης του “υπερμαχητικού” F-35 τίθενται σε ευθεία και σκληρή αμφισβήτηση, τη ίδια στιγμή που παράλληλα αναπτύσσονται πλέον νέα όπλα οριζόντιας πτήσης, μεγάλης ακτίνας. Με πολλά νέα χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων η περιορισμένη ραδιοδιατομή (RCS) και η ικανότητα πτήσης με υπερηχητικές ταχύτητες, ώστε να είναι δυσκολότερος ο εντοπισμός και καταστροφή τους, πριν φτάσουν στους στόχους τους.

Επιπρόσθετα, η θέση τους παρακολουθείται κάθε στιγμή και η πορεία τους μπορεί να τροποποιηθεί μέσω δορυφορικών δικτύων, ενώ και η τερματική φάση καθοδήγησης με την ασφαλή αναγνώριση, ταυτοποίηση και εγκλωβισμό του στόχου, είναι αντικείμενο περαιτέρω βελτίωσης. Πέρα από τους ηλεκτροοπτικούς και υπέρυθρους (IR) αισθητήρες στοχοποίησης, που σήμερα χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς αυτούς, συγκρίνοντας την εικόνα που “βλέπουν”  με τις τρισδιάστατες απεικονίσεις του στόχου που έχουν φορτωθεί στη μνήμη του συστήματος καθοδήγησης του όπλου, τελούν υπό ανάπτυξη νέοι τεχνολογίας λέιζερ (Lidar), καθώς και ηλεκτρομαγνητικής εκπομπής.

Σημαντικότερο πλεονέκτημά τους είναι ο εντοπισμός του στόχου από ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ή συνθηκών φωτός. Τέλος, άλλη εξίσου σημαντική διαφοροποίηση των νέας γενιάς stand-off όπλων, είναι η αεροδυναμική τους διαμόρφωση σε συνδυασμό με τα προηγμένα συστήματα πρόωσης που θα φέρουν (https://defencereview.gr/entos-30-imeron-i-proti-ptitiki-dokimi-t/ ). Αυτά που αναμένεται ότι θα επικρατήσουν, ιδίως στα όπλα με την ικανότητα ανάπτυξης υπερηχητικών ταχυτήτων, είναι οι αυλωθητές (Ramjets).

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και εμφανή. Μικρότερες πιθανότητες εντοπισμού και καταστροφής τους, μικρότερος χρόνος αντίδρασης για τον αντίπαλο και μικρότεροι χρόνοι μετάβασης στο στόχο. Δηλαδή κάλυψη μεγαλύτερων αποστάσεων σε δεδομένο χρόνο. Στα νέα υπό ανάπτυξη όπλα μακρού πλήγματος σε ΗΠΑ και Ευρώπη, θα επανέλθουμε με ειδικά εκτενή αφιερώματα. Πρός το παρόν θα εξετάσουμε τι γίνεται με τα καθ΄ ημάς.

Η Ελλάδα στα πλαίσια της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ οφείλει να διεκδικήσει όπλα όπως τα JASSM. Άλλες εναλλακτικές που έχουμε για την απόκτηση όπλων μακρού πλήγματος για την κύρια δύναμη του στόλου των μαχητικών τη Πολεμικής Αεροπορίας είναι είτε ευρωπαϊκές, είτε ισραηλινές.

Το SMARTGLIDER της MBDA

Σχετικά με τη δική μας βούληση, θα επαναλάβουμε αυτό που έχουμε γράψει πολλές φορές. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αναξιοποίητα τα F-16 Block 30 και Block 50. Είναι ασυγχώρητη σπατάλη για την Ελλάδα η μη εκμετάλλευση των συστημάτων που θα προκύψουν από τον εκσυγχρονισμό των 84 μονάδων σε F-16V, για τον παράλληλο εκσυγχρονισμό των παλιών εκδόσεων του μαχητικού που φέρουν κινητήρες F110 της GE.

Στα 84 F-16V μπορεί να υλοποιηθεί πρόγραμμα πιστοποίησης του γερμανοσουηδικού Taurus KEPD 350, όπως και στα παλαιότερα Block 30 και Block 50, εφόσον εκσυγχρονιστούν. Η παράταση της επιχειρησιακής ζωής όλων των F-16 θα επιτρέψει στην Πολεμική Αεροπορία πέρα από την πλήρη αξιοποίηση νέων όπλων αέρος – αέρος όπως ο ΑΙΜ-120D, την με αξιώσεις ένταξη σε υπηρεσία και ισραηλινών όπλων όπως τα SPICE, Rampage (https://defencereview.gr/iai-kai-imi-paroysiasan-to-neo-vlima-aeros-edafoys-rampage-video/ ), Rocks (https://defencereview.gr/rafael-rocks-mporei-na-echei-elliniki-prooptiki/) και Delilah

Όσο για το Taurus KEPD 350, από τη στιγμή που το συγκρίσιμων διατάσεων και βάρους JASSM-ER έχει πιστοποιηθεί στα αμερικανικά και πολωνικά F-16, δεν βλέπουμε γιατί δεν θα μπορούσε να πιστοποιηθεί στα ελληνικά μαχητικά του ίδιου τύπου… Το γερμανοσουηδικό όπλο έχει πιστοποιηθεί μεν σε δύο μεγαλύτερα και βαρύτερα του F-16 μαχητικά, το Eurofighter-Typhoon και το νοτιοκορεάτικο F-15K (https://defencereview.gr/vlimata-kepd-350-taurus-gia-ti-notio-korea/), αλλά τον ίδιο αριθμό όπλων (δύο) μπορεί να μεταφέρει και το σουηδικό JAS-39 Gripen C/D…

Οι Σουηδοί προετοιμάζουν την πιστοποίηση του JASSM-ER (το JASSM είναι ήδη πιστοποιημένο…) στο Gripen, προσφέροντας το σε δυνητικούς αγοραστές της νέας έκδοσης του μαχητικού (E/F). Προς το παρόν διεκδικούν το πρόγραμμα του νέου μαχητικού της Φιλανδίας προσφέροντας ένα εξαιρετικά ελκυστικό πακέτο (περιλαμβάνει και αεροσκάφη AEW&C GlobalEye) λαμβάνοντας υπόψη ότι η Φιλανδία είναι μαζί με την Πολωνία οι μοναδικοί χρήστες του αμερικανικού όπλου στην Ευρώπη.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι και οι Ισπανοί έχουν πιστοποιήσει το Taurus KEPD 350 στα δικά τους F/A-18C/D. Ένα αρκετά παλιό τύπο μαχητικού. Που θέλουμε να καταλήξουμε όμως μέσα από όλα αυτά; Στο αυτονόητο… Δηλαδή στο ότι ήρθε ο καιρός που και οι ελληνικές εξοπλιστικές επιλογές πρέπει να αλλάξουν. Όπως και οι αμερικανικές, οι τουρκικές και πολλών άλλων χωρών.

Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι απλά χώρα-αιμοδότης της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας. Το F-35 δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία δεδομένων των συνθηκών. Πεποίθησή μας είναι ότι η επιλογή του αμερικανικού μαχητικού 5ης γενιάς, αν γίνει, πρέπει να γίνει με γνώμονα την αποδέσμευση/πιστοποίηση συγκεκριμένων όπλων (και για τα F-16…), αλλά και βιομηχανικά ανταλλάγματα. 

Συγκρίσιμα με αυτά που είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μέσα από τα προγράμματα FCAS (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία) και Tempest (Βρετανία, Ιταλία και πιθανότατα και Σουηδία). Πρόκειται για διαδικασία που θα απαιτήσει χρόνο και προπαντός σοβαρή διαπραγμάτευση. Οτιδήποτε άλλο, ασφαλώς δεν παραπέμπει σε σοβαρό κράτος. Παραπέμπει σε κράτος – χρηματοδότη και σε παλιές γνώριμες τακτικές δεκαετιών…

Comments

 1. Η Φινλανδια που εχει δωσει το 1/10 απο αυτα που εχει δωσει η Ελλαδα στους Αμερικανους τα τελευταια 35 χρονια, και πηρε ΑΜΕΣΩΣ τα JASSM. Οπως και η Πολονια. Αιτια ειναι οτι συνορευουν με τον εχθρο Ρωσια. Εμεις να τα βλεπουμε και να μην εχουμε αυταπατες. Ηταν ακομα υπο δοκιμη η απαντηση! Για τις αλλες χωρες δεν ηταν! Μονο για μας. Φ15 δεν περισσευαν μεταχειρισμενα! Αρλει Μπερκ το ιδιο! Ε τι σκ… περισσευει?? Μονο μονοθεσια ελικοπτερα για βιντεο γκειμς??? Και μετα βγαινει ο καθε εισπρακτορας Τζεφρυ να εισπραξει εις το ονομα Στρατηγικη Συνεργασια. Τρομαρα του!!! Αυτοι ομως καλα κανουνε. Τη τσεπη τους κοιτανε. ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ 5 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΝΕΣ! Ναι και για τους αλλους μιλαω που πριν μια εβδομαδα ειπαν δια στοματος Τζονσον οτι ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΗΡΕ ΝΟΜΙΜΑ Ο ΕΛΓΙΝ! Ενα σοβαρο κρατος δεν θα του επετρεπε να γυρισει πισω στη Βιλα του στο Πηλιο, ετσι οπως δεν γυριζουν πισω και τα μαρμαρα του Παρθενωνα.

 2. Κύριε Νικήτα,
  Αυτά τα περί : » Είναι ταυτόχρονα και μία υπενθύμιση της αναγκαιότητας απόκτησης μεγαλύτερου αριθμού και δυνατοτήτων παρόμοιας φιλοσοφίας όπλων από την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό και της εξίσου ζωτικής αναγκαιότητας απόκτησης νέων μονάδων επιφανείας με πλήρεις δυνατότητες ΑΑ περιοχής από το τελευταίο.» θα εγείρει αντιρρήσεις από τους αρνητές σκαφών επιφανείας με δυνατότητες Α/Α (με την συνδρομή πάντοτε της Π.Α) και υποστηρικτές του »ταμπουρώνομαι στο Αιγαίο και άμα σας βαστάει ελάτε, αλλά δεν ξεμυτάμε κιόλας στα »βαθειά νερά της ΑΟΖ» , γιατί κείται μακράν.
  Το Κατενάτσιο πολλοί αγάπησαν, την ήττα κανείς
  Όποιος έχει την μύγα, δεν χρειάζεται να την φέρει πίσω

  1. Εμεις ειμαστε οι υποστηρικτες των ταμπουριων στο Αιγαιο.
   Αν θελουμε να παιξουμε επιθετικο ποδοσφαιρο, να επενδυσουμε σε κυνηγους (Ραφαλ, Αεροπορία, πυραυλικο Πυροβολικο) που θα φερουν το παιχνίδι στη μικρη περιοχη του αντιπαλου (Αγκυρα Σμυρνη, Κωνσταντινούπολη, Προύσα, Ανατολικη Θράκη, Προποντίδα) και οχι σε αμυντικους (φρεγατες ΑΑW) που το καλυτερο που θα μπορουσαν να προσφερουν θα ηταν να μην φαμε γκολ.

   1. Συμφωνώ απόλυτα και μάλιστα είναι και πιο οικονομικό το να πάρεις τέτοιου είδους όπλα και να τα προσαρμόσεις στους υπάρχοντες φορείς F-16,MIRAGE 2000,MLRS από το να πάρεις καινούργιες πανάκριβες πλατφόρμες πχ F-35 και να ρίχνεις Iron bomb.

   2. @ ΝF
    Δεκτή η εναλλακτική σου και χαίρομαι που το προσεγγίζεις έξυπνα και ποδοσφαιρικά, αλλά:
    Όταν στελεχώνεις την ομάδα, παίρνοντας μόνο καλούς επιθετικούς δεν είναι σίγουρο
    οτι θα κερδίζεις πάντα το παιχνίδι. Είναι γνωστό το ‘βάλαμε 3 αλλά φάγαμε 4 γιατί έμπαζε η άμυνα’.
    Ούτε κλείνομαι στην περιοχή μου, απλά διώχνω και κάνω καθυστερήσεις να λήξει το παιχνίδι
    και αν πάει για ύπνο ο Θεός να το κλέψω με καμία αντεπίθεση

    Το λογικότερο είναι η ισορροπία σε όλες τις γραμμές , σωστή τακτική με οξυδερκή προπονητή
    Επειδή τα επόμενα χρόνια θα στηθούν διάφορα σκηνικά σε απομακρυσμένα μέρη με δικαιολογία
    τις υποθαλάσσιες έρευνες γειτόνων , ή την απαγόρευση δικών μας ερευνών σε δήθεν αμφισβητούμενα
    νερά, καλώς ή κακώς πρέπει να δηλώσουμε παρουσία όπως και τώρα με μονάδες επιφανείας.

    Οι μονάδες αυτές πρέπει να είναι τα πολύ καλά αμυντικά χαφ που θα κλείσουν τους διαδρόμους,
    ενώ οι καλές επίσης μεταγραφές επιθετικών που ανέφερες ,θα είναι η αιχμή του δόρατος που θα κρατά
    όχι μόνο τους αντιπάλους μακριά από την περιοχή μας (λόγω φόβου) , θα αποσυμπιέζει τα αμ.χαφ από
    την πίεση (εναέρια υπεροχή) και όντας πατώντας την αντίπαλη περιοχή ανα πάσα στιγμή θα τινάξει και το αντίπαλο πλεχτό .

    Η ισορροπία στις γραμμές, η αλληλοκάλυψη και η καλή τακτική περιγράφουν τις συντονισμένες αεροναυτικές επιχειρήσεις (πολυκλαδικότητα) σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας, αν χρειαστεί

    1. Σωστός.
     Η ερμνηνεία της πραγματικότητας με αφοριστικούς χαρακτηρισμούς δεν οδηγεί πουθενά. Το πολύ-πολύ να πας στο καφενείο και να νομίζεις ότι κάνεις φιγούρα.
     Αν ήταν έτσι, οι Αμερικάνοι (που έχουν την δυνατότητα να απογειώνονται από τις ΗΠΑ και να βομβαρδίζουν όλο τον πλανήτη πριν γυρίσουν στην βάση τους) δεν θα είχαν καν ναυτικό.

    2. @Θαρσειν χρη
     Οι παικτες που προτεινεις (πλοια αεραμυνας περιοχης) δεν ειναι αμυντικοι χαφ. Στην πραγματικοτητα προκειται για αδεξιους και άμπαλους στόπερ, που τρωνε ευκολα γκολ (βλ. Φώλκλαντς). Ο ατζέντης τους λεει οτι ειναι καλοι στο ψηλο παιχνίδι, ομως οι γρηγοροι αντιπαλοι κυνηγοι (=μαχητικα Α/Φ) μπορουν να βαλλουν τη μπάλα κατω (=προσεγγιση σε χαμηλο υψος κατω απο τον λοβό των ναυτικων ραντάρ) και να τους ζαλίσουν στις ντρίπλες. Αυτο εγινε στα Φώλκλαντς, αυτο θα γινει και στην Ανατολικη Μεσογειο.
     Τo budget της ομαδας για μεταγραφές ειναι περιορισμενο, δεν μπορουμε να πεταμε λεφτα σε τετοιους παίκτες. Στο κατω κατω εχουμε πολυ καλο τερματοφύλακα ( δικτυο επιγειας αεραμυνας στο Αιγαιο).

   3. Συγνωμη αλλα μπερδευετε δυο διαφορετικα πραγματα.
    Η ΑΑΠ δινει τη δυνατοτητα διαξεγωγης επιχειρησεων στην ανοιχτη θαλασσα.
    Δινει ομπρελα σε α/φη ΝΣ, αποφορτιζει την αεροπορια απο παροχης προστασιας στο στολο, (συμπληρωματικα δεν την αντικαθιστα) και εξασφαλιζει κινητες αεροπορικες ομπρελες οπου χρειαστουν οπως πχ για την αποτροπη αεραποβασης σε νησι ή υποστηριξη στην Κυπρο.

    Σαφως η δυνατοτητα πληγματος βαθια στην εχθρικη ενδοχωρα ειναι απαιτητη αλλα οχι εις βαρος της ΑΑΠ.
    Αναλογιστειτε οτι η Δανια,χωρις απειλη, και χωρις την τεραστια Ελληνικη ΑΟΖ, εχει 3 πλοια ΑΑΠ.

    Αναλογικα με το στολο μας θα επρεπε να εχουμε 6. ακομα και με 4 κανουμε εξαιρετικη δουλεια. 2 Στην αν Μεσογειο, 1 σε εφεδρεια/συντηρηση/υπολοιπα θεατρα οπως Ιονιο και Λιβυκο πελαγος, και 1 για το Β και κεντρικο Αιγαιο. Γιατι ευκολα τη στιγμη που κοιταμε στο νοτο, μας ερχεται καταληχη νησου στο βορά.

    Και 100 οπλα μακρου πληγματος να εχουμε και 200, με το στολο στο βυθο ή/και απωλεια εδάφους η νίκη ειναι στον αντιπαλο ακομα και αν εχουμε καταστρεωει 30-40-60 στοχους υψηλης αξιας στο εδαφος του.

 3. Συγχαρητήρια κα.Νικητα για το άρθρο σας.
  Θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημεία.πρωτον στην πρόθεση εξασφάλισης έργου από το πρόγραμμα F35.μου φαίνεται ουτοπικό σήμερα που το πρόγραμμα τρέχει να αναλάβουμε εμείς έργο με μια προμήθεια 20-24το πολύ αεροσκαφών.αυτο θα μπορούσε να γίνει όταν μας το είχαν προτείνει ,τώρα το πουλάκι πέταξε,γιατί κυνηγάμε χειμερες?.ξεκαθαριζω ότι είμαι πολέμιος του αεροσκάφους.
  Δεύτερον η προμήθεια όπλων.ολοι μας εδώ φωνάζουμε από χρόνια για την αναγκαιότητα της. Πιστεύω ότι πρέπει να στραφούμε προς έναν προμηθευτή δίνοντας του πακέτο όπλων ώστε να μπορέσουμε να έχουμε συμπαραγωγή αν όχι όλων αλλά όσο το δυνατόν περισσότερων.η χώρα χωρίς παραγωγή είναι καταδικασμένη. Γνώμη μου είναι η στροφή προς ισραηλινά όπλα.εκτος των επιχειρησιακών και οικονομικών λόγων, πρεπει καποτε να καταλαβουμε οτι ο καλυτερος δρομος για την αυξηση της επιροης μας στην Ουάσινγκτον, περναει ΜΟΝΟΝ απο το τελ Αβίβ.

  1. Συμφωνώ, έχουμε κοινά συμφέροντα με Ισραήλ, η μόνη χώρα που θα μπορούσε να βοηθήσει…Πάντα λόγω κοινών συμφερόντων!

  2. Άρθρο ποιοτικό που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο! Ευχαριστούμε για τις διαχρονικές τοποθετήσεις σας με γνώμονα το καλό της πατρίδας ως αντικειμενικός παρατηρητής κ όχι ως πωλητής ξένης αντιπροσωπίας ή συλλέκτης κλικ…
   PS Υπάρχει κάτι νεότερο όσον αφορά την προμήθεια μεταχειρισμένων mlrs εκ USA?

 4. Ας γίνει η αρχη με ισραηλινά όπλα οπως τα σπαις κ επίσης iron dome για Έβρο κ νησιά…. Ανησυχώ για την στασιμότητα που υπάρχει στο θέμα όπλων μεγάλης εμβελειας για τα αεροσκάφη κ τα παλιά ραντάρ που διαθέτουμε.

 5. Ολα θα εξαρτηθουν και απο την επιλογη της φρεγατας.
  Αν γινει το εγκλημα και αγοραστουν οι αμερικανικες , που δυστηχως οι τελευταιες ενδειξεις αυτο δειχνουν, θα έχουν τους νορβηγικούς nsm.
  Λογικα τότε οι επόμενες κινησεις της αεροποριας, θα είναι να ακυρώσει τις οποιες σκεψεις για αγορα F-35, αφου αποκλειεται να πάρει τόσα πολλα συμβόλαια η Lockhedd και mmsc και F-35, και να αγορασει τα υπολοιπα 22
  Rafale αφου ο υπουργος ειπε θα αποκτησουμε συνολικα 40 νεα μαχητικα.
  Με 40 Rafale και 24 mirage Mk2 θα αγοραστουν και επιπλεον scalp και exocet.
  Τοτε η προμηθεια jassm/slam-er/lrasm μοιάζει υπερβολική και δεν χρειαζετε να σκαμε και για την αποδεσμευση τους και ολα τα F-16 θα ηταν αρκετο να παίρναν μονο τον jsm/nsm που κανει και για θαλασσα και για κρουση για να υπαρχει και ομοιοτυπια με το ναυτικο. Φυσικα και τις Spice και rampage extra που ειναι σχεδον σιγουρες,

  1. Στο παραπάνω σενάριο δεν βλέπω άλλο τρόπο για να απεμπλακεί η κυβέρνηση και να πάρει τις mmsc, αν
   φυσικά η Lockhedd της δώσει εγγυησείς ότι το πλοίο θα λειτουργεί σωστά, απο το να δώσει ένα μικρό συμβόλαιο
   στους γάλλους και στη naval, αφου με τοσοα χρονια διαπραγμετέυσεων έχει εκτεθεί απεναντί τους.
   3 Scorpène 2000 ΑΙΡ , δεν θα κοστίσουν πολύ περρισότερο απο 1 και μισό δισεκατομμύριο και θα έχουν και ικανοποιητικό αριθμό ναυτικων Scalp.
   Με τα 3 υποβρύχια και τα 40 Rafale μακροπρόθεσμα οι γάλλοι θα έχουν πάρει συνολικά 5-6 δισεκατομμύρια ευρώ,
   και δεν θα έχουν καμιά δικαιολογία να μην υπογράψουν την μεταξύ μας αμύντικη συμφωνία.
   Με ταυτόχρονη υπογραφή για τις αμερικάνικες φρεγάτες και για τα γαλλικά υποβρύχια θα μειωθεί και η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης που ειναι ξεκάθαρα φιλογαλλική πλέον και δικαιολογημένα κατα τη γνώμη μου. αφου οι γαλλοι μας στηριζουν και στρατιωτικα και διπλωματικα εντος ευρωπαικης ενωσης εδω και μερικες δεκαετίες απόλυτα.
   Δε βλέπω άλλο τρόπο να απεμπλακεί η κυβέρνηση απο την πολιτική θύελλα που θα συμβεί και εντός ελλάδας και εντός ευρωπαικής ένωσης, αν επιλέξει της αμερικάνικες και απορρίψει τις γαλλικές φρεγάτες για 3 φορά μέσα σε 12 χρόνια.

 6. Όπλα μικρού πληγματος από παντου από αεροσκάφη φρεγατες( μακαρι να μην χαθεί ηευκαρια για scalp naval) και ελπίζω και μελλοντικα από υποβρυχια…
  Αυτη θα είναι αποτροπη πραγματικη
  Συγχαρητήρια για το αρθρο

 7. Για να δούμε αν αποδεσμευουν οι Αμερικανοί το jassm πρέπει πρώτα να το ζητήσουμε και μέχρις στιγμής εμείς δείχνουμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν τέτοια όπλα, μόλις προχτές η Πτήση έβγαλε θέμα για απόκτηση spice τις οποίες είχε εγκρίνει η Π.Α. εδώ και 10 χρόνια.Οι Τούρκοι βεβαια από πλευράς τους εκτός από το slam-er έχουν και το δικό τους βλήμα Cruise το som.Αν λοιπόν θέλουμε πραγματική αποτροπή η αγορά είναι γεμάτη από stand-off όπλα με πρώτες επιλογές τα scalp-eg για να ενισχύσουμε το λιγοστό απόθεμα μας και τα ισραηλινά spice, rampage κλπ.Αν φυσικά μας αποδεσμευουν το jassm φυσικά πρέπει να αποκτηθεί.Το σίγουρο πάντως είναι πως δεν είναι ώρα για F-35.Τωρα πρέπει να κρατήσουμε ζωντανα τα Block-30 και 50 μέσω εκσυχρονισμου και η απόκτηση όπλων για όλο τον στολο.

 8. Οι μεγαλες δυναμεις ανεπτυξαν αερομεταφερομενα οπλα μακρου πληγματος διοτι πολυ απλα δεν εχει νοημα ουτε ειναι δυνατη η υπαρξη τοσο πολλων βαλλιστικων πυραυλων με ικανη εμβελεια για τα συμφεροντα τους σε ολο τον πλανητη.Ετσι εφτιαξαν μια σειρα αεροεκτοξευομενων κ εκτοξευομενων απο πλοια οπλων για να υποστηριξουν τα σχεδια τους.
  Και καλα εκαναν.

  Εμεις δεν εχουμε συμφεροντα ανα τον πλανητη και δεν θα χρειαστει να χτυπησουμε 3.000 χλμ μακρυα στο Αφγανισταν στην Ανγκολα στο Ιρακ ή στο Ιραν και επομενως η επενδυση σε αναλογα οπλα ειναι σε λαθος βαση.Δε χρειαζομαστε αεροεκτοξευομενο οπλα, μας κανει μια χαρα ενκτοξευομενο απο ξηρα.
  Ασε που με 1,5++ μυριο το κομματι τα αεροεκτοξευομενα δεν τα λες και φτηνα ουτε βοηθας το πολυσχιδες εργο των πολεμικων μοιρων και του ναυτικου.
  Υπαρχουν βαλλιστικοι γι αυτες τις δουλειες.Με 500 χλμ εισαι ΟΚ
  Ας αγορασουμε 1-2 πυροβολαρχιες ινδικων (π.χ Σαουρια) που παει και (πολυ) μακρυα και δικαιωματα εντοπιας παραγωγης βληματων.
  Problem solved

 9. Έχει ήδη δρομολογηθεί η απόκτηση τέτοιων όπλων. Μαζί με τα Ραφάλ και τα πρώτα F16-V, θα αλλάξουν από το 2022 το τοπίο στην ΠΑ.
  Τα F35 θα αργήσουν πολύ ακόμη. Και δεν είναι 100% σίγουρο ότι θα έρθουν στην παρούσα μορφή τους.

 10. Εξαιρετικο αρθρο.

  Χρειαζομαστε μεγαλο αριθμο οπλων μεγαλης ακτινας δρασης για να εξοπλιστουν τα F-16 που ειναι ο κορμος της Πολεμικης Αεροποριας, αλλα και τα F-4 για οσο καιρο παραμεινουν σε υπηρεσια.

  Η Πτωση εγραφε οτι η ΠΑ θα προμηθευτει μεγαλο αριθμο απο συλλογες Spice απο το Ισραηλ, κατι που θα ειναι θετικο, καθως σιγουρα οι συλλογες αυτες εχουν πολυ μικροτερο κοστος σε σχεση με εξειδικευμενα βληματα οπως JASSM-ER / Scalp κτλ.

  Παντως ας κραταμε μικρο καλαθι για τον JASSM-ER, καθως οι Αμερικανοι ΔΕΝ τον αποδεσμευσαν στη Νοτιο Κορεα, που εχει απεναντι της πυρηνικες δυναμεις οπως η Κινα και η Βορεα Κορεα, ενω την ιδια στιγμη τους πουλησαν F-15 !!! Τι εκαναν λοιπον οι ΝοτιοΚορεατες? Πηγαν και μπηκαν στο προγραμμα των Σουηδο-Γερμανικων KEPD-350.

  Το ιδιο ακριβως πρεπει να κανουμε και εμεις, καθως το KEPD-350 ειναι πολυ καλη περιπτωση να συμμετασχουμε στο προγραμμα και να κανουμε συμπαραγωγη ωστε να αποκτησουμε τεχνογνωσια πυραυλων κρουζ. Το βαρος 1400 κιλων του βληματος ειναι ενα ζητημα, καθως εαν δεν κανω λαθος, το F-16 μπορει να μεταφερει τετοια βληματα μονο στις θεσεις που μεταφερει τις 2 μεγαλες απορριπτομενες δεξαμενες καυσιμων (4 και 7 εαν θυμαμαι σωστα).

  Πιστευω οτι ως χωρα εχουμε ΠΟΛΥ μεγαλυτερα προβληματα απο τον τυπο των βληματων που θα αγοραστουν.

  Εδω μαθαμε οτι ο ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Τσιπρα, συζει απο το 2015 με ανώτατο στέλεχος της Tουρκικής πρεσβείας, δηλαδη με την Τουρκαλα ΑΡΧΙ-ΚΑΤΑΣΚΟΠΟ στην Ελλαδα με αποδεδειγμενη δραση.

  Η Τουρκαλα ειναι 100% πρακτορας της Τουρκιας, και πιθανοτατα ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Τσιπρα ειναι ΕΠΙΣΗΣ πρακτορας της Τουρκιας, επηρεαζει την πολιτικη του Τσιπρα και πιθανοτατα παρεχει στους Τουρκους οτι απορρητη και εμπιστευτικη πληροφορια κατειχε και κατεχει ο πρωην πρωθυπουργος της χωρας. Πρεπει να διερρευνηθει εαν λαμβανουν, χρηματοδοτηση και καθοδηγηση απο την Τουρκια.

  Ειναι σχεδον σαν να ζουμε στο μυθιστορημα «Tinker Tailor Soldier Spy» του πρωην Βρετανου κατασκοπου John Le Carre.

  Το ζητημα ΔΕΝ ειναι πολιτικο, ειναι ζητημα ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ζητημα υπαρξης της χωρας.

  Ολα δενουν. Ετσι εξηγουνται τα εξης:

  – η πρωτοφανης απαξιωση της αμυνας της χωρας και η μη προμηθεια ανταλλακτικων για τις Ενοπλες Δυναμεις,

  – οι δηλωσεις περι «Δικαιωματων της Τουρκιας στο Αιγαιο»,

  – η πολιτικη ανοικτων συνορων που εφαρμοσε το ΣΥΡΙΖΑ, απο την πρωτη μερα που ηρθε στην κυβερνηση. Αμεσως εγινε σινιαλο προς απεναντι και αρχισαν να καταφθανουν κατα δεκαδες χιλιαδες οι λαθρο, εφτασαν τα 2 εκατομμυρια λαθρομεταναστες συνολικα που ηρθαν στην Ελλαδα.

  – οι ανοιχτοι καταυλισμοι λαθρομεταναστων στα νησια, το κλεισιμο της Αμυγδαλεζας, τα επιδοματα προς λαθρομεταναστες και η δραση παραξενων ΜΚΟ που ειχαν μελη ακομη και αλλοδαπους τζιχαντιστες.

  – οι μαζικες πολιτογραφησεις λαθρομεταναστων ως Ελληνες πολιτες με στοχο την πληθυσμιακη αλλοιωση

  – η συμφωνια του Τσιπρα να δοθουν 6 δισεκατομμυρια ευρω στην Τουρκια ωστε να φροντισει τους λαθρομεταναστες που ο ιδιος ο Ερντογαν εφερε στη χωρα αεροπορικως με τις Τουρκικες Αερογραμμες και χωρις βιζα.

  – η χρηση αλλοδαπων χουλιγκανων ως Ταγματων Eφοδου με παραπλησια δραση οπως οι Sturmabteilung του Χιτλερ στις προσφατες ταραχες στη Νεα Σμυρνη που οργανωσε το ΣΥΡΙΖΑ. Τους εστειλαν εκει για να καταστρεψουν περιουσιες και για να σκοτωσουν αστυνομικους, να προκαλεσουν πυροβολισμους απο αστυνομικους ωστε να εχουμε νεκρους, και νεο κυμα ταραχων ωστε να γονατισουν και να καταστρεψουν την χωρα απο μεσα, να την καταλαβουν πιο ευκολα οι Τουρκοι χωρις να πεσει ουτε πυροβολισμος.

  Οπως τo KKE συνεργαζοταν, στηριζοταν και λαμβανε χρηματοδοτηση απο την ΕΣΣΔ ωστε να κοψει τη χωρα στα δυο σε στυλ Κορεας, ετσι και το ΣΥΡΙΖΑ σημερα συνεργαζεται και πιθανοτατα χρηματοδοτειται απο την Τουρκια. Ισως να τους εχουν υποσχεθει πως θα τους κανουν Πασαδες στην νεα Τουρκοκρατουμενη Ελλαδα.

  1. Και μετα ήρθαν οι μέλισσες. Το παραμύθι σου καλο αλλα η απαξίωση ξεκίνησε απο το 2011, ολα τα αλλα ειναι δικές σου αναπόδεικτες μπαρούφες!

   1. @ Patatinos

    Ωστε ετσι ε, ειναι μπαρουφες???

    Τον Τζανακοπουλο τον ρωτησες πριν γραψεις το σχολιο? Σε ρωταω καθως ο Τζανακοπουλος το εχει επιβεβαιωσει πριν απο 4 χρονια. Το εβαλε εχθες το e-amyna μετα απο σχετικες δηλωσεις του Δοξιαδη για το ζητημα αυτο.

    Ο Τζανακόπουλος επιβεβαιώνει τη σχέση Τουρκάλας της πρεσβείας με σύμβουλο του Μαξίμου

    «Επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δημοσίευμα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής για την Τουρκάλα Feyza, υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία έχει σχέση με Έλληνα διπλωμάτη που κατέχει θέση στο πρωθυπουργικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου.»

    https://www.protothema.gr/politics/article/636681/o-tzanakopoulos-epivevaionei-ti-shesi-tourkalas-tis-presveias-me-sumvoulo-tou-maximou/

    1. Και μερικα ακομη δημοσιευματα για το θεμα. Το πετυχες διανα, ειναι δικές μου αναπόδεικτες μπαρούφες!

     Οποιος θελει, ας ριξει μια ματια σε ολοκληρη την επιστολη του Δοξιαδη για να παθει σοκ.

     «Μια συγκλονιστική καταγγελία κάνει ο γνωστός συγγραφέας και σκηνοθέτης Απόστολος Δοξιάδης.

     Μέσω ανάρτησής του στο Facebook, παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία, υποστηρίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας όσο καιρό ήταν πρωθυπουργός είχε ως διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου στο Μαξίμου έναν διπλωμάτη που συζούσε με μια Τουρκάλα κατάσκοπο! Ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, που παραμένει και σήμερα στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν γνωστό ότι είχε δεσμό και συζούσε με τη Φεϊζά Μπαρουτσού, νο 3 στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.»

     https://www.businessnews.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CF%80%CE%BB-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1

     https://www.parapolitika.gr/politiki/article/1098206/apisteuti-kataggelia-doxiadi-kataskopos-tis-tourkias-i-sudrofos-tou-diplomatikou-sumvoulou-tou-tsipra/

     http://www.palo.gr/eidhseis-ellada/doksiadis-i-symvia-toy-symvoyloy-toy-tsipra-einai-toyrkos-kataskopos/27175490/

     1. Διάβασε τι γράφω, κατά τα άλλα μπαρουφολογεις για κατασκόπους, τους κακούς αριστερούς που θέλουν να φέρουν τους Τούρκους μέσα κλπ παπαριές.

     2. @ Patatinos

      Να διαβασω τι ακριβως, αφου δεν ειπες τιποτα, μερικες απαξιωτικες ανοησιες εγραψες τις οποιες σου απεδειξα με σειρα απο δημοσιευματα οτι αυτα που γραφεις ειναι ανοησιες.

      Εδω εγιναν ερωτησεις απο τον Λοβερδο και τον Γεωργιαδη απο το Βημα της Ελληνικης βουλης για το θεμα.

      Περα απο τη λεξη «μπαρουφες» δεν εχεις αρθρωσει ουτε ενα επιχειρημα εστω για δειγμα. Παντελεις ενδεια επιχειρηματων.

     3. Μάλιστα, σειρά δημοσιευμάτων από τα παραπολιτικά, επερωτήσεις στην Βουλή από τον Άδωνη κλπ και θέλεις να σε πάρω στα σοβαρά κιόλας.
      Είπαμε, το παραμυθακι σου τελείωσε και δεν έχει δρακους: οι «κακοί» αριστεροί βάλανε τους Τούρκους μέσα και οι «καλοί» δεξιοι στους διώχνουν. Ούπς ξέχασα, το Orouc Reis έκανε σουρωτηρι το Αιγαίο επί δεξιάς……

  2. Μόνο θλίψη και πόνο αισθάνομαι για τον απύθμενο έως φρικώδη κομματικό φανατισμό που αποπνέει το σχόλιό σου, μάλιστα δε, σε ένα θεωρητικά σοβαρό ιστότοπο για θέματα εθνικής άμυνας. Αν πιστεύεις αυτά που γράφεις και δεν είσαι ανισόρροπος, από αύριο το πρωί οφείλεις να πάρεις ένα γιαταγάνι και να κόβεις, αρχικά, κεφάλια Συριζαίων, μετά ΚΚΕδων και μετά όποιων άλλων κρίνεις εσύ σαν μιάσματα. Ατιμωρητί και εν ονόματι του Έθνους. Αν δεν το κάνεις και ανέχεσαι τους προδότες, είσαι το λιγότερο συνένοχος και συνεργός. Υπέρτατο καθήκον η σωτηρία της πατρίδος που έλεγαν και οι Απριλιανοί (μάλλον) ομοιδεάτες σου.
   Αυτός ο τόπος μάλλον δεν έχει σωτηρία και μέλλον, ειδικά όταν το σχόλιό σου παίρνει και 1000+ που θα πει πως και κάποιοι άλλοι συμμερίζονται τις «πατριωτικές» σου απόψεις.
   Λυπούμαι μόνο για τους προγόνους μου, που άφησαν τα κόκαλά τους από την Κρήτη ως τη Μακεδονία και από τη Μικρά Ασία ως την Αλβανία για να μπορείς εσύ ελεύθερα {ασύδοτα} να γράφεις όσα γράφεις.

   1. @STR. PAN

    Διαβασα, το δικο σας σχολιο.

    Κι πιστευω, πως οχι μονο ο συγκεριμενος σχολιαστης μεσω του σχολιου του, βλεπε,
    (G_P 13 Μαρτίου 2021 στις 15:24), δεν σχολιαζει με καποια κομματικη/πολιτικη ιδιοτελεια κι μισος προς μερικους, που κατα σποντα εγιναν βολευτες εντος της Ελληνικης Βουλης.
    Τουναντιον εξιστορει γεγονοτα κι καταστασεις που δινουν μια ξεκαθαρη εικονα μερικων ΔΗΘΕΝ αντιπροσωπων του Ελληνικου Λαου. Που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ υπηρετουν του Θεσμους, ενω ΑΥΤΟΙ μεσω της βουλευτικης τους ασυλιας δρουν καθαρα με διεθνιστικα κι ΑΝΤΙ-ΕΘΝΙΚΑ κριτηρια.
    Τα παραδειγματα ειναι απειρα.

    υ.γ.
    Επιτρεψτε μου να σας διαβεβαιωσω πως το σχολιο του G_P, εκφραζει την συντριπτικη πλειονοτητα του Ελληνικου Λαου!!

   2. Ετσι σου ειπαν να γραφεις απο το κομμα;
    Για Απριλιανους και αλλα κωμικα χωρις ουσια;
    Για την ταμπακιερα σιωπη
    .Μονο αναρθρες κραυγες και χαρακτηρισμοι.
    0.60 και πολυ σας ειναι .Ποναει η αληθεια και οδηγει καποιους απο εσας σε παραληρημα αλλα δυστυχως για εσας ο κοσμος ξυπναει σιγα σιγα και βλεπει την πραγματικοτητα .
    Οχι κομματικα αλλα ουσιαστικα νομικα,δημοκρατικα και ηθικα λεξεις αγνωστες σε εσας.
    Ουτε γιαταγανια η κονσερβοκουτια μαλλον κρινεις εξ ιδιων τα αλλοτρια .
    Νομιμοτητα ,εγκλημα και τιμωρια..
    Δεν το συνεχιζω απο σεβασμο στον χωρο που μας φιλοξενει που αν δεν σας αρεσει μην τον επισκεπτεστε.

  3. @ G_P

   Αγαπητε, σωστες ειναι οι καταγραφες σου.

   Αλλα δεν εισαι ακριβοδικαιος.

   Τι εννοω;;

   Πολυ απλα πως το ιδιο ειναι ανθελληνες ειναι κι η πρωην αξωματικη αντιπολιτευση που σημερα εχει αλλη θεση εντος της εκτελεστικης εξουσιας.

   ΔΕΝ διαφερουν οι μεν με τους δε. Το ιδιο ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ, το ιδιο ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ειναι και οι μεν και οι δε.

   ριχνοντας ολες τις «περγαμηνες» ανθελληνισμου ΜΟΝΟ σε ενα πολιτικο χωρο πρατεις κατι καταστροφικο.

   ΔΙΧΑΖΕΙΣ και συναμα ΥΠΟΚΡΥΠΤΕΙΣ – θελω να πιστευω αθελα σου – την πραγματικοτητα πως οι μεν και οι δε ανηκουν στο ιδιο νομισμα απο μια αλλη οψη. Πως και οι μεν και οι δε ειναι ΤΑΓΜΕΝΟΙ ενεργοι κι διαπιστευμενοι ανθελληνες, κοσμημενοι με το γνωστο επιθετο που φερουν, την λεξη που αρχιζει απο προ…… !!

   1. Δεν διχαζει ουτε αποκρυπτει φιλε απλα περιγραφει τον μεγαλυτερο παραγοντα ασταθειας ως οφειλει..
    Η αλλη οψη εχει και αυτη αναλογα χαρακτηριστικα αλλα λιγοτερο επικινδυνα .
    Ιδιο νομισμα αλλα στην στρατηγικη ξεκινας απο την εξουδετερωση του ισχυροτερου.
    Για την λεξη που αρχιζει απο προ..συμφωνω ..

    1. Οχι απλα συμφωνοι, αλλα κατι περισσοτερο ειμαστε στο συγκεκριμενο θεμαλ
     Το ιδιο ισχυει κι με τον, G_P

     Απλα, ξεσπαω κι με τισ δυο οψεις.

  4. Φίλε όλα όσα σωστά περιγράφεις δεν είνα απλά αποτέλεσμα της σχέσης του κυρίου με τουρκάλα κατάσκοπο -αν και όντως το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό, εγώ το είχα αναφέρει εδώ και πολλά χρόνια σε σχόλια μου καθώς πριν από την καταγγελία Δοξιάδη, η πληροφορία είχε ήδη κυκλοφορήσει σε άρθρα την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-. Δε γίενται να υπάρχει πράκτορας του εχθρού σε απ ευθείας γραμμή με τον ανώτερο άρχοντα της χώρας και να μην διερευνηθεί στις σωστές του διαστάσεις, και να αποδωθούν ευθύνες (αναρωτιέμαι αν οι εισαγγελείς σε αυτή τη χώρα διαβάζουνε φημερίδες). Όμως το γενικότερο θέμα είναι καθαρά ιδεολογικό. Οι άνθρωποι πάσχουν από βαθύ ανθελληνισμό, και εξίσου μεγάλη αγάπη για όλους τους φασιστικού τύπου εθνικισμούς της περιφέρειας μας. Εϊναι υπέρ του αλβανικού εθνικισμού, του σκοπιανού εθνικισμού, και φυσικά του τουρκικού εθνικισμού, ο οποίος δεν είναι απλά φασιστικού αλλά ναζιστικού τύπου, καθώς ο Κεμάλ ήταν το ίνδαλμα του Χίτλερ, αλλά και αν κάποιος δεί την ιστορία τις πράξεις και τις δηλώσεις του Ενρτογάν η ομοιότητα με το Χϊτλερ είναι ανατριχιαστική. Η δε ιδεολογία του τουρκισμού και του ναζισμού είναι ολόιδιες. Κατά τα άλλα όλα αυτά τα άτομα είναι αντιφασίστες. Να υπενθυμίσω το σύνθημα <>; Να υπενθυμίσω τους «αγώνες» που έκανε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαινε σε διαδηλώσεις στα Σκόπια υπέρ του ονόματος Μακεδονία; Να υπενθυμίσω τη συνολική λύση με Αλβανία και Κυπριακό που ήθελε ο Κοτζιάς στα πρότυπα της συμφωνίας των Πρεσπών; Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται μια τουρκάλα κατάσκοπο να τους κοροιδέψει. Αυτά θέλουν να τα κάνουν από μόνοι τους.
   Το σίγουρο όμως είναι ότι υπάρχουν και άλλοι πράκτορες που προωθούν αυτή την προπαγάνδα ειδικά στον λεγόμενο αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο που αν κρίνουμε από τις αφίσες που κολάνε στους τοίχους, είτε μιλάει ο εντογάν είτε διαβάζεις την αφίσα είναι το ίδιο πράγμα. Και αυτοί θα πρέπει να βρεθούν, να αποκαλυφθεί η δράση τους και να απαξιωθούν στη συνείδηση του ελληνικού λαού.
   Το χειρότερο είναι, ότι εκτός από αυτόν τον βαριάς μορφής ανθελληνισμό, υπάρχει και ο πιό ύπουλος και ήπιας μορφής εθνομηδενισμός των υπολοίπων κομμάτων, ΝΔ, ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ που περνάει σιγά σιγά αντίστοιχες πολιτικές με του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά στα θέματα παιδείας και λαθρομετανάστευσης. Το Βαρουφάκη δε, τον βάζω στην ίδια κατηγορία με το ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλες πιθανότητες -κατά την ταπεινή μου άποψη- να είναι πράκτορας ο ίδιος.

  5. Ετσι ακριβως .Να υπενθυμισω και την περιπτωση διπλωματικου υπαλληλου στην Αιγυπτο με δραση ομοφυλοφυλικη που εξεθεσε ανεπανορθωτα την χωρα μας σε μια βαθια συντηρητικη μουσουλμανικη χωρα (εκει βρηκαν να τον διορισουν!) αφου τον συνελαβαν για αναρμοστη συμπεριφορα και τον οποιο το εγκληματικο μορφωμα καλυψε πληρως μιλωντας και για ιδιωτικη υποθεση(!)που κακως δημοσιοποιειται κατηγορωντας και για φθηνη πολιτικη εκμεταλλευση οσους την ανεδειξαν.
   Εννοειται πως ενας με ιδιαιτερες προτιμησεις σε θεση κρισιμη για τα συμφεροντα της χωρας μπορει ανετα να εκβιαστει με σκοπο την αποσπαση πληροφοριων και διευκολυνσεων ειδικα εφοσον κρυβει τις προτιμησεις του.
   Αρα εαν κρυβει κατι ειναι ακαταλληλος για διορισμο σε τετοια θεση.
   Στοχος πρεπει να ειναι οι περιθωριακοι να επιστρεψουν στο 3%.
   Οτιδηποτε αλλο σε συνδυασμο μετην χρηματοδοτηση του κομματος ειναι επικινδυνο για την χωρα.
   Εαν η χωρα δεν διοικουνταν απο φοβικους ανικανους θα ειχε ηδη εμπλακει η ΕΥΠ στην υποθεση και αν επιβεβαιωνονταν οι ενδειξεις με αποδειξεις θα ειχαμε ηδη διαλυμενο το μορφωμα και φυλακισεις.
   Περαν αυτου ομως υπαρχουν ηδη βεβαιωμενες δρασεις και υπονομευτικα σχεδια που εχουν επιβεβαιωθει που θετουν εκτος νομιμοτητας το συγεκριμενο χωρο.
   Συνδεσεις με τρομοκρατια ,λαδωματα ΜΚΟ επιθεσεις παρακρατικων παραφυαδων τους με νομικη στηριξη απο το κομμα ,παρανομες πολιτογραφησεις,ανοιγμα συνορων και σημερα παρανομα καλεσματα σε συγκεντρωσεις με κινδυνο για την δημοσια υγεια και αλλα αναριθμητα.

 11. Προτεραιοτητα για τις ΕΔ ειναι να προμηθευονται τα οπλικα συστηματα που πραγματικα χρειαζονται και οχι να σωζουν χρεωκοπημενες κρατικες εταιριες..αν ταιριαξει και παραλληλα μπορουν να βοηθησουν και σε αυτη την κατευθυνση εχει καλως..σαφως οι ΕΔ πρεπει να εμπλουτισουν το πυραυλικο οπλοστασιο τους και στους τρεις κλαδους..και να ενισχυθει οπωσδηποτε και η Αεραμυνα..παντως οι αντιδρασεις για τον δηθεν ακριβο εκσυγχρονισμο των block50 δυστηχως φαινεται οτι επιασαν τοπο..ελπιζω συντομα να ξεκολλησει αυτο το σημαντικο προγραμμα ωστε να ενισχυθει η ΠΑ ακομα περισοτερο..

 12. Η έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού σε βάθους 10-20-30χρονων οδηγεί σε μισές δουλειες για αλλη μια φορά.Ποτε θα βάλουμε μυαλό.Ειδικα τα επιτελεία και μετά τα βρίσκουν μπροστά τους και ξανά τα ίδια.
  Mirage μισά,F16 μισά,Rafael μισά,άρματα χωρίς όπλα,214 χωρίς τορπίλες….

 13. πολλοι μύθοι υπαρχουν στο άρθρο

  1 όλα αυτά τα όπλα μακρού πληγματους είναι πολύ εύκολοι στόχοι για μια σύγχρονη αντιαεροπορική αμυνα.
  2 απαιτείται πολύ μεγάλος αριθμός όπλων για την καταστροφή ενός και μόνο στόχου. Ούτε η Αμερική δεν έχει τα λεφτά για κάτι τέτοιο. Στη Σύρια έριξαν 80 τομαχωκ για την μερικη καταστροφή ενός και μόνο ενός αεροδρομίου
  3 εάν δεν έχεις μέσα καταστολής αεράμυνας ή stand in jamming δεν κανεις αποτελεσματικη δουλεια. Αρα για αυτο χρειαζεσαι μια πλατφορμα σαν το Φ35.
  4 Οι Γαλλοι δεν εχουν Φ35 οχι απο επιλογη αλλα επειδη δεν εχουν την τεχνολογια στελθ, τεχνολογια κινητηρων, τεχνολογια sensor fusion, τεχνολογια καθετης απο-προσγειωσης κλπ που εχει το Φ35. Καλοί είναι οι μύθοι περί των φοβερών Γαλλικών όπλων αλλά έχουν τόσο βάση όσο και οι μύθοι των ρωσικών όπλων. Προηγμένα οπλα έχει αυτός που είναι διατιθημένος να δαπανήσει μεγάλα ποσά για έρευνα ανάπτυξη και αυτή τη στιγμή μόνο η Αμερική το κάνει.

  1. Εσεις οι αμερικανολάτρες έχετε μια τάση να διαστρέυλωνετε την πραγματικότητα για το ποιος ειναι πιο πολυτιμος
   συμμαχος για την αμερικη? Η ελλαδα η η τουρκία?

   Πριν 5 μολις χρονια δεν ηταν ετοιμοι να πουλησουν 100 τενεκεδες35 στους μεμμετηδες την ωρα που η χρεωκοπημενη ελλαδα εκανε την παλαβη διαπραγμετευση και δεν ηξερε αν θα εχει ευρω η δραχμη και αν θα πληρωσει μισθους τον αλλο μηνα, αρα δεν μπορουσε να αντιδρασει με κατι αντιστοιχο εξοπλιστικα αφου δεν ειχε φραγκο?
   Αρα χ@@σμενους μας ειχαν σαν συμμαχους, και η απολυτη ανατροπη υπερ των τουρκων σε σχεση με το ισοζυγιο ελλαδας τουρκιας δεν τους ενοχλουσε καθολου.
   Το αυτογκολ των τουρκων με τους Σ400 και τα κολλητηληκια με τη ρωσια, ακυρωσε την παραδοση του τενεκε στη τουρκια και οχι ο καημος τους μην ενισχυθει υπερμετρα η τουρκια σε σχεση με εμας οπως το παρουσιαζεις.
   Η τουρκια παντα θα ειναι πιο σημαντικη απο οτι εμεις γι αυτους γεωπολιτικα , οταν το καταλαβεις, θα ξερεις οτι δεν μπορουμε να τους εμπιστευτουμε.
   Ειναι μεγαλυτερη χωρα απο εμας η τουρκια και ειναι αντιβαρο σε ρωσια και ιραν και μεση ανατολη γενικα.
   Το θεμα ειναι ομως εμεις αν αντιλαμβανομαστε την πραγματικοτητα.
   Οσο μπορουμε να παιρνουμε γαλλικα και ισραηλινα οπλα, και μονο οπου δεν μπορουμε αμερικανικα.

   1. Υπάρχουν μονο συμφέροντα!!

    Ποιος σου λέει πως οι Γάλλοι η οι Ισραηλινοί δεν θα μας αδειάσουν εάν δουν ότι έχουν να κερδίσουν πιο πολλά από τους Γείτονες??

    Πόσες Γαλλικές εταιρίες έχουν επενδύσει στη Τουρκια??

    Ποιος τους πούλησε κινητήρες για πυραυλους cruise?

    Ποιος τους πούλησε τεχνολογία για τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους??

    Ποιος τους εksυχρονισε τα F4 και M60?

    Ποιος τους πούλησε stand off πυραυλους a-g??

    Όπως γραφεις είναι πολύ πιο σπουδαία αγορά από εμάς και δεν αμφιβάλλω πως κάποια στιγμή μπορεί ΌΛΟΙ να μας πουλήσουν

    ΜΟΝΟΙ μας θα παλέψουμε οποτε πρέπει να μαζέψουμε ότι σιδερικό μπορούμε αλλα με ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚA κριτήρια διότι οι συμμαχίες έρχονται και παρέρχονται!!

    1. Οι ιδιωτικές εταιρίες πουλάν τεχνογνωσια παντού.
     Εδώ και 3 χρόνια όλες οι γαλλικές αμυντικές εταιρίες κοψαν κάθε σχέση με τη Τουρκία.
     Δε σε περνει να κάνεις αυτή τη σύγκριση για να βγάλεις λάδι τους ουσαιους.
     Οι ουσαοι βάλανε τους Τούρκους συμπαραγωγόυς στο τενεκε35, οι Γάλλοι δεν τους Άλαν στα ραφαλ.
     Οι Γάλλοι διάλεξαν στρατόπεδο και αναγνώρισαν Ελλάδα και Κύπρο σαν νόμιμους ιδιοκτήτες των θαλάσσιων οικοπέδων.
     Οι ουσαιοι συνέχεια αφήνουν υπόνοιες για συνεκμεταλευση.
     Συνυλθε.

     1. Υπάρχουν ΜΟΝΟ συμφέροντα είπαμε

      Δεν νομίζω να ζητήσαμε να μπούμε στο F35 και να μας αρνήθηκαν οι αμερικανοι!!
      Ούτε βεβαια οι γείτονες είχα vζητήσει ποτε να μπούνε στο RAFALE!!

      Νομίζεις πως εάν οι Γάλλοι η Ισραηλινοί τα βρούν με τους γείτονες θα το σκεφτούν πολύ για να μας αδειάσουν ??

      Είπαμε είναι πολύ μεγαλύτερη αγορά από εμάς!!

     2. Oσο και να προσπαθεις να ισοπεδωσεις τα παντα, δε σου βγαινει.
      Οι γαλλοι πηραν αιμα τουρκων στην αλ βατιγια και αν δεν ηταν τα δικα τους τα ραφαλ και ηταν των αιγυπτιων ειχαν παρει σιγουρα το οκ και τεχνικες πληροφοριες απο τους γαλλους οποτε το ιδιο ειναι στην ουσια δεν ειχαν κανενα προβλημα να πεθανουν τουρκοι.
      Οι γαλλοι ειναι οι ενορχηστρωτες της αραβοισραηλινης συμφωνιας που περιλαμβανει μονο εμας και την κυπρο στα κοιτασματα της μεσογειου και αποκλεει τους μεμμετηδες οι αμερικανοι ψελλιζουν συνεκμεταλευση.
      Ποιος σου αποδεσμευει στρατηγικα οπλα τοσες 10ετιες? οι γαλλοι η οι αμερικανοι?
      Τα συμφεροντα ελλαδας κυπρου γαλλιας εχουν ταυτιστει απολυτα τα τελευαται 3-4 χρονια οχι μονο στρατηγικα αλλα και γεωπολιτικα και εντος ευρωπαικης ενωσης στηριζομαστε μεταξυ μας και σε οικονομικα θεματα.
      Δε βλεπω το λογο να αλλαξει αυτο.
      Ο σαρκοζι εκλεισε την πορτα στην ευρωπαικη ενωση στους τουρκους για παντα αν θυμασε.
      Οι αμερικανοι επι τραμπ αφησαν τον ερντογαν να εκστρατευσει μεχρι τη συρια, να κανει 5 πολεμους ταυτοχρονα και προδοσαν τους συμμαχους τους κουρδους, για να διευκοληνουν τους τουρκους.
      Θα εμπιστευοσουν εσυ τετοιους συμμαχους?

      Δεν εχω κανεναν ιδιαιτερο νταλκα με τους γαλλους, δεν ειμαι γαλλοφιλος.
      Αν στη θεση των γαλλων να κανουν ακριβως τα ιδια ηταν οι ιταλοι οι ισπανοι η ακομα και οι γερμανοι, το ιδιο θα τους υποστηριζα.
      Γαλλοφιλος δεν ειμαι, αλλα ειμαι σιγουρα Αντιαμερικανος.
      Η υπερδυναμη δεν εχει καμια μπεσα στο πως θα μας πουλησει απεναντι στους τουρκους

     3. Οι αμερικανοί δεν έδωσαν ούτε στους νοτιοκορεάτες(που είναι επιστήθιοι φίλοι των ΗΠΑ) JASSM και εκείνοι πήγαν σε Taurus KEPD 350 που αγόρασαν απο την Γερμανία για τα F-15K και στην Ελλάδα ονειρεύονται ακόμα αποδέσμευση JASSM που αύξαναν τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ Τουρκίας.

     4. @CK

      Ότι θα έμπαιναν οι Τούρκοι στο πρόγραμμα του Rafale είναι το λιγότερο αμφίβολο για να μην πούμε απίθανο έτσι όπως εξελίχθηκε η υπόθεση που οδήγησε στην απόφαση της Γαλλίας να συνεχίσει μόνη της αφού τα είχε σπάσει με πιο σοβαρούς συνεταίρους ενιαίο πρόγραμμα ανάπτυξης νέου μαχητικού αεροσκάφους.
      Σιγά να μη ασχολούνταν η Ντασσό με μια ΤΑΙ επειδή εκείνη είχε μάθει να συναρμολογεί αεροσκάφη για τους αμερικανούς.

     5. Δεν τους βαλανε συνεταιρους εκεινοι διεκδικησαν και ελαβαν οταν εσυ πετουσες χαρταετο οταν στο προτειναν.
      Εχετε κουρασει με τον στειρο και αντιπαραγωγικο αντιαμερικανισμο/γερμανισμο σας που δειχνει αδυναμια αντιληψης αυτου που σου γραφουν αλλα επιμενεις να αγνοεις οτι ολα αλλαζουν και μεταβαλλονται εκτος της δικης σου ισχυος.
      Οι ΗΠΑ ακολουθουν τις προθεσεις μας οταν υπαρχουν κυβερνητικοι που λενε για συνεκμεταλλευση και διαλογο η οτι η Τουρκια εχει δικαιωματα στο Αιγαιο περιμενεις να γινουν οι ΗΠΑ ελληνικοτερες των Ελληνων;
      Ολα ειναι συμφεροντα και αλλαζουν!

  2. «Προηγμένα οπλα έχει αυτός που είναι διατιθημένος να δαπανήσει μεγάλα ποσά για έρευνα ανάπτυξη»

   Δεν αποτελει κανονα. Αν μαλιστα κοιταξει κανεις κατα ΗΠΑ μεριά, θα δει πως οι πακτωλοι χρημάτων πολλες φορες οδηγησαν ή στο τιποτα (Zumwalt) ή σε εξαιρετικά κακά αποτελεσματα (LCS) ή σε προγράμματα που σέρνουν ακομα και ακομα εχουν το status του προβληματικου (F35).

   Στο τέλος της μέρας, δεν έχουν σημασια οι ωραιοι τίτλοι (sensor fusion, stealth, κλπ) αλλα τι ειναι αποτελεσματικό στο πεδιο της μαχης. Τι δουλευει.

   1. @TASMO
    δεν είπα ότι αποτελεί κανόνα ότι οπου θα δαπανήσεις χρήμα θα βγει και κάτι. Αυτό που αποτελεί κανόνα είναι ότι εάν δεν δαπανήσεις τότε δεν θα δεις αποτέλεσμα.

    Το τι δουλεύει στο πεδίο της μάχης δεν μπορούμε να το ξέρουμε πριν γίνει πόλεμος, τότε θα είναι αργά για συμπεράσματα. Προς το παρόν μόνο εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε.

  3. Νομίζω είστε υπερβολικός. Και Safran κινητήρες έχουν για Mirage, Rafale κτλ, και Στέλθ τεχνολογίες αναπτύχθηκαν με το EUROn (οι Τούρκοι κλαίγονται στο ΝΑΤΟ συνεχώς για 4 άγνωστα ίχνη Στέλθ από το 2014 που πετάνε στα μέρη τους) και Rafale είναι κατ’ εξοχήν data sensor fusion https://www.dassault-aviation.com/en/defense/rafale/the-sheer-power-of-multisensor-data-fusion/

 14. Σύγκληση συμφερόντων με σοβαρές και πυρηνικές δυνάμεις για τα προτεκτορατα συμβαίνουν σπάνια και απαιτούν Ηγετες για αρπάξουν την ευκαιρία.
  Όπως ξεπούλησαν με τα Ραφαλ( από σποντα εξαιρετική επιλογή) την Αμυντική Συμφωνία είναι ευκαιρία να κάνουν το ίδιο με τα f35.
  Εύχομαι να μην ισχύει αυτό που γράφτηκε για συμφωνία παραπομπής στη Χάγη με Γερμανική παρέμβαση και εγγύηση καθώς επίσης με αποστρατικοποίηση και κάτι νησάκια και βεβαίως συμμετοχή των Ναζί στις εξορύξεις

 15. Ο Θείος Σαμ δεν θα δωσει αυτο που θελουμε. Συνεπως για απαιτητικες αποστολες κρουσης, γαλλικα μαχητικα και οπλα. Για τα F16, τιποτα Spice απο Ισραήλ, και πολυ μας ειναι.

   1. 1) Spice και Rampage ειναι Ισραηλινα, οχι Αμερικανικα

    2) JAASM ΔΕΝ αποδεσμευσαν για τους ΝοτιοΚορεατες που αγορασαν F-15K, και οι οποιοι εχουν απεναντι Κινα και Βορεια Κορεα, αμφοτερες εξοπλισμενες με πυρηνικα οπλα.

     1. Τι εγινε εχουμε νευρακια?

      Δηλαδη, αμφισβητεις αυτα που εγραφα πιο πριν σχετικα με την Τουρκαλα κατασκοπο και τον Συμβολο διπλωματιας του πρωην Πρωθυπουργου της χωρας, του Aλεξη Τσιπρα, τα οποια δημοσιευτικαν στα ΜΜΕ ολης της χωρας το 2016 αλλα και εχθες.

      Αμφισβητεις ακομη και αυτα που εγραψες εσυ ο ιδιος 2 σχολια πιο πανω ?????

      Για να δουμε τι ειπες ακριβως:


      Spice, Rampage και Harpoon απο τους Αμερικανούς .
      Σύντομα στις οθόνες σας, JAASM εξαρτάται

  1. Τον Οκτώβριο tou 20 υπογράφηκε η σύμβαση αλλα αυτό δεν σημαίνει και πολλά εάν κρίνουμε από τη FOS των 2000

   Και αλλου έχει βγει πως έχει κολλήσει η υπόθεση εξού και ο πρόσφατος διαγωνισμός για μπαταρίες σωρευτές για τις SUT

 16. Για να πάρεις το 100% από ένα μαχητικό χρειάζεσαι και τα όπλα που μπορεί να φέρει….σωστότατο το άρθρο.
  Με την φιλοτουρκική σχέση του σύριζα Όλοι γνωρίζουν, το θέμα είναι γιατί ακόμη κυκλοφορούν ελεύθεροι όλοι αυτοί.

 17. Ξανακάναμε το ΊΔΙΟ σφάλμα να υπογράψουμε τον εκσυχρονισμό των F16 χωρίς να ζητήσουμε ΤΑΥΤΌΧΡΟΝΑ τα όπλα που πρέπει να έχουμε

  Οι ελλείψεις σε σύχρονα όπλα είναι ΤΕΡ’AΣΤΙΕΣ

  Ο JAASM δεν είμαι σίγουρος πως έχει πιστοποιηθεί σε F16V και ίσως και αυτό το λόγο η τιμή του είναι πολύ υψηλή για εμάς

  Για μη Αμερικανικα όπλα τα πράγματα περιπλέκονται όσο αφορά την ενσωμάτωση τους στο F16

  Μην ξεχνάμε οι Ισραηλινοί έχουν το δικό τους Mission computer και OFP οποτε μπορεί να κάνουν ότι θέλουν με το αεροσκάφος και τα όπλα του

  Πολλά διαρρέονται και λίγα γίνονται και στα όπλα !

  1. Το αστειο ειναι πως η ΠΑ δεν εχει καν σε shorlist. η ζητησει επισημα τον Jassm-er αφου οταν τον ζητησε δεν ειχε ολοκληρωθει ακομη σαν αναπτυξη μετα απο χρονια τον πηραν οι Πολωνοι και απο τοτε ουτε ερωτηση.
   Η απαντηση των ΗΠΑ τοτε δεκαετια και πριν δεν ηταν δεν αποδεσμευεται αλλα δεν εχει ολοκληρωθει αρα δεν ειναι ΑΚΟΜΗ διαθεσιμος .Οπως σημερα ο πρεσβης των ΗΠΑ ειπε πως για να αποκτηθει το F-35 και να ειναι ΠΛΗΡΩΣ επιχειρησιακο απαιτειται επενδυση της ΠΑ σε εξοπλισμο αποστολης και υποστηριξης και υπολογιζει με τα χρηματοδοτικα δεδομενα μας πεντε ετη .
   Δεν μιλησε για μη εξαγωγη αλλα καποιοι ειδαν και σε αυτο αρνηση πωλησης!!
   Χωρις επισημη απαντηση καποιοι επιμενουν οτι δεν αποδεσμευεται ο Jassm-Er.
   Ας στελουν LOR να δουμε τι ίσχυει.
   Με σεναρια φαντασιας του ειδους δεν ζηταμε γιατι δεν θα μας τους δωσουν και τετοιες αστειοτητες δεν θα συζηταμε.
   Η ΠΑ θελει τους πυραυλους η λογω τιμης δεν ενδιαφερεται καν ;
   Και καποιοι επιχειρηματολογουν με παραδειγμα αυτους στον αερα;

 18. @ G_P
  Συνολικά, σύμφωνος με τα λεγόμενά σου

  Αριστεροί Ιδεολόγοι του δόγματος »θα το ρισκάρουμε». ΄΄το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του»,
  » Οι λαοί δεν έχουν σύνορα», κτλπ.
  Εδώ ο Αποστολάκης έκανε τον Αλέκο, με την απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων, πέταξε την στολή και φόρεσε κουστούμι πολιτικό και έκανε τον λιμοκοντόρο
  Ενώ ο άλλος, ο πρώην Χοντρός, που ήταν πατριώτης έφτιαξε τους Αμερικανούς με τα P3 και ξεμπέρδεψε

  1. Ας θυμηθουμε πως σε αναλογη υποθεση στη Δυτικη Γερμανια, επεσε η κυβερνηση του Willy Brandt οταν αποκαλυφθηκε οτι ο γραμματεας του ο Günter Guillaume ηταν κατασκοπος της Ανατολικο-Γερμανικης Stasi.

   Eδω στην Ελλαδα κοιμομαστε ορθιοι. Ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Τσιπρα, συζει απο το 2015 με ανώτατο στέλεχος της Tουρκικής πρεσβείας, η οποια «ετυχε» να ερθει στην Ελλαδα το 2015 ωστε να αποτελεσει τον συνδεσμο μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας για το λαθρομεταναστευτικο. Ποιος ξερει τι πληροφοριες και σχεδια παραδωσε στους Τουρκους.

   Δες τι λεει το e-amyna

   Aπό το 2016 γράφαμε ότι η Τουρκάλα συμβία του διπλωματικού συμβούλου του Τσίπρα είναι:
   • κόρη του Συνταγματάρχη ε.α. Fevzi Barutçu
   • αδελφή τον θανόντα Υπολοχαγού Tahsin Barutçu, συγκυβερνήτη του τουρκικού ελικοπτέρου S-70 Blackhawk που συνετρίβη στις 16/03/2012 στην Καμπούλ.
   • κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με διπλωματική εργασία για τις «Παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Αιτούντων Άσυλο στο Αιγαίο» (Violation of Human Rights of Asylum-Seekers in the Aegean Sea) και μόνο «τυχαία» δεν τοποθετήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στην Αθήνα.

   Σαν πολλες συμπτωσεις μαζεμενες ολες μαζι, πολυ correlation βρε παιδια. Μαλλον υπαρχει «κρυφη μεταβλητη». Tι κανει νιαου νιαου στα κεραμυδια? Ο γειτονας απο την ανατολη.

   1. @G_P
    Εδώ έγινε κουμπάρος του Ερντογάν ολόκληρος πρωθυπουργός Καραμανλής και συζητάμε για σχέση Συριζαίου με Τουρκάλα στέλεχος υπηρεσίας πληροφοριών;

    https://www.npress.gr/endiaferonta/11-ioylioy-2004-o-kostas-karamanlis-ginetai/

    Η περίπτωση με την αποκάλυψη του Guillaume ήταν και παιχνίδι πολιτικής διαμάχης μεταξύ SPD -CDU/CSU που έκανε απο την αρχή πόλεμο εναντίον της πολιτικής του Μπράντ(αλλά και εναντίον του ίδιου του Willy) που εφάρμοζε απέναντι στην Μόσχα(για την οποία έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης). Η μπορδολόγοι της CDU/CSU που ήταν τσιράκια των ΗΠΑ και οπαδοί της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής,είχαν βολέψει πολλά στελέχη της SS,Gestapo,… σε θέσεις στην αστυνομία και στην εισαγγελία που ήταν επίσης μεγάλο σκάνδαλο που οδήγησε όμως σε παραίτηση του καγκελαρίου,ούτε το γεγονός που υπήρξαν και εκείνοι θύματα της Stasi που δεν παρακολουθούσε μόνο στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος αλλά και ανθρώπους των χριστιανοδημοκρατών.

    1. @WTF

     Βρε φιλε τωρα μας δουλευεις? Ειναι σοβαρα αυτα που γραφεις? Μας περνας για ηλιθιους?

     Ειναι ακρως προσβλητικες για τη νοημοσυνη μας οι χαζομαρες που γραφεις.

     Ο Κωστακης Καραμανλης εγινε κουμπαρος ως «μεσο οικοδομησης εμπιστοσυνης», πηγε μια βολτα στην Τουρκια, εφαγε μια ντουζινα κεμπαπ και γιουρτουλου, μερικα κιλα μπακλαβαδακια και μεχρις εκει.

     Ο αλλος εδω ηταν Συμβουλος Διπλωματια του Πρωθυπουργου και συζουσε στο ιδιο σπιτι με την 3η υψηλοτερη σε ιεραρχια της Τουρκικης Πρεσβειας, η οποια εχει ερθει το 2015 στην Αθηνα και η οποια ειναι κορη Αξιωματικου των Τουρκικων Ενοπλων Δυναμεων, και αδερφη ενος πιλοτου της Τουρκικης Πολεμικης Αεροποριας. Και οχι μονο αυτο, διεταζε και κατ οικον ερευνες σε σπιτια οσων Toυρκων Αξιωματικων διεφυγαν στο εξωτερικο. Τι σημαινει αυτο, οτι μαλλον ειναι στελεχος της Τουρκικης Υπηρεσιας πληροφοριων.

     Το γεγονος οτι ο συγκεκριμενος Συμβουλος του Τσιπρα ειχε προσβαση σε απορρητα εγγραφα και πληροφοριες, αλλα και οτι συμβουλευε τον Τσιπρα, και η Feyza ηταν υψηλοβαθμο στελεχος της Τουρκικης πρεσβειας, μας αφηνει να καταλαβουμε ακριβως τι γινοταν. Οι Τουρκοι γνωριζαν μεχρι και τι νουμερο παπουτσι φοραγε ο ΓΕΕΘΑ και ο Διοικητης της ΑΣΔΕΝ.

     1. @G_P
      Η αντίδραση σου δείχνει ποιός προσπαθεί να δουλέψει ποιόν εδώ μέσα.
      Ωραίες κομματικές παρωπίδες φοράς.
      Προσβλητικές για την νοημοσύνη των συνομιλητών σου είναι οι σαχλαμάρες που γράφεις για να δικαιολογήσεις πράξεις γνωστού προσώπου του κόμματος που υποστηρίζεις, και συνεπώς δεν έχει νόημα να συνεχίσω να ασχολούμαι,αφού η συζήτηση με άτομα που εμπλέκονται στα κομματικά είναι χαμένος χρόνος.

     2. @WTF

      Ποιες κομματικες παρωπιδες βρε φιλε, εγω φιλε ειμαι αντικειμενικος 1000%, σε αντιθεση με εσενα που σε ενοχλει η ωμη αληθεια για τον Τσιπρα, που αντι να στειλει τον συγκεκριμενο τυπο στο σπιτι του, τον αφησε στην κυβερνηση για 5 χρονια, ενω ειχε γινει ηδη θεμα τοτε.

      Oταν μας ποναει η αληθεια, συγκρινουμε τον Κωστακη Καραμανλη που πηγε μια μερα στην Τουρκια και παντρεψε την κορη του Ερντογαν ως πραξη αβροφροσυνης, με τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Τσιπρα, που ζουσε στο ιδιο σπιτι με την Τουρκαλα ΑΡΧΙ-ΚΑΤΑΣΚΟΠΟ στην Ελλαδα επι 5 χρονια, και ποιος ξερει τι εγγραφα και πληροφοριες εδινε στους Τουρκους ολο αυτο το διαστημα.

      Ωραιο το παραμυθι σου φιλε, αλλα δυστυχως για εσενα, τα γραπτα παραμενουν.
      Verba volant, scripta manent που λενε και στο χωριο μου.

      Για να δουμε τι εγραφα για τις MMSC και την Kυβερνηση της ΝΔ πριν απο 5 μηνες, στις 6 Νοεμβριου 2020.

      «Προτεινω η MMSC να ονομαστεί επισήμως ως ΚΟΥΛΟ-Πλοιο, προς τιμη αυτου που θα την αγοράσει.

      Η Πτηση εχει χάσει εντελώς την αξιοπιστία της. Αυτα που γράφουν ειναι ανοησιες. Οι MMSC δεν ειναι καν φρεγατα, ειναι παράκτιo περιπολικο μάχης, αυτή είναι η μετάφραση του Littoral Combat Ship. Πως γίνεται ενα μέτριο πλοιο, με εξοπλισμο κορβετας, με υποβαθμίσμενα ηλεκτρονικα και χωρις σόναρ κητους να κοστιζει 1+ δις, ειναι πολυ παράξενο.

      Αυτο το Κουλο-πλοιο θα ειναι η ταφόπλακα του Π.Ν. καθως ουτε ΑΒ ουτε Τικο θα δούμε, το πολυ κανενα μεταχειρισμένο LCS απο αυτά που εχουν για πέταμα οι Αμερικανοί, αντε και κανα cyclone. Τα περι βιομηχανικού έργου στα FFGX το θεωρώ κωμικο, ενω η αναφορά για λέιζερ ειναι η πλήρης κοροιδια για το αναγνωστικό κοινό του περιοδικού, οπως ηταν και τα ΑΒ που θα έφταναν τον Μάιο. Ενταξει πήραν χορηγία και έγραψαν αυτά που τους ειπαν, κάποιοι το έχαψαν.»

      https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-politikes-apofasei/#comment-49735

      Για να δουμε και ενα δευτερο σχολιο στο ιδιο ακριβως αρθρο στις 6 Νοεμβριου

      «15 μηνες στην κυβερνηση και δεν εκαναν τιποτα για την ενίσχυση των Ενοπλων Δυναμεων, και ενώ οι Τουρκοι υπέγραψαν συμφωνια με τη Λιβύη. Δεν το σκεφτηκαν καν ότι οι Τουρκοι θα κάνουν έρευνες.

      Και τώρα που το αντιλήφθηκαν, αντι να εξοπλίσουν τη χωρα με τα καταλληλα συστηματα, προσπαθούν να κάνουν τον Ξενοκωστα μεγάλο και τρανό επιχειρηματία, οπως έκαναν οι προηγούμενοι με τον Καλογρίτσα.

      Άκου 5 δις για 4 πλοια με εξοπλισμο κορβετας και χωρις σόναρ κητους. Οι Ρουμάνοι κατασκευαζουν 4 Gowind με 1,2 δις, οι Άγγλοι 5 Type-31 με 1,4 δις, κ οι Δανοί 3 Iver Huitfrldt με 1 δις, και εμεις πληρωνουμε 5 δις για 4 MMSC, λες και δεν έχουμε άλλες ανάγκες στο ΠΝ, ΠΑ, στον ΕΣ. Μας χρεοκόπησε το 2009, ηρθαν να ξανακάνουν τα ίδια πάλι.»

      https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-politikes-apofasei/#comment-49739

   2. @G_P

    Εδώ δεν ιδρώνει το αυτί κανενός
    Τους πιάνεις με την κατσίκα στην πλάτη και σου λέει οτι δεν την έκλεβε απλά έκανε κάποια
    σετ βυθίσεων με βάρη, γιατί ήθελε να γυμναστεί. Δηλαδή το γνωστό: »δεν είναι αυτό που νομίζεις »

    Έγινε πανηγύρι στη Ν.Σμύρνη μετά από έμμεσο κάλεσμα και ο Κατσιαπλιάς δήλωσε οτι αυτοί που
    αγανακτούν και βγαίνουν στους δρόμους είναι Νοικοκυραίοι!

    Πες εσύ κάτι ,θα πω εγώ κάτι άλλο και στο τέλος θα είναι ο λόγος μου στον λόγο σου, θα πέσει και λίγο μελάνι, θα θολώσουν τα νερά και όλα καλά

    Εννοείται οτι δεν υπάρχει παραίτηση για λόγους ευθιξίας , αφού η Καρέκλα είναι περασμένη στους
    οπίσθιους μηριαίους με ατσαλόβιδες 20 cm, καθιστώντας τον αποχωρισμό της ανέφικτο

    1. Θυμασαι οταν πεθανε ο παρενδυτικος Ζακ μετα απο αποπειρα ληστειας με μαχαιρι που κατηγορουσαν οσους ονομαζαν τους νομιμα αμυνθεντες ως νοικοκυραιους και σωστα,για φασιστες και συνηγορους δολοφονων;
     Τωρα τους εγκληματιες και ροζ εγκληματιες τους λενε οι ιδιοι »οικογενειαρχες» ..!!
     Τραγελαφος ηλιθιων αλλα σε τετοιους απευθυνονται που ειτε τους ανεχονται ,ειτε τους στηριζουν.

 19. Το λάθος έγινε και δεν διορθώνεται , με δικά μας χρήματα καταφέραμε να αφοπλιστούμε, αντί να αγοράσουμε mirage αγοράζαμε ξανά και ξανά F16. Θα πρέπει να βρούμε μια λύση για να εξοπλίσουμε τα F16. Δεν ξέρω ποια μπορεί να είναι αυτή αν υπάρχει .Νόμιζα στηριγμένος σε ανοιχτές πηγές ότι είχαμε τουλάχιστον JSOW, κάτι που με παραξένεψε εννοώ που τα είχαμε, μέχρι που ο Κ. Ζηκίδης μας προσγείωσε εδώ γράφοντας ότι δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει, η να το διαψεύσει, οι ανοιχτές πηγές αντλούν τις πηγές τους από τις αιτήσεις, δεν ξέρουν όμως αν το όπλο έχει αποδεσμευτεί η αν απλώς δεν αγοράστηκε τελικά. Τα Spice είχαν ζητηθεί το 2011 αλλά δεν αγοράστηκαν, υποψιάζομαι ότι δεν αποδεσμεύτηκαν γιατί δεν υπάρχει τίποτα στην Iσραελινή αμυντική βιομηχανία που να είναι ITAR free. Αν ψάχνεις για ITAR free θα πρέπει να ψάξεις στη Γαλλία, όμως τίποτα γαλλικό δεν μπορεί να πιστοποιηθεί στα F16. To Taurus σίγουρα δεν είναι ITAR free.
  Με την εμπειρία του F16 θέλουμε να αγοράσουμε και F35, γιατί ; για να πετάνε στις παρελάσεις;
  Η αεροπορία είναι κυρίως επιθετικό όπλο, στον αμυντικό ρόλο η αεροπορία είναι ανεπαρκής γιατί ο επιτιθέμενος ορίζει τον χρόνο και το χώρο της επίθεσης και χρειάζεσαι πολλαπλάσια αεροπλάνα από τον επιτιθέμενο, τα αεροπλάνα αξιοποιούνται καλύτερα στην επίθεση, η άμυνα εξασφαλίζεται καλύτερα αν συνδυαστεί με αντιαεροπορικά όπλα που είναι διαθέσιμα 24 ώρες το 24ωρο. Η αντίληψη ότι η αεροπορία θα προστατεύσει το ναυτικό είναι καινοφανής και δεν υιοθετείται πουθενά ακόμη και στο αμερικάνικο ναυτικό τα αεροπλάνα είναι για την επίθεση και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι για την άμυνα.

  1. Αγαπητέ Mitch, να διευκρινίσω ότι βεβαίως έχουμε JSOW, όπως φαίνεται και στην ιστοσελίδα της ΠΑ: https://www.haf.gr/arsenal/agm-154-joint-stand-off-weapon-jsow/
   Αυτό που δεν ήθελα να «διαψεύσω ή επιβεβαιώσω» στο σχόλιό μου στο οποίο αναφέρεστε είναι ο αριθμός των JSOW που εμφανίζεται στην wikipedia, καθώς ο αριθμός αυτός δεν έχει αναφερθεί επισήμως: https://en.wikipedia.org/wiki/Hellenic_Air_Force

  2. Αγαπητέ Mitch, να διευκρινίσω ότι βεβαίως έχουμε JSOW, όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα της ΠΑ και όπως σημείωσε και ο CK. Αυτό που δεν ήθελα να «διαψεύσω ή να επιβεβαιώσω» στο σχόλιό μου στο οποίο αναφέρεστε ήταν ο αριθμός των JSOW, γιατί δεν είχε αναφερθεί επισήμως.

 20. Before Greece commits to the expensive to the purchase, expensive to house, expensive to maintain F-35, they should be keenly reviewing the critical discussions on that aircraft within the USAF where they are talking about dramatically lowering their purchases and shifting the funds to other platforms. It sounds very much like what L-M is «selling» and what the USAF is experiencing, are two very different things.

 21. Φέυγει ο ποδηλατης παει αμερικη, στο στειτ ντιπάρτμεντ.
  Ενα δάκρυ κύλισε απο τα μάτια του μπουμπούκου μας.
  «Bye bye Buddy»

    1. @WTF
     Νέο Challenge…😆
     Άλλωστε, έχει οργώσει τη μισή Πελοπόννησο -και όχι μόνο- με το δικό του (λάτρης του ποδηλάτου στην πραγματικότητα/εξού και το παρωνύμιο).

     Check this: https://www.mbike.gr/geoffrey-pyatt-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%BF/

     1. @Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
      Ο άνθρωπος είναι προφανώς λάτρης της τακτικής άσκησης του σώματος και του αθλητισμού που προάγει την υγεία, που είναι ένα γνωστό χαρακτηριστικό για ανθρώπους απο την Golden State.🙂

     2. @Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
      Βρε τον κύριο Πρέσβη… Δεν το ήξερα. Ως λάτρης του ποδηλάτου κι εγώ, εν προκειμένω θα του δώσω ένα +1

 22. 200χρονια από την επανάσταση και δεν λέμε να ενηλικιωθουμε.Συνεχιζουμε την επανάσταση ,μόνο που είναι κατά τις κοινής λογικής.Βριζει και φωνάζει το USN και ολόκληρη η Αμερική το LCS εμείς εκεί!
  Για τοF35 τα ίδια.!Καταριπας τα δημοσιεύματα από Αμερική με δηλώσεις αξιωματικών τηςUSAF(προβλήματα καμία 800,κόστος χρήσης διαστημοπλοίου) εμείς εκεί! Δημοσιεύματα παρασκηνίου από ΥΕΘΑ λένε ότι ακόμα ακούγονται οι φωνές του Φλωρου στην πύλη.Περιμενε να τελειώσουν οι διαδικασίες για τα Rafale και οι αρουραίοι στείλανε χαρτί για F35. Τα πρώτα F16 πετούσαν χωρίς σύστημα προστασίας αν δεν κάνω λάθος για χρόνια,αυτά θα τα φωρτοσουμε με βελάκια;Εκεί εμείς Γροθιά στο μαχαίρι με την παιδική μας αφέλεια λέμε δεν θα κοπουμε.Να μου πεις εδώ οι άλλοι έλεγαν θα το ρισκάρουμε ,τουλάχιστον τώρα λένε να δούμε ρε παιδιά τον πύραυλο πριν έρθει please.

 23. Εδώ δεν έχουμε AIM 9 X II και χάνουμε με τον ΙΡΙΣ-Τ. Είναι και σχετικά φθηνός ο JASSM σε σχέση με SCALP οπότε και χρήσιμος.

  1. Δεν είμαι βέβαιος ότι ο iris-t είναι υποδεέστετος του aim9x.
   Πάντως αν η αγορά των mmsc είναι αναπόφευκτη σαν ελληνική κυβέρνηση θα έβαζα κάποια εκβιάστικα διλλήματα στη Lockheed, για να υπογράψω για τα πλοία.
   Πιστοποίηση του jsm tou αεροπορικου nsm στα viper, που τυπικα ακόμα δεν έχει γίνει νομίζω.
   Kai το καλύτερο πιστοποίηση του mica ng στα viper. Δε νομίζω ότι είναι κάτι δύσκολο, οι ινδοί το κάναν στα sukhoi.

   1. Μου αρέσει ο MICA NG στα F-16. Δεν νομίζω όμως ότι θα δεχθούν οι Γάλλοι. Επιμένω ότι με το VIPER πάμε πίσω από εκεί που είμαστε. Ειδικά στο SAR δεν βλέπει τίποτε. Οι Αμερικάνοι πάντως έχουν μεγάλη ποικιλία όπλων αέρος εδάφους.

    Όσον αφορά στον ΑΙΜ 9 Χ ΙΙ κοίταξε το βεληνεκές και την εμβέλεια πρόσκτησης στόχου. Έχει και LOAL.

   2. @Sapionderonga
    Όταν αγοράστηκε ο IRIS- T ήταν σαφώς ανώτερος του AIM-9X οπότε ήταν η σωστή επιλογή. Η σύγκριση του IRIS-T με τον σημερινό AIM-9X II είναι άδικη αφού η νεότερη έκδοση του αμερικανικού πυραύλου με αυξημένη εμβέλεια αναπτύχθηκε αργότερα. Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα λίγο να εμφανιστεί ο IRIS-T NG για να γίνει σωστή σύγκριση με τον αμερικανικό πύραυλο.
    Ο ευρωπαϊκός είναι όμως ακόμα και σήμερα ανώτερος σε μερικά σημεία,και μπορεί να λέγεται interchangeable missile solution χωρίς να είναι υπερβολή,αφού πρόκειται για οικογένεια πυραύλων που προσφέρεται για αεροσκάφη ως αεροεκτοξευόμενη έκδοση και για εκτόξευση απο το έδαφος.

    «Other companies utilize an AAM in an air defense role, but unlike those missiles, the IRIS-T need not be produced in some special ‘for ground-launch only’ version,” he explained. “In most of the air defense applications for the IRIS-T you can literally remove the missile from an airplane and carry it over to and fit it to a ground launcher and vice versa. It is an interchangeable missile solution.”

    https://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2020-02-09/diehl-unveils-adaptive-missile-innovations-singapore

 24. Ο κύριος ΓΕΝΙΚΟΣ διαφωνεί. Πρέπει ΑΜΕΣΑ AARGM και AIM 9 X II και ακύρωση του εκσυγχρονισμού σε VIPER γιατί τα AESA πονάνε σε πολλά σημεία. Τώρα λύνονται. Οπότε καλύτερα τα λεφτά για όπλα σωστά. Να δούμε και τα ισραηλινά αέρος αέρος. ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΡΑΖ ΤΩΝ UAE.

  1. Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη και πάει καλά. Το αν έχει πρόβλημα κάπου στο Radar δεν το ξέρει κανείς ακομη.
   Aim-9x ii δεν πρόκειται να πάρει η ΠΑ, τις αρκούν τα προβλήματα με τα Iris


 25. Η αντίληψη ότι η αεροπορία θα προστατεύσει το ναυτικό είναι καινοφανής και δεν υιοθετείται πουθενά ακόμη και στο αμερικάνικο ναυτικό τα αεροπλάνα είναι για την επίθεση και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι για την άμυνα.

  Παραξενο, διοτι ο πολυς Carlo Copp τα λεει
  λιγο διαφορετικα:

  «Air power has been the decisive factor in nearly every major naval engagement since the beginning of the Second World War. Whether used by the Allies or the Axis Powers, air power when systematically applied to naval warfare annihilated naval surface forces and transport convoys not defended by friendly aircraft.

  Whether we examine Luftwaffe performance in the Artic, or USAAF performance off the Japanese coast, published statistics from many sources clearly indicate that land based aircraft sunk more shipping than either the U-boats or the US Navy’s submarines did, at a fraction of the operating costs and loss rates of the latter. Whether shipping was destroyed by direct attack or mining, aircraft did so far more efficiently.

  http://www.ausairpower.net/subs-vs-air-power.html

 26. Κυριοι, το Ναυτικο (πλην υποβρυχιων) δεν παει πουθενα χωρις αεροπορικη καλυψη. Αν δεν την εχει, τοτε παραμενει κοντα στις φιλιες ακτες, υπο την προστασια της φίλιας επιγειας αεραμυνας.
  -Οσες φορες το Ναυτικο αντιμετωπισε την Αρροπορία στην ανοικτη θαλασσα χωρις να συντρεχουν οι ανωτερω προϋποθεσεις, υπεστη ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΗΤΤΑ, η αντιπαλη αεροπορικη δυναμη κυριολεκτικως του ΠΗΡΕ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΛΥΣΕ, και τα αντιαεροπορικα των πλοιων δεν ηταν αρκετα για να τα σωσουν.
  -Ναυτικο που θα βγει στην ανοικτη θαλασσα χωρις καλυψη απο την φίλια αεροσκαφη ή εστω επιγεια αντιαεροπορικα ειναι ΑΠΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ, ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΕΛΙΚΗ ΤΥΧΗ.
  -Τα αντιαεροπορικα των πλοιων, μικρου ή μεγαλου βεληνεκους, προσφερουν απλως μια στοιχειωδη αυτοπροστασια, εναντι ολιγαριθμης αεροπορικης απειλης και σε καμια περιπτωση δεν μπορουν να αντιμετωπισουν μεγαλης κλιμακας αεροπορικη επιθεση κορεσμου.
  -Κυρια αποστολη των «πλοιων αεραμυνας περιοχης» στις μεγαλες ναυτικες δυναμεις ειναι η παροχη προσθετου στρωματος προστασίας στα πραγματικα πλοια αεραμυνας περιοχης, τα αεροπλανοφορα.
  -Συνιστω στους Μπελχαρίτες και στους φρςγατολάτρες των πλοιων του 1,2 δισ. να κατέβουν απο το δέντρο, και να μην ζητουν πραγματα που οχι μονο ειναι περαν των οικονομικων δυνατοτητων της χωρας, αλλα και εχουν περιορισμενο στρατιωτικο οφελος.

  1. εγώ να συμφωνήσω, αλλά όπως και συ λες χρειάζεται και αεράμυνα περιοχής των πλοίων για να προστεθεί ένα ακόμη στρώμα προστασίας + τη συνδρομή της ΠΑ. Άρα και πάλι φρεγάτες με τέτοιες δυνατότητες πρέπει να πάρουμε. Ας μην είναι Μπελ, τί να έιναι;;; 1) Αγγλικές; του τρελού αγοριού που λέει ότι τα μάρμαρα δεν γυρνούν και δεν εκλάπησαν;;;; Ο άνθρωπος έβαλε την ταφόπετρα μόνος του στις Arrowhead!!!!!!!!!!!! 2) γερμανικές;;;;; να μην τα ξαναγράφουμε…. τα έχουν πει όλοι……..3) μόνο οι Ολλανδοί μένουν και αυτοί όψιμοι φιλέλληνες….γιατί παλιότερα……

     1. @ CK

      Δεν μπορουμε να λαμβανουμε αποφασεις για εξοπλισμους με βαση εντελως ασχετα ζητηματα οπως τα Μαρμαρα του Παρθενωνα, τα οποια τα αφαιρεσαν πριν απο 210 ολοκληρα χρονια.

      Eαν αποφασιζουμε με αυτην την λογικη, τοτε γιατι δεν ζηταμε και απο τους Γαλλους να μας επιστρεψουν το αγαλμα της Αφροδιτης της Μηλου που ειναι στο Λουβρο, διαφορετικα να τους πουμε οτι δεν παιρνουμε τα Rafale ουτε Scalp ????

      Eαν σκεφτοταν με αυτον τον τροπο ο Γερμανοτραφης Μεταξας το 1940, θα ειχαμε συμμαχησει με τις δυναμεις του Αξονα και οχι με τους συμμαχους.

      Ας σκαναρουμε τα μαρμαρα με λειζερ και ας κατασκευασουμε πιστα αντιγραφα με ακριβεια νανομετρου και ας τα τοποθετησουμε στο Μουσειο Ακροπολης προς το παρον, και ας κινηθουμε δικαστικα για το ζητημα.

     2. μπλεκεις τη βουρτσα με τη …… Το Αγαλμα της Αροδιτης της Μηλου πουληθηκε και δεν εκλαπησε. Εστω και με αλλους νομους τοτε και διαδικαδιες πουληθηκε. Μην λες ο.τι θες. Αλλο κλοπη , αλλο πωληση. Αν ειχαν κλαπει τα μαρμαρα απο Γαλλια θα τα ειχε στειλει ηδη ο Μιτεραν στν Παπανδρεου πακετο και δεν θα περιμεναμε το Μακρον μετα απο 35 χρονια. Αλλο Γαλλοι, αλλο Αγγλοι. Οι πρωτοι σε σεβονται σαν εταιτο, οι δευτεροι και γενικα οι Αγγλοσαξονες σαν υπηρετη. Πρεπει να το συνειδητοποιησουν ολοι αυτο, οπως και συ.

    1. αν σου πηδ… ει τη γυναικα ο ψαρας της γειτονιας, θα πας να παρεις ψαρια απο εκεινον;; Τι οχι;;; Αφου δεν εχει σχεση το ενα με το αλλο φιλε μου!!Ελεος , εχει τα καλυτερα ψαρια και συ δεν πας;;;; Αλλο το ενα αλλο το αλλο. Κατα τα λεγομενα σου πρεπει να πας και να του λες και ευχαριστω οταν φευγεις με μπαρμπουνια!!!!

     1. @John
      εντελώς ατυχής παρομοίωση.

      Να μου έλεγες για την πολιτική τους και τις βάσεις στην Κύπρο να πω ΟΚ. Αλλά για τα γλυπτά, έλεος.

     2. εισαι ακυρος και το ξερεις. Τα γλυπτα ειναι η ιστορια σου. Οποιος ξεχναει την ιστορια του δεν εχει λογο υπαρξης. To εχουν πει πολλοι. Αφου οπως λες δεν ειναι σημαντικα , γιατι δεν τα επιστρεφουν. Μπορει ομως να μην εισαι Ελλην, παρολο που μιλας τη γλωσσα η γεννηθηκες στα ιερα χωματα. Αυτο δεν μπορω να στο επιβαλλω δυστυχως.

   1. @ sotbak

    Ειδες τον απεναντι να εχει κανενα σκαλωμα στις αγορες του ;
    Οτι του κανει το παιρνει, Ρωσος, Αμερικανος, Γερμανος, Κινεζος, Γαλλος, Ν.Κορεατης,
    Ουκρανος, θα ειναι δεν τον νοιαζει, αρκει να του το δινει.

  2. @ ΝF
   Φίλε ΝF

   – Ένα πλοίο δεν βγαίνει ποτέ μόνο του για κρουαζιέρα στα ανοιχτά. Βγαίνει ομάδα μάχης αποτελούμενη από διαφορετικά σκάφη επιφανείας, συνοδευόμενη από υποβρύχια – Πάντα στο σχεδιασμό της επιχείρησης της ομάδας μάχης ,υπάρχει και ο παράγοντας Αεροπορική κάλυψη, όταν και όπου χρειαστεί -Τα αντιαεροπορικά των πλοίων, μικρού ή μεγάλου βεληνεκούς, προσφέρουν συγκεκριμένες ζώνες άμυνας που ασφαλώς συνεπικουρούνται από την φίλια αεροπορία – Οι μεγάλες ναυτικές δυνάμεις με τις ομάδες μάχης αποτελούμενα από πλοία αεράμυνας περιοχής και αερπλανοφόρα συνήθως από τον Ειρηνικό πάνε στον Ατλαντικό για να μην ρουτινιάσουν. Δεν περιέρχονται την κλειστή θάλασσα της Μεσογείου και το πέλαγος του Αιγαίου – Έστω και αυτές οι δυνάμεις που περιγράφεις με τα αεροπλανοφόρα είναι μια μικρογραφία των δικών μας απαιτήσεων στις αεροναυτικές επιχειρήσεις: πλοία επιφανείας με μέση και μεγάλη ακτίνα Α/Α και την Π,Α ως πρόσθετης προστασίας από εναέριες απειλές

   1. @Διηνεκης
    Φιλε Διηνέκη, θα ειμαι λιγο ωμός:

    Το κοστος της «προσθετης ζωνης αεραμυνας» που θα προσθεσουν τα «πλοια αεραμυνας περιοχης» ειναι τεραστιο, με δυσαναλογα μικρο οφελος.

    Τα οικονομικα της χωρας δεν αντεχουν ΚΑΙ φρεγατες του 1 δισ. ΚΑΙ δυνατη Αεροπορία. Πρεπει να διαλεξουμε, και η επιλογη ειναι προφανης.

    Δεν ειμαστε USN ουτε Royal Navy ωστε να εχουμε πορους για τετοιες πολυτελειες. Να το χωνεψουμε καποτε. Ουτε η Αιγυπτος, ουτε η Τουρκια, ουτε το Ισραηλ εχει τετοια πλοια. Η Ρωσια εχει μολις 5, και κανενα δε σταθμευει στο στολο της Μαυρης Θαλασσας.

    Στο Αιγαιο τετοια πλοια απλως δεν χρειαζονται, τα περι «Ανατολικης Μεσογειου» στερουνται καθε λογικης.

    Ειναι απαραδεκτο να φανε 5 δισ. σε τετοια πλοια οι ναυταίοι, οταν ο Στρατός στερειται ακομα και στοιχειώδη πραγματα, απο σωστα κράνη μεχρι κινητα χειρουργεία και φορτηγα.

    ΥΓ: Ο κυριος ογκος των δυναμεων κατοχης στην Κυπρο ειναι αναγκαστικα ανεπτυγμενες στην περιορισμενη πεδινη εκταση αναμεσα στην Πρασινη Γραμμη και τον Πενταδακτυλο, σε μια τοποθεσια «ταψί» δίχως βάθος. Ε, ρε τι θα μπορουσαμε να τους κανουμε, αν ειχαμε στο Τρόοδος καποιες συγχρονες μοιρες Α/Κ ΠΒ, ΠΕΠ, και SAΜP/T, που ολα μαζι κοστιζουν λιγο παραπανω απο μια κωλομπέλχαρα……
    Αλλα ξεχασα, πρεπει να κανουμε «προβολλη σημαιας», και να «επιτηρησουμε την ΑΟΖ στην Ανατολικη Μεσογειο» …….

 27. Και καλά αλλά και ακριβά.

  Και καλά αλλά αξιόπιστα;

  Οι αμερικάνοι θα μας τα δωσουν μόνο αν πάρουν 2η πυροβολαρχία s400 οι τούρκοι.

  Οπότε, ας πάρουμε για αρχή spice,α/ε harpoon, sdb, assm, και μετά βλέπουμε…

 28. καλό άρθρο πράγματι. Βέβαια εξακολουθώ και θεωρώ την προμήθεια Φ-35 μακρινή επιλογή, όταν το Α/Φ θα έχει περάσει σε πλήρες επιχειρησιακό επίπεδο. Τα όπλα που αναφέρει το άρθρο πιστεύω θα αποκτηθούν έστω σε μικρούς αριθμούς, είναι αναγκαίο.

 29. Ότι και να πάρουμε πρέπει να ήμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν σοβαρά αντίμετρα για αυτό στο οπλοστάσιο των απέναντι. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία που τα δημιούργησε. άρα μιλάμε για γαλλικά stand-off. Αυτό σημαίνει πως και οι φορείς πρέπει να είναι γαλλικά αεροσκάφη.
  Δεν διαφωνώ ότι οι Ουσαίοι έχουν πολύ καλά οπλικά συστήματα. Απλώς δεν τα δίνουν σε εμάς. Για εμάς έχουν τα δευτεροτρίτα για τους γνωστούς λόγους. Πως να το κάνουμε, οι απέναντι είναι πιο σημαντικοί από εμάς για τους λόγους που έχουν προαναφερθεί.
  Το συμπέρασμα είναι ότι λόγω των συνθηκών που ισχύουν αυτό το χρονικό διάστημα, RAFALE, BELLHARA, SCALP, METEOR αλλά και SCORPENE και MDCN είναι μονόδρομος, για να μην βρεθούμε να ρίχνουμε βλήματα και αυτά να πηγαίνουν προς την Αδριατική. Ξέρω, καμία εμπιστοσύνη αλλά οι Ουσαίοι μας έχουν δώσει σοβαρότατους λόγους να ήμαστε δύσπιστοι.

 30. Καλησπέρα σε όλους.

  Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι τα συγκεκριμένα όπλα είναι έκτος δυνατοτήτων της Π.Α. , λόγω κύριος του κόστους απόκτησης.
  Αν και πότε αποφασίσει η πολιτική ηγεσία (μακάρι σύντομα) να αναβαθμισουμε τα block30 και block50 σε επίπεδο 50++, πιστεύω ότι θα ήταν καλή ευκαιρία τα συγκεκριμένα F16 να εξοπλιστούν με όπλα από το Ισραήλ.
  Είτε αυτά είναι Spice, Rampage. Τώρα ίσως ακουστεί υπερβολικό αυτό που θα πω αλλά μήπως να περνάμε και μερικά Python-5 και Derby?
  Φυσικά ένας άλλος τομέας που πονάει τρομερά η Π.Α. , από αυτά που διαβάζω, είναι στα ατρακτιδια στοχοποιησης!!!
  Αν εξαιρέσουμε τα Γαλλικά ( Rafale και 2000-ΜΚ5) δυστυχώς το καλύτερο ατρακτιδιο στοχοποιησης που υπάρχει αυτή την στιγμή στα Αμερικανικά αεροπλάνα ( F16 και F-4) είναι τα Litening III των F4.
  Οπότε όσο και αν μιλάμε εδώ για όπλα, αν δεν έχουμε και τα απαραίτητα σύγχρονα ατρακτιδια είναι σαν να βάζουμε ένας μποξέρ στο ρινγκ με δεμένα τα μάτια!!!
  Μήπως θα έπρεπε πρώτα ( πάντα σαν άπειρος στο θέμα) να κοιτάξουμε για σύγχρονα ατρακτιδια στοχοποιησης ( LiteningIII, Sniper, Legion Pod κ.α.) πρώτου μιλήσουμε για νέα όπλα!!!
  Γιατί με τα Latrin δυστυχώς ότι και να πάρουμε, θα είναι το ίδιο και το αυτό.
  Ευτυχώς που με τα Rafale, θα πάρουμε και Thales
  Damoclés !!!Τουλάχιστον κάτι είναι και αυτό.

    1. @Γιώργος
     Αναζητήστε το σχέδιο της υπ’ Αρ. 013Γ/2020 – Θα πάρετε μια ιδέα. Μελετήστε την κυρίως μετά την 83η σελίδα.

     https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/11481931.pdf&ved=2ahUKEwiO4ILSza7vAhVdAxAIHbXEDkEQFjACegQIDhAC&usg=AOvVaw03RoXWuJWbUaYvB-TR0_ig

  1. @ Γιώργος

   Αυτό ακριβώς λέει το άρθρο. Οτι δεν είναι αναγκαία πλέον τα ατρακτίδια στοχοποίησης. Τα όπλα στα οποία αναφέρατε δεν έχουν την ανάγκη καταδείκτη λέιζερ για να χτυπήσουν στόχους στο έδαφος.

   Η προοπτική βέβαια της αγοράς 30 ατρακτιδίων Sniper που γράφτηκε ότι θα παραγγελθούν στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των Block 50 που ακόμα καθυστερεί λες και έχουμε όλο το χρόνο στη διάθεσή μας, είναι λογική υπό την έννοια ότι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όσες LGB έχουμε στην Πολεμική Αεροπορία.

   Κατά τα άλλα οι Ισραηλινοί έχουν πιάσει το νόημα και έχουν μετατρέψει το Litening σε ατρακτίδιο στοχοποίησης και ISR (Litening + SAR), εξοπλίζοντάς το με side looking radar (SLAR) για εντοπισμό στόχων σε μεγάλες αποστάσεις.

   Μία ανάγνωση των δυνατοτήτων του συστήματος αρκεί για να πείσει ότι είναι κατά πολύ ανώτερο του Sniper σε ρόλο στοχοποίησης και παράλληλα μετατρέπει το F-16 που θα το φέρει σε πλατφόρμα αναγνώρισης υψηλών δυνατοτήτων με ικανότητα καθοδήγησης φίλιων αεροσκαφών.

   Τέλος, η Πολεμική Αεροπορία ακούγεται και γράφεται ότι έμεινε πολύ ευχαριστημένη από την απόδοση και την αξιοπιστία του Litening II που χρησιμοποίησε στα Phantom AUP. Σε σχέση με το παλιό LANTIRN των F-16…

   Περιμένουμε ακόμα να δούμε να υλοποιείται η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ… Προς το παρόν… τίποτα, πέρα από την ΕΛΒΟ και την εκπαίδευση. Όσο για τα SPICE θα είμαστε βέβαιοι μόνο όταν πέσουν οι υπογραφές. Τα ακούμε πάνω από δεκαετία, αλλά εξακολουθούμε να μην τα βλέπουμε…

 31. F-35 χωρίς jassm, jsow-er, nsm δεν τα θέλουμε. Από εκεί και πέρα ας δούμε τι μπορούμε να πάρουμε από Ισραήλ. Spice, rampage, stunner, deliah είναι κορυφαίες επιλογές. Αν θέλουμε βέβαια να ξεφύγουμε προς τα μπροστά, ο brahmos για τα rafale ειναι μονόδρομος.

 32. @ΓΕΝΙΚΟΣ
  Έχουμε 360 Iris Τ και οι Η.Π.Α. έχουν μια επίσημα εκπεφρασμένη πολιτική: Δε δίνουν AIM X σε χρήστες του ευρωπαικού. Tα όπλα είναι στην κατηγορία τους αξιόλογα. Η 2η γενιά του ΑΙΜ Χ ελαφρώς καλύτερη. Η Π.Α. δεν αισθάνεται σε αυτό το πεδίο να μειωνεκτεί. Η Π.Α. έχει και έναν Mica -με το καλό θα τον δούμε και σε έκδοση NG σε λίγα χρόνια-

  Ένα ενδιαφέρον άρθρο από τα παλιά (06/2000) εδώ: https://www.flightglobal.com/short-range-square-off/32654.article

 33. Ευστοχο αρθρο !

  » Η Τουρκία φροντίζει λοιπόν, ευτυχώς, να μας υπενθυμίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αυτό που ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας εκτός Ευρώπης, προσπαθεί να μας κάνει να ξεχάσουμε… Ότι δηλαδή τον καθοριστικό ρόλο στις ισορροπίες των επόμενων ετών και δεκαετιών, δεν θα τον διαδραματίσουν φυσικά ούτε η, επιδοτούμενη από τον Έλληνα φορολογούμενο, λειτουργία των ναυπηγείων ούτε η, με συνοπτικές διαδικασίες, προμήθεια (μακαρι ΠΟΤΈ ) μίας Μοίρας μαχητικών F-35Α! «

  Αυτα που εγραφα σε αλλο σχολιο πως ΔΕΝ γινεται να αντιμετωπισουμε τις ΗΠΑ ως στρατηγικο συμμαχο ΜΕΧΡΙ κι ΟΤΑΝ σοβαρευτουν και αποφασισουν τι ειδος συνεργασια κι συμμαχια θελουν με την Ελλδαα.

  Εχει ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ περας καθε αντιρρησης και αμφιβολιας πως οι ΗΠΑ αντιμετωπιζουν την Ελλαδα ως προβλημα για αυτους κι ΟΧΙ ως εναν συμμαχο ποσο μαλλον και στρατηγικο.

  Και ΕΑΝ μερικοι θεωρουν την δικαια καταγραφη ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ απο τους ΔΗΘΕΝ στρατηγικους μας συμμαχους, ως αντι-αμερικανισμο, τοτε ΠΡΟΒΛΗΜΑ αυτων κι ζεμαν φου, απο εμενα!!

 34. To F-35 δεν εχει θεση στην ΠΑ για τουλαχιστον μια δεκαετια.

  Τα f-16 πρεπει ΟΛΑ να παραμεινουν σε υπηρεσια μεχρι το τελος.
  πρεπει επιτελους να αποκτηθει μια σοβαροτητα, ενας σχεδιασμος και μια στρατηγικη εξοπλισμων σε μαχροχρονια βαση.
  Να μειωθει η πολυτυπια, να πεσει το κοστος χρησης, και να αυξηθουν οι δυνατοτητες με τη βελτιστη σχεση κοστους αποδοσης.

  Εξαιρετικο αρθρο μονο που θα θελαμε να δουμε και προτασεις και πιεση για Ελληνικο προγραμμα
  βληματων μακρου πληγματος. Τοσα βληματα εχουμε, καλες σχεσεις με το Ισραηλ εχουμε μυαλα εχουμε, το να επενδυσουμε μερικα εκατομμυρια σε ερευνα και αναπτυξη μονο καλο θαμας κανει. Αλλωστε ο συνδυασμος βληματων και drones πανε μαζι και ειναι και τα δυο επιπβεβλημενα.
  Σε συνεργασια με πανεπιστημια και Ελληνικες ιδωτικες εταιρειες η αμυντικη βιομηχανια μπορει να κανει θαυματα.

  Και μονο να δεσμευτει οτι θα αγορασει οποιοδηποτε συστημα πληροι τις προυποθεσεις που θα τεθουν αρκει.
  Αν μπορουν οι Ισραηλινοι και οι Τουρκοι μπορουμε και εμεις.

 35. https://www.ieidiseis.gr/ellada/item/84364-dimos-verykios-eksoplismoi-navmaxia-gia-tis-fregates

  Ο Βερυκοκος, μας λεει σε γενικες γραμμες οτι οι αμερικανοι της ΛΜ ειναι σιγουροι οτι θα παρουν τη δουλεια,
  (τους την ταξαν οι δικοι μας μαλλον, μπουμπουκο ακους?)
  αλλα η ευρωπαικη ενωση μας περιμενει στη γωνια για παραβαση των κανονων ανταγωνισμου και διαφανειας
  Δε νομιζω οτι θα παει κοντρα η κυβερνηση στην ευρωπαικη επιτροπη που της εχει δωσει τοσα δις για την πανδημια.
  Θεωρω οτι αμερικανοι και αγγλοι (που κι αυτοι πλεον ειναι εκτος ευρωπαικης ενωσης) λογικα ειναι τελειωμενοι.
  Κατα σειρα θα εβαζα γαλλους, ολλανδους, ιταλους, ισπανους, γερμανους

  1. Με αυτα τα δεδομένα θεωρω πως η καλυτερη λυση ειναι γαλλογερμανικη.
   γιατι αυτες ειναι οι ισχυρες χωρες στην ΕΕ και μας συμφερει η ευνοια τους πολυ περισσοτερο απο οτι οι μικροτερες
   Με 5μιση δις παιρνουμε τις 4 μπελαρες με τον εκσυχρονισμο των μεκο (Thales) στα 4μιση δις
   και κλεινουμε και τα 2 υποβρυχια 214 που εχουμε ηδη οπσιον στους γερμανους για 1 δις
   με την προυποθεση οι γερμανοι να μας δωσουν δωρεαν τις 2 τελευταιες F-122 (ηδη η μια εχει αποσυρθει)
   που ειναι πανομοιοτυπες με τις δικες μας κορτεναερ,καθως και τις υπολοιπες 6 που εχουν αποσυρθει παλιοτερα του ιδιου τυπου για να εχουμε πλεονασμα ανταλλακτικων.
   Και τη γαλλικη συμμαχια τιμουμε (4 μιση δις) και στους γερμανους δινουμε κατι το ελαχιστο (μονο 1 δις) για να μην γκρινιαζουν, και παιρνουμε επιπλεον υποβρυχια του ιδιου τυπου (214) και γλυτωνουμε το κοστος ενσωματωσης νεου τυπου, και δεν δινουμε φραγκο για την ενδιαμεση λυση (που σκοπευαμε να δωσουμε μισο δις) και η ενδιαμεση ειναι σχεδον ακριβως ιδια με τις υπαρχοντες κορτεναερ αρα θα την αφομοιωσουμε αμεσως και χωρις κοστος και αποθεμα ανταλλακτικων εξασφαλιζουμε απο 6 παλιοτερα πλοια.

   Αν η διαμορφωση των μπελαρα ειναι εστω οριακα λιγο καλυτερη απο το μινιμουμ που μας παρουσιασε το σαιτ στις αρχες τις εβδομασας (16 aster30, 16 mica ng, Ram21, strales, ecm/decoys) νομιζω ειναι η πιο οικονομικη λυση (ακουω αλλες πιο φτηνες?) με 5μιση δις για να παρουμε και φρεγατες και ενδιαμεση λυση και εκσυχρονισμο μεκο αλλα και υποβρυχια.

   1. Με ακόμα μισο δις παιρνουμε και τριτο υποβρυχιο 214, με την προυποθεση να μας πιστοποιησουν οι γερμανοι mdcn σε ολα τα υποβρυχια παλια και καινουργια.
    Τορπιλες δεν πειραζει αγοραζουμε δικες τους να μην λενε, sub-harpoon εχουμε ηδη , δεν υπαρχει λογος να παμε σε exocet, οι mdcn που οι γερμανοι δεν εχουν να μας προσφερουν κατι αντιστοιχο, θα ειναι οτι πρεπει απο τη στιγμη που μαλλον δεν θα μπουνε και στις μπελες και για κοστος και για να μην κοψουν κελια απο ΑΑ πυραυλους.
    4 υπαρχοντα 214, και 3 καινουργια, και 1 εκσυχρονισμενος ωκεανος, και 3 παλιοτερα 209/1200
    συνολο 11 υποβρυχια.
    Εννοειτε τα 3 αρχαια 209/1100 θα αποσυρθουν, (και θα καννιβαλιστουν και απο τα 209/1200)
    11 υποβρυχια με τα 209 να εχουν νομιζω 14 θεσεις αποθυκευμενων οπλων και τα 214 νομιζω 16.
    Με μονο 3 mdcn σε καθε υποβρυχιο,ειναι 33 mdcn. Καθολου ασχημα,
    Ακομα τα παλιοτερα 209/1200 οταν θα αποσυρονται το 2035+ δεν θα ηταν ασχημη ιδεα να αραξουν ημιπαροπλισμενα στο ναυσταθμο και να ριχνουν δεκαδες mdcn απο εκει.

    1. @Romeo60

     Tα υποβρυχια ειναι καλα και χρησιμα, διοτι το Αιγαίο ευνοει τη δραση τους, διοτι δε χρειαζονται αεροπορικη καλυψη, διοτι αυτα μπορουν πραγματι να επιχειρησουν στην Ανατολικη Μεσογειο. Ομως το καθενα κανει πανω απο 700.000.000. Συν τις τορπιλλες. Ή υποβρυχια, ή φρεγατες. Και τα δυο δεν γινεται. Διαλεξε.

     Εδω ο El Manco δεν παραγγελει ουτε αρκετες νεες τορπιλλες για τα υπαρχοντα υποβρυχια ΑΙP, οι 36 που ανακοινωθηκαν δε φτανουν ουτε για εναν πληρη φορτο. Και θα παρει MdCN;

     Κανεις λογο για 33 MdCN στα υποβρυχια. Προκειται για τον Scalp Navale. Κατ’ αρχην , τα γαλλικα μαχητικα που εχουμε ή θα παραλαβουμε ριχνουν αυτα τα βληματα σε 1-2 εξοδους. Και γυρνανε πισω σε 20 λεπτα για επανεξοπλισμο.
     Το υποβρυχιο απο τη φυση του θα επιχειρησει στις εσχατιες του Αιγαιου ή της Ανατολικης Μεσογειου. Η αποστολη του διαρκει εβδομαδες, και κινειται με χαμηλη ταχυτητα για να διατηρει μικρο ηχητικο ιχνος. Θα του φορτωσεις scalp navale, με αποτελεσμα να δεσμευσεις πολυτιμες θεσεις τορπιλλων, και να κινδυνευσεις να αποκαλυψεις τη θεση του απο την τροχια του πυραυλου; Οταν δεν ειναι καθολου ευκολη ή γρηγορη η επιστροφη στο Ναυσταθμο για αναχορηγια;

     Αφηνω οτι για να παρουμε Scalp Navale πρεπει να αποχωρησουμε απο συνθηκη που μας απαγορευει πυραυλους ανω των 500 km. Tι στοχους θα πληξει ο Scalp Navale που δεν μπορει ήδη να πληξουν οι Scalp της Αεροπορίας; Σχεδον ολοι οι στρατηγικοι στοχοι ενδιαφεροντος ειναι στη δυτικη Τουρκια, με εξαιρεση ισως τα φραγματα του Ευφράτη, που και αυτα θα μπορουν να βληθουν με τα Ραφάλ.

     Πρεπει επιτελους να καταλαβουμε οτι δεν ειμαστε USN.

     1. Αφού δεν ζητάει να βάλουμε και CAMM quad pack στα υποβρύχια τυχεροί είμαστε!!!
      XA XA XA XA XA XA XA XA XA XA

     2. @CK
      Έχουν Quad pack IDAS η το αντίστοιχο γαλλικό σύστημα A3SM εκείνα για όποιον θέλει να έχει αντιαεροπορικά σε υποβρύχιο.

  2. @Romeo60

   Κακα τα ψεμματα, ο Μονόχειρ θα ειχε ήδη παραγγείλει τα αμερικάνικα σαπάκια αν δεν ειχε εμπλακεί η Κομισιόν στην υποθεση των Ναυπηγείων. Ο μονος τροπος να την παρακάμψει, ειναι να μη γινει ναυπηγηση στην Ελλάδα. Αυτο ομως δεν μπορει να περασει επικοινωνιακα, οταν εχει κανει σημαια το επιχειρημα περι «αναγεννησης της αμυντικης και ναυπηγικης βιομηχανιας» , και το χρησιμοποιει μαλλστα ως προπετασμα καπνου για να προωθησει τις εξοπλιστικες του κομπίνες, ή ως δικαιολογία για να αποκλείσει τους υπολοιπους διεκδικητες.

 36. Χθες ακόμα σχολιαστής εδώ έδωσε link για navytimes με LCS το USS SIOUX που έμεινε στον δρόμο.
  ROMEO60
  Συμφωνώ μαζί σου ότι η αγορά πρεπει να σπάσει,όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί πιστεύω ότι είναι προς συμφέρων μας και επειχηρισιακα και γεωπολιτικά.
  Οι Ιταλοί δίνουν FREMM που θελουμε εδώ και 15χρ.Σκαφος με μέγεθος που σηκώνει με διαμόρφωση φυσικά και mdcn και μέρος αυτών που έχει επισημάνει ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ.Μπορουν να μας δώσουν μια του ΙΤΝ έτοιμη και να φτιάξουμε μια νέα με ίδιους αισθητήρες και όπλα με τις bel.
  3belharra από τους Γάλλους.
  2 214 από τους Γερμανούς.
  Τις MEKO μπορούμε και αυτές να τις μοιράσουμε σε 2 χώρες η σε μια που θα μας δώσει και σαν αντμισταθιστικο όφελος 1πλοιο σαν ενδιάμεση λύση.
  Ετσι μοιράζουμε και την χρηματοδοτιση και τον χρόνο παράδοσης των σκαφών.
  Τα δικά μας ναυπηγεία δεν τα βάζω στην εξίσωση γιατί είναι θολό και ομιχλώδες τοπίο.

  1. Προς συμπλήρωση του προυγουμενου σχολίου.Οι συνθήκες της ευρύτερης περιοχής μας είναι ταχύτατες και τεκτονικές.Πρεπει τα 15 χρ που κοιμόμασταν να τα κάνουμε 2 το πολύ 3.Και το σύνολο των Rafale θαπρεπε ναναι το αργότερο μέχρι του χρόνου την άνοιξη.Μεχρι την άνοιξη του 23 οπωσδήποτε 2συγχρονα σκάφη.Τα χθεσινά που ανέφεραν κάποιοι για τον εξαπορρητον του Τσίπρα ισως είναι μικρής σημασίας μπροστά σε γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες διεθνώς και σε ευαίσθητα σημεία για την άσφαλεια της χώρας και σταματώ εδώ.

   1. To xρονοδιαγραμμα παραδοσης των Ραφάλ εχει ως εξης:

    6 μεταχειρισμενα Ραφαλ το 2021
    6 καινουρια Ραφαλ το 2022
    6 μεταχειρισμενα Ραφαλ το 2023

    Γιατι η Κυβερνηση εβαλλε τα 6 μεταχειρισμενα Ραφάλ το 2023, αφου ειναι αμεσα διαθεσιμα;

    Απαντηση: Για να απλωσει τις πληρωμες σε βαθος χρονου ωστε να βγει ο λογαριασμος της χρηματοδοτησης, αφου θα πρεπει να πληρωσει και μια τεραστια προκαταβολη για το φαραωνικο προγραμμα των φρεγατων των 5 δισ. , που θα ελθουν μετα το 2025.

    Συμπερασμα:
    Ή φρεγατες, ή Ραφάλ. Και τα δυο δε γινεται. Διαλεξε. Και αν θες ταχειες παραδοσεις, ξεχασε τις φρεγατες, παρελαβε φετος ολα τα μεταχειρισμενα Rafale, παρε και αυτα της Κροατίας, και παρε και 4 Gowind 2500, με ναυπηγηση στη Γαλλία, να παραλαβεις πλοια σε 29 μηνες και σε λογικες τιμες.

 37. Οποιος εχει τα γενια, εχει και τα χτενια.
  Χτενια δεν λεμε να παρουμε, θα μας ξυρισουν οι γειτονες κανονικα.
  Τουρκια και Αιγυπτος ανοιγουν την ψαλιδα στα εξοπλιστικα
  και θα εχουν τον πρωτο ρολο στην διευθετηση της ΑΟΖ της περιοχης.
  Εμεις θα μεινουμε με τη μπουκαλα, διεθνες δικαιο στο χερι.

 38. @Fylax1970

  Koστολογηση των προτασεων σου

  Μπελχαρες: 3×1.2 = 3.6 δισ.
  FREMM: 2×1.2 δισ.= 2.4 δισ.
  ΜΕΚΟ: 0.5 δισ.
  Υποβρυχια 214: 2× 0.75=1.5 δισ

  Συνολο : 8 δισ. μονο για το Ναυτικο.

  Συμφωνα με τις ανακοινωσεις το εξοπλιστικο προγραμμα θα ειναι 10.5 δισ., εκ των οποιων τα 2.5 δισ. ηδη πηγαν για 18 Rafale.

  Χρειαζεται να πω κατι αλλο;

  1. Φίλε NF
   Προσπεράσες με εύκολια και ταχύτητα της φωτιές που αναφέρω από πάνω μας ,από κάτω μας και σε όλο το ανατολικό τόξο.Οπως και ότι είπα πριν το σταματώ εδώ μιας και ευτυχώς η δυστυχως δεν έχουμε όλοι την ίδια διαβάθμιση στην πληροφορία.Μιας και ξέρεις από τιμές κοστολόγησε και αυτά.
   Σύμπλεγμα Μεγίστης =ανεκτίμητο!
   Δωδεκανήσου = ανεκτίμητο
   Ίκαρια,Σαμος,Λέσβιος,Χίος,Σαμοθράκη,
   ΛΗΜΝΟΣ,Σκύρος …..=ανεκτίμητο
   Έβρος=ανεκτίμητο
   Ζωές και Αξιοπρέπεια Ελλήνων=Ανεκτίμητο !!
   Πάντα με εκτίμηση στην φιλοξενεια του χώρου
   και των απόψεων .

   1. @Fylaz1970

    Συμφωνα με τις κυβερνητικες εξαγγελιες, θα διατεθουν 11 δισ. για στρατιωτικο εξοπλισμο, εκ των οποιων ηδη διατεθηκαν 2.5 δισ. για Ραφαλ και συναφη γαλλικο αεροπορικο εξοπλισμο.(αγορα ή επαναπιστοποιηση οπλων, FOS για τα Μιραζ κλπ)

    Μενουν 8.5 δισ.
    Στην ουσια λες να τα δωσουμε ολα στο Ναυτικο, και τα 3/4 εξ αυτων για φρεγατες ΑΑW.
    Αρα ΜΗΔΕΝ για τον Στρατό. Και για την Αεροπορία τιποτα πλην των προαναφερθέντων.
    Διαφωνω.
    Προκειται για μια κακιστη χρηση των περιορισμενων διαθεσιμων πορων.

    1. Φίλε NF
     Ίδια συζήτηση είχαμε και προχθές στο άρθρο με τα APAR.
     Δεν βγήκα εγώ για ψώνια να ζήτω φρεγάτες με δυνατοτητεςAAW,αλλά το ΠΝ.
     Γιατί;
     1)Κάτι παραπάνω ξέρει,εδώ και 15χρ που τα ζητά;
     2)Έχει φάει ακυρο από τους πολιτικούς πολλά χρόνια και έχει πεισμώσει;
     3)Θέλει να ισοσκελίσει ποιότητα με ποσότητα;
     4)Μήπως επειδή φοβάται να ξαναγίνει ανατροπή στους σχεδιασμούς του και σου λέει πάρε κάτι καλο τώρα που γυρίζει για ναχω το κεφάλι μου ήσυχο και μετά πιο φθηνά για οροφές;
     5)Μήπως έκατσαν επιτέλους όλοι μαζί και συνεννοήθηκαν για το πως θα διαμορφωθεί η άμυνα της χώρας,αλληλένδετα και συνολικά;
     6)Και αλλά ;;;;που εγώ κ συ σίγουρα δεν ξέρουμε η δεν φανταζόμαστε;
     Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι πρεπει να τρέξουμε και Εννοιειται ότι πρεπει να ανέβουν σε επίπεδο και οι τρεις κλάδοι για να μπορούν να είναι και λειτουργικά αλληλένδετοι .
     Τώρα όσων αφορά το διλημα αεροπλάνα η καράβια τι προτιμάς;με παραπέμπουν στο άρτος η όπλα.
     Θέλω πρώτα το ΣΠΙΤΙ που έχω να βάλω και τα δυο!
     Η ΠΑ έχει 2δυνατα προγράμματα που τρέχουν.Πρεπει να ενισχυθεί και το ΠΝ και ο Στρατοσ σύντομα και δυνατά.Το πως;
     Να κόψουν το λαιμό τους ετσι που τα κάνανε.
     Με εκτίμηση

 39. Χωρίς να είμαι γνώστης θα παραθέσω μια απορία,οι 10 S είναι πιο μεγάλα πλοία απο τις bellhara,άρα πέρνουν πιο πολλά όπλα και διαμορφώσεις .Λέω λοιπόν αν παροπλίζαμε τις 5 και τις κανιβαλίζαμε για τις άλλες 5 και παράλληλα τρέχαμε μια βαριά αναβάθμιση τους όπως και των ΜΕΚΟ πιστεύω πως θα ξοδεύμαμε το πολύ 2 άντε 2,5 δις και θα είχαμε 4 με διαμόρφωση αεράμυνας περιοχής (αφού λόγω του πλοίου μπορούμε να βάλουμε πιο πολλά κελιά απο τις bell) , θα είχαμε 3 γενικών καθηκόντων τούμπανο και αυτές(1 S και 2 ΜΕΚΟ) όλες αναβαθμισμένες με ραντάρ και όπλα τελευταίας τεχνολογίας με 2,5 δις.Με άλλα 2 δις πέρναμε 2 bell τούμπανο για ανθυποβρυχιακή υποστήριξη και θα μας έμεναν 1- 1,5 δις.Με αυτά να πέρναμε χθες 3 ιπτάμενα τανκερ και η 1 218 η να μεγαλώσουμε το απόθεμα των scalp στην Π.Α. και παράλληλα στις S να βάζαμε και scalp naval να τους φύγει και ο καημός των ναυταίων.Είναι εφικτό αυτό να γίνει ?

 40. @Vagelis

  Οχι. Δεν ειναι εφικτο να γινει.
  Οι Standard και οι ΜΕΚΟ ειναι πλοια 3500-3800 τονων, οι Μπελχαρες ειναι 4300 τονων.
  Δεν μπορουν να μετασκευαστουν σε πλοια αεραμυνας περιοχης οι φρεγατες που εχουμε, ειναι πολυ μικρες. Επισης ειναι πολυ γριές!
  Οι Standard ειναι 40 ετων, οι MEKO 22-29 ετων, δεν εχει νοημα μια τετοια πανακριβη αναβαθμιση.

  To κλειδί φιλε Βαγγέλη ειναι αυτο που λες στο τελος, «να φυγει ο καημός των ναυταίων». Να ξεχασουν Scalp Νavale και πανακριβα «πλοια αεραμυνας περιοχης» και να ζητησουν λογικα πραγματα.

 41. @Vagelis

  Εχω κανει μια προταση για να φυγει ο καημος των ναυταίων με τους Scalp Navale. Aγοραζουμε μερικους εκτοξευτες Sylver A70, τον συναφή εξοπλισμό διεύθυνσης πυρός, και καμια τριανταριά Scalp Navale, οτι θα επαιρναν οι Μπελχαρες δηλαδη. Πακτώνουμε τους εκτοξευτες καπου στο Ναυσταθμο, και τους θετουμε υπο τη διοίκηση του Αρχηγείου Στόλου. Το βεληνεκες φθανει ανετα ως την Άγκυρα, και το Ικόνιο.
  Νομιζω θα μας ελθει πολυ οικονομικα. Ετσι θα τους φυγει ο καημός των ναυταίων χωρίς να ρημάξουν το Ταμείο του Κράτους. 😁

  1. @NF
   Πακτωνουμε εκτοξευτες στο ναυσταθμο… και δημιουργούμε έναν ΩΡΑΙΟΤΑΤΟ στοχο. Τα Scalp Naval είναι οπλα αποτροπής. Δεν ειναι αχτι των ναυτικών.
   Κοντόφθαλμη λογική… Σε περίπτωση που χτυπήσουν Καστελόριζο η οποιοδήποτε νησί στο ανατολικό Αιγαίο, με Scalp naval εχεις άμεση δυνατότητα προσβολής Οπουδήποτε εντός Τουρκίας.
   Απο μια καλα προστατευμενη πλατφόρμα. Την οποία δεν μας άφησαν φυσικά να παρουμε…
   Οτιδήποτε άλλο είναι άσκοπα λόγια κ αποφυγή της ουσίας.

 42. Καποια στιγμη να ξεκινησουμε την ερευνα και αναπτυξη ενος Ελληνικου βαλλιστικου πυραυλου τυπου Yildirim.
  Οι σχετικες τεχνολογιες πλεον ειναι βατες και προσβασιμες και σε αυτο μπορει να βοηθησει τα μαλα και το Ισραηλ.

  Ενα τετοιο οπλο μπορει να αποτελεσει τη βαση και για αλλα οπλα αργοτερα ακομα και πυραυλους κρουζ.
  Αν αναλογιστουμε το κοστος αγορας αλλα και τους περιορισμους στην αγορα τετοιων οπλων αλλα και οτι πιθανοτατα θα παμε για πλοια με Μκ41 εκτοξευτη για τον οποιο δεν εχουμε προσβαση σε στρατηγικα οπλα, ειναι η πιο λογικη επιλογη.

  Ειχε ακουστει καποτε πιθανοτατα ραδιο αρβυλα για εκεινο το βλημα Αρμαγεδων. Ασχετως του κατα ποσο υπηρχε ηδη κατι σε εξελιξη ή οχι ήταν μια κινηση προς τη σωστη κατευθυνση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *