Σε συζήτηση με τους συντάκτες των ΜΜΕ αναφορικά με τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάνεων καθώς και την διπλωματική ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε συνδιασμό με τα ελληνοτουρκικά ο Αμερικανός πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

O Αμερικανός πρέσβης διευκρίνισε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πουλήσουν το μαχητικό 5ης γενιάς στη ΠΑ ωστόσο οι διαδικασίες για την απόκτηση του F-35 έως ότου περατωθούν οι απαραίτητες υποδομές θα κρατήσουν περί τα πέντε έτη με γνώμονα τις εκτιμήσεις της κατασκευάστριας εταιρείας.

Ως προς το θέμα των νέων φρεγατών σημείωσε με έμφαση πως οι ΗΠΑ αναμένουν την αποστολή της LoR (Letter Of Request) ώστε να αποστείλουν στο ΠΝ μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία όπως τόνισε θα είναι ασυναγώνιστη. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «Η LOR θα ξεκλειδώσει την αμερικανική πρόταση».

Συνέχισε την τοποθέτηση του επί των MMSC αναφερόμενος στη διπλωματική παράμετρο του προγράμματος των MMSC λέγοντας πως οι «ΗΠΑ δεν πωλούν απλώς μέταλλο αλλά οικοδομούν μια στρατηγική σχέση με την Ελλάδα».

Ειδική μνεία έκανε στον Άδωνι Γεωργιάδη λόγω των θέσεων του υπέρ της MMSC. «Ο υπουργός Γεωργιάδης ήταν πολύ ξεκάθαρος ότι σκοπός του είναι η αναβίωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας μέσω του προγράμματος των φρεγατών» τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης ενώ δεν ανέφερε το παραμικρό επί της ενδιάμεσης λύσης που ζητά το ΠΝ.

Κλείνοντας για το θέμα των διερευνητικών με τη Τουρκία είπε πως «Η μπάλα είναι στην πλευρά της Άγκυρας».