Τον ιδιαίτερα κομβικό και καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) στοχεύει να ενισχύσει με νέες εξοπλιστικές προμήθειες τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ).
Ο σχεδιασμός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) προβλέπει την απόκτηση νέων σύγχρονων κινητών ραντάρ μεσαίας και μικρής εμβέλειας αποκάλυψης ιπτάμενων στόχων. Η βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ΣΑΕ στοχεύει κυρίως στους Σταθμούς Αναφοράς (ΣΑ) του Ανατολικού Αιγαίου ώστε να αντικατασταθούν τα υφιστάμενα παρωχημένα ραντάρ.
Τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων ραντάρ περιλαμβάνουν συστήματα υψηλής ευκινησίας και ευελιξίας, με ικανότητα έγκαιρης αποκάλυψης απειλών και φυσικά πλήρους διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας με τα υπόλοιπα ενάερια μέσα και οπλικά συστήματα της ΠΑ και των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).
Παράλληλα, οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) δίνουν μεγάλη έμφαση και βαρύτητα στην απόκτηση νέων αντιβαλλιστικών δυνατοτήτων δεδομένων των αναδυόμενων απειλών του τουρκικού οπλοστασίου που περιλαμβάνουν μεγάλο όγκο βαλλιστικών όπλων. Ο εκσυγχρονισμός των Patriot είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας και επίκεντρο αυτού αναμένεται να είναι τα νέα ραντάρ 360 μοιρών των Μοιρών Κατευθυνόμενων Βλημάτων καθώς και τα νέα βλήματα των εκτοξευτών (PAC 3). Ο εκτιμώμενος χρόνος έναρξης του προγράμματος είναι το 2022.
Αδιαμφισβήτητα, το πλέον νευραλγικό ζήτημα είναι αυτό της υλοποίησης σύμβασης τεχνικής υποστήριξης (Follow On Support) των ιπτάμενων ραντάρ της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ (Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου) καθώς και η προοπτική εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών (σε δεύτερο χρόνο). Επικρατεί όμως ένας προβληματισμός και ανησυχία δεδομένου πως πολλά από τα συγκροτήματα και υποσυγκροτήματα των αεροσκαφών έχουν σταματήσει να υποστηρίζονται από την εταιρεία.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές τα τρία επιτελεία σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ αναμένεται να ολοκληρώσουν τη νέα διακλαδική μελέτη αεράμυνας.