Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 28 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση των εκπροσώπων της εταιρείας Raytheon με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ). Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση, εκ μέρους της εταιρείας, των όπλων αέρος-εδάφους που κατασκευάζει. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Raytheon η εταιρία προσφέρει τα όπλα: JSM (Joint Strike Missile), AGM-154 JSOW (Joint Stand-Off Weapon), Paveway, GBU-53/B StormBreaker και ADM-160 MALD (Miniature Air-Launched Decoy). Το ADM-160 MALD είναι αναλώσιμο αυτοπροστασίας, το οποίο παράγει ψευδή ένδειξη στο εχθρικό ραντάρ και «προσελκύει» τον εχθρικό αντιαεροπορικό πύραυλο.

O JSM αναπτύχθηκε από τη νορβηγική Kongsberg και τη Raytheon και είναι έκδοση του πυραύλου κατά πλοίων NSM (Naval Strike Missile). O JSM ενσωματώνει αμφίδρομο σύστημα επικοινωνιών, ώστε να επικοινωνεί με τον φορέα εκτόξευσης και με άλλους JSM εν πτήση. Ο πύραυλος αναπτύχθηκε πρωτίστως για χρήση από τα F-35 Lightning II, αλλά έχει και στα F-16. Σε σχέση με τον NSM ο JSM ενσωματώνει μεγαλύτερη πολεμική κεφαλή, αλλαγές στην εξωτερική σχεδίαση, ώστε να χωρά εσωτερικά του F-35 Lightning II, έχει ικανότητα προσβολής χερσαίων και στόχων εδάφους και επιτυγχάνει μεγαλύτερο βεληνεκές (555 χιλιόμετρα σε προφίλ αποστολής High-High-Low ή 185 χιλιόμετρα σε προφίλ αποστολής Lo-Lo-Lo). Ζυγίζει 416 κιλά, εκ των οποίων τα 120 κιλά είναι το βάρος της πολεμικής κεφαλής, και έχει μήκος τέσσερα (4) μέτρα. Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα Mach 0,9 και ενσωματώνει συστήματα καθοδήγησης GPS, INS και TERCOM.

Οι AGM-154 JSOW, τους οποίους έχει η Ελλάδα στο οπλοστάσιο της, είναι πύραυλοι ανεμοπορίας (Glide). Το μέγιστο βεληνεκές τους εξαρτάται από το ύψος άφεσης (22-130 χιλιόμετρα). Στη βασική έκδοση AGM-154A ενσωματώνουν 145 υπό-πυρομαχικά BLU-97/B Combined Effects Bomb (CEB), αντιαρματικά και κατά προσωπικού. Στην έκδοση AGM-154B ενσωματώνουν έξι (6) υπό-πυρομαχικά BLU-108/B με τέσσερα (4) υπό-πυρομαχικά έκαστο BLU-108/Β με υπέρυθρους αισθητήρες για εντοπισμό στόχων. Στην έκδοση AGM-154C ενσωματώνουν υπέρυθρο ερευνητή, για την τερματική φάση, και μονοκόμματη πολεμική κεφαλή BROACH με δύο (2) κεφαλές, WDU-44 και WDU-45 (η μια διαδέχεται την άλλη κατά την προσβολή).

Εξέλιξη της AGM-154C είναι η έκδοση AGM-154C1 (Block.III), ενώ εξέλιξη της AGM-154A είναι η έκδοση AGM-154A1 με πολεμική κεφαλή BLU-111. Η έκδοση AGM-154 JSOW-ER προσθέτει τον κινητήρα TJ-150 της Pratt & Whitney με στόχο να αυξηθεί το μέγιστο βεληνεκές στα 560 χιλιόμετρα. Ο AGM-158B JASSM-ER επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές περί τα 1.000 χιλιόμετρα και ενσωματώνει διατρητική πολεμική κεφαλή θραυσμάτων. Για την καθοδήγηση του ενσωματώνει υπέρυθρο ερευνητή και ψηφιακό σύστημα GPS ιδιαίτερα ανθεκτικό στις παρεμβολές.

Οι κατευθυνόμενες βόμβες της οικογένειας Paveway είναι γνωστές στην Ελλάδα και υπηρετούν στο οπλοστάσιο της. Οι Paveway Ι/ΙΙ/ΙΙ/ΙV έχουν διάφορες εκδόσεις και επιδόσεις και μετατρέπουν τις βόμβες ελεύθερης πτώσης της σειράς Mk.80 σε κατευθυνόμενες. Η κατευθυνόμενη βόμβα GBU-53/B StormBreaker ζυγίζει περί τα 92 κιλά και ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 48 κιλών. Επίσης ενσωματώνει τρεις (3) ερευνητές: Υπέρυθρο και ραντάρ χιλιομετρικού κύματος, για την προσβολή στόχων σε κίνηση κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες, και ημί-ενεργού λέιζερ, για την προσβολή στατικών στόχων. Το μέγιστο βεληνεκές της είναι της τάξεως των 110 χιλιομέτρων, κατά στατικών στόχων, ή 72 χιλιομέτρων, κατά κινούμενων στόχων.