Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση εκπροσώπων της γερμανικής Diehl Defence με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ. Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση των δυνατοτήτων των αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού και μέσου βεληνεκούς IRIS-T SLS και SLM. Δεν είναι η πρώτη φορά που η γερμανική εταιρία κάνει τέτοια ενημέρωση. Είχε προηγηθεί, τον Μάιο, ενημέρωση στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) για τις ικανότητες και τις επιδόσεις του IRIS-T SLM.

Το IRIS-T SLM επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 40 χιλιόμετρα και μέγιστο ύψος εμπλοκής 20 χιλιόμετρα, ενώ το IRIS-T SLS έχει μέγιστο βεληνεκές 12 χιλιόμετρα και μέγιστο ύψος εμπλοκής οκτώ (8) χιλιόμετρα. Και στα δύο (2) συστήματα το μέσο αναχαίτισης είναι τα γνωστά στην Ελλάδα βλήματα IRIS-T, υπέρυθρης καθοδήγησης. Μια τυπική πυροβολαρχία IRIS-T SL αποτελείται από αριθμό εκτοξευτών, ένα (1) τρισδιάστατο ραντάρ πολλαπλού ρόλου τεχνολογίας AESA και ένα (1) κέντρο διοίκησης και ελέγχου. Όλα τα συστήματα της πυροβολαρχίας διασυνδέονται μέσω ραδιοζεύξης ή με οπτική ίνα.

Η νεότερη έκδοση του IRIS-T-SLS είναι η IRIS-T SLS Mk.3, σε όχημα Eagle (6 x 6) και με επιλογή ραντάρ, μεταξύ του Giraffe-1X της Saab και του Spexer της γερμανικής Hensoldt. Για τα IRIS-T SLM ενσωματώνει ραντάρ πολλαπλών ρόλων TRML-4D της Hensoldt, μέγιστης εμβέλειας έρευνας 250 χιλιομέτρων και μέγιστης εμβέλειας ανίχνευσης 120+ χιλιομέτρων (για αεροσκάφη) ή 60+ χιλιομέτρων (για υπερηχητικούς πυραύλους). Εναλλακτικά, το σύστημα μπορεί να συνδυαστεί και με το παθητικό ραντάρ Twinvis της Hensoldt. Το Twinvis είναι τρισδιάστατο ραντάρ και παρέχει κάλυψη σ’ ολόκληρο το τόξο των 360ο. Η μέγιστη εμβέλεια έρευνας είναι τα 250 χιλιόμετρα με ακρίβεια 300-500 μέτρων στη μέγιστη εμβέλεια.