Θετικό είναι και πάλι το κλίμα στο Αρχηγείο Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού και ειδικά στα πληρώματα των πλοίων. Οι αποστρατείες τριών ανωτάτων αξιωματικών του ΠΝ και η ανέλιξη ανωτάτων αξιωματικών από το περιβάλλον του ΓΕΕΘΑ δεν άφησαν θετικές εντυπώσεις στα στελέχη του ΠΝ. Επιβεβαιώθηκε άλλωστε η τακτική που ήθελε να προωθούνται ανώτατοι αξιωματικοί από το στενό περιβάλλον του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα αφού τόσο ο νέος Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ όσο και ο νέος Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ καθώς και ο νέος Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος Βλάχος Κωνσταντίνος ΠΝ προέρχονται από επιτελικές θέσεις του ΓΕΕΘΑ. Μοναδική εξαίρεση ο νέος Αρχηγός Στόλου.

Ακόμη και εάν δεχθούμε το επιχείρημα πως η αποστρατεία του πρώην Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ ήταν αναμενόμενη λόγω της εκπλήρωσης της προβλεπόμενης θητείας η αποστρατεία του Αντιναυάρχου Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ αλλά και του Υπαρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Δημήτριου Καμπουράκη ΠΝ ήταν αμφότερες εξαιρετικά άδικες και τούτο διότι πάντοτε οι προαναφερθείσες θέσεις οδηγούσαν σε περαιτέρω ιεραρχική ανέλιξη.

Το ευτύχημα είναι πως ανέλαβε τα ηνία του Αρχηγείου Στόλου ο προαχθείς σε Αντιναύαρχο Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ πρώην διοικητής διοικήσεως Ναυτικής Εκπαιδεύσεως. Ο νέος Αρχηγός Στόλου υπήρξε υπαρχηγός Αρχηγείου Στόλου με αρχηγό τον Παναγιώτη Λυμπέρη κατά τη πολύμηνη ελληνοτουρκική κρίση του 2020. Άξια θεωρείται ο πλέον ενδεδειγμένος διάδοχος του Παναγιώτη Λυμπέρη.

Η αποστρατεία του Αντιναυάρχου Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ αλλά και η απαξιωτική εκ των υστέρων συμπεριφορά της νέας ηγεσίας προς το πρόσωπο άφησαν μεγάλη οργή και πικρία στα πληρώματα των πλοίων τα οποία γνώρισαν τις αρετές διοικήσεως του Αντιναυάρχου Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ. Άπαντες εντός του Αρχηγείου Στόλου ενοχλήθηκαν σφόδρα με την αποστρατεία ικανότατων ανωτάτων αξιωματικών του ΠΝ αφού καλλιεργήθηκε η αίσθηση της αδικίας και η προώθηση έτερων ανωτάτων αξιωματικών με συντεχνιακά κριτήρια. Φυσικά για τις φετινές αναξιοκρατικές κρίσεις η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη.

Ακόμη χειρότερο στο συμβάν που έλαβε χώρα τη Τρίτη το πρωί στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας που άγγιξε τα όρια της μικροπρέπειας και της φαιδρότητας. Η νέα ηγεσία δεν άφησε τον Παναγιώτη Λυμπέρη να μιλήσει στο αμφιθέατρο στα πληρώματα του Στόλου και περιορίστηκε σε μια πολύ μικρότερης έκτασης ομιλία ως ευχαριστήρια προς τα στελέχη του ΠΝ επί της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» τα οποία διοίκησε κατά τη θητεία του ως Αρχηγός Στόλου. Η ατυχέστατη πράξη καταδεικνύει το λιγότερο έλλειψη σεβασμού και αναγνώρισης στο έργο του Παναγιώτη Λυμπέρη για τον οποίον άλλωστε όλοι στην οικογένεια του ΠΝ ομιλούν με τα καλύτερα λόγια.

Θα υπενθυμίσουμε ένα προ τριών ετών άρθρο μας τον Ιούλιο του 2020 περί της ηγεσίας στο Αρχηγείο Στόλου επ’ αφορμή της τότε ελληνοτουρκικής κρίσης.

Η ηγεσία τόσο κατά την περίοδο της κρίσης/ έντασης όσο και κατά την χρονική περίοδο διεξαγωγής πραγματικών επιχειρήσεων στα πλαίσια ένοπλης σύρραξης αποδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχή έκβαση της μάχης.

Στο Αρχηγείο Στόλου από τη προηγούμενη Τρίτη 21 Ιουλίου επικρατούσε πολεμική ετοιμότητα αποτέλεσμα προετοιμασίας των προηγούμενων μηνών καθώς και υψηλό φρόνημα.

Η άμεση ανάπτυξη του Ελληνικού Στόλου σε χρόνους ρεκόρ πιστώνεται στο δίδυμο του Αρχηγού Στόλου Αντιναύαρχου Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ και του Υπαρχηγού Στόλου Υποναύαρχου Ελεύθεριου – Δημήτριου Κατάρα ΠΝ οι οποίοι από τη πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων τους φρόντισαν να καλλιεργήσουν πνεύμα νικητή και παρά τις δυσκολίες απόρροια της παλαιότητας των πλοίων να διατηρούν μέγιστο επίπεδο ετοιμότητας.
Αμφότεροι στάθηκαν και στέκονται δίπλα στο γερασμένο προσωπικό του ΠΝ δίνοντας μαθήματα ανθρωποκεντρικής διοίκησης.

Από τη πρώτη στιγμή που τα πρώτα πλοία άρχισαν να εξέρχονται των ναυστάθμων Σαλαμίνας, Κρήτης και Αμφιάλης μέχρι και την ώρα που απέπλευσε και το τελευταίο είχαν πλήρη εικόνα της τακτικής κατάστασης δίνοντας σαφείς και ακριβείς οδηγίες και εντολές προς τα πλοία που σταδιακά συγκρότησαν ομάδες μάχης πλοίων σε όλο το Αιγαίο και νότια της Μεγίστης.

Το Αρχηγείο Στόλου επέδειξε πρωτοφανή ετοιμότητα απόρροια της διοίκησης Λυμπέρη – Κατάρα και των ασκήσεων του προηγούμενου χρονικού διαστήματος που σμίλευσαν το προσωπικό των πλοίων καθώς και το Επιτελείο του Στόλου.

Σε χρόνους ρεκόρ το ΠΝ αναπτύχθηκε επειδή είχε προηγηθεί σκληρή και επίπονη προετοιμασία αποδεικνύοντας πως η ικανή ηγεσία και διοίκηση αποτελούν το άλφα και το ωμέγα της επιτυχίας.

Το παρακάτω μήνυμα έφτασε στα πλοία στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020 κατά τον κατάπλου τους μετά από ένα ταξίδι σε συνθήκες αϋπνίας και μεγάλης κόπωσης. Προέρχεται από τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ:

«Καλή επιστροφή. Αναγνωρίζω ότι χρόνος πιθανής ώρας κατάπλου πάντα υπολείπεται προσδοκιών. Επαναπλέετε και τα απόνερα των πλοίων σας κουβαλάνε σε φίλιες και άξενες ακτές τη θέληση, την ικανότητα, το πείσμα και την αγάπη σας για την πατρίδα.

Η καθολική αναγνώριση και ο σεβασμός στο έργο σας και σε εσάς πολύτιμο αν και ελάχιστο αντίδωρο. Η βεβαιότητα ότι τα νερά τούτα δικά μας είναι και θα μείνουν επιβεβαιώθηκε από τη στάση σας. Τώρα είναι η ώρα των υπολοίπων να την ενισχύσουν. Είμαι περήφανος για όλους σας. Αφιερώστε χρόνο σε αυτούς που τους λείψατε. Συμμαζέψτε τα πλοία σας. Ξεκουραστείτε. Κρατήστε τις σημειώσεις των ημερολογίων σας εύκαιρες. Οταν χρειαστεί, τώρα ξέρετε ότι γίνεται. Και θα χρειαστεί».