Η ηγεσία τόσο κατά την περίοδο της κρίσης/ έντασης όσο και κατά την χρονική περίοδο διεξαγωγής πραγματικών επιχειρήσεων στα πλαίσια ένοπλης σύρραξης αποδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχή έκβαση της μάχης.

Στο Αρχηγείο Στόλου από τη προηγούμενη Τρίτη 21 Ιουλίου επικρατούσε πολεμική ετοιμότητα αποτέλεσμα προετοιμασίας των προηγούμενων μηνών καθώς και υψηλό φρόνημα.

Η άμεση ανάπτυξη του Ελληνικού Στόλου σε χρόνους ρεκόρ πιστώνεται στο δίδυμο του Αρχηγού Στόλου Αντιναύαρχου Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ και του Υπαρχηγού Στόλου Υποναύαρχου Ελεύθεριου – Δημήτριου Κατάρα ΠΝ οι οποίοι από τη πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων τους φρόντισαν να καλλιεργήσουν πνεύμα νικητή και παρά τις δυσκολίες απόρροια της παλαιότητας των πλοίων να διατηρούν μέγιστο επίπεδο ετοιμότητας.
Αμφότεροι στάθηκαν και στέκονται δίπλα στο γερασμένο προσωπικό του ΠΝ δίνοντας μαθήματα ανθρωποκεντρικής διοίκησης.

Από τη πρώτη στιγμή που τα πρώτα πλοία άρχισαν να εξέρχονται των ναυστάθμων Σαλαμίνας, Κρήτης και Αμφιάλης μέχρι και την ώρα που απέπλευσε και το τελευταίο είχαν πλήρη εικόνα της τακτικής κατάστασης δίνοντας σαφείς και ακριβείς οδηγίες και εντολές προς τα πλοία που σταδιακά συγκρότησαν ομάδες μάχης πλοίων σε όλο το Αιγαίο και νότια της Μεγίστης.

Το Αρχηγείο Στόλου επέδειξε πρωτοφανή ετοιμότητα απόρροια της διοίκησης Λυμπέρη – Κατάρα και των ασκήσεων του προηγούμενου χρονικού διαστήματος που σμίλευσαν το προσωπικό των πλοίων καθώς και το Επιτελείο του Στόλου.

Σε χρόνους ρεκόρ το ΠΝ αναπτύχθηκε επειδή είχε προηγηθεί σκληρή και επίπονη προετοιμασία αποδεικνύοντας πως η ικανή ηγεσία και διοίκηση αποτελούν το άλφα και το ωμέγα της επιτυχίας.