Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό ο Έλληνας ΥΕΘΑ το προσεχές χρονικό διάστημα θα πραγματοποιήσει ταξίδι στις ΗΠΑ (21 Ιουλίου) στα πλαίσια της διεύρυνσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας. Στο επίκεντρο της επίσκεψης του Νίκου Παναγιωτόπουλου θα βρεθούν και τα εξοπλιστικά του ΠΝ. Μολονότι, έχουν γραφτεί πολλά περί ενδεχόμενης απόκτησης μεταχειρισμένων πλοίων Arleigh Burke ή καταδρομικών Ticonderoga η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Οι Αμερικανοί είναι ξεκάθαροι: δεν υπάρχει διαθεσιμότητα Arleigh Burke ενώ τα Ticonderoga τα έχει απορρίψει πολλάκις το ΠΝ για σωρεία λόγων που έχουν να κάνουν με κόστη κύκλου ζωής, υποστήριξης, προσωπικού, παρωχημένων ηλεκτρονικών και αισθητήρων καθώς και υποδομών.

Επειδή έχουμε ως στόχο τη σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση και όχι φρούδες ελπίδες και όνειρα θερινής νυκτός καλλιεργώντας ανυπόστατες προσδοκίες και αυταπάτες, σας παρουσιάζουμε τον κύριο εξοπλιστικό προσανατολισμό του ΠΝ από το ταξίδι του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ. Ούτε θα σχολιάσουμε τα όσα γράφθηκαν το Σαββατοκύριακο περί οριστικής συμφωνίας για νέες κορβέτες από το Ισραήλ ή την προμήθεια των Μ2Α2 για τον ΕΣ.

Τα μοναδικά εξοπλιστικά για το ΠΝ με άμεσο χρονικό ορίζοντα είναι οι νέες φρεγάτες, ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ 200ΗΝ, η απόκτηση νέων τορπιλών και η αντικατάσταση των παράκτιων περιπολικών.

Το ΠΝ και ειδικότερα το ΓΕΝ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες επικεντρώνεται ως άμεσο και ρεαλιστικό στόχο στα πλοία κλάσης Island της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ ως αντικατάσταση των Παράκτιων Περιπολικών τύπου Nasty και τύπου Αντωνίου.

Τα σκάφη της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ ναυπήγηθηκαν μεταξύ 1985 και 1992.

Τα σκάφη θεωρούνται ως ρεαλιστική και βιώσιμη λύση για την κάλυψη των εθνικών επιχειρησιακών αναγκών στον τομέα της επιτήρησης και καταγραφής των κινήσεων του τουρκικού στόλου συνδράμοντας το έργο των κανονιοφόρων της Διοίκησης Πλοίων Επιτήρησης του Αρχηγείου Στόλου. Παράλληλα, να εκτελούν αποστολές συνεργασίας με τα ναυτικά παρατηρητήρια και αποτροπής εισόδου των λαθρομεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Δυστυχώς, θα το γράψουμε για πολλοστή φορά πως υπογράψαμε μια νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και δεν ζητήσαμε εξ αρχής σοβαρά ανταλλάγματα είτε σε διπλωματικό είστε σε αμυντικό επίπεδο. Μέχρι στιγμής τα μοναδικά απτά ανταλλάγματα που πήραμε είναι η μερική αναβάθμιση των υποδομών στη 1η ΤΑΞΑΣ.