Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Mihai Fifor, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η Ρουμανία εξετάζει πολύ σοβαρά την πιθανότητα προμήθειας 36 επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών F-16 Fighting Falcon προκειμένου να ενισχύσει τον στόλο των 12 μεταχειρισμένων, πρώην πορτογαλικών, F-16A Block.15 που διατηρεί σε υπηρεσία.

Η σχετική προμήθεια εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας. Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό η Ρουμανία θα πρέπει να διαθέτει δύο Μοίρες σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών (συνολικά 48 αεροσκάφη). Σήμερα η Ρουμανία διατηρεί σε υπηρεσία 33 μαχητικά αεροσκάφη, εκ των οποίων 12 F-16A και 21 MiG-21. Με την προμήθεια των 36 νέων F-16 θα αποσυρθούν οριστικά από την υπηρεσία τα 21 MiG-21, τα οποία βρίσκονται στο τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής, θα δημιουργηθούν δύο πλήρεις Μοίρες και θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες τεχνικής υποστήριξης.

Υπενθυμίζουμε ότι τα πορτογαλικά F-16A αποκτήθηκαν το τον Οκτώβριο του 2013 έναντι του ποσού των $ 181 εκατομμυρίων. Οι παραδόσεις ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2016 (έξι αεροσκάφη), συνεχίστηκαν το Δεκέμβριο του 2016 (τρία αεροσκάφη) και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2017 (τρία αεροσκάφη). Πριν την παράδοση τους τα αεροσκάφη υπέστησαν εργοστασιακή συντήρηση και αποκατάσταση από την Lockheed Martin.