Το νέο μεταφορικό και αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-390 της Embraer έλαβε πιστοποίηση αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας (IOC : Initial Operational Capability), σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρίας.

Η πιστοποίηση εκδόθηκε από την βραζιλιάνικη Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αφού πρώτα το αεροσκάφος πέταξε συνολικά 1.500 ώρες, ενώ άλλες 40.000 ώρες δαπανήθηκαν στο εργαστήριο για τη δοκιμή των κύριων και βοηθητικών συστημάτων του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με το τρέχων χρονοδιάγραμμα το 2018 το KC-390 αναμένεται να λάβει το πιστοποιητικό FOC (Full Operational Capability), αφού πρώτα πραγματοποιηθούν δοκιμές εναέριου ανεφοδιασμού σε διάφορα σενάρια και ρίψεις φορτίου από αέρος. Οι παραδόσεις των πρώτων αεροσκαφών στην Πολεμική Αεροπορία της Βραζιλίας αναμένονται το 2018. Συνολικά, η Βραζιλία έχει παραγγείλει 28 KC-390 (συν τα δύο πρωτότυπα), ενώ η Πορτογαλία έχει παραγγείλει πέντε αεροσκάφη (συν ένα επιπλέον ως δικαίωμα προαίρεσης, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί).