Με ένα εκτενές αφιέρωμα η τουρκική αμυντική ιστοσελίδα «savunmasanayist.com» δίνει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αναβάθμιση των 35 τουρκικών F-16 Block.30. Η ανάρτηση στην τουρκική ιστοσελίδα αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος «Özgür», το οποίο αφορά στην εγκατάσταση τουρκικής προέλευσης ηλεκτρονικών συστημάτων και λογισμικού στα αεροσκάφη. Το σχετικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012, ενώ το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 παραδόθηκε τον Ιούλιο του 2020 (οι εργασίες αναβάθμισης ξεκίνησαν το 2018). Οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023. Αναλυτικά το πρόγραμμα «Özgür» αφορά στην εγκατάσταση των παρακάτω συστημάτων τουρκική σχεδίασης και ανάπτυξης:

1/ Ηλεκτρονικού υπολογιστή αποστολής.

2/ Μονάδας διασύνδεσης συστήματος για την μετατροπή αναλογικών παραμέτρων σε ψηφιακές και προβολής τους στον πιλότο.

3/ Έγχρωμων οθονών πολλαπλών ενδείξεων CMFD-55 τεχνολογίας AMLCD (Active Matrix Liquid Crystal Display).

4/ Σύστημα ελέγχου καυσίμου και υδραυλικών, έτσι ώστε ο πιλότος να γνωρίζει επακριβώς το απόθεμα καυσίμου και την υδραυλική πίεση.

5/ Αδρανειακού συστήματος πλοήγησης ANS-511.

6/ Οθόνη ενδείξεως όλων των παραμέτρων του κινητήρα.

7/ Ασφαλές σύστημα επικοινωνιών MİLSEC-3 για επικοινωνία, με ήχο, εικόνα και δεδομένα στις ζώνες συχνοτήτων HF/VHF/UHF.

8/ Σύστημα αναγνώρισης φίλου και εχθρού (IFF) Mode.5/S.

9/ Ραντάρ τεχνολογίας AESA (σε ύστερο χρόνο). Η σύμβαση, μεταξύ της Προεδρίας της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) και της Aselsan, για την ανάπτυξη του ραντάρ υπογράφηκε το 2018, ενώ, σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, το ραντάρ θα είναι έτοιμο το 2021, οπότε και θα ξεκινήσει η ενσωμάτωση του στα τουρκικά F-16 Block.30.

10/ Ψηφιακή παραλλαγή (σε ύστερο χρόνο, βρίσκεται ακόμα υπό δοκιμή), όμοια με αυτή που θα χρησιμοποιηθεί στα εκπαιδευτικά-ελαφρά μαχητικά Hürjet.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης και την ενσωμάτωσης των ραντάρ AESA και της νέας ψηφιακής παραλλαγής, θα αξιολογηθεί αν το πρόγραμμα επεκταθεί και αναβαθμιστούν και τα υπόλοιπα τουρκικά F-16 στη διαμόρφωση αυτή.

Το πρόγραμμα «Özgür».
Το πιλοτήριο των τουρκικών F-16 Block.30 όπως θα διαμορφωθεί.
Η ψηφιακή παραλλαγή που είναι υπό δοκιμή.