Το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο, ύψους $ 49.618289 με την Lockheed Martin για την προμήθεια αντιαρματικών βλημάτων JAGM (Joint Air-to-Ground Missile), τα οποία προορίζονται να αντικαταστήσουν τα γνωστά και στον Ελληνικό Στρατό βλήματα AGM-114 Hellfire. Η ανάπτυξη του JAGM βασίστηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης του βλήματος AGM-169 Joint Common Missile (JCM), το οποίο τερματίστηκε το 2007. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2021.
Σύμφωνα με τη Lockheed Martin το JAGM παρουσιάζει ποσοστά αξιοπιστίας που κυμαίνονται μεταξύ 95% και 97%. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο έρχεται ένα μήνα μετά την υπογραφή συμβολαίου, στις 16 Αυγούστου, ύψους $ 26,4 εκατομμυρίων, επίσης για την προμήθεια βλημάτων JAGM. Οι παραδόσεις των βλημάτων του συμβολαίου της 16ης Αυγούστου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2020.
Και τα δύο συμβόλαια αφορούν σε βλήματα της παραγωγής χαμηλού ρυθμού (LRIP : Low Rate Initial Production), ενώ το 2019 αναμένεται να υπογραφεί το συμβόλαιο έναρξης της παραγωγής πλήρους ρυθμού (FRP : Full Rate Production). Σε κάθε περίπτωση τα δύο συμβόλαια εντάσσονται στον ισχύοντα προγραμματισμό του Αμερικανικού Στρατού, ο οποίος αναμένεται να δαπανήσει το ποσό των $ 1,6 δισεκατομμυρίων για την προμήθεια 6.741 JAGM την περίοδο 2019-2023, έναντι συνολικών απαιτήσεων για 20.303 βλήματα.
Το βλήμα JAGM ενσωματώνει διπλό σύστημα καθοδήγησης αποτελούμενο από ραντάρ χιλιομετρικού κύματος fire-and-forget (FFMWR : Fire-and-Forger Millimeter Wave Radar) και ημί-ενεργό λέιζερ (SAL : Semi-Active Laser), πολεμική κεφαλή πολλαπλού ρόλου και κινητήρα στερεού καυσίμου.
Το μήκος του JAGM είναι 175,3 εκατοστά, η διάμετρος του 178 χιλιοστά και το βάρος του 51,5 κιλά. Το μέγιστο βεληνεκές του ξεπερνά τα 8 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την Lockheed Martin το JAGM είναι μια οικονομική λύση κρούσης, ιδανική για προσβολές ημέρα και νύχτα, κατά στατικών ή κινούμενων στόχων, σε στεριά και θάλασσα, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες ή συνθήκες χαμηλής ορατότητας.