Η αμερικανική United States Marine ανακοίνωσε ότι απέσπασε συμβόλαιο μέγιστης αξίας $ 108 εκατομμυρίων και μέγιστης διάρκειας πέντε ετών για τη ναυπήγηση αδιευκρίνιστου αριθμού ταχύπλοων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων CCA (Combatant Craft Assault), για λογαριασμό της Αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων USSOCOM (US Special Operations Command). Τα πρώτα CCA χαρακτηρίστηκαν επιχειρησιακά στα τέλη του 2015.

Το CCA βρίσκεται σε υπηρεσία από τις Ειδικές Δυνάμεις του Αμερικανικού Ναυτικού, και συγκεκριμένα από τις μονάδες SBT-12 και SBT-20 (Special Boat Team). Χρησιμοποιείται σε αποστολές σε περιβάλλοντα μέσου-υψηλού κινδύνου και είναι το ενδιάμεσο σκαλοπάτι μεταξύ των RHIB και των νέων σκαφών CCM (Combatant Craft Medium), από το οποίο προέρχεται σχεδιαστικά.

Είναι μικρότερου μεγέθους, αλλά πιο ευέλικτο από το CCM. Και τα δύο σκάφη μπορούν να μεταφερθούν από αεροσκάφος C-17A Globemaster III. Ωστόσο, το CCA, σε αντίθεση με το CCM, μπορεί να αφεθεί πάνω από τη θάλασσα με αλεξίπτωτο. Για την κατασκευή του χρησιμοποιείται συνθετικό υλικό SPRINT, μεγάλης αντοχής, αλλά ελαφρύ. Η πρόωση του επιτυγχάνεται με πετρελαιοκινητήρες.

Είναι ανοιχτό, χωρίς καμπίνα δηλαδή, αλλά με αναδιπλούμενες πλάκες θωράκισης, στα πλευρά, για την προστασία του πληρώματος και της μεταφερόμενης δύναμης. Ενσωματώνει ραντάρ επιτήρησης θαλάσσης, επικοινωνίες και υπέρυθρο σύστημα CCFLIR (Combatant Craft Forward Looking Infrared), το οποίο αποτελείται από κάμερες ημέρας και νύχτας, αποστασιόμετρο και καταδείκτη λέιζερ.

Για το μέλλον προβλέπεται η εγκατάσταση, στο σύνολο των σκαφών CCA, CCM και CCH, του ραντάρ SSPA (Surface Search Phased Array), το οποίο έχει την ικανότητα εντοπισμού και ανίχνευσης στόχων στη θάλασσα και τον αέρα. Ο εξοπλισμός του CCA επιλέγεται κατά περίπτωση και μπορεί να περιλαμβάνει πολυβόλα των 7,62 ή των 12,7 χιλιοστών και αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών.