Ο Διοικητής της Διοίκησης Μεταφορών της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, Βλαντίμιρ Μπενεντίκτοφ, δήλωσε ότι η Διοίκηση επεξεργάζεται σχέδια απόκτησης 150-200 αεροσκαφών Il-76MD-90A. Σύμφωνα με τον Μπενεντίκτοφ τα αεροσκάφη έχουν επιδείξει υψηλό βαθμό αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας υπό ακραίες συνθήκες, καιρικές και επιχειρησιακές.

Το αεροσκάφος έχει μέγιστη μεταφορική ικανότητα 60 τόνων, αντί των 48 τόνων των προηγούμενων εκδόσεων. Αν και ο Μπενεντίκτοφ δεν αποκάλυψε αν τα αεροσκάφη θα είναι της έκδοσης μεταφορών ή της έκδοσης εναέριου ανεφοδιασμού, εντούτοις είναι βέβαιο ότι ορισμένα εξ αυτών να είναι της έκδοσης εναέριου ανεφοδιασμού δεδομένου των αυξημένων αναγκών της Ρωσίας, ιδιαίτερα στον τομέα της αύξησης της εμβέλειας των στρατηγικών βομβαρδιστικών της χώρας.

Αλλά και σε επίπεδο στρατηγικών μεταφορών η Ρωσία έχει ανάγκη νέων αεροσκαφών. Σε κάθε περίπτωση, σε πρώτη φάση η Ρωσία σκοπεύει να προμηθευτεί 39 Il-76MD-90A από το 2024 και μετά. Το II-76MD-90A είναι μια έκδοση εκτεταμένης αναβάθμισης του αρχικού II-76 (Candid κατά το ΝΑΤΟ) με νέα συστήματα πλοήγησης, ελέγχου πτήσης και επικοινωνιών.

Επίσης έχουν υιοθετηθεί νέοι ισχυρότεροι κινητήρες, ενώ υπάρχουν και δομικές αλλαγές στην άτρακτο και στις πτέρυγες του αεροσκάφους. Εκτός των εκδόσεων μεταφορών και εναέριου ανεφοδιασμού, σε εξέλιξη βρίσκεται και ένα πρόγραμμα ανάπτυξης μιας έκδοσης ηλεκτρονικού πολέμου του αεροσκάφους.