Μπροστά στα μερικώς ανακατασκευασμένα υπολείμματα 2 βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας «Qiam 1» ιρανικής κατασκευής που εκτοξεύτηκαν από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης εναντίων της Σαουδικής Αραβίας, η Πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα ‘Εθνη, Νίκι Χέλι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ κάνουν αυτό το «έκτακτο βήμα» αποχαρακτηρισμού δεδομένων της αμερικανικής κοινότητας συλλογής πληροφοριών σχετικά με τις έκνομες δραστηριότητες του Ιράν.
Η παρουσίαση των δεδομένων της Ιρανικής εμπλοκής στον εξοπλισμό των ανταρτών Χούτι με πολεμικό υλικό κατασκευασμένο από Ιρανικές εταιρείες έγινε μέσα σε αμερικανική βάση στην Washington D.C. την περασμένη Πέμπτη.
Η επίσημη παρουσίαση περιελάμβανε τμήματα δύο βαλλιστικών βλημάτων μικρής εμβέλειας, ένα αντιαρματικό πύραυλο, ένα τηλε – κατευθυνόμενο μη επανδρωμένο ταχύπλοο σκάφος με εκρηκτικά για χρήση εναντίων πλοίων και ένα drone εφοδιασμένο με εκρηκτική κεφαλή.
Ο βαλλιστικός πύραυλος «Qiam 1» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014 και είναι μια εξελιγμένη έκδοση του γνωστού σοβιετικού πυραύλου SCUD-C της δεκαετίας του 1960.
Διακριτικά λογότυπα σε κομμάτια του πυραυλοκινητήρα δείχνουν ότι κατασκευάστηκαν από ιρανική εταιρεία. Σύμφωνα με τους αμερικανούς αναλυτές, ο πύραυλος στο βίντεο της παρουσίασης είχε μοναδικά χαρακτηριστικά ομοιότητας με τον ιρανικό πυραύλο Qiam, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης πτερυγίων σταθεροποιητή, που αντικαταστάθηκε από ένα εξάρτημα κατασκευασμένο από έναν ιρανό κατασκευαστή και εννέα βαλβίδες κατά μήκος του ενισχυτικού τμήματος (έχουν σημανθεί με αρίθμηση στην παρουσίαση στην αμερικανική βάση).
Το εκρηκτικό ωφέλιμο φορτίο, προερχόταν από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν τον Νοέμβριο και προσγειώθηκαν κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Ριάντ και αποτελούνταν από μεταλλικά θραύσματα που έδειχναν ότι η εκρηκτική κεφαλή είχε χτυπήσει το έδαφος.
Στην βίντεο παρουσιάστηκε το ηλεκτρονικό σύστημα καθοδήγησης ενός «Shark 33», ενός αιχμαλωτισμένου τηλε-κατευθυνόμενου μη επανδρωμένου ταχύπλοου σκάφους με εκρηκτικά, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποίησαν οι αντάρτες Houthis στη θανατηφόρα επίθεση στο σαουδαραβικό πολεμικό πλοίο Madinah τον περασμένο Ιανουάριο, που σκότωσε δύο ναυτικούς της Σαουδικής Αραβίας.
Το σύστημα καθοδήγησης του «Shark 33» κατασχέθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα τέλη του 2016. Το σύστημα χρησιμοποιεί επιτραπέζιο υπολογιστή, στεγασμένο σε αδιάβροχο δοχείο και μια κάμερα για να καθοδηγεί την καθοδήγηση του πλοιαρίου προς το πλοίο-στόχο.
Οι αμερικανοί ειδικοί επεσήμαναν ότι το λογισμικό θαλάσσιων μεταφορών που χρησιμοποιείται από τον υπολογιστή κατασκευάζεται από το Ιράν και ότι στην οθόνη εμφανίζεται μια παρόμοια πλάκα που βρέθηκε πάνω σε ιρανικό πλοιάριο, φορτωμένο με εκατοντάδες ιρανικά όπλα που προορίζονταν για τους Χούτι.
Συγκεκριμένα, το σύστημα κάμερας βρέθηκε να περιλαμβάνει εικόνες που τραβήχτηκαν σε εγκατάσταση στο Ιράν, όπου και πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε ο υπολογιστής του Shark 33. Οι φωτογραφίες έδειξαν έναν άνθρωπο στο γραφείο που φέρει τα διακριτικά σήματα του σωματοφυλακής της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, συμπεριλαμβανομένου ενός καπέλου IRGC, καθώς και επτά άλλους υπολογιστές καθοδήγησης (στο παρασκήνιο) που υποδηλώνουν ότι όλοι κατασκευάστηκαν στην ίδια εγκατάσταση.
Ένα άλλο όπλο που παρουσιάστηκε ήταν ένα αντιαρματικό όπλο Toophan που είναι ένα αντίγραφο του αμερικανικού αντιαρματικού TOW. Το βλήμα TOW κατευθύνεται οπτικά από ένα καλώδιο στο στόχο του και μπορεί να ταξιδέψει σε απόσταση μεγαλύτερη από 3,75 μίλια (3,75 χλμ.). Σύμφωνα με το Τμήμα Άμυνας, μια σαφής διάκριση μεταξύ των δύο πυραύλων είναι ότι ο ιρανικός πύραυλος έχει ένα κυλινδρικό ακροφύσιο εξαγωγής ενώ το αμερικανικό, έχει ακροφύσιο με κωνικό σχήμα. Ο πύραυλος Toophan στο βίντεο είχε επίσης μια σφραγίδα ημερομηνίας και ώρας στη δομή του που ήταν σύμφωνη με το περσικό ημερολόγιο.
Τέλος, παρουσιάστηκε το μη επανδρωμένο αερόχημα με εκρηκτικά Qasef 1 που ήταν παρόμοια με τα αεροσκάφη Ababil του Ιράν που κατασχέθηκε από τον Σαουδαραβικό στρατό στην Υεμένη.Το γυροσκόπιο του αεροσκάφους ταιριάζει με άλλα που βρέθηκαν σε ιρανικά αεροσκάφη και ένας αύξων αριθμός που βρέθηκε στη μονάδα αντιστοιχούσε σε παρόμοιες αριθμητικές παραλλαγές που βρέθηκαν και σε άλλα ιρανικά drones.
Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο με τις «αποδείξεις» που για τις ΗΠΑ είναι ενδεικτικές της Ιρανικής εμπλοκής στην στήριξη των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, κατά παράβαση της απόφασης 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το ψήφισμα του 2015 ενέκρινε την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και καλούσε το Ιράν να μην αναλάβει δραστηριότητα που σχετίζεται με βαλλιστικούς πυραύλους για οκτώ χρόνια.
Φυσικά, πρέπει όλοι να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί όχι τόσο για το μέγεθος της Ιρανικής εμπλοκής στον εξοπλισμό των ανταρτών Χούτι, αλλά για τα πραγματικά κίνητρα των ΗΠΑ, που κρύβονται πίσω από την αυτήν την δημόσια εκδήλωση. Είναι άραγε μια απόπειρα να τσαλακώσουν την δημόσια εικόνα του Ιράν σε παγκόσμιο επίπεδο για να θέσουν ξανά στο τραπέζι την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα που υπεγράφη επί προεδρίας Ομπάμα και για την οποία ο πρόεδρος Τραμπ έχει δημοσίως επικρίνει;