Τη στιγμή που στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ και του Δ Σώματος Στρατού έχει εγκατασταθεί εκτός στρατοπέδων το σύνολο των Σχηματισμών αναπτύσσοντας τακτικά και πολεμικά στρατηγεία και διασπείροντας δυνάμεις σε χώρους διασποράς και απόκρυψης, οι Τουρκικές Ένοπλες έχουν ξεκινήσει γενικευμένη προσπάθεια να εντοπιστούν θέσεις στρατηγείων, χώροι διασποράς και απόκρυψης, συχνότητες επικοινωνιών κτλ.

Παράλληλα, το Τουρκικό σχέδιο κατασκοπείας και παρακολούθησης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υλοποιείται με μεγάλη δραστηριότητα από τα Τουρκικά UAV και συγκεκριμένα τα ANKA και τα BAYRAKTAR.

Η Τουρκική δραστηριότητα έχει ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο αφού οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ως στόχο μέσα από αποστολές ISR να στοχοποιήσουν χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις.

Η μεγάλη πρόοδος στον τ τομέα των UAV σε συνδυασμό με την ελληνική αδράνεια της δυναμικής αντιμετώπισης τους έχει επιτρέψει να δρουν ανεξέλεγκτοι.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πτήσεις εγγύς των Ομάδων Μάχης του ΠΝ που έχουν αναπτυχθεί σε Νότιο, Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γράφοντος, τα Τουρκικά ΑΦΝΣ προσπαθούν να εντοπίσουν τομείς περιπολίας υποβρυχίων και αγκιστρώσεις Ταχέων Σκαφών σε βράχους και μικρονήσους του Αιγαίου.

Τα Τουρκικά CN-235 πραγματοποίησαν συνολικώς 15 παραβιάσεις του FIR Αθηνών.

Έντονη είναι και η δραστηριότητα του Τουρκικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με μεγάλο αριθμό μονάδων κρούσης.