Είναι κοινός τόπος πως η εθνική διακλαδική άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ αποτελεί την μεγαλύτερη εκπαιδευτική δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων με μια τεράστια κινητοποίηση σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Σε μια εποχή που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται τόσο με ποιοτικά όσο και με ποσοτικά χαρακτηριστικά , το ΓΕΕΘΑ και συγκεκριμένα το Γραφείο Τύπου και ο Εκπρόσωπος Τύπου πραγματοποιούν περίεργες μεθοδεύσεις και διεργασίες που δεν συμβάλουν στην επικοινωνιακή προβολή για την ανάδειξη και προβολή της άσκησης στέλνοντας το κατάλληλο μήνυμα στη γείτονα χώρα και φυσικά την ίδια την ελληνική κοινωνία. Και εξηγούμαστε:

Αντί το ΓΕΕΘΑ να οργανώσει μια περιοδεία στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ και του Δ Σώματος Στρατός τόσο για τους διαπιστευμένους συντάκτες του ΥΠΕΘΑ όσο και για όσους άλλους δημοσιογράφους του πολιτικού ρεπορτάζ θα ήθελαν να δουν εκ του σύνεγγυς τις ΕΔ αρκούνται σε μια μέρα της τελικής φάσης. Είναι θέμα χρημάτων; Προφανώς και όχι. Είναι θέμα στρατηγικής επικοινωνίας και οργάνωσης. Κάλλιστα οι δημοσιογράφοι σε μια περιοδεία θα μπορούσαν να μείνουν σε ξενώνες του ΕΣ ή στα ΚΑΑΥ. Κανένας δεν έχει την απαίτηση να μείνει σε ξενοδοχείο εκτός από τους τεχνικούς της ΕΡΤ και ορισμένους τηλεοπτικούς παράγοντες. Άλλωστε στην ΕΡΤ έτσι είχανε μάθει τόσα χρόνια. Μάλιστα φέτος στη Τήνο οι τεχνικοί της ΕΡΤ ενώ είχανε δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο απαίτησαν να έχουν μονόκλινο.

Η Διεύθυνση Ενημέρωσης από την άλλη μεριά φέρεται να επηρεάζεται από 3-4 συγκεκριμένα άτομα του τηλεοπτικού χώρου λες και είναι οι μοναδικοί που δικαιούνται ειδικής μεταχείρισης. Και ο Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΕΘΑ να απειλεί τα Επιτελεία να μην βγει καμία φωτογραφία. Απαράδεκτη εικόνα. Να μην μπορεί η Διεύθυνση Ενημέρωσης να συνεννοηθεί με το γραφείο τύπου του ΓΕΕΘΑ.

Φτάσαμε στο σημείο να πηγαίνουμε με δικά μας έξοδα στη Θράκη για το εθνικό συμφέρον που είναι η ανάδειξη της άσκησης και το γραφείο τύπου ΓΕΕΘΑ να μας βάζει εμπόδια γιατί θέλει να έχει τη κεντρική διαχείριση της επικοινωνιακής προβολής της άσκησης. Και το πρόβλημα είναι στο ΓΕΕΘΑ και όχι στα Επιτελεία. Ειδικά το ΓΕΣ και ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς προσφέρθηκε από τη πρώτη στιγμή να συνδράμει στο έργο της προβολής.

Για πρώτη τελικές φάσεις της άσκησης δεν είναι ανοιχτές στον Τύπο. Για παράδειγμα στον ΨΗΛΟ ΣΤΑΛΟ.

Δεν έχουμε σκοπό να ασχολούμαστε με την κατάντια ορισμένων αλλά το θέμα έχει εθνικές προεκτάσεις που είναι η επικοινωνιακή προβολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Η προβολή δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο ορισμένων. Η εποχή επιβάλει να προβληθεί κάθε πτυχή της άσκησης και να αναδειχθεί όλη αυτή η γιγαντιαία κινητοποίηση των ΕΔ περνώντας το κατάλληλο μήνυμα. Θα έπρεπε το ΥΠΕΘΑ και ειδικότερα, τόσο η Διεύθυνση Ενημέρωσης όσο και το Γραφείο Τύπου του ΓΕΕΘΑ να κοιτάξουν αντί να κρύβουν δραστηριότητες να έχουν μια δίκαιη και ίση μεταχείριση απέναντι σε όλους τους συντάκτες.