Μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση προέκυψε από τη συζήτηση που είχαμε στο Παρίσι με εκπροσώπους της ιταλικής Leonardo. Εκτός της είδησης για την υποστήριξη των C-27J, που μπορείτε να διαβάσετε σε προγενέστερη ανάρτηση μας, μάθαμε ότι η ΠΑ (Πολεμική Αεροπορία) έχει δείξει ενδιαφέρον για την προμήθεια μικρού αριθμού, 10-12 αεροσκαφών, της προηγμένης έκδοσης εκπαιδευτικού-ελαφρού μαχητικού M-346FA Master.

Ανταπόκριση από το ΠΑΡΙΣΙ για το «DefenceReview.gr»

Τα στελέχη της Leonardo μας είπαν ότι η ΠΑ ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο αεροσκάφος, λόγω του διπλού ρόλου που έχει (εκπαιδευτικό και μαχητικό) και λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, δηλαδή του ραντάρ AESA Grifo-E και του συστήματος ζεύξης δεδομένων Link-16 και την ευχέρειας χρήσης πολλών, διαφορετικών όπλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους.

Μάθαμε επίσης ότι το ενδιαφέρον για το M-346FA ήρθε σταδιακά, αφού πρώτα εξετάστηκε η λύση της εκπαίδευσης με τη μέθοδο leasind (μίσθωσης) υπηρεσιών από την καναδική CAE, με τη χρήση εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-345, επίσης της Leonardo. Για λόγους που δεν μας γνωστοποιήθηκαν, τελικά επικράτησε η ιδέα της εξέτασης της περίπτωσης προμήθειας 10-12 M-346FA.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι χαρακτηρίστηκες της μεγάλης μεταφορικής ικανότητας που έχει το αεροσκάφος, το οποίο είναι πρωτίστως εκπαιδευτικό, καθώς και των πολλών διαφορετικών ρόλων που μπορεί να αναλάβει: Από την παροχή αντιαρματικών και πυρών εγγύς υποστήριξης, στην προσβολή στόχων με κατευθυνόμενες βόμβες και την προσβολή στόχων στη θάλασσα. Επίσης διατηρεί εξαιρετικές δυνατότητες αερομαχίας με τα βλήματα I-Derby και IRIS-T.

Η ικανότητα μεταφοράς όπλων του M-346FA Master είναι εντυπωσιακή, τόσο σε επίπεδο όγκου, όσο και σε επίπεδο ποικιλίας.
Αν και πρωτίστως έχει αναπτυχθεί ως εκπαιδευτικό, το M-346FA Master είναι ένα ικανότατα ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου.
Το βλήμα αέρος-αέρος IRIS-T μέγιστου βεληνεκούς 25 χιλιομέτρων.
Το ισραηλινό βλήμα αέρος-αέρος I-Derby, μέγιστου βεληνεκούς 50-100 χιλιομέτρων.
Το αντιαρματικό βλήμα Brimstone, μέγιστου βεληνεκούς 20+ χιλιομέτρων.
Οι κατευθυνόμενες βόμβες JDAM.
Το M-346FA Master έχει πιστοποιηθεί και μπορεί να χρησιμοποιήσει τα βλήματα κατά πλοίων Marte-ER< μέγιστου βεληνεκούς άνω των 100 χιλιομέτρων.
Τα ατρακτίδια στόχευσης Litening και RecceLITE, αμφότερα ισραηλινής προέλευσης.