Σύμφωνα νε ανάρτηση του Υπουργείου Άμυνας της Λιθουανίας στο «Twitter», η χώρα παρέλαβε το πρώτο αντιαεροπορικό σύστημα μέσου βεληνεκούς NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System). Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2017 η Λιθουανία υπέγραψε συμβόλαιο αξίας $ 109 εκατομμυρίων για την προμήθεια αδιευκρίνιστου αριθμού NASAMS. Οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν το 2021. Για να μειωθεί το συνολικό κόστος οι εκτοξευτές είναι πρώην νορβηγικοί που αναβαθμίστηκαν για τη Λιθουανία. Το Δεκέμβριο του 2018 ανακοινώθηκε ότι ενεργοποιήθηκε και το δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον NASAMS.

Το NASAMS έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένο εμπορικά, ως μια οικονομική και αξιόπιστη λύση αντικατάστασης των HAWK, για χώρες οι οποίες επιθυμούν να αξιοποιήσουν το απόθεμα βλημάτων AIM-120 AMRAAM που διαθέτουν. Η μέγιστη εμβέλεια του συστήματος εξαρτάται από την έκδοση του βλήματος AIM-120 AMRAAM που χρησιμοποιεί, αλλά τυπικά είναι της τάξεως των 40 χιλιομέτρων, ενώ το μέγιστο ύψος εμπλοκής είναι τα 14 χιλιόμετρα. Δεν είναι γνωστό αν τα NASAMS της Λιθουανίας είναι της έκδοσης NASAMS ή της νεότερης έκδοσης NASAMS-2.

Comments

  1. «ως μια οικονομική και αξιόπιστη λύση αντικατάστασης των HAWK»
    Αντε και στα δικα μας συντομα ευχομαι.

    Βεβαια θα μπορουσαμε με τη σειρα μας να δοκιμασουμε να πιστοποιησουμε ΑΙΜ-120 στα δικα μας SKYGUARD και μετα να πουλησουμε την πατεντα στους χρηστες οι οποιοι δεν ειναι και λιγοι:
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Oerlikon_GDF#Skyguard
    αλλα αυτα βεβαια ειναι πολυ ψιλα γραμματα.

  2. Η Λιθουανία έχει αξιόλογο αριθμό αποθεμάτων ΑΙΜ-120 ώστε να την συμφέρει η απόκτηση του συστήματος, η απλά πληρώνει έτσι την «προστασία» που της προσφέρει η συμμετοχή στην νατοϊκή συμμαχεία;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *