Στις 20 Φεβρουαρίου κατέφθασαν στη Ρουμανία τα 18 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών M-142 HIMARS, τα οποία μεταφέρθηκαν στην 81η Μοίρα Πυροβολικού στο Focsani της Ανατολικής Ρουμανίας. Υπενθυμίζουμε ότι το κόστος των 18 M-142 HIMARS ανήλθε στα $ 218 εκατομμυρίων (το σχετικό συμβόλαιο υπογράφηκε το 2018). Το κόστος περιλαμβάνει τους εκτοξευτές, πυρομαχικά M-31A1 Unitary GMLRS, M-30A1 Alternative Warhead GMLRS και τακτικά βλήματα εδάφους-εδάφους ATACMS, ανταλλακτικά, υλικά και υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης.

Το M-142 HIMARS φέρεται επί τροχοφόρου 6 x 6 οχήματος της οικογένειας FMTV. Το σύστημα φέρει έναν κάλαθο των 6 ρουκετών ή 1 τακτικό βλήμα ATACMS. Με συμβατικές ρουκέτες το μέγιστο βεληνεκές του συστήματος είναι της τάξεως των 40 χιλιομέτρων, ενώ με ρουκέτες αυξημένου βεληνεκούς το μέγιστο βεληνεκές αυξάνει στα 84 χιλιόμετρα. Με τα βλήματα ATACMS το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται στα 300 χιλιόμετρα.

Comments

 1. Ότι πρέπει για τα νησιά μας πιο φτηνά από μια πυραυλάκατο ….. εκτός το ναυτικό υπάρχει και ο στρατός ξηράς , καλά βέβαια ας αναβαθμίσουμε αυτά που έχουμε πρώτα .

 2. Αγαπητοί φίλοι, εμείς έχουμε 116RM70,που με 200εκ.περιπου,τα αναβαθμίζουμε σε RM70MODULAR ,που είναι πολύ κοντά στα M142Himars ,αλλά στοιχίζουν πενταροδεκάρες σε σύγκριση με αυτά.γιατι ακομη πετάμε χαρταετό???

  1. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο (αν δεν προκύψει κάτι συνταρακτικό), θα αποφασιστούν αναβαθμίσεις κρίσιμων οπλικών συστημάτων, ειδικά αυτών που χαρακτηρίζονται πολλαπλασιαστές ισχύος.
   Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι τα RΜ70 θα είναι μέσα σε αυτά.
   Επειδή είναι συνάρτηση των υπολοίπων συστημάτων που θα προχωρήσουν, τι συστήματα και σε τι κατάσταση θα είναι το πλεονάζον υλικό από ΗΠΑ, καθώς και τι θα γίνει με τα MLRS, τα ποσοστά υπερ της αναβάθμισή τους, είναι ευμετάβλητα (αλλά πάντα >50%)
   Είναι γνωστό οτι στις συζητήσεις για την συμφωνία παραχώρησης πλεονάζοντος πολεμικού υλικού των ΗΠΑ, περιλαμβάνονται 40 MLRS.
   To θέμα είναι οτι οι υπο παραχώρηση εκτοξευτές είναι της έκδοσης M-270A1 και οι οποίοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα πυρομαχικά.
   Αναπόφευκτα για λόγους ομοιοτυπίας, τα υπάρχοντα πρέπει να αναβαθμιστούν σε M-270A1, ενώ μετά την παραλαβή των 40 υπό παραχώρηση, υπολογίζεται οτι οι μισοί είναι σε μέτρια κατάσταση και θα πρέπει να υποστούν πρόγραμμα αποκατάστασης πριν αξιοποιηθούν.

  2. Καλοδεχούμενη πιθανή αναβάθμιση για να έχουμε ισοδύναμο με τα T-122 Sakarya. Χρειαζόμαστε όμως και ισοδύναμο και για τα TRG-300 Kasirga.

 3. Η τιμή φαίνεται εξοφρενικά χαμηλή και πιστεύω σίγουρα ότι έχει γίνει λάθος. Τώρα όσον αφορά το RM 70 Modular μιλάμε πάλι για αγορά καθόσον οι Σλοβάκοι χρησιμοποιούν νεότερο όχημα από το χρησιμοποιούμενο από τον ΕΣ. Θα πρέπει να διερευνηθεί αν είναι δυνατόν (και συμφέρον, καθόσον τα χρησιμοποιούμενα οχήματα είναι πλέον γηρασμένα) να γίνει αναβάθμιση των υπαρχόντων. Επίσης δεν γνωρίζουμε αν τα modular θα έχουν τη δυνατότητα να βάλουν τις νέες εκδόσεις βλημάτων MLRS και ATACMS (βλέπε Precision Strike Missile (PrSM) της Lockheed Martin).

 4. Aς μην ξεχναμε πως το ΗΙΜΑRS βασιζεται σε οχηματα της οικογενειας FMTV , δηλαδη στα γνωστα μας Σταγιερ, του τυπου 12Μ18, και τα οποια εχουν θωρακισμενη καμπινα.

 5. Θέλουμε κ αλλά καλύτερα, τα Rm 70 είναι παλιά κ λίγα. Ειδικά σε νησιά κομβικά πρέπει να υπάρχουν μέρα την πυραυλικη άμυνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *