Η 53η Ταξιαρχία Αντιαεροπορικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων, η οποία εδρεύει στη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια, άρχισε να παραλαμβάνει τα νέα αντιαεροπορικά και αντί-πυραυλικά συστήματα μικρού-μέσου βεληνεκούς Buk-M3.

Η επιχειρησιακή ένταξη των συστημάτων αναμένεται να γίνει το πρώτο τετράμηνο του 2018, αφού πρώτα το προσωπικό της Ταξιαρχίας παρακολουθήσει πρόγραμμα τρίμηνης εκπαίδευσης στο Όρενμπουργκ. Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει θεωρητικά και πρακτικά αντικείμενα.

Το Buk-M3 αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση του Buk-M2 και ενσωματώνει νέα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, καθώς και ένα νέο βλήμα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο σύστημα, ικανό να αντιμετωπίσει 24 απειλές ταυτόχρονα. Το νέο βλήμα (9M317M), το οποίο για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο κοινό το 2006, επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 70 χιλιόμετρα (45 χιλιόμετρα είναι το μέγιστο βεληνεκές του Buk-M2) και μέγιστο ύψος εμπλοκής 35 χιλιόμετρα (25 χιλιόμετρα για το Buk-M2).

Σύμφωνα με τους Ρώσους το ποσοστό επιτυχίας του Buk-M3 είναι της τάξεως του 99%, ενώ ο χρόνος αντίδρασης είναι μόλις 10 δευτερόλεπτα (12 δευτερόλεπτα για το Buk-M2). Τέλος, τα νέα Buk-M3 μπορούν να αντιμετωπίσουν απειλές οι οποίες κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 3.000 μέτρα το δευτερόλεπτα (συγκριτικά τα Buk-M2 μπορούν να αντιμετωπίσουν απειλές που κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 1.200 μέτρα το δευτερόλεπτο).