H KMW (Krauss-Maffei Wegmann) ανακοίνωσε ότι παρέδωσε στο Γερμανικό Στρατό το πρώτο αναβαθμισμένο άρμα μάχης Leopard-2A7V. Πρόκειται για το πρώτο από τα 104 γερμανικά Leopard-2 που θα αναβαθμιστούν σ’ αυτό το επίπεδο, που είναι η νεότερη και πλέον σύγχρονη έκδοση του Leopard-2. Το σύνολο των 104 αρμάτων μάχης θα αναβαθμιστεί έως το 2023. Το σχετικό συμβόλαιο, συνολικού ύψους € 760 εκατομμυρίων υπογράφηκε το 2017 (αναβάθμιση αρμάτων, πυρομαχικά, ανταλλακτικά, υποδομές και εκπαίδευση). Η αναβάθμιση αφορά σε 68 Leopard-2A4, 16 Leopard-2A6 και 20 Leopard-2A7.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 20 Μαρτίου 2019 η Γερμανία αποφάσισε την αναβάθμιση άλλων 101 αρμάτων μάχης, στης έκδοσης Leopard-2A6, στο επίπεδο Leopard-2A7V, έως το 2026. Τα δύο προγράμματα θα αποδώσουν 205 Leopard-2A7V με κοινή αλυσίδα υποστήριξη και προφανή οικονομικά και επιχειρησιακά οφέλη. Συνολικά, η ο Γερμανικός Στρατός θέλει να έχει σε υπηρεσία 328 Leopard-2A7V μέχρι το 2026, που σημαίνει ότι, λογικά, το πρόγραμμα αναβάθμισης θα επεκταθεί και σε άλλα 123 Leopard-2.
Το Νοέμβριο του 2017 ο Γερμανικός Στρατός διατηρούσε σε υπηρεσία 328 Leopard-2 στις εκδόσεις A4, A6, Α6Μ και A7, εκ των οποίων 84 Leopard-2A4 σε καθεστώς αποθήκευσης (πλέον εν αναμονή ένταξης τους στην υπηρεσία) και 244 σε ενεργό υπηρεσία. Εξ αυτών τα 95 ήταν επιχειρησιακά. Από τα υπόλοιπα 149 Leopard-2, τουλάχιστον 53 ήταν «αφοπλισμένα», επτά χρησιμοποιούνταν για εκπαίδευση και 89 ήταν «μερικώς επιχειρησιακά», με σοβαρά τεχνικά προβλήματα χωρίς να μπορούν να επισκευαστούν, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.
Το Leopard-2A7V είναι η τελευταία και ικανότερη έκδοση των Leopard-2 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2016. Αποτελεί εξέλιξη της έκδοσης Leopard-2A7, η οποία παραδόθηκε στο Γερμανικό Στρατό το Δεκέμβριο του 2014. Με τη σειρά της, η έκδοση Leopard-2A7 αποτελεί διαμόρφωση της έκδοσης Leopard-2A7+, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2010 στη διεθνή έκθεση «Eurosatory» (η έκδοση Leopard-2A7+ αφορά σε ένα άρμα μάχης ικανό για επιχειρήσεις εντός και εκτός αστικών περιοχών).
Σε σχέση με την έκδοση Leopard-2A7, η έκδοση Leopard-2A7V ενσωματώνει, επικουρικά, αυξημένο επίπεδο προστασίας, με την προσθήκη σπονδυλωτής θωράκισης και ενεργητικού συστήματος αυτοπροστασίας, αυξημένη ισχύ πυρός, με την υιοθέτηση του βελτιωμένου πυροβόλου L-55A1, το οποίο έχει την ικανότητα αντοχής σε υψηλότερες πιέσεις, άρα επιτυγχάνει καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο διάτρησης θωράκισης και βεληνεκούς (κατά 20%, σύμφωνα με τη Rheinmetall). Επίσης ενσωματώνει βελτιωμένο Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) και οθόνες ελέγχου (πλήρως ψηφιακές, αφής), νέο αποστασιόμετρο λέιζερ και αισθητήρα θερμικής απεικόνισης.
Η έκδοση Leopard-2A7, σε σχέση με την έκδοση Leopard-2A6, από την οποία προέρχονται και τα ελληνικά Leopard-2HEL, ενσωματώνει επιπλέον σπονδυλωτή θωράκιση, ολόπλευρα του άρματος, αλλά ιδιαίτερα στο εμπρόσθιο τόξο του οχήματος και του πύργου, αυξημένη προστασία κατά ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, τηλεχειριζόμενο πύργο FLW-200 με πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών, αντί του MG-3, νέο σύστημα κλιματισμού, ισχυρότερη εφεδρική μονάδα παροχής ενέργειας (APU : Auxiliary Power Unit), ισχύος 20 kW, το πολυφασματικό σύστημα (δίχτυ) απόκρυψης Barracuda MCS (Mobile Camouflage System) της σουηδικής Saab, με ενσωματωμένο σύστημα μείωσης του θερμικού ίχνους HTR CoolCam (Heat-Transfer Reduction), το σύστημα διαχείρισης μάχης και πληροφοριών IFIS (Integriertes Führungs-und Informationssystem), νέα συστήματα ψηφιακών επικοινωνιών, βελτιωμένο σύστημα πυρόσβεσης, βελτιωμένους θερμικούς αισθητήρες και προστατευτικές «ποδιές» για τους τροχούς (όλα αυτές οι βελτιώσεις συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο αναβάθμισης των Leopard-2A7V).
Επίσης τα Leopard-2A7, όπως και τα Leopard-2A7V, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα νέα πυρομαχικά DM-11 και RH-31, τα οποία παρουσίασε η Rheinmetall το Φεβρουάριο του 2015 (αμφότερα τα πυρομαχικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από το πυροβόλο L-44, εκτός του L-55). Το DM-11 (Mk.324 σε αμερικανική υπηρεσία), είναι πυρομαχικό μέγιστου βεληνεκούς άνω των 5 χιλιομέτρων, ενώ έχει τις ιδιότητες του προγραμματισμού του χρόνου και του σημείου πυροδότησης και της πυροδότησης στον αέρα (AirBurst). Η ικανότητα AirBurst καθιστά το DM-11 αποτελεσματικό κατά μια σειρά κρίσιμων στόχων όπως είναι τα ελαφρά οχήματα-φορείς όπλων, οι θέσεις φορητών αντιαρματικών όπλων και οι οχυρώσεων. Το RH-31 HE SQ (High Explosive Super Quick) είναι μια οικονομικότερη έκδοση του DM-11 με δυνατότητα πυροδότησης μόνο κατά την επαφή με τον στόχο, δηλαδή δεν έχει την ικανότητα προγραμματισμού ή AirBurst.