Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής ιστοσελίδας «Kokpit.aero», χθες, 26 Οκτωβρίου, η Τουρκική Χωροφυλακή παρέλαβε το 4ο επιθετικό ελικόπτερο T-129 ATAK και 41ο συνολικά του προγράμματος προμήθειας 59 επιθετικών ελικοπτέρων T-129.

Σύμφωνα με τη νέα τακτική της Τουρκικής Χωροφυλακής, να ονοματίζει τα ελικόπτερα T-129 με ημερομηνίες και ονόματα ιστορικής σημασίας για την Τουρκία, το 4ο ελικόπτερο φέρει τον αριθμό J-1512 και το όνομα του Σουλτάνου Σελίμ Α’, ο οποίος βασίλεψε την περίοδο 1512-1510 και ήταν πατέρα του Σουλεϊμάν Α’ του Μεγαλοπρεπή.

Υπενθυμίζουμε ότι τα τρία προηγούμενα T-129 της Χωροφυλακής ονομάζονται J-1071 «Arp Aslan» (Σελτζούκους Τούρκος Σουλτάνος, νικητής της Μάχης του Ματζικέρτ), J-1299 «Osman Gazi» (Σουλτάνος Οσμάν Α’, ιδρυτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και J-1453 «Fatih» (Σουλτάνος Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής της Κωνσταντινούπολης).

Δεν ξέρουμε αν είναι συμβολικό, αλλά ο Σουλτάνος Σελίμ Α’ πραγματοποίησε επιτυχημένες εκστρατείες στα Ανατολικά σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατά των Περσών, της Συρίας, της Αραβίας και της Αιγύπτου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *