Σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, το συνολικό κόστος απόκτησης των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 Triumf από την Τουρκία θα ξεπεράσει τα $ 2 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το σχετικό συμβόλαιο έχει ήδη υπογραφεί και μένει μόνο η ενεργοποίηση και φυσικά η υλοποίηση του. Μάλιστα, σύμφωνα με το TASS, η Άγκυρα έχει ήδη καταθέσει στη ρωσική πλευρά την συμφωνημένη προκαταβολή!

Το δημοσίευμα επιβεβαιώνει και τη δήλωση του Ισμαήλ Ντεμίρ, τον προϊστάμενο του Τουρκικού Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), ότι η παραλαβή του συστήματος θα ξεκινήσει το 2019, μόλις δύο χρόνια από την ενεργοποίηση της σχετικής σύμβασης.

Η είδηση ότι η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει το σύστημα S-400 Triumph μέγιστου βεληνεκούς 400 χιλιομέτρων έγινε γνωστή το Νοέμβριο του 2016 και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, τόσο από τι ΗΠΑ όσο και από το ΝΑΤΟ.

Ωστόσο φαίνεται ότι η Τουρκία δεν υπολογίζει τις αντιδράσεις αυτές και προχωράει κανονικά με την υλοποίηση του προγράμματος. Βέβαια, ακόμα δεν είναι γνωστό το πόσες πυροβολαρχίες θα αποκτήσει η Τουρκία και πόσους εκτοξευτές θα διαθέτει η κάθε πυροβολαρχία ή το εάν η Ρωσία θα αποδεσμεύσει το βλήμα 40N6 που επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 400 χιλιόμετρα. Σε κάθε περίπτωση όμως η απόκτηση του S-400 Triumph από την Τουρκία θα προσθέσει έναν ακόμα πονοκέφαλο στην ηγεσία της ΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *