Ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το καιρικό φαινόμενο «Ξενοφώντας», που πλήττει με σφοδρότητα τα τελευταία 24ωρα την Ελλάδα, με ισχυρές βροχές καταιγίδες αλλά και θυελλώδεις ανέμους, η Πολεμική Αεροπορία διατηρεί πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Όπως επιβεβαίωσαν πηγές της ΠΑ, όλα τα Readiness διατηρούν κανονικά επιχειρησιακή ετοιμότητα – τόσο από κύριες όσο και προκεχωρημένες βάσεις – σε ολόκληρη τη χώρα. Το πρόβλημα με το καιρό εντοπίζεται κυρίως στη νότια Ελλάδα, οπότε και όλες οι βάσεις που βρίσκονται στην δυτική Πελοπόνησο και Κρήτη, έχουν λάβει και τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να προστατευθούν αεροσκάφη και εγκαταστάσεις.

Φυσικά αν και οι περισσότερες εκπαιδευτικές πτήσεις έχουν ανασταλεί διατηρείται πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα – όπως πάντοτε – για το ενδεχόμενο εισόδου κάπου άγνωστου ίχνους που τυχόν εισέλθει εντός FIR Αθηνών, χωρίς να έχει υποβάλει σχέδιο πτήσεως.

Πάντως χθες Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, εντοπίστηκαν 4 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235, τα οποία – παρά τις κακές καιρικές συνθήκες – πέταξαν στο Αιγαίο πραγματοποιώντας 4 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 33 συνολικά παραβιάσεις του ΕΕΧ.

Νωρίτερα την Πέμπτη ενας σχηματισμός 4 τουρκικών F-16 – παρά το γεγονός οτι οι καιρικές συνθήκες είχαν ήδη αρχίσει να επιδεινώνονται – φαίνεται οτι είχε «ορέξεις» αφού πραγματοποίησε 3 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 2 παραβιάσεις του ΕΕΧ.

Όπως ανακοινώθηκε σε όλες τις περιπώσεις τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από μαχητικά της ΠΑ, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.