Για τους τρόπους, την μεθοδικότητα και την συνέπεια που επιδεικνύουν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις στην προστασία από την δημόσια προβολή ευαίσθητων κρίκων της αμυντικής αλυσίδας, έχουν γραφτεί πολλά. Ενίοτε η νοοτροπία απόκρυψης και αποφυγής της παραμικρής δημόσιας προβολής προσλαμβάνει διαστάσεις παραφροσύνης αλλά από την άλλη, έχουμε να κάνουμε με μια κουλτούρα ασφαλείας που έχει σμιλευτεί στο πέρασμα του χρόνου μέσα από δεκάδες συρράξεις, με μικρό ή μεγάλο τίμημα, σε ανθρώπινες ζωές και πολεμικό υλικό.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, πολύ δύσκολα μπορεί να βρει κανείς φωτογραφίες τους τόσο κατά την διάρκεια εθνικών είτε ασκήσεων με συμμαχικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ελλάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ινδία και Κύπρο. Κάποια στιγμή η έμφυτη τάση του ανθρώπου για δημοσιότητα, μέσω των κοινωνικών δικτύων, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σπάσει κάποιο κρίκο της απόκρυψης προσωπικών δεδομένων με προεκτάσεις σε θέματα εθνικής ασφαλείας.

Όμως αυτό θα είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, μια μικρή «κερκόπορτα» με συγκεκριμένο χρόνο ζωής και όχι ο κανόνας ώστε να κάνουν πάρτυ οι εχθρικές μυστικές υπηρεσίες, που αενάως σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης προσπαθούν να φτιάξουν ένα πλήρες βιογραφικό για πιλότους και ανώτατους αξιωματικούς επιχειρήσεων. Όχι φυσικά για να τους στείλουν λουλούδια στα γενέθλια τους αλλά να τους «αδρανοποιήσουν» στα πλαίσια ευρύτερων επιχειρήσεων προληπτικής δολιοφθοράς και ψυχολογικού πολέμου.

Με αφορμή το περιστατικό της κατάρριψης του Ισραηλινού μαχητικού F-16D από την Συριακή Αεράμυνα στις 10 Φεβρουαρίου, δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες από την επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν και του Διοικητή της Ισραηλινής Αεροπορίας (ΙΑF) Amikam Norkin, στο Ιατρικό Κέντρο Rambam της Xάιφα, όπου είχαν διακομισθεί ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης του F-16D. Ο συγκυβερνήτης έφερε ελαφρά τραύματα, βγήκε γρήγορα από το νοσοκομείο και επανήλθε στα πτητικά του καθήκοντα. Στην παρακάτω φωτογραφία θα τον δείτε στην πρώτη του πτήση, μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο, που πραγματοποιήθηκε μαζί με Διοικητή της ΙΑF, Amikam Norkin. Φυσικά, με σκιασμένο το πρόσωπο του:

Ο κυβερνήτης ήταν σοβαρότερα τραυματισμένος και έμεινε για κάποιες μέρες στην εντατική για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση του.

Στις παρακάτω φωτογραφίες θα δείτε τον πρόεδρο του Ισραήλ και τον  Διοικητή της Ισραηλινής Αεροπορίας, πάνω από το κρεβάτι του κυβερνήτη. Ακόμα και σε αυτή την ανθρώπινη στιγμή, το πρόσωπο του πιλότου είναι σκιασμένο όπως και ενός υψηλόβαθμου Ισραηλινού αξιωματικού της IAF, δίπλα στον Amikam Norkin. Γιατί για το Ισραήλ, αυτοί είναι πολύτιμα «περιουσιακά» στοιχεία που πρέπει παντού και πάντα να προστατευθούν από την δημόσια προβολή:

Ο Προέδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν κατά την επίσκεψη του στον διασωθέντα κυβερνήτη του διθέσιου F-16
Ο Διοικητής της Ισραηλινής Αεροπορίας (ΙΑF) Amikam Norkin κατά την επίσκεψη του στον διασωθέντα κυβερνήτη του διθέσιου F-16

Στον αντίποδα, και χωρίς την ανάγκη πρόσθετου σχολιασμού, η διαχρονικά αμετανόητη πολιτική της μηδενικής (!) προστασίας των Ελλήνων πιλότων, όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες από την πρόσφατη επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου, στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας:

Στην χώρα μας τελικά ξέρουμε να βάζουμε «συννεφάκια» μόνο στους βιαστές, ληστές και στα κατακάθια του κοινού ποινικού δικαίου και όχι στο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας, που συγκεντρώνει τα πάνδημα συναισθήματα αγάπης, ευγνωμοσύνης και περηφάνιας της ελληνικής κοινωνίας…