Από τις κυρίαρχες προτεραιότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά τις πρώτες ώρες των επιχειρήσεων ήταν η εξουδετέρωση όλων των ουκρανικών UAV και ειδικότερα των τουρκικών bayraktar tb2.

Το ρωσικό σχέδιο περιλάμβανε στοχοποίηση και προσβολές των ουκρανικών bayraktar tb2 επί του εδάφους προτού απογειωθούν. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν από τις πρώτες ώρες σήμερα τα ξημερώματα βολές στην αεροπορική βάση των Ουκρανών στο Chuguev.

Την ίδια στιγμή μερικά ουκρανικά bayraktar tb2 έχουν καταρριφθεί δεδομένου πως οι μηχανοκίνητοι και τεθωρακισμένοι σχηματισμοί του ρωσικού στρατού διαθέτουν μια εξαιρετικά πυκνή και πολυστρωματική αντιαεροπορική ομπρέλα. Συστήματα βραχέως βεληνεκούς όπως τα TOR M2 και τα PANTSIR συνοδεύουν τα ρωσικά μηχανοκίνητα και τεθωρακισμένα τμήματα.

Ενδεικτικά δείτε το παρακάτω βίντεο: https://vk.com/video-31371206_456243403

Στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουκρανία στις αρχές Φεβρουαρίου φέτος, υπογράφηκε η συμφωνία πλαίσιο μεταξύ της Τουρκίας και της Ουκρανίας για την παραγωγή των Bayraktar TB2 στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2019 η Ουκρανία προχώρησε στην προμήθεια 12 Bayraktar TB2, για το Στρατό, ενώ το 2020 ακολούθησε και συμπληρωματική προμήθεια πέντε συστημάτων για το Ναυτικό. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η συμφωνία για τη δημιουργία κοινοπραξίας για την παραγωγή 48 Bayraktar TB2 στην Ουκρανία, για τον Ουκρανικό Στρατό.

Στο πλαίσιο της συμφωνία η Bayrak, κατασκευάστρια του Bayraktar TB2, λαμβάνει από την Ουκρανία μια σειρά διευκολύνσεων: Η Ουκρανία διαθέτει δωρεάν γη για την κατασκευή του εργοστασίου για μια περίοδο 49 ετών, τα συστήματα και τα υπό-συστήματα που θα εισαχθούν από την Τουρκία και θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή UAV απαλλάσσονται από δασμούς, η Baykar, η οποία θα κατασκευάσει το εργοστάσιο παραγωγής και εκπαιδευτικό κέντρο στην Ουκρανία, απαλλάσσεται από φόρους εισοδήματος για 10 χρόνια και οι επενδύσεις της Baykar στην Ουκρανία θα είναι απαραβίαστες.

Είναι εξαρετικά πιθανό αν όχι βέβαια πως το εργοστάσιο παραγωγής των Bayraktar TB2 να έχει επίσης προσβληθεί.

Σε κάθε περίπτωση όπως προκύπτει η δράση των τουρκικών Bayraktar TB2 απέναντι σε μια σοβαρή πολεμική μηχανή (και όχι απέναντι σε αντάρτες) που διαθέτει ισχυρή αντιαεροπορική προστασία και προσβάλει τις βάσεις και τα κέντρα διοίκησης των UAV δεν αποτελεί μια κυρίαρχη απειλή.