Δεκάδες φορές μέσα από το DefenceReview.gr έχουμε τονίσει την ανάγκη να αποκτηθούν σύγχρονα όπλα κρούσης για τον στόλο των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει πως σημασία δεν έχουν μόνον οι προμήθειες πλατφορμών (είτε ναυτικών είτε αεροπορικών) αλλά κυρίως τα οπλικά συστήματα με τα οποία εξοπλίζονται.

Με σημερινό δημοσίευμα του, το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων και αναλύσεων Forbes (το σχετικό άρθρο μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά εδώ) τονίζει με άρθρο του, πως η Ουκρανία σκοπεύει να αποκτήσει ικανό απόθεμα όπλων κρούσης και πυραυλικών συστημάτων ικανών να προσβάλουν στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας από μεγάλες αποστάσεις και με χειρουργική ακρίβεια. Όπως έγινε γνωστό η Αεροπορία της Ουκρανίας θα λάβει τα επόμενα χρόνια συνολικώς 61 μαχητικά F-16.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως τα όπλα τα οποία μπορούν να κάνουν τη διαφορά είναι οι αμερικανικοί πύραυλοι JASSM. Υπενθυμίζεται πως ήδη η Ουκρανική Αεροπορία επιχειρεί αποστολές κρούσης με σοβιετικής κατασκευής και προέλευσης μαχητικά Su-24M/MR τα οποία έχει εξοπλίσει με τα SCALP EG/ STORM SHADOW. Όπως επισήμανε ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov’s «μαχητικά F-16 εξοπλισμένα με JASSM μπορούν να γίνουν ένας νευραλγικός παράγοντας στην Ουκρανική άμυνα».

Όλες οι χώρες με άμεση απειλή για την εθνική τους ασφάλεια επενδύουν στις πυραυλικές δυνατότητες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Ολλανδία, τη Πολωνία και πολύ πρόσφατα την Αυστραλία η οποία συνεχίζει να επενδύει σε πυραύλους προσβολής στόχων από ασφαλή απόσταση . Όπως, ανακοινώθηκε η κυβέρνηση της χώρας, μετά την προμήθεια των 200 πυραύλων BGM-109 Tomahawk, ενέκρινε και την προμήθεια και 60 πυραύλων αντί-ραντάρ AGM-88G AARGM-ER (Advanced Anti-Radiation Guided Missile-Extended Range), με κόστος $ 431 εκατομμύρια. H έκδοση AARGM-ER ενσωματώνει βελτιωμένο κινητήρα, αλλά διατηρεί τους αισθητήρες και τα ηλεκτρονικά συστήματα της έκδοσης AGM-88E Block.1 AARGM, η οποία επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές περί τα 150 χιλιόμετρα. Στην έκδοση AARGM-ER το βλήμα επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές άνω των 200 χιλιομέτρων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά ναυτικών στόχων.

Φυσικά όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν για πολλοστή φορά την ανάγκη η ΠΑ να αποκτήσει όπλα κρούσης κατηγορίας stand off και ασφαλώς να ενισχύσει τις σχετικές ικανότητες κρούσης στη τουρκική ενδοχώρα. Εκτός φυσικά από την αεροπορική διάσταση, κομβικής σημασίας όπως έχουμε γράψει εκατοντάδες φορές είναι η αναβάθμιση του Πυροβολικού Μάχης και των δυνατοτήτων στοχοποίησης.

Τα αντίστοιχα ελληνικά προγράμματα δυστυχώς αγνοούνται. Μπορεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 να προχωρά, η απόκτηση όμως πυραυλικών συστημάτων όπως αντιπλοϊκών πυραύλων ή άλλων πυραύλων κρούσης δεν έχει υλοποιηθεί και αυτό είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα για την ελληνική αποτροπή που δεν χωρά αμφισβήτησης.