Διαρκείς τεχνολογικές εξελίξεις συντελούνται στο Όπλο των Τεθωρακισμένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σήμερα, είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες από τα νέα Leopard 2 A7 HU των χερσαίων δυνάμεων της Ουγγαρίας τα οποία ενσωματώνουν σειρά τεχνολογικών βελτιώσεων και αναβαθμίσεων συγκριτικώς με τα ελληνικά Leopard 2 A6 (HEL) και Leopard 2 A4.

Παράλληλα, εμφανίστηκαν και τα νέα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης μηχανικού WiSENT 2. Το 2018 ο Στρατός της Ουγγαρίας παρήγγειλε συνολικά 44 άρματα μάχης Leopard 2 A7 από τη γερμανική εταιρεία KMW. Τα νέα Leopard 2 A7 αντικαθιστούν τα παρωχημένα άρματα μάχης σοβιετικής σχεδίασης Τ-72.

Τα Leopard 2 A7 της Ουγγαρίας ενσωματώνουν πλειάδα τεχνολογικών αναβαθμίσεων όπως βελτιωμένα σκοπευτικά για εμπλοκή στόχων σε μεγαλύτερες αποστάσεις με υψηλή ακρίβεια πυρών, νέου τύπου θωράκιση, τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού, νέο σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και υπερσύγχρονα συστήματα διοίκησης και ελέγχου.

Τεχνολογικές εξελίξεις με το βλέμμα στα Leopard 2 A8

Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «IDET 2023» η γερμανική KMW παρουσίασε το άρμα μάχης Leopard-2 στην τελευταία και ικανότερη έκδοση A8. Η έκδοση Leopard-2A8 προέρχεται από τα ουγγρικά Leopard-2A7HU. Σύμφωνα με την KMW το Leopard-2A8 ενσωματώνει κορυφαίο επίπεδο προστασίας, με ενισχυμένη θωράκιση και ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας EuroTrophy (βασισμένο στο ισραηλινό Trophy). Η θωράκιση του άρματος βασίζεται σε κράμα χάλυβα και βολφραμίου, ενισχυμένο με κεραμικό και άλλο συνθετικό υλικό.

Επίσης, μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την προσθήκη παθητικής θωράκισης. Βελτιωμένο είναι και το επίπεδο προστασίας του δαπέδου, αλλά και της οροφής του πύργου. Το Leopard-2A8 διατηρεί το κύριο πυροβόλο L-55 των 120 χιλιοστών, με ικανότητα βολής όλων των σύγχρονων πυρομαχικών αρμάτων μάχης των 120 χιλιοστών. Επίσης, το Leopard-2A8 ενσωματώνει νέο κινητήρα, βελτιωμένα συστήματα επίγνωσης της κατάστασης και επικοινωνιών και βελτιωμένο Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ). Τέλος, οι συνθήκες διαβίωσης του πληρώματος έχουν βελτιωθεί με την προσθήκη και δεύτερου κλιματιστικού, ένα στο όχημα και ένα στον πύργο.

Σύμφωνα με την KMW το Leopard-2A8 ενσωματώνει κορυφαίο επίπεδο προστασίας, με ενισχυμένη θωράκιση και ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας EuroTrophy (βασισμένο στο ισραηλινό Trophy). Η θωράκιση του άρματος βασίζεται σε κράμα χάλυβα και βολφραμίου, ενισχυμένο με κεραμικό και άλλο συνθετικό υλικό. Επίσης, μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την προσθήκη παθητικής θωράκισης. Βελτιωμένο είναι και το επίπεδο προστασίας του δαπέδου, αλλά και της οροφής του πύργου. Το Leopard-2A8 διατηρεί το κύριο πυροβόλο L-55 των 120 χιλιοστών, με ικανότητα βολής όλων των σύγχρονων πυρομαχικών αρμάτων μάχης. Επίσης, το Leopard-2A8 ενσωματώνει νέο κινητήρα, βελτιωμένα συστήματα επίγνωσης της κατάστασης και επικοινωνιών και βελτιωμένο Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ). Τέλος, οι συνθήκες διαβίωσης του πληρώματος έχουν βελτιωθεί με την προσθήκη και δεύτερου κλιματιστικού, ένα στο όχημα και ένα στον πύργο.

Επισημαίνεται πάντως ότι το κόστος των νέων αρμάτων διαρκώς αυξάνεται, όπως άλλωστε στο σύνολο των καινούργιων οπλικών συστημάτων.

Ο Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Jonas Gahr Støre, ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Bjørn Arild Gram, και ο Υπουργός Οικονομικών, Trygve Slagsvold Vedum, επιβεβαίωσαν την απόφαση της χώρας να προχωρήσει στην προμήθεια 54 νέων αρμάτων μάχης Leopard-2A7NO με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 18 αρμάτων. Το εκτιμώμενο κόστος της προμήθειας είναι της τάξεως των € 2,68 δισ.. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται το 2026. Η Νορβηγία επέλεξε το γερμανικό Leopard-2A7NO έναντι του νοτιοκορεατικού K-2 Black Panther. Τα νέα άρματα μάχης θα αντικαταστήσουν 52 εν υπηρεσία Leopard-2A4. Αρχικά η Νορβηγία είναι αποφασίσει να αναβαθμίσει τα 52 Leopard-2A4 (πρώην ολλανδικών), στο επίπεδο Leopard-2A7V. Τελικά όμως αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια νέων αρμάτων μάχης.

Φυσικά όλες οι παραπάνω εξελίξεις οφείλουν να προβληματίσουν το ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ ως προς την ανάγκη άμεσα να εκκινήσει το ελληνικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του αρματικού δυναμικού με έμφαση στο σύνολο των αρμάτων Leopard 2 A4 και Leopard 1 A5 ενώ σε δεύτερο χρόνο πρέπει να προχωρήσει και σχετικό πρόγραμμα για τα Leopard 2 A6.

Με ελληνικό ενδιαφέρον το περίπτερο της γερμανικής KMW στη διεθνή έκθεση «DEFEA 2023». Η γερμανική εταιρία παρουσίασε το άρμα μάχης Leopard-2A7, έκδοση στην οποία αναμένεται να εκσυγχρονιστούν τα ελληνικά Leopard-2A4. Το Leopard-2A7 θεωρείται από πολλούς το καλύτερο άρμα μάχης στον κόσμο. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η ενισχυμένη προστασία, η μεγαλύτερη κινητικότητα, η βελτιωμένη ικανότητα διοίκησης και ελέγχου, η αυξημένη επιβιωσιμότητα, η μεγαλύτερη ισχύ πυρός και η καλύτερη εργονομία.