Πριν από αρκετό χρονικό διάστημα είχαμε αναφερθεί πως το Oruc Reis πραγματοποιεί κανονικές σεισμικές έρευνες άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το είχαμε αναφέρει με αφορμή τη παραίτηση του Διακόπουλου. Σήμερα, το Oruc Reis κλείνει 30 ημέρες κανονικών σεισμικών ερευνών με ποντισμένα καλώδια σεισμικών ερευνών μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και δυστυχώς εδώ και 30 ημέρες δεν υπάρχει η παραμικρή ελληνική αντίδραση πέραν κάποιων διπλωματικών ενεργειών.

 Άπαντες πλέον στο ελληνικό πολιτικό κατεστημένο έχουν αποδεχθεί πως η Τουρκία παραβίασε άλλη μια κόκκινη ελληνική γραμμή αυτή των ερευνών της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα, η Τουρκία με το Oruc Reis εκδίδοντας συνεχείς NAVTEX φέρνει το τουρκικό ερευνητικό όλο και πιο κοντά στο Καστελλόριζο.

Οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν πως το τουρκικό ερευνητικό έχει απλώσει τα καλώδια ένα εγγύς του πλοίου και ένα άλλο σε απόσταση περί τις 6000 γιάρδες.

Το τουρκικό ερευνητικό κινείται με χαμηλή ταχύτητα, απλωμένα καλώδια που εκπέμπουν ηχοβολιστικά σήμερα προς τον πυθμένα και πραγματοποιεί πλόες ερευνών. Αυτό το αποδεικνύουν τόσο δορυφορικές φωτογραφίες όσο και το παρακάτω γράφημα. Τα υπόλοιπα περί θορύβου που εμποδίζουν τις έρευνες είναι κακές δικαιολογογίες ώστε να καλυφθεί η ελληνική αδυναμία.

 Είναι δεδομένο πλέον πως το επόμενο βήμα είναι να δούμε και τουρκικό γεωτρύπανο. Οι Τούρκοι μετράνε τις ελληνικές αντιδράσεις και διαπιστώνουν πως η χώρα μας δεν απαντά δυναμικά οπότε και συνεχίζουν. Ναι μεν σε στρατιωτικό επίπεδο οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επιδείξει άριστη ετοιμότητα και επιφυλακή αλλά σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει αδράνεια. Όμως οι όποιες στρατιωτικές επιτυχίες αυτού του χρονικού διαστήματος δεν μεταφράζονται σε πολιτικό όφελος τότε δεν υφίστανται εθνική επιτυχία στη διαχείριση της κρίσης και γενικότερα στα ελληνοτουρκικά.

Η Ελληνική υφαλοκρηπίδα ΔΕΝ πρέπει να καταντήσει σαν την Κυπριακή όπου τα τουρκικά ερευνητικά και τα τουρκικά γεωτρύπανα δρουν ανενόχλητα.

 Το ερώτημα παραμένει σαφές:                                                                   

Πότε σκοπεύουμε να αντιδράσουμε στις τουρκικές προκλήσεις έστω και σε πολιτικό επίπεδο με ενέργεια όπως η επέκταση των εθνικών μας χωρικών υδάτων στο Αιγαίο;