Το καλοκαίρι του 2020 θα παραδοθεί τελικά το 59ο και τελευταίο επιθετικό ελικόπτερο T-129 ΑΤΑΚ στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος ήρθε κατόπιν της απόφασης του Πακιστάν να προμηθευτεί 30 T-129 ATAK.

Η επιλογή του Πακιστάν είχε δημιουργήσει ερωτηματικά σχετικά με την επιρροή στο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των T-129 στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, δεδομένης της ενσωμάτωσης στη γραμμή παραγωγής και του πακιστανικού προγράμματος, ακόμα και στην περίπτωση που τα 30 T-129 του Πακιστάν, κατασκευαστούν στο Πακιστάν με απάρτια από την Τουρκία.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της TAI (Turkish Aerospace Industries) το πρόγραμμα παραδόσεων των 59 T-129 στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα επηρεαστεί και το 59ο ελικόπτερο αναμένεται να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2020. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παραλάβει 35 T-129, εκ των οποίων 32 ο Τουρκικός Στρατός και τρία η Χωροφυλακή. Μετά την απώλεια ενός, στις 10 Φεβρουαρίου του 2018, στο δυναμολόγιο του Τουρκικού Στρατού υπηρετούν 31 T-129.

Συνολικά οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, κυρίως ο Στρατός και η Χωροφυλακή, έχουν ανάγκες για 100 επιθετικά ελικόπτερα. Τα 59 σίγουρα θα είναι T-129 ATAK, βάση σχετικού συμβολαίου, ενώ τα υπόλοιπα 41, εάν φυσικά υπογραφεί σχετικό συμβόλαιο, θα είναι της έκδοσης T-129 ATAK-2, η οποία βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

Το ΑΤΑΚ-2 θα είναι μια μεγαλύτερη και βαρύτερη έκδοσης του T-129. Ήδη η ΤΑΙ έχει προχωρήσει στην προκαταρκτική μελέτη και σχεδίαση ενός επιθετικού ελικοπτέρου με μέγιστο βάρος απογείωσης τους 8 τόνους. Μάλιστα προκειμένου να μειωθεί το κόστος και ο χρόνος ανάπτυξης το ATAK-2 θα υιοθετήσει ορισμένα υπό-συστήματα από το ATAK. Η υιοθέτηση κοινών συστημάτων δεν θα μειώσει μόνο το κόστος και τον χρόνο ανάπτυξης του ΑΤΑΚ-2, αλλά θα ενισχύσει την ομοιογένεια, άρα θα απλοποιήσει και θα μειώσει τις απαιτήσεις και δαπάνες τεχνικής υποστήριξης.

Ψηφιακή απεικόνιση του T-129 ATAK-2