Η τουρκική Aselsan ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δοκιμές αποδοχής του σονάρ ASIST (ASELSAN İntersept Sonar Sistemi) από τα αναβαθμισμένα υποβρύχια κλάσης «Ay». Η εγκατάσταση του ASIST έγινε στο πλαίσιο της αναβάθμισης των δύο υποβρυχίων «Doğanay» και «Dolunay» της κλάσης.

Υπενθυμίζουμε ότι από τα έξι υποβρύχια κλάσης «Ay» που ναυπηγήθηκαν, δύο έχουν αποσυρθεί, το Νοέμβριο του 2014 («Saldiray») και το Νοέμβριο του 2016 («Atilay») αντίστοιχα, δύο έχουν αναβαθμιστεί και τα δύο μη αναβαθμισμένα θα αποσυρθούν μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ναυπήγησης των έξι νέων T-214.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των δύο υποβρυχίων υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2011 και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015. Η εγκατάσταση του ASIST έγινε σε ύστερο χρόνο, διότι δεν είχε ολοκληρώσει την ανάπτυξη του την περίοδο της αναβάθμισης. Το ASIST λειτουργεί στις συχνότητα 1-100 kHz και ανιχνεύει, αναλύει και ιχνηλατεί ενεργητικά ακουστικά σήματα.

Εκτός της εγκατάστασης του ASIST, το πρόγραμμα αναβάθμισης των δύο υποβρυχίων κλάσης «Ay» αφορά στην εγκατάσταση νέων περισκοπίων, νέου συστήματος Ηλεκτρονικών Μέσων Υποστήριξης και Ηλεκτρονικών Αντιμέτρων (ESM/ECM) και νέων επικοινωνιακών συστημάτων. Το σύστημα διαχείρισης μάχης των υποβρυχίων παρέμεινε το ίδιο, προκειμένου να μειωθεί το τελικό κόστος. Τέλος, τέσσερις τορπιλοσωλήνες έχουν τροποποιηθεί και μπορούν να εκτοξεύσουν τις τορπίλες βαρέως τύπου Mk.48 ADCAP Mod.6.