Όπως δήλωσε, στις 14 Ιανουαρίου, η Ellen Lord, Βοηθός Γραμματέα Άμυνας για τις Προμήθειες και την Υποστήριξη, η απόφαση για την αποβολή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 είναι οριστική και ότι τον Μάρτιο η εφοδιαστική αλυσίδα του F-35 δεν θα έχει κανένα σημείο αναφοράς στην Τουρκία.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο, η Lockheed Martin και η Pratt & Whitney ανακοίνωσαν ότι για το 98,72% των εξαρτημάτων τα οποία παράγει η Τουρκία έχουν ήδη βρεθεί εναλλακτικοί προμηθευτές. Συγκεκριμένα οι τουρκικές εταιρίες κατασκευάζουν 937 εξαρτήματα του F-35, εκ των οποίων 400 παράγονται αποκλειστικά από τις τουρκικές εταιρίες. Εξ αυτών έχουν βρεθεί εναλλακτικοί προμηθευτές για 925, ενώ απομένουν μόλις 12.

Ομοίως, τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε γνωστό ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο δίνει, στο Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, το δικαίωμα αγοράς των 30 τουρκικών F-35, ενώ του επιτρέπει να δαπανήσει το ποσό των $ 30 εκατομμυρίων για την ασφαλή αποθήκευση τους και των συστημάτων που το συνοδεύουν.

Ωστόσο η αποθήκευση δεν θα πρέπει να είναι επ’ αόριστο. Το Κογκρέσο ζήτησε από το Υπουργείο Άμυνας την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης, εντός 90 ημερών, για το μέλλον των τουρκικών F-35, το οποίο να είναι συμβατό με το νόμο NDAA (National Defense Authorization Act) για το έτος 2020.

Επίσης το Κογκρέσο ανακοίνωσε ότι θα υποστήριζε μια πιθανή απόφαση προμήθειας των τουρκικών F-35 από την Αμερικανική Αεροπορία, ενώ ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής των 30 τουρκικών F-35 των Lots 12, 13 ή 14, για το έτος 2020, χρησιμοποιώντας τα κονδύλια που εγκρίθηκαν στο τμήμα 4101 του νόμου NDAA.