Αναβρασμός επικρατεί στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού με αφορμή τον εμπαιγμό που υφίστανται ως προς την οικονομική ενίσχυση που επρόκειτο να λάβουν. Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα πληρώματα του ΠΝ που βρίσκονται σε αποστολή είτε αυτή αφορά εκπαίδευση, αξιολόγηση μαχητικής ικανότητας, διασυμμαχικές αποστολές, πλοία επιφυλακής, πλοία επιτήρησης είτε μεταφορές από αρματαγωγά κτλ.

Η απερχόμενη ηγεσία του ΠΝ και ο πρώην Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ είχαν επεξεργαστεί σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης για τα στελέχη του ΠΝ που υπηρετούν σε πλοία λόγω του μεγάλου κύματος παραιτήσεων που οφείλονταν σε οικονομικές δυσχέρειες που βίωναν τα στελέχη του ΠΝ. Το σχέδιο παρά τις καθυστερήσεις και τη διαρκή υπονόμευση από εξωγενείς παράγοντες εκτός ΠΝ τελικώς εγκρίθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συνολικώς αφορούσε δαπάνη της τάξης των 19 εκατομμυρίων ευρώ για συνολικά 5500 στελέχη του ΠΝ που υπηρετούν σε πλοία του Αρχηγείου Στόλου ΠΝ και της  Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας (ΔΔΜΝ).

Το σχέδιο προχώρησε με τη διαφορά όμως πως το κονδύλι των 19 εκατομμυρίων αφού προσαυξήθηκε κατά 5 εκατομμύρια διαμοιράστηκε και στα στελέχη του Στρατού Ξηράς αλλά και στη Πολεμική Αεροπορία ενώ περιορίστηκαν δραστικά οι δικαιούχοι με συνέπεια ο αριθμός των στελεχών του ΠΝ που θα το λάβουν να είναι εξαιρετικά μικρός έναντι του αρχικού σχεδιασμού.

Συγκεκριμένα αφαιρέθηκαν οι κατηγορίες που αφορούν ανάπτυξη μονάδων του Στόλου στα πλαίσια εκπαίδευσης, ασκήσεων, αξιολόγηση μαχητικής ικανότητας, αποστολών των Πλοίων Γενικής Υποστήριξης, αποστολές των μονάδων της Διοίκησης Ναρκοπολέμου καθώς και τακτικών μεταφορών από τα αρματαγωγά του ΠΝ σε περιοχή εθνικής δικαιοδοσίας.

Η παραπάνω ενέργεια συνεπάγεται μεγάλη αδικία και έχει ως συνέπεια να δημιουργούνται κατηγορίες στελεχών πρώτης και δεύτερης διαλογής με αποτέλεσμα να υπάρχουν εσωτερικές κλαδικές έριδες και διακρίσεις μεταξύ των πληρωμάτων και τύπων πολεμικών πλοίων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως πλοίο που θα συνοδεύει αεροπλανοφόρο συμμαχικής χώρας θα λαμβάνει επιπρόσθετη οικονομική ενίσχυση ενώ αρματαγωγά που εκτελούν τακτικές μεταφορές ή φρεγάτες στα πλαίσια ασκήσεων και επιχειρησιακής εκπαίδευσης δεν θα δικαιούνται.

Αντιθέτως οικονομική ενίσχυση θα λάβει μόνον ένα μικρό μέρος των πληρωμάτων του ΠΝ που επιχειρεί σε νατοϊκές και διασυμμαχικές αποστολές, τα πλοία φυλακής σκοπούντος, οι μονάδες που βρίσκονται αναπτυγμένες στη Κρήτη στα πλαίσια της Δύναμης Επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου καθώς και οι κανονιοφόροι που εκτελούν επιχειρήσεις επιτήρησης στο Ανατολικό Αιγαίο.

Επιπροσθέτως η διεύρυνση των δικαιούχων με τη προσθήκη στελεχών από τον Στρατό Ξηράς και τη Πολεμική Αεροπορία περιορίζει περαιτέρω τα χρήματα της οικονομικής ενίσχυσης.

Ειδικότερα σε άτυπη ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ που εστάλη στους διαπιστευμένους συντάκτες του ΥΠΕΘΑ γίνονται συγκρίσεις και αναφορές οικονομικών απολαβών με βάση τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανακριβώς αναφέρεται η προσαύξηση δίχως να έχουν υπολογιστεί οι νόμιμες κρατήσεις, οι οποίες φτάνουν μέχρι και το 40% του ποσού που αναφέρεται στη Κοινή Υπουργική Απόφαση και οι οποίες εντέχνως αποκρύπτονται.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό η ετήσια ενίσχυση των πληρωμάτων θα ήταν μεγαλύτερη και για όλους ανεξαιρέτως που υπηρετούν στα πολεμικά πλοία ενώ τα ήδη υπάρχοντα πλεύσιμα θα καταβάλλονταν κανονικά ανάλογα με τις ημέρες εν πλω. Παράλληλα είχε προβλεφθεί επιπρόσθετη οικονομική ενίσχυση (μηνιαία αποζημίωση) ανεξάρτητα τις ημέρες εν πλω οι οποίες θα καταβάλλονταν κανονικά και με βάση την ιεραρχική βαθμίδα (από ΕΠ.ΟΠ έως κυβερνήτη).   

Η ευθύνη της σημερινής ηγεσίας του ΠΝ και προσωπικά του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση είναι καίρια. Το ίδιο και της πολιτικής ηγεσίας η οποία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται το μεγάλο κύμα παραιτήσεων του ΠΝ με άμεσο αντίκτυπο στο αξιόμαχο του Κλάδου. Συνέπεια των παραπάνω είναι να υπάρχει μεγάλη οργή και αγανάκτηση από τα στελέχη του ΠΝ ενώ η τελευταία επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΝ στον Στόλο προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα απέτυχε παταγωδώς ενώ η στάση του να μην δεχθεί κατά την ομιλία του ερωτήσεις και επισημάνσεις από άλλους αξιωματικούς έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Δυστυχώς από πλευράς ΓΕΕΘΑ συνεχίζεται η ίδια μεθοδευμένη απαξίωση του ΠΝ και κυρίως των στελεχών του. Ευθύνη έχει όμως και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ η οποία δέχθηκε τις προαναφερθείσες τροποποιήσεις και αλλαγές επί του αρχικού πλάνου.