Οργανωμένη εξέγερση έλαβε χώρα τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο. Δεκάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες αρκετοί εκ των οποίων πιθανά ή βεβαιωμένα κρούσματα του Covid 19 κινούνται ανεξέλεγκτοι εγγύς της πόλης της Μυτιλήνης. Στο νησί ήδη μεταβαίνουν εκτάκτως διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης με αεροσκάφη της ΠΑ. Αρχικά, στο ΚΥΤ και στον περιβάλλον χώρο ξέσπασαν εστίες πυρκαγιάς που γρήγορα εξαπλώθηκαν. Κοντά στις 15.000 αλλοδαπών που διέμεναν στο ΚΥΤ είναι διάσπαρτοι στο νησί σε πολλά μέρη και σημεία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να εμποδίσουν τα εξαγριωμένα πλήθη αλλοδαπών να κινηθούν προς τη πόλη της Μυτιλήνης. Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι πως οι εστίες φωτιάς στο ΚΥΤ ξέσπασαν ταυτοχρόνως σε διαφορετικά σημεία δίνοντας τη βέβαια εκτίμηση στις αρχές πως η φωτιά αποτελεί έργο εμπρησμού.

Η κυβέρνηση στο θέμα του μεταναστευτικού κινήθηκε εξαιρετικά καθυστερημένα αφού πρώτα προηγήθηκε η κρίση του Έβρου στον Μάρτιο. Αντί να ενεργήσει άμεσα από τη πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της στην εξουσία δημιουργώντας κέντρα κράτησης κλειστού τύπου και προχωρώντας σε επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης άφησε το πρόβλημα να διογκωθεί δημιουργώντας μια βραδυφλεγή βόμβα. Όλα τα κέντρα κράτησης κλειστού τύπου καθώς και οι επιχειρήσεις αποτροπής του ΛΣ ξεκίνησαν μετά την κρίση στον Έβρο.

Σήμερα δεχόμαστε τα αποτελέσματα αυτής της αργοπορημένης πολιτικής.

Πόσες φορές έχει επισημανθεί πως η υπερσυγκέντρωση αλλοδαπών υποσκάπτει τα θεμέλια και την εύρυθμη κοινωνική ζωής της χώρας; Πως συντελείται άτυπη μαζική εισβολή και εποικισμός των νησιών. Πως πρόκειται για ασύμμετρες απειλές και υβριδικό πόλεμο.