Το κράτος της Σερβίας εν έτη 2021 έχει καταφέρει να αναγεννηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα γεγονότα της περιόδου 1990-1991. Η αμυντική βιομηχανία της Σερβίας, σε συνεργασία με ξένες κρατικές αλλά και ιδιωτικές εταιρείες έχει προβεί στην ανάπτυξη ενός μεγάλου φάσματος προγραμμάτων, το οποίο εκτείνεται από εκσυγχρονισμούς ήδη υπάρχοντων συστημάτων, μέχρι και δημιουργία Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων με δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου.

Επηρεαζόμενη από την συμπαραγωγή με Κινεζικές και Ρωσικές εταιρείες, η Σερβική Αμυντική Βιομηχανία φαίνεται να κινείται στην διαμόρφωση συστημάτων »Αναγνώρισης-Κρούσης», δίνοντας κυρίως έμφαση στον εκσυγχρονισμό πλατφορμών και στην κατασκευή/μετατροπή φθηνών βλημάτων ακριβείας. Σκοπός της παρακάτω ανάλυσης είναι η παρουσίαση ενός μέρους της αμυντικής βιομηχανικής φιλοσοφίας της Σερβίας, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Ένας από τους κυριότερους στόχους των νατοϊκών δυνάμεων κατά την περίοδο των πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον της Σερβίας το 1990, ήταν η πλήρης αποκοπή του κράτους από τις θαλάσσιες εμπορικές εξόδους οι οποίες έδιναν ανάσες οικονομικής ρευστότητας σε ένα από τα λίγα φιλορωσικά κράτη εντός του Ευρωπαϊκού γεωγραφικού χώρου.

Η εν υπνώσει Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία μέσω μερικής συνεργασίας με την αντίστοιχη Σερβική, θα μπορούσε να αποκτήσει έμμεση πρόσβαση σε πηγές ρωσικής-κινεζικής τεχνογνωσίας ανάπτυξης οπλικών συστημάτων, αλλά και σε ένα γενικότερο βιομηχανικό σύστημα, το όποιο μέσω αξιοποίησης ήδη υπάρχοντων υλικών, κατάφερε να αποκτήσει μία αξιόλογη παρουσία στον κλάδο των εξοπλισμών. Η Σέρβικη κρατική εταιρεία Yugoimport SDPR σε συνεργασία με αλλοδαπές ιδιωτικές εταιρείες, έχει καταφέρει να γίνει μία μεγάλη πηγή εισοδήματος για ολόκληρο το Σερβικό Κράτος, αξιοποιώντας πλήρως το οικονομικό μοντέλο των εν διαμορφώσει βιομηχανιών κρατικής κλίμακας.

Σερβικά κατευθυνόμενα βλήματα ALAS

Η οικογένεια ALAS (Advanced Light Attack System) αποτελείται από σέρβικα συστήματα κατευθυνόμενων πυραύλων πολλαπλών χρήσεων που αναπτύχθηκαν από την ιδιωτική εταιρεία EdePro, η οποία λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της Κρατικής Εταιρείας Yugoimport SDPR. Το σύστημα αναπτύχθηκε για κρούση έναντι τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, ελικοπτέρων που διεξάγουν χαμηλό προφίλ πτήσης, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, πλοίων παράκτιας αμύνης και προωθημένων εχθρικών ραντάρ. Μπορεί να εκτοξευθεί από επιθετικά ελικόπτερα, ταχύπλοα σκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα και να χρησιμοποιηθεί από μονάδες πεζικού.

Xερσαία εκτοξευόμενη έκδοση του εν αναπτύξει βλήματος εδάφους-εδάφους ALAS-C της σερβικής Yugoimport SDPR

Τα βλήματα ALAS χρησιμοποιούν κινητήρα turbofan, ενώ λόγω της υπέρυθρης κάμερας μπορούν να λειτουργήσουν και ως UAV διεξάγοντας ορισμένες λειτουργίες ISR εντός του πεδίου μάχης. Είναι ικανά να προσφέρουν ζωντανή εικόνα κατάστασης μάχης στο κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου. Η κατηγορία βλημάτων ALAS καθοδηγείται μέσω συνδυασμού τηλεχειριζόμενης ηλεκτροπτικής/υπέρυθρης κάμερας που βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος του βλήματος.

Βλήμα ALAS-A εκτοξευόμενο από τροχοφόρο όχημα 6×6

Σύμφωνα με την αμυντική επιθεώρηση Jane’s, η τακτική του αξιοπιστία έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσβολή ακριβείας στόχων είτε σε χερσαίο, είτε σε υδάτινο, είτε σε εναέριο περιβάλλον, όντας ικανό να διεξάγει χαμηλό προφίλ πτήσης πάνω από το θαλασσοχερσαίο ανάγλυφο, αποφεύγοντας τα συμβατικά ραντάρ.

ΑLAS-A

Ο ALAS-A είναι ένας χερσαία εκτοξευόμενος πύραυλος εδάφους-εδάφους, ο οποίος ίπταται σε ύψος 160-500 μέτρων, κινείται με ταχύτητες 180 μέτρων το λεπτό στο μέσο στάδιο πτήσης και έχει ως μέγιστη εμβέλεια κρούσης τα 25 χιλιόμετρα. Χρησιμοποιεί τον πυραυλοκινητήρα Mongoose 040 turbojet, ενώ σύμφωνα με την κατασκευάστρια ο πύραυλος προγραμματίζεται να ακολουθήσει μια προκαθορισμένη πορεία (preset mode) πάνω από τον προγραμματιζόμενο στόχο.

Το βλήμα ALAS-A έχει μήκος 2.7 μέτρα, διάμετρο 175 χιλιοστά και άνοιγμα φτερών 1.6 μέτρα

Στο μέσο στάδιο πτήσης πλοηγείται μέσω Αδρανειακού Συστήματος Καθοδήγησης INS σε συνδυασμό με Παγκόσμιο Σύστημα Προσδιορισμού Θέσης GPS, ενώ στο τερματικό στάδιο λειτουργεί τηλεχειριζόμενα μέσω της Υπέρυθρης Κάμερας που διαθέτει στην κεφαλή του.

Χρησιμοποιεί στην μνήμη του ψηφιακούς χάρτες απεικόνισης ανάγλυφου για να εντοπίσει την εχθρική θέση, μεταδίδοντας ταυτόχρονα την εικόνα μάχης πίσω στον χειριστή μέσω κάμερας. Είναι δυνατή ακόμα και η μεταφορά θερμικών εικόνων μέσω ενός data link 200 MBit/s. Το χαμηλό ηλεκτρομαγνητικό αλλά και θερμικό ίχνος του πυραύλου τον καθιστά δύσκολα αναχαιτίσιμο από συμβατικά συστήματα αεράμυνας.

ALAS-B

O Σερβικός Πύραυλος ALAS-B αποτελεί μια εξελιγμένη έκδοση, αντίστοιχων δυνατοτήτων με του ALAS-A, όντας όμως ικανός να βάλει έναντι στόχων στα 50 χιλιόμετρα. Ο Σερβικός Στρατός σε συνεργασία με την Yugoimport δίνει έμφαση στην ναυτική χρήση του βλήματος, το οποίο θα εκτοξεύεται από εν διαμορφώσει περιπολικό σκάφος Σέρβικης Σχεδίασης. Θα διαθέτει 5 σταθμούς όπλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τοποθέτηση ενός πυροβόλου 20 mm, τηλεχειριζόμενων όπλων 12,7 mm, πυροβόλων MG 7,62 mm και βλημάτων τύπου ALAS.

Το πλήρωμα του σκάφους αποτελείται από 3 έως 4 άνδρες ανάλογα με τη διάταξη των όπλων, ενώ αν αφαιρεθούν τελείως είναι ικανό να μεταφέρει 20 άτομα προσωπικό. Το μήκος σύμφωνα με την κατασκευάστρια θα φτάνει τα 16 μέτρα.

RALAS

Το βλήμα RALAS, ή αλλιώς LORANA (LOng RΑnge Non light of sight Attack System) κατασκευάστηκε από την εταιρεία Yugoimport SDPR, με σκοπό να βελτιστοποιήσει ορισμένες ικανότητες του ALAS-Α. Ο πύραυλος έχει μήκος 1.8 μέτρα, βάρος 60 κιλά, φέρει πολεμική κεφαλή 10.5 κιλών και ίπταται με ταχύτητες 150-200 μέτρων ανά λεπτό, ενώ η εμβέλεια του βλήματος λόγω του πυραυλοκινητήρα ανέρχεται στα 10 χιλιόμετρα.

Οι πύραυλοι ALAS-A και RALAS μπορούν να εκτοξευθούν και από οχήματα δυνάμεων υποστήριξης/μεταφοράς πεζικού

Ο πύραυλος RALAS διαφέρει από τον ALAS-A στο γεγονός ότι λειτουργεί μέσω πυραυλοκινητήρα, o oποίος έχει αντικαταστήσει τον Mongoose 040 turbojet. Μία πυροβολαρχία RALAS αποτελείται από ένα τροχοφόρο όχημα Διοίκησης-Ελέγχου και τέσσερα οχήματα εκτόξευσης πυραύλων. Κάθε όχημα εξοπλίζεται με τέσσερις έως οκτώ πυροσωλήνες και βλήματα αντίστοιχα.

Ο RALAS στο μέσο στάδιο πτήσης πλοηγείται μέσω Αδρανειακού Συστήματος Καθοδήγησης INS σε συνδυασμό με Παγκόσμιο Σύστημα Προσδιορισμού Θέσης GPS, ενώ στο τερματικό στάδιο λειτουργεί τηλεχειριζόμενα μέσω της Υπέρυθρης Κάμερας που διαθέτει στην κεφαλή. Ο πύραυλος εκτοξεύεται είτε από χερσαία είτε από εναέρια πλατφόρμα (ελικόπτερο) έναντι στόχων επιφανείας με αρκετά υψηλή ακρίβεια.

Ο Πακιστανικός Στρατός έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για την αγορά πυραύλων ALAS-A, ALAS-C από την Σερβία

Το ALAS-A σε συνδυασμό με το RALAS είναι ιδανικά συστήματα για συνεργατική λειτουργία με τους ισραηλινούς SPYKE-NLOS, προσφέροντας σχεδόν αυτόνομες ικανότητες »Αναγνώρισης-Κρούσης» σε καίριες (για τα γεωγραφικά δεδομένα του Αιγαίου) αποστάσεις. Η δυνατότητα εκτόξευσης από χερσαία-ναυτική πλατφόρμα είναι ιδανική για τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος καλό θα ήταν να κινηθεί σε αγορά/ανάπτυξη αντίστοιχων βλημάτων με διαχωρική λειτουργία σε πολυποίκιλα περιβάλλοντα μάχης.

Αυτοκινούμενο Πυροβόλο Aleksandar

Το Σέρβικο Αυτοκινούμενο Πυροβόλο Aleksandar των 155 χιλιοστών, κατασκευάστηκε από την Σερβική Εταιρεία Yugoimport SDPR. Έχει ως βασικό όχημα το τροχοφόρο 8×8 KAMAZ (τριών ατόμων) με ιπποδύναμη τετρακοσίων αλόγων, συμπεριλαμβανομένης ελαφράς θωράκισης. Έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία σε έκδοση η οποία καλύπτει τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα βολής βλήματος 155 χιλιοστών.

Το Σέρβικο Αυτοκινούμενο Πυροβόλο Aleksandar είναι ικανό για εκτέλεση βολών σε τόξο 360 μοιρών

Είναι ικανό για εκτόξευση βλήματος με διαμέτρημα 155/152 χιλιοστών με μέγιστη εμβέλεια τα 25 χιλιομέτρων, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταβεί από τάξη πορείας σε τάξη θέσης βολής σε αρκετά μικρό χρονικό διάστημα. Το μέγιστο εύρος βολής μπορεί να επεκταθεί έως και 52km με τη χρήση προηγμένων συστημάτων πυροβολικού όπως τα βλήματα 155 χιλιοστών ERFB RA/BB.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, μπορεί να φέρει 12 βλήματα επί του οχήματος λειτουργώντας με Σύστημα Αυτόματου Οπλισμού, του οποίου ο σταθμός διαθέτει συμβατική κάμερα ημέρας/νύχτας αλλά και σύστημα στοχοποίησης lazer. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε δύσβατο περιβάλλον μάχης σαν του Έβρου, καθώς μπορεί να διασχίσει χαρακώματα πλάτους έως 1.600 χιλιοστών, όντας ικανό να αντέξει εμπόδια στο νερό με βάθος 1.100 χιλιοστά.

Το Σέρβικο Αυτοκινούμενο Πυροβόλο Aleksandar κατά την διάρκεια έκθεση το 2019 όπου πρωτοεμφανίσθει με δυνατότητες κρούσης στα 52 χιλιόμετρα

Δεδομένης μίας στοιχειώδους αεράμυνας μικρού/μέσου βεληνεκούς παρόμοια συστήματα πυροβολικού είναι ικανά να κάνουν την διαφορά στο δύσβατο περιβάλλον του Έβρου και της Κύπρου, καθώς η ευκινησία και η δυνατότητα προσαρμογής σε τραχύ περιβάλλον είναι απαραίτητη τόσο για βολές ακριβείας όσο και για υποστήριξη τεθωρακισμένων μονάδων ελιγμού.

Mη Επανδρωμένο Ελικόπτερο Strsljen/X-01

Το Σέρβικο Μη Επανδρωμένο Αερόχημα Strsljen/X-01 της εταιρείας Yugoimport SDPR έχει μήκος 8.75 μέτρα, βάρος 400 κιλά, μέγιστο βάρος απογείωσης 750 κιλών και πλάτος 1.8 μέτρα. Λειτουργεί με πλήρη αυτονομία για 3.5-4 ώρες, έχει ως μέγιστο ύψος πτήσης τα 4.000 μέτρα, ενώ κινείται με ταχύτητες έως και 180 χιλιόμετρα των ώρα.

Το Σέρβικο Μη Επανδρωμένο Αερόχημα Strsljen/X-01 είναι ικανό για επιχειρήσεις αναγνώρισης, παρακολούθησης και επιτήρησης, ενώ μπορεί να εκτελέσει κρούση έναντι τεθωρακισμένων οχημάτων

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα αυτόματου πιλότου με σκοπό να παρέχει σταθεροποίηση στο ελικόπτερο σε όλους τους άξονες κατά την διάρκεια της πτήσης, ενώ ταυτόχρονα είναι ικανό να πετάξει σε πλήρως αυτόνομη λειτουργία καθ’ όλη την διάρκεια της πτήσης. Το Strsljen/X-01 διαθέτει βάσεις όπλων κάτω από την άτρακτο, φέροντας βλήματα αέρος-εδάφους όπως οι κατευθυνόμενες ρουκέτες S-8 των 80 χιλιοστών, βαρύ πυροβόλο των 12.7 χιλιοστών, αλλά και το βλήμα ακριβείας Spider.

Διαθέτει ηλεκτροπτική/υπέρυθρη κάμερα επί του οχήματος, συνδυασμένο σύστημα ναυτιλίας ΙΝS/GPS αλλά και INS/GLONASS/GPS, ραντάρ Guradian μπάντας-Χ ικανό να ανιχνεύει και να παρακολουθεί στόχους, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου μέσω ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών στις ραδιοεπικοινωνίες του αντιπάλου.

Ένα πρωτότυπο του X-01 παρουσιάστηκε στο IDEX 2017 στο Αμπού Ντάμπι, διαφέροντας σημαντικά από την έκδοση Hornet που παρουσιάστηκε στο Eurosatory.

Στο περιβάλλον του Έβρου μη επανδρωμένα οχήματα αντίστοιχου τύπου μπορούν να λειτουργήσουν για διεργασίες επιτήρησης συνόρων, παρακολούθησης κινούμενων οχημάτων επί του φράχτη, αλλά και μεταφοράς ζωντανής εικόνας λαθρομεταναστευτικών ροών. Εν καιρώ πολέμου μπορούν να λειτουργήσουν για μεταφορά εικόνας μάχης, για λειτουργίες ISR αλλά και για κρούση αέρος-επιφανείας έναντι εχθρικών κέντρων Διοίκησης-Ελέγχου, τεθωρακισμένων αρμάτων και εχθρικών ραντάρ.

Τα προαναφερθέντα οπλικά συστήματα μπορούν να αποκτηθούν στα πλαίσια συμπαραγωγών, μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας, στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, εκμεταλλευόμενα και το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό του κλάδου.

Comments

 1. Κύριε Χωριανοπουλε,τα συγχαρητήρια μου για το άρθρο σας.ας το διαβάσουν καλά οι πολιτικοί, μπας και ξυπνήσουν.η ελληνοσερβικη αμυντική προσέγγιση έχει και γεωπολιτική διάσταση.οι Τούρκοι έχουν λίγο πολύ καταφέρει να διεισδύσουν και να μετατρέψουν σε εχθρικό κράτος τον μεγαλύτερο αχάριστο της περιοχής,την Αλβανία. Προσέγγιση με την Σερβία βάζει τους αχάριστος Αλβανούς σε πολυ δύσκολη θέση.

  1. Πες τα και μας ανοίγει το δρόμο και για ρωσική τεχνογνωσία. Φτάνει πια η αμερικανοδουλεία μας έχουν γραμμένους οι σύμμαχοι ούτε κυρώσεις ούτε τπτ. Και στο τέλος θα τους δώσουν και f 35. Για να μην μιλήσω για Γερμανία με τα υποβρύχια, Ιταλία, Ισπανία σκατό φασίστες σιγά μην ήταν μαζί μας. Απόγονοι του Χίτλερ του Μουσολίνι και του Φράνκο τι να περιμενεις από αυτούς. Η καλύτερη απάντηση σ όλους αυτούς θα ήταν η συνεργασία με Σερβία και στη συνέχεια με Ρωσία Κίνα Ινδία. Μπορούμε να χτίσουμε ισχυρό στρατό επιλέγοντας στρατηγικά όπλα από αυτές τις χώρες. Αντί να παρακαλάμε για καμιά Τικο ή arleigh σαν επαίτες. Ώρα να γίνουμε ανεξάρτητο κράτος και όποιος πολιτικός δεν έχει τη βούληση εκδίωξη τώρα.

   1. Πας καλα? «σκατό φασίστες» οι Ευρωπαιοι? Τοτε τι ειναι ρε «συντροφε» Ρωσια και Κινα? Η μηπως νομιζεις οτι αυτες οι δυο σκιζονται για τα δικαιωματα των λαων του κοσμου? Μεταξοτο δρομο ονειρευεσαι η το ξανθο εθνος σωτηρα? Και μια και μηλαμε για φασιστες ο Μεταξας τι ηταν ρε? Τα απομνημονευματα του τα διαβασες? Τα προπαγανδα με τα φασιστικα συμβολα, τη «νεολαια» τα ειδες? Και μη μου πεις εθνοπατερας το μυξιαρικο που ετρεμε και δεν καταλαβαινε γιατι ο Μουσολινι του εστειλε τετελεσμενο.

    Και τι θα παρεις απο Κινα τα ευρωπαικα και αμερικανικα αντιγραφα δευτερης κατηγοριας οπως το Πακισταν που δεν εχει αλλη επιλογη η τα Ρωσικα για να σε πεταξουν εξω απο το ΝΑΤΟ. Ξερεις οι Ρωσοι θα σου τα δωσουν και δωρεαν οπως ονειρευοταν και ο Τσιμπλακος οτι θα του εδειναν ρουβλια για να ξαναφερει τη δραχμη. Φυσικα με το που βγεις απο τις βασεις και το ΝΑΤΟ η Τουρκια θα σε αγγαλιασει στοργικα και παρεα θα κανετε μεγαλα και τρανα πραγματα. Θα παιζει ο νταις τον ζουρνα και το χανουμακι θα χορευει.

    Δεν φταιει το ΝΑΤΟ αν ειμαστε θρασυδειλοι και θελουμε αλλοι να καθαριζουν για παρτι μας. Δεν φταιει η Ευρωπη αν τρωμε περισσοτερα απο οτι εχουμε. Δεν μας εμποδιζει το ΝΑΤΟ να δημιουργησουμε αμυντικη βιομηχανια. Δεν μας επιβαλει να αγορασουμε τιποτα απο κανεναν. Μονοι μας παμε και παρακαλαμε τον μπαρμπα απο το Αμερικα για ψωμοτυρι γιατι φραγκο γιοκ. Καποτε ειναι καιρος να ξυπνησουμε.

    1. Με είδες να υποστηρίξω μεταξά?? Τα ίδια σκατα είναι. Όχι φίλε μου σου λένε από που να αγοράσεις, και όχι ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία θα μας βοηθήσουν αλλά αν μιλάς και με αυτούς οι ΗΠΑ θα δέχεται μεγαλύτερη πίεση για να απελευθερώσει πιο ισχυρά όπλα. Ήμαρτον πια με το ξανθό γένος εγώ δεν είμαι Παΐσιος ούτε Βελόπουλος απλά πιστεύω ότι οι Ρώσοι διαθέτουν ισχυρό οπλοστάσιο σε πιο χαμηλές τιμές από τα αντίστοιχα δυτικά. Δεν νομίζω να σε χάλασαν οι s 300. Επίσης εγώ λέω να μιλάμε με όλες τις χώρες καθαρά χωρίς να προάγεται πάντα η Lockheed. Υπάρχουν χώρες με αξιόλογα συστήματα όπως η Σερβία, το Ισραήλ, η Σουηδία δεν χρειάζεται να είμαστε δεδομένοι για τους Αμερικανούς. Τέλος φίλε μου αν συνεχίσουμε να στέλνουμε στρατό έναντι της Ρωσίας θα την πάθουμε κάποια στιγμή για αυτό να είσαι σίγουρος. Γιατί δεν θα είναι πάντα Ειρήνη όλες αυτές οι ενέργειες που γίνονται στα Βαλκάνια και στη χώρα μας με βάσεις ελικοπτέρων κτλ. Θα οδηγήσουν σε πόλεμο. Μόνο τα χρήματα που δίνουμε στο ΝΑΤΟ να τα ρίχναμε σε εγχώρια παραγωγή θα είχαμε απίστευτο στρατό. Για πες μ γιατί εμείς σαν η πιο ανίσχυρη οικονομικά χώρα στην ευρωπαϊκή ένωση εισφερουμε τα περισσότερα χρήματα? Για να μας αδειάζουν οι σύμμαχοι και να μην βάζουν κυρώσεις? Και να μιλάμε για διεθνές δίκαιο και παπαριες? Ο ισχυρός κάνει πάντα κουμάντο. Εμείς έχουμε παραδώσει τα πάντα στους συμμάχους. Αεροδρόμια, λιμάνια, τρένα, ναυπηγεία, ελβο δεν έχουν αφήσει τπτ όρθιο. Θα μου πεις εμένα για ΝΑΤΟ. Από αυτή τη βοήθεια σίγουρα θα είχες περισσότερη από Ρωσία.

     1. Ειδαμε ποση βοηθεια πηραν οι αρμενιοι. Μαζι τα μοιραζουν τα λαφυρα με τους Τουρκους.Δεν ειναι πως μας αντιπαθουν οι Ρωσοι απλα ειναι ξεκαθαρο πως ειναι διατεθιμενοι να πουλησουν τους παντες στο μεγαλυτερο πλειοδοτη. Απο τους Αζερους ειχαν ποιο πολλα οικονομικα συμφεροντα οποτε εκαναν στην ακρη, οπως το ιδιο θα εκαναν και με εμας και με τους Τουρκους.
      Οσον αφορα το απο που να αγοραζουμε, ειναι αστειο το να μην διαλεγουμε κατι ευρωπαικο με συπαραγωγες οταν ολα τα γεροντακια τα τελευταια χρονια παιρνουν συνταξεις με λεφτα της Ευρωπαικης Ενωσης.

     2. «Για πες μ γιατί εμείς σαν η πιο ανίσχυρη οικονομικά χώρα στην ευρωπαϊκή ένωση εισφερουμε τα περισσότερα χρήματα?»
      Να εισαι καλα με εκανες και γελασα. Η Ελλαδα σε ολα τα χρονια που ειναι μελος εκανε μονο μια χρονια εισφορα και αυτο κατα λαθος γιατι δηξαμε πως ειχαμε πλεονασμα. Η Ελλαδα μονο τρωει και αυτο οπως και το χαλι της οικονομιας μας ειναι κλασικα το προβλημα μας απο το ’21 και μετα. Μπορει τον ζητιανο της γειτονιας να το συμπαθεις για ολες τις καλες ιστοριες που εχει να σου πει (βλεπαι αρχαια ΅Ελλαδα) αλλα καποτε βαριεσαι να τον ταιζεις ποσο περισσοτερο να τον ακους να κλαψουρευεται ενω δεν θελει να κανει τιποτα για να αλλαξει τη μοιρα του. Παντως αν δεν κανω λαθος τα περισσοτερα τα προσφερει η Γερμανια.
      «αν συνεχίσουμε να στέλνουμε στρατό έναντι της Ρωσίας θα την πάθουμε κάποια στιγμή» Συγνωμη ποιον στρατο στελνουμε? Μοναδες για εκπαιδευση με αλλες Νατοικες χωρες? Μα στο ΝΑΤΟ δεν εισαι με ποιον θα κανεις εκπαιδευση την Αλγερια η το Μαροκο?
      Η Ρωσια δεν εχει αυταπατες ενας πολεμος με το ΝΑΤΟ θα ειναι αυτοκαταστροφικος. Δεν προκειται ποτε να επιτεθει σε χωρα μελος οσο υπαρχει το Αρθρο 7.
      Και μην μου πεις για το Μαλι που στειλαμε μια χουφτα ΕΤΑ. Εστειλε και η Σουδια 15 φορες περισοτερους και εληκοπτερα. Η αποστολη στηριξης της Γαλλικης επιχειρησης ειναι σωστη κινηση αλλα λογο του συνδρομου τη Κορεας που ποτε δεν ξεπερασαμε στελνουμε μονο ελαχιστα ατομα και μονο αν δεν βρισκονται στο παιδιο μαχης. Μετα θρυαμβολογουμε για την ποιτητα και το ποσο θελουν ολοι να εκπαιδευονται διπλα μας. Ναι? Τι μου λετε?
      Δεν με χαλασε το Σ-300 δωρεαν ηρθε γιατι η Κυπρος εχασε και τον τελευταιο σπονδυλο που ειχε. Οπως ελεγε και ο Χαρυ Κλην «κλαταρε δικε μου».
      Η Ελλαδε δεν μπορει να αγορασει Ρωσικα συστηματα γιατι ειναι μελος του ΝΑΤΟ. Το ιδιο ισχιει για καθε χωρα μελος για τον απλο λογο οτι δεν μπορεις αν αγοραζεις οπλα απο τον εχθρο σου. Θα αγορασουμε ποτε οπλα απο την Τουρκια? Το ΝΑΤΟ δεν δημιουργηθηκε για τα Ελληνικα προβληματα αλλα για την απειλη της Ρωσιας μετα το ΒΠΠ και για τον απλο λογο οτι η Ρωσια ακομα και σημερα ειναι σε θεση να εισβαλει και να καταλαβει το μεγαλητερο μερος της Ευρωπης σε μικρο χρονικο διαστημα. Βεβαια τα σεναρια αυτα βασιζονται σε στατιστικες αναλυσεις και οχι σε ποιοτικο επιπεδο.
      Ναι η Ρωσια εχει πολλα καλα συστηματα πλην ομως αυτα δεν συνεργαζονται με τα δητικα συστηματα που εχουμε εμεις. Αν εστο και για πλακα καναμε πως αγοραζαμε Ρωσικα θα μας ερειχνε η ΗΠΑ τις ιδιες κυρωσεις με την Τουρκια. Εμεις δεν εχουμε το Καταρ να μας κανει πλατες.
      Δεν μας αναγκαζει κανεις να παρουμε τιποτα. Πιεσεις υπαρχουν παντα αλλα αν ξερεις τι κανεις δεν σε επιρεαζουν. Βεβαια εμεις μεχρι πρωτιστως καναμε εξοπλισμους για εσωτερικη καταναλωση και ειμαστε ανεκαθεν κοτες. Σε ενοχλει οτι η ΗΠΑ προωθει τα δικα της συστηματα? Εμεις στη θεση της τι θα καναμε?
      Τα Ναυπηγια Σκαραμαγκα τα εχεις δει? Μακαρι να τα παρει καποιος με σοβαρο επιχειρηματικο σχεδιο να φερει θεσεις εργασιας, ζητηση σε δευτερογενεις επιχειρησεις υποστηριξης και εσοδα για το κρατος στη μορφη φορων. Εκτος και αν προτιμαμε να τα βλεπουμε να σαπιζουν σαν παλιες σοβιετικες εκγαταστασεις.
      Σιγουρα μπορουμε να συνεργαστουμε με πολλες χωρες οπως λες και οπως κανει η Τουρκια αλλα δυστηχως το κανουμε μονο στην ερευνα αλλα οχι στην παραγωγη. Καλο θα ητανε παντως να τελειωνουμε με την εθνικη κλαψα δεν φταιει κανεις αλλος για το χαλι μας. Μονοι μας στρωσαμε μονοι μας και θα κοιμηθουμε.

    2. @Σιγά η πάτρης κοιμάται
     Αγαπητέ φίλε ο Μεταξάς ήταν Έλληνας εθνικιστής.πηρε την Ελλάδα από τα τάρταρα που την είχε βυθίσει η α’ελληνικη δημοκρατία, την έσωσε από τον κομμουνισμό και την οδήγησε στη δόξα πολεμώντας φασίστες και ναζί.τη ίδια ώρα που ο ζαχαριαδης καλούσε τους Έλληνες στρατιώτες να συναδερφοθουν με τους Ιταλούς και οι δημοκράτες φαύλοι πολιτικοί είχαν κρυφτεί. Διάβασε πρώτα το βιβλίο του Α.Παπαγου η προς πόλεμον προπαρασκευή του Ε.Σ.και την βιογραφία του από τον Μάνο Ν.Χατζηδακη και μετά μιλάς.

     1. @C.P.
      Τα διαβασα και? Διαβασε τα απομνημονευματα του φασιστα Μεταξα να σου τα πει με τα δικα του λογια. Πηγαινε μια βολτα να δεις το γραφειο του στην παλια βουλη. Πηγαινε στα αρχεια της ΕΡΤ να δεις το φωτογραφικο ηλικο για την νεολαια και το κινημα της 4ης. Πηγαινε στη Βουλη να διαβασεις σε μιρκοφιλμ τα αρθρα των εφημεριδων με τις καθημερινες διωξεις «κουμουνιστων» και τη διαμαχη αναμεσα στο παλατι και το δικτατορακο μας. Τα αρχεια του Στρατου και του Υπουργιου Εξωτερικων για να παρεις μια γευση της εξωτερικης ακαι εσωτερικης καταστασης. Τα εθνικα αρχεια ειναι σε εξευτελιστικη κατασταση δεν αξιζει να χασεις το χρονο. Μονο να μπορουσα να σου δωσω και την βιβλιογραφια που ειχα διαβασει για την φασιστικη Ιταλια του Μουσολινι και Εθνικοσοσιαλιστικο κινημα του Χιτλερ και το «πατριωτικο» κινημα του Μεταξα αλλα βλεπεις εχει περασει μια εικοσαετια και δεν τα εχω μπροστα μου….
      Υπαρχουν καποιες ομοιοτητες στην ριτορικη, την προπαγανδα, την ιδεολογια. Μια αγαπη για τσεκουρακια, το χερακι τεντομενο στα δεξια, τις προσπαθειες δημιουργιας φασιστικης νεολαιας και τις απειρου καλους προσπαθειες ανασυστασης της αρχαιας Ελλαδας, τη δοξασια για καθε τι φασιστικο, την επισκεψουλα του Γκεμπελς. Ολα αυτα που μας βολευει να ξεχναμε γιατι υπαρχει το επος του ’40 στη μεση.
      Βεβαια υπαρχει και ο Παπαγος. Δεν μου λες ο Παπαγος δεν ηταν που ειχε ξεκαθαρισει στο Μεταξα οτι η Ελλαδα θα εδεινε μια ηρωικη αλλα μικρης διαρκιας αντισταση πριν πεσει στα χερια του Μουσολινι? Αχ αυτοι οι ατρομητοι κυνηγοι των κουμουνιστων. Οσο για τους κουμουνιστας τι να πεις δεν εχουν αλλαξει καθολου μεχρι και σημερα στο κοσμο τους βρισκονται. Κλεινοντας ας δουμε μια αναμνηστικη φωτογραφια του «Εθναρχη» μας.
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/b/be/Metaxas2.jpg
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/12/Metaxas-regime-greek-fascism.png/300px-Metaxas-regime-greek-fascism.png
      Ονειρα γλυκα!

    1. Αυτό ακριβώς. Θα πάρει χρόνο για να στηθεί εγχώρια παραγωγή. Όμως πρέπει να διατεθούν χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν νομιζω ότι επείγουν τα φορτηγά και τα τζιπάκια έχουμε ανάγκη από drones καθώς και οπλικά συστήματα έναντι των drones. Πυραυλακατους μπορούμε και τώρα να φτιάξουμε οι Έλληνες ναυπηγοί όλα μπορούν να τα φτιάξουν. Ας ξεκινήσουμε από κάπου όμως. Για παράδειγμα ας προωθηθεί το εγχώριο drone επιτήρησης που υπάρχει εδώ και χρόνια και δεν δίνονται χρήματα για τη μαζική παραγωγή του.

    2. Δεν γνωριζω αν τα οπλικα συστηματα της Σερβιας ειναι αξιοπιστα ή ανταγωνιστικα και σε καθε περιπτωση kudos στους Σερβους για τις προσπαθειες τους στην αμυντικη βιομηχανια.

     Η οικονομια τους ομως ειναι σε κακη κατασταση, με αναξιοπιστο Τραπεζικο συστημα (και αρα νομισμα), τριτοκοσμικες υποδομες και τον μεσο Σερβο να ζει δυσκολα χωρις την πλειονοτητα των αγαθων που, καλως ή κακως, εμεις απολαμβανουμε.

   2. Θα γινουμε ανεξαρτητο κρατος με το να γινουμε αποικια της ρωσσιας?
    Και συγκρινεις πραγματικα τη δημοκρατια της συμερινης ισπανιας,γερμανιας και ιταλιας με τη συμερινη Ρωσσια και Κινα που εχουν τις δηλητηριασεις και τις εξαφανισεις αντιφρονουντων για πρωινο? Για ξανα κοιτα, ποτε άλαξε η εξουσια χερια τελευταια φορα στην Ρωσσια? Που βρισκεται ο ιδιοκτητης του Αλι Μπαμπα?Τον ξαναειδε κανενας?
    Νομιζα πως μετα τα γεγονοτα της Αρμενιας μεχρι και ο τελευταιος που περιμενει τη σωτηρια του ξανθου γενους θα ειχε βαλει μυαλο.
    Αλλα ναι οι αμερικανοι ειναι ιμπεριαλιστες οταν πανε στο Αφγανισταν, ενω οταν ηταν εκει οι Σοβιετικοι τους κερνουσαν μελομακαρονα τους ντοπιους.

    1. Θα γίνεις αποικία της Ρωσίας αν αγοράσεις οπλικά συστήματα? Τότε ίσως είσαι ήδη αποικία της Αμερικής με τόσα αποσύρομενα και μεταχειρισμένα συστήματα που έχεις αγοράσει. Με αναβαθμίσεις των p 3 Orion για 500.000.000€ Και άλλα πολλά. Έλεος πια με τη μανία που έχετε ορισμένοι με τη Ρωσία και την Κίνα. Δεν με νοιάζει η δημοκρατία της Ισπανίας Ιταλίας Γερμανίας αυτή η δημοκρατία σε έβαλε σε μνημόνια μαζί με τς υπαλληλακια τους στην Ελλάδα. Αυτή η δημοκρατία πουλάει όπλα στον δικτάτορα Ερντογάν. Ανέκαθεν την Τουρκία βοηθούσαν αυτά τα κράτη. Και μάλλον δεν γνωρίζεις ιστορία γιατί οι Γερμανοί και οι Ιταλοί μας κατέστρεψαν σκότωσαν έκαψαν σκότωσαν γυναικόπαιδα στην Ελλάδα. Ποτέ δεν θα λάβουν συγχωροχάρτι. Αλλά αν κυβερνιέσαι από πατριδοκάπηλους αγοράζεις φρεγάτες και υποβρύχια από Γερμανία. Για πες μας φίλε μου που διαφέρει η Μέρκελ η δημοκράτισσα από τον Χιτλερ? Αυτή δεν έχει βυθίσει στην ύφεση όλες τις χώρες του νότου? Επειδή δεν σκοτώνει αληθινά δεν σημαίνει ότι δεν σκοτώνει οικονομικά. Οι Ρώσοι σε πείραξαν. Επίσης εγώ δεν ανέφερα ποτέ αυτά που λες για Αφγανιστάν δεν με απασχολεί τι κάνει η κάθε χώρα. Και ναι φίλε μου όταν εμείς τους γράφουμε και είμαστε δεμένοι στο καράβι του ΝΑΤΟ, συμμετέχουμε σε ένα εμπάργκο που δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο και ίσα ίσα υφιστσμεθα οικονομικό κόστος για ρωτά τους αγρότες πόσα έχασαν με το εμπάργκο. Επειδή μας το επέβαλε η Αμερική. Αλλά η δημοκρατία η Γερμανία συνεχίζει να αγοράζει αέριο. Εκεί δεν έχει εμπάργκο. Παρτο χαμπάρι όσο μένεις σε αυτή την ένωση και σε κάθε είδους ένωση όλο και πιο αδύναμος θα γίνεσαι. Οι ενώσεις αυτές είναι για τις ισχυρές χώρες βλέπε Γερμανία Γαλλία οι πιο μικρές τον πίνουν. Μαλακες είναι οι Άγγλοι που την έκαναν εεεεε??

     1. Πραγματικα δε ξερεις τι σου γινεται. Αν βγαιναμε απο την Ευρωπαικη Ενωση σημερα θα χτυπουσαμε αυτοματα πτωχευση. Οι συνταξεις και οι μισθοι θα παγωναν και η οικονομια θα κατερεε. Και θα βλεπαμε μετα ποσο ευκολο θα ηταν να διατηρησουμε αποτρεπτικο στρατευμα οποιασδηποτε μορφης με ακομη χειροτερη οικονομια. Οσον αφορα την εξοδο απο το ΝΑΤΟ ειναι αστειο δε το σχολιαζω, μονο σε συλλαλητηρια του ΚΚΕ το βλεπεις και αυτοι ψηφισαν αρνητικα στις τορπυλες και στην επεκταση των χωρικων υδατων.

     2. Φίλε αιθεροβατείς! Η Έλλαδα και να ΘΕΛΟΥΝ όλοι οι πολιτικοί της ΔΕΝ μπορεί να βγει από το ΝΑΤΟ και το άρμα της δύσης. Είναι σε ζωτική θέση για τα συμφέροντα της συμμαχίας ΔΕΝ θα την αφησουν να πέσει στο άρμα της Ρωσσίας και της Κίνας.
      Δεν έχει νοήμα ούτε καν να το επιχειρήσουμε, η Ελλάδα καλώς ή κακώς είναι μικρή χώρα και ανίσχυρη για να παει κοντρα στα μεγεθη που ονειρευεσαι. Έχουμε μικρό πληθυσμό, μικρό ΑΕΠ, πλήρη οικονομική εξάρτηση από την Ευρώπη και την Δύση. Και να θέλουμε ΔΕΝ μπορούμε
      να βγούμε από το ΝΑΤΟ. Ας το πάρουμε χαμπάρι ότι αυτοι ειναι οι όροι του παιχνιδιού, η Ελλάδα πάντα θα ειναι στο άρμα της δύσης και ας παίξουμε μπάλα προσπαθώντας να προωθησουμε τα συμφεροντα μας στην συμμαχία εκ των έσω!

     3. Πεσ’ τα φίλε Γιάννη Τ. Έχει παραγίνει το κακό με την μεροληψία υπέρ συγκεκριμένων χωρών και την επιμελώς καλλιεργημένη μανία καταδιώξεως με την Ρωσία. Όπως είπες, δεν εννοούμε φυσικά να γίνουμε προτεκτοράτο των Ρώσων ή να περιμένουμε το «ξανθό γένος» και άλλες γραφικότητες που σκοπό έχουν την προληπτική γελοιοποίηση/φίμωση κάθε φωνής που καλεί για μια ισορροπημένη και εθνικά επωφελή προσέγγιση. Η εθνική ανεξαρτησία για χώρες όπως η Ελλάδα επιβάλει την δυνατότητα να ισορροπείς και να παίζεις προς όφελός σου τις κόντρες των «μεγάλων», όχι να είναι είμαστε πιο προβλέψιμοι και από την ημερομηνία των Χριστουγέννων.

      Όποιος δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να έχουμε ΚΑΙ καλές σχέσεις με την Ρωσία απλά δεν έχει γεωπολιτική συναίσθηση ή ιστορική αντίληψη. Και όλα αυτά ενώ παράλληλα έχουμε παραδώσει γραπτώς και κυριολεκτικώς γη και ύδωρ σε «εταίρους» και «συμμάχους» και όλα είναι καλά. Οι Ελληνορωσικές σχέσεις είναι στο χειρότερο επίπεδο που ήταν ποτέ, ακόμα και συγκρινόμενες με Ψυχροπολεμικές εποχές επί Σοβιετικής Ένωσης, και αυτό με υπαιτιότητα της χώρας μας αφού όχι μόνο δεν έχουμε υποστηρίξει την Ρωσία ως Ελλάδα ή ως χώρα μέλος της ΕΕ που είμαστε, αλλά έχουμε υπάρξει από τους πρώτους που υιοθέτησαν τις πλέον αντι-Ρωσικές θέσεις σε όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει εδώ και τουλάχιστο 8 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο που έχουμε πρέσβη τον Τζέφρυ Πάιτ, έναν από τους κεντρικούς συντελεστές της οργάνωσης του πραξικοπήματος/»επανάστασης» των νεο-ναζί στην Ουκρανία ως «ειδικό» πλέον σε θέματα Ρωσίας.

      Όλοι κόπτονται για τους Τουρκικούς S-400 ως Ρωσική «προδοσία» ενώ ξεχνούν πως όλα τα υπόλοιπα Όπλα, Κλάδοι και η βιομηχανική τεχνογνωσία της Τουρκίας προέρχονται από τις Δυτικές χώρες αλλά εκεί δεν έχουμε την ίδια αυστηρότητα για κάποιο λόγο. Και αυτό όταν στην Ελλάδα είχαμε αποκτήσει (από σπόντα βέβαια) το τελευταίας τότε γενιάς αντιαεροπορικό πυραυλικό τους σύστημα τους S-300, αλλά και άλλα πολύ καλά συστήματα όπως τους TOR, τα ZUBR κ.α.

     4. @ Spiral Επιτέλους και ένας φυσιολογικός άνθρωπος που σκέφτεται λογικά και δεν πέφτει θύμα των δυτικών μέσων. Αυτό που κοιτάμε είναι το συμφέρον μας. Αγοράζουμε από εκεί που μας συμφέρει χωρίς κανένα περιορισμό. Κανείς δεν έχει τη δύναμη να σου επιβάλλει από που θα αγοράσεις. Όλα έχουν να κάνουν με την πολιτική βούληση. Ακριβώς όπως τα λες όσα συστήματα αγοράστηκαν από Ρωσία ενίσχυσαν και με το παραπάνω το στρατό μας.

   3. Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε ποια και πόσα από αυτά τα συστήματα έχουν υιοθετηθεί από τη χώρα κατασκευής τους. Προς απογοήτευση αρκετών, κάτι μου λέει πως δεν…

 2. Αυτο το «περιπολικο» σκαφος δεν θα ηταν ιδανικο για τους αμφιβιους καταδρομεις των ΕΤΕΘ και τους πεζοναυτες (επι Α/Γ αντι των ΑΒΑΚ);

  1. Και για την στοιχειωμενη απαιτηση αποκτησης οπλισμενων σκαφων συνοδειας ειδικων δυναμεων αλλα εμεις προτιμαμε να αγοραζουμε γυμνα σκαφη απο ΗΠΑ αντι να ασχοληθουμε με εγχωριες αλλα σοβαρες ναυπηγησεις οχι τυπου Ωκυαλος και αλλων αστειοτητων.

  2. ETS&Ασβος
   Αγαπητοί φίλοι,αυτό το σκάφος μου φέρνει σε CB90,τα οποία τα κατασκευάζουμε στην Ελλάδα.την λύση την έχουμε και ειναι εξαιρετικη, αλλά πετάμε χαρταετό ως συνήθως

   1. Σουηδικα ειναι τα cb90 απο οσο ξερω και τα μονα που εχουμε ειναι στο λιμενικο.Σιγουρα θα μπορουσαμε να φτιαξουμε κατι αντιστοιχο εστω με ξενα σχεδια. Αυτο που σιγουρα ξερω πως φτιαχνουμε εδω ειναι τα supertermoli απο ελληνικη ιδιωτικη εταιρα τα οποια εξυπηρετουν βεβαια αλλο ρολο και θα μπορουσαμε να επενδυσουμε κι αλλο πανω τους αφου ηδη εχουμε καποια στη ΔΥΚ

    1. Καλά είσαι σοβαρός? Θα έστελνε η Ρωσία στρατιώτες της να πολεμήσουν για την Αρμενία? Στέκουν αυτά που λες? Ποιος φταίει που οι Αρμένιοι δεν ενίσχυαν για χρόνια το στρατό οι Ρώσοι?? Όσο για τα άλλα που λες μάλλον δεν έχεις ιδέα από οικονομία γτ αν είχες θα έβλεπες ότι δεν υπάρχει μέλλον για πολλές επόμενες γενιές. Όλο με δάνεια ζούμε συνεχώς παίρνουμε νέα δάνεια. Αυτά από κάποιον θα πληρωθούν. Από τα παιδιά και τα εγγόνια μας ξυπνάτε πλέον. Όσο για το ΝΑΤΟ πρέπει να ξέρεις ότι δημιουργήθηκε καθαρά σαν ένας συνασπισμός ενάντια στη Ρωσία( Σοβιετική)όπως και απεδείχθη στη Σερβία. Χαχα δηλαδή τους Τούρκους τους εμποδίζει το ΝΑΤΟ να μας επιτεθούν ΕΕ? Εεε ρε τι ακούω Χριστέ μου.

   1. Δεν εχω θεμα με αυτο αρκει να γινεται στοχευμενα. Τα Μ1117 για παραδειγμα ηταν εξαιρετικη συμφωνια. Καποια στιγμη βέβαια πρεπει να αρχισουμε να επενδύουμε στις σοβαρες προσπαθειες για αναπτυξη συστηματων. Ως τωρα ολα τα λεφτα εξαντολουνται στο πως θα μεινει ανοιχτη η ΕΑΣ,η ΕΛΒΟ και ΕΑΒ ενω εταιριες αξιολογες που προσπαθουν και ειναι ανταγωνιστικες δεν υποστηριζονται καθολου απο το υπουργειο Αναπτυξης.

 3. Αυτό το ρημαδι το Alexander είναι όνειρο…ωστοσο το έγκυρο military today μαζι με κάποιους άλλους ιστορικούς δίνει με θαλαμη 25 λίτρων 70 χλμ εμβέλεια…αν πουμε η Κύπρος πήρε 24 στην τιμή σχεδον του ενός και κάτι εκατομμυρίου..η αναβαθμισμενη έκδοση που περιγράφεται πιο πανω με γερμανικό φορτηγό και θωράκιση όπως στην δεύτερη φωτογραφία θα μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα με κόστος 2,5-3 εκατομμύρια ευρώ και με συμπαραγωγή.
  Νομίζω με αυτά πρέπει να αντικατασταθεί ολο το πυροβολικό από τα παλιά m109 που για να τα εκσυγχρονισουμε και μονο θέλουν περισσότερα χρήματα….και πάλι δε θα φτάσουν σε αυτό το βεληνεκές. Επίσης αποψη μου ότι τα Alexander είναι πιο κατάλληλα και τα τροχοφορα γενικότερα για το έδαφος των νησιών και για κάποιες εφεδρειες η τους πεζοναύτες..στον ευρώ θελουμε θώρακα και θα πρεπε να κυνηγήσουμε phz 2000 από Γερμανία η Ολλανδία…έχουν καπου στα 50-60 ακομη σε αποθήκευση..αν παιρναν καποιο συμβόλαιο αυτες οι χώρες όπως πχ για δυο υποβρύχια η Γερμανία θα μπορούσαμε να πούμε για αντισταθμιστικα να έρθουν αυτα τα πυροβόλα πχ(υποβρύχια ουτως η άλλως πρέπει οπωσδήποτε να παραγγέλνουν κάποια στιγμη αλλα 2) παρακάτω βάζω το Λίνκ για το Alexander
  http://www.military-today.com/artillery/aleksandar.htm

    1. Το αποτελεσμα μετραει οπως και το τι θα εκσυγχρονισεις .Υπαρχουν διαφορετικα πακετα αναβαθμισης και κοστη .Δεν χρειαζεται ψηφιοποιηση αλλα μια ομογενοποιηση των Μ109 με μια στοιχειωδη αναβαθμιση κυριως των παλαιοτερων μοντελων .Ασχετα ομως απο το κοστος δεν αποσυρεις Μ109 και κρατας αλλες σαβουρες .Με 50 -60 PzH2000 δουλεια δεν γινεται.Συν αυτα ναι αλα οχι με μειωση των υπαρχοντων.

  1. Οταν 1 PzH κανει τη δουλεια 5(!) Μ109 τοτε θα πρεπει να σκουπισουμε ΟΤΙ διαθεσιμο μεταχειρισμενο PzH υπαρχει. Δλδ με 80 αντικαθηστας 400 ! Για τα νησια το ιδανικοτερο θεωρω ειναι ΠΕΠ και αυτοκινουμενα συστηματα NLOS

   1. @Ασβος
    Αγαπητέ φίλε ένα pzh2000, λες οτι,κάνει τη δουλειά 5 Μ109,ας το δεχτουμε για την οικονομία της συζήτησης.τα 300+φιρτινα που υπάρχουν στην α.οχθη του Έβρου μπορούμε να τα πολεμήσουμε με 80pzh2000 μονο?

  2. Χωρίς να είμαι ειδικός, το πυροβόλο Nora/Alexander κάπως ψηλά δε φαίνεται να έχει το κέντρο βάρους; Λέτε αυτό να επηρεάζει την ευστοχία ή και την μακρόχρονη αξιοπιστία του;
   Με αυτό δε το απορρίπτω προφανώς, απλά ας μην εκθειάζουμε τα πάντα χωρίς κριτική (οι σέρβοι βέβαια είναι άξιοι συγχαρητηρίων για πολλά εκτός και της πολεμικής τους βιομηχανίας).

  1. @papajohn
   Αγαπητε φιλε και εγω το αλεξανταρ το κοιταω σαν ξερολουκουμο!η ιδανικη απαντηση στα φιρτινα.με χαμηλοτατο κόστος που μπορεί να αποπληρωθεί και με ανταλλαγή αγροτικών προϊόντων, τουριστικών υπηρεσιών.αν θέλουμε να το πάμε και λίγο πιο πέρα ίσως σε μια γενικότερη συμφωνία να βάζαμε στην ανταλλαγή και ρωσικά όπλα όπως tor m1,s3000,τα οποία ελέω θείου Σαμ, η χρησιμοποίηση τους θα γίνει προβληματική στο άμεσο μέλλον.
   Αλλα εμεις τα λέμε,εμείς τα ακούμε…

 4. » Η αμυντική βιομηχανία της Σερβίας, σε συνεργασία με ξένες κρατικές αλλά και ιδιωτικές εταιρείες έχει προβεί στην ανάπτυξη ενός μεγάλου φάσματος προγραμμάτων, το οποίο εκτείνεται από εκσυγχρονισμούς ήδη υπάρχοντων συστημάτων, μέχρι και δημιουργία Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων με δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου. «

  Προφανως ΔΕΝ ειχαν να αντιμετωπισουν ελληνοφωνους πολιτκους αγορασμενους κι δανεισμενους απο διαφορα ξενα λομπι, βλεπε Αμερικη, Τουρκια, Ισραηλ, Γερμανια κι αλλα πιο μικρα…… και με ενα κοινωνικο ιστο που στην πλειονοτητα του ειναι νοητικα ΧΑΜΗΛΩΝ αντιληψεων κι συνειδησιακα ΜΗ επαρκης !

 5. Ας πούμε ότι θα χρηματοδοτηθεί η κρατική αμυντική βιομηχανία για να αναπτύξει διάφορα συστήματα. Μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι τα χρήματα θα πάνε στην σωστή κατεύθυνση; Ακόμη και αν κάποια κυβέρνηση αποφασίσει πραγματικά να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθούν κάποιοι να προωθήσουν τις προσωπικές τους «εμπνεύσεις».
  Γι αυτό ας μην κοιτάμε τί κάνουν τα άλλα κράτη, γιατί στην Ελλάδα καλύτερα είναι να έχει τον έλεγχο της παραγωγής κάποιος ιδιώτης, παρά το κράτος. Φθηνότερα μας βγαίνει τελικά και με καλύτερο αποτέλεσμα.

 6. Aν μπορεί μια Σερβία να κάνει τέτοια πράγματα και κάπου διάβασα ότι το Κάζακσταν και η Ρουμανία φτιάχνουν drones, λέει πολλά για μας.
  Δίνουμε δις για να φτιάξουμε τις τσέπες ξένων.
  Από την άλλη πέρνουμε ότι σαράβαλο και κανιβαλισμένο αποσύρρουν οι Αμερικανοί.
  Θέλει εργατικότητα, επένδυση στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, συνεργασία με πανεπιστήμια κτλ. Μακριά οι παλιές νοοτροπίες με απεργίες, συνδικαλιστές, κομματικά κτλ. Πρέπει ο τόπος να παράγει.
  Αν εξαρτιέσε 100% από ξένους και ξένα οπλικά συστήματα, σ’έχουν στο χέρι.
  Δεν μπορείς να κάνεις εξωτερική πολιτική για τα δικά σου συμφέροντα.

 7. Αγαπητε κυριε Χωριανοπουλε,

  συγχαρητηρια για τη μελετη σας στον κρισιμο τομεα των διαχωρικών πυρων.

  Εγω θα ήθελα να εκφρασω την απορία, αν ένα απλοικο συστημα πυροβολικου μικρου βεληνεκους, όπως το Nebelwerfer του ΒΠΠ, θα έχει αξια στο πεδιο μάχης του Αιγαιου, της Θρακης ή της Κυπρου.

  Θα είναι μικρο και φτηνο, αρα θα μπορει να υπαρχει σε αφθονια, και θα προσφερει καταιγισμο πυρων απο πολλαπλες εστιες και απο ολο το βαθος της αμυντικης μας διαταξης. Μπορει να μεταφερθει απο καθε είδους όχημα (αγροτικο ή ΙΧ), να εξαπολυσει τις ρουκετες και να επανελθει σε κατασταση αποκρυψης ή να εγκαταληφθει. Ο καταιονισμος πυρων επανω σε συμπαγεις σχηματισμους πεζικου, τεθωρακισμενων, αποβατικων ή ακομα και σκαφων επιφανειας θα ειναι συντριπτικός, ενω μερος των ρουκετων μπορει να ειναι κατευθυνομενες, με καταδειξη στοχου απο μικρα τετρακοπτερα ή συστημα συζευξης δεδομενων
  Μια μικρη ομάδα μαχης του Πεζικου ή αυτονομες ομαδες της Εθνοφρουρας θα μπορουν να εχουν δυσαναλογη ισχυ πυρος με σχετική ακριβεια και να προκαλεσουν βαριες απώλειες στον αντιπαλο προτου καν ερθουν σε επαφη μαζι του. Θα μπορουσε να κατασκευαστεί απο τα μηχανουργια του στρατου ή την ΕΑΒ μεσα σε 1 μηνα και χωρις την εισαγωγη τεχνογνωσιας. Στη συνεχεια πεδιο δοξής λαμπρο για πανεπιστημιακα εργαστηρια ή αυξηση του βεληνεκούς και της ακριβειας.

  Ενα σχετικο άρθρο δημοσιευσε ο κυριος Γριβας αυτη την εβδομαδα. Επιμενω οτι ενας online διαλογος αποκλειστικα για τα διαχωρικα πυρα μαζι του θα ήταν απολαυση για όλους εμας. Το επομενο βημα θα ήταν η δημιουργια ομαδας μελετης αυτου του δογματος, εντος και εκτος πανεπιστημιων, που θα μπορουσε να προκαλεσει τετελεσμενα στο αμυντικο μας δογμα.

  Και παλι συγχαρητηρια

  1. Να είστε καλά με τιμά αφάνταστα το σχόλιό σας.
   »Μια μικρη ομάδα μαχης του Πεζικου ή αυτονομες ομαδες της Εθνοφρουρας θα μπορουν να εχουν δυσαναλογη ισχυ πυρος με σχετική ακριβεια και να προκαλεσουν βαριες απώλειες στον αντιπαλο προτου καν ερθουν σε επαφη μαζι του. Θα μπορουσε να κατασκευαστεί απο τα μηχανουργια του στρατου ή την ΕΑΒ μεσα σε 1 μηνα και χωρις την εισαγωγη τεχνογνωσιας. Στη συνεχεια πεδιο δοξής λαμπρο για πανεπιστημιακα εργαστηρια ή αυξηση του βεληνεκούς και της ακριβειας.»
   Αν εξελίξετε αυτό το σκεπτικό καιτο προσαρμόσετε στην αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ έχετε ένα μέρος του τρόπου λειτουργίας των ΗΠΑ στο μέλλον. Θα αξιοποιείται το οποιοδήποτε οπλικό σ΄συτημα και θα βρίσκει μέρος στην μάχη

 8. Εδώ δεν μας άφησαν να φτιάξουμε ρουκέτες των 2,75 ιντσών και εκτοξευτές τι να
  συζητάμε τώρα αγαπητέ;
  Σε άλλο σχόλιο μου ανέφερα για έναν εκτοξευτή ρουκετών με δυνατότητες ΑΤ και ΑΑ.
  Τι έγινε τίποτα.

   1. Λυπάμαι αλλά σας λέω πως δεν γίνετε με καμία πίεση τίποτα.
    Έχω γυρίσει όλες της πολεμικές βιομηχανίες και οι πόρτες τους δεν άνοιξαν.
    Έχω στείλει δεκάδες επιστολές EIMAL στα επιτελεία, υπουργούς και υφυπουργούς τίποτα.
    Έχω δει μερικούς προσωπικά τίποτα.

    Δυο πράγματα θα πω δυο μόνο:
    Ανώτερο στέλεχος σε πολεμική βιομηχανία και ανώτατο, δυο δηλαδή παλιά πριν δέκα χρόνια
    μου είχαν πει αν σε βοηθήσω θα χάσω την θέση μου!
    Διευθυντής περιοδικού αμυντικού μου είπε την ίδια περίοδο πως αν δημοσιεύσω κάτι δικό
    σου θα μου κόψουν την διαφήμιση-επιδότηση και ξέρεις πόσο δύσκολα τα βγάζουμε πέρα.

    Προσοχή όχι μόνο δικά μου πράγματα αλλά γενικά περί πολεμικής βιομηχανίας.

 9. Η Σερβία έχει την κληρονομιά της ενωμένης σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας με την πολύ ανεπτυγμένη βαριά βιομηχανία.
  Έχει πολύ καλές και φθηνές λύσεις στο πυροβολικό. Θα πρέπει να περιμένουμε να ξυπνήσουν οι δικοί μας, δηλαδή θα περιμένουμε πολύ. Συγχαρητήρια για το άρθρο.

  1. @G-164g Ag-Cat
   Έχετε δίκιο. Αξίζει όμως να δει κανείς συγκριτικά και την περίπτωση της Κροατίας ως επίσης μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που ουσιαστικά έχει απεμπολήσει κάθε βιομηχανική παραγωγή καταναλωτικής ή στρατιωτικής φύσης. Παρατηρούμε δηλαδή μια αντιδιαμετρικά αντίθετη πορεία παρά την κοινή αφετηρία των δύο χωρών.

   Το συμπέρασμα που εγώ καταλήγω είναι πως όταν μια μικρή χώρα (όπως Ελλάδα και Κροατία) γίνεται μέλος υπερεθνικών οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ) που όμως βρίσκονται υπό την ηγεσία και τον έλεγχο μεγάλων οικονομικών και βιομηχανικών δυνάμεων (Γερμανία, ΗΠΑ) αυτό γίνεται με σκοπό την οικονομική και πολιτική αφομοίωση των μικρών χωρών και την μεταφορά πλούτου προς τα πάνω στους ισχυρούς, και όχι την διάχυση του πλούτου προς τα κάτω.

   1. Συμφωνώ, είναι δεδομένο τουλάχιστον σε εμάς που έχουμε και μια 40χρονη εμπειρία από την ΕΟΚ/ΕΕ ότι το κοινοτικό δίκαιο ευνοεί το ΒΔ κομμάτι της ΕΕ.
    Παρόλα αυτά συνολικά το ΑΕΠ της ΕΕ συρρικνώνεται, όχι πάντα επειδή μειώνονται τα ας τα πούμε «έσοδα» των χωρών της ΕΕ αλλά επειδή αυξάνονται τα αντίστοιχα των άλλων (Κίνα, Ινδία, Αραπιά κλπ).

 10. Κύριε Χωριανόπουλε,

  Μία διόρθωση: Το ΝΑΤΟ επενέβη απο το 1992 (στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη) και μετά ενώ οι σοβαρές καταστροφές στις υποδομές της Σερβίας έγιναν το 1999 όταν το ΝΑΤΟ επενέβη λόγω Κοσόβου κάτι που κάνει την αναγέννηση της Σερβικής αμ. βιομηχανίας ακόμη πιο αξιοθαύμαστη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *