Οι ΟΠΚΕ αποτελούν ειδικές επιχειρησιακές ομάδες της Ελληνικής Αστυνομίας επιφορτισμένες με τη πάταξη του σκληρού εγκλήματος. Τα ξημερώματα της Κυριακής 6/10 στη Θεσσαλονίκη ΟΠΚΕ που κινούνταν στη Δυτική Θεσσαλονίκη ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών κατάφερε να συλλάβει κακοποιούς έπειτα από καταδίωξη. Οι τέσσερις νεαροί Ρομά συνελήφθησαν αφού πρώτα είχαν διαπράξει κλοπή αυτοκινήτου και ακολούθως είχαν εισβάλει χρησιμοποιώντας ως πολιορκητικό κριό το κλεμμένο αυτοκίνητο.

 Η νέα μέθοδος των κακοποιών είναι να εισβάλουν με κλεμμένα αυτοκίνητα σπάζοντας πύλες εισόδου, περιφράξεις και ρολά σε εργοστάσια και ακολούθως να πραγματοποιούν κλοπές χρηματοκιβωτίων. Ο νόμος Παρασκευόπουλου διευκολύνει το έργο των κακοποιών αφού προβλέπει χαμηλές ποινές και δυσχεράνει το έργο ειδικών υπηρεσιών της Ασφάλειας όπως το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας βασικό όπλο του οποίου είναι η νομοθεσία.

Μολονότι, η Υποδιεύθυνση Επιχειρήσεων εκεί όπου υπάγονται οι ΟΠΚΕ αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα όπως η έλλειψη ικανών οχημάτων ανάλογων των απαιτήσεων της αποστολής των ΟΠΚΕ, οι αστυνομικοί εργάζονται επιδεικνύοντας μεγάλο ζήλο και επαγγελματισμό. Δυστυχώς, όμως τόσο η φυσική ηγεσία όσο και η πολιτική δεν συμμερίζεται την υψηλή επιχειρησιακή αξία των ΟΠΚΕ αφού εκτός από την ανυπαρξία σύγχρονου στόλου οχημάτων, με πρόσφατη διαταγή αφαιρέθηκε από τις ΟΠΚΕ και ο οπλισμός που περιλάμβανε καραμπίνες.

Οι ΟΠΚΕ καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ιδιαίτερα επικίνδυνα περιστατικά και συμβάντα ενώ τις περισσότερες φορές έρχονται αντιμέτωπες με σκληρούς ποινικούς που δεν διστάζουν να πυροβολήσουν ή να εμβολίσουν τα οχήματα των ΟΠΚΕ. Η χρησιμοποίηση και η αξιοποίηση του κατάλληλου οπλισμού (όπως οι καραμπίνες που αφαιρέθηκαν με την απαράδεκτη διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ) δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια αλλά επιχειρησιακή λογική που απορρέει από τη φύση των ΟΠΚΕ. Υπό άλλες συνθήκες οι ΟΠΚΕ θα έπρεπε να διέθεταν τυφέκια Μ4 με τα κατάλληλα σκοπευτικά όπως διαθέτουν αντίστοιχες ομάδες του εξωτερικού.

Ως εκ τούτων, επιβάλλεται να υπάρξει ορθότερη διαχείριση των ΟΠΚΕ και απεμπλοκής τους από ζητήματα που έχουν να κάνουν με πάρεργο και ο εφοδιασμός τους με σύγχρονα υλικά κατάλληλα και ενδεδειγμένα για τη φύση και τις αποστολές της Υπηρεσίας (επικοινωνίες, αντιβαλλιστικά κράνη, βαρύς οπλισμός, θερμικές διόπτρες, εργαλεία διάνοιξης θυρών κτλ).

Με την πάροδο των ετών η ποσοτική και ποιοτική μετεξέλιξη της εγκληματικότητας, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική δράση των ΟΠΚΕ πρέπει να φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της αναβάθμισης της Υπηρεσίας.

Οι ΟΠΚΕ συγκαταλέγονται στις πλέον μάχιμες και ικανές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ με πλούσια προσφορά στην ελληνική κοινωνία. Είναι ζήτημα τιμής και απόδοσης ηθικής αμοιβής προς τους αστυνομικούς των ΟΠΚΕ η ορθότερη διαχείριση τους και ο εφοδιασμός τους με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή. Είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνει η πολιτική ηγεσία προς τους αστυνομικούς των ΟΠΚΕ.

Comments

 1. Τον νομο Παρασκευοπουλου αραγε γιατι δεν τον καταργει η κυβερνηση?
  Τι περιμενει ?
  Και γιατι δεν εφοδιαζει αμεσα τις ΟΠΚΕ με τα απαιτουμενα μεσα πρωτα απο αποθηκες υλικου του ΓΕΣ και μετα με αγορες ωστε να ειναι τα μελη αυτων των ομαδων αποτελεσματικα στο εργο τους ?
  Γιατι δεν επιστρεφονται αμεσα οι καραμπινες λοιπον?
  Εκτος και αν καποιοι συνεχιζουν το »εργο» των προηγουμενων με αλλο μανδυα πλεον.
  Αλλοιμονο εαν αποφασεις που μπορουν να γινουν πραγματικοτητα εντος ημερων δεν παιρνονται
  υποπτα απο πολιτικους που εκλεχθηκαν δηθεν για να αποκαταστησουν την διαταραγμενη νομιμοτητα ενω κανουν οτι μπορουν με την αδρανεια τους ωστε να την διατηρησουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *