Αποτελούν κυριολεκτικά ένα πολυεργαλείο στη φύλαξη και την επιτήρηση των συνόρων.

Οι άνδρες των ΟΠΚΕ που έχουν αναπτυχθεί στον Έβρο από κοινού με τις διμοιρίες της ΥΑΤ, της ΥΜΕΤ και φυσικά την ΕΚΑΜ αποτελούν τις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης πρώτης γραμμής. Οι αστυνομικοί των ΟΠΚΕ από πολλούς νομούς της Ελλάδας έχουν βρεθεί από την αρχή της κρίσης σε όλο το μήκος του ποταμού φυλάσσοντας περάσματα, εκτελώντας περίπολα και πραγματοποιώντας ενέδρες.

Οι αστυνομικοί των ΟΠΚΕ έχουν ανταποκριθεί σε εξαιρετικό βαθμό από τη πρώτη στιγμή απόρροια της εκπαίδευσης που διαθέτουν, της εμπειρίας αλλά και των καλύτερων υλικών από τον μέσο αστυνομικό. Οι ΟΠΚΕ έχουν βρεθεί σε πολλαπλά περιστατικά και συμβάντα καταδίωξης κακοποιών εκτός αστικού περιβάλλοντος και ως εκ τούτων διαθέτουν την πείρα να καλύψουν την επιχειρησιακή αναγκαιότητα φύλαξης των συνόρων.

Στο σημείο αυτό προκύπτουν τρεις βασικοί προβληματισμοί. Ο πρώτος αφορά τα υλικά των ΟΠΚΕ και τα οχήματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτούνται σύγχρονα SUV ικανά να επιχειρούν εκτός δρόμου σε σκληρό off road περιβάλλον καθώς και ειδικά υλικά όπως θερμικές κάμερες, υλικά καταστολής και βαρύς οπλισμός με τα κατάλληλα σκοπευτικά. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε αραβίδες Μ4 καθώς και καραμπίνες που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τον Έβρο. Ήδη στις ΟΠΚΕ χορηγείται μεγάλος αριθμός από αντιβαλλιστικά υλικά όπως νέα κράνη.

Ο δεύτερος προβληματισμός αφορά την αριθμητική επάρκεια του προσωπικού. Οι περισσότερες ΟΠΚΕ ακόμα και της Αθήνας ή Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν σοβαρή λειψανδρία.

 Ο τρίτος αφορά την ανάγκη για περισσότερο στρατιωτική εκπαίδευση σε αντιμετώπιση συμβάντων εκτός αστικού ιστού. Κάλλιστα θα μπορούσε αριθμός αστυνομικών να περνά το Σχολείο Καταδρομών του ΚΕΑΠ ώστε να αποκτήσει τεχνικές γνώσεις σε εξειδικευμένα θέματα όπως ενέδρες, περίπολα, βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, ορεινός αγώνας, πλοήγηση εκτός αστικού περιβάλλοντος κτλ. Να τονιστεί το γεγονός πως πολλοί αστυνομικοί που υπηρετούν στις ΟΠΚΕ προέρχονται από ειδικοί φρουροί με θητεία στις ειδικές δυνάμεις είτε ως έφεδροι αξιωματικοί είτε ως οπλίτες.

Είναι ευκαιρία το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ να λάβει υπόψη του τα παραπάνω και να προβεί σε αναδιοργάνωση των ΟΠΚΕ. Αναδιοργάνωση με εθνικό όφελος αποτέλεσμα αυτών των υβριδικών και ασύμμετρων απειλών.

Δείτε τις αποκλειστικές φωτογραφίες από το DefenceReview.gr

Comments

 1. Συμφωνω σε ολα εκτος απο ενα.

  Αντι για Μ4 θα πρεπει να αποκτηθουν τα κορυφαια ΗΚ416, τα οποια ειναι μετεξελιξη και βελτιωση σε ολα τα επιπεδα σε σχεση με M4, M16 και G36. Ο εσωτερικος μηχανισμος λειτουργειας ειναι παρομοιος με το G36, δηλαδη με μηχανισμο πιστονιου αεριων παραπλησιου με αυτον που εχουν τα ΑΚ-47, ΑΚ-74 κτλ, ο οποιος ειναι εξαιρετικα ανθεκτικος και δεν απαιτει συνεχη καθαρισμο.

  Οι Γαλλοι εχουν αρχισει πλεον να αντικαθιστουν το FAMAS με ΗΚ416, ενω ακομη και οι Αμερικανοι Πεζοναυτες πλεον αντικαθιστουν τα Μ16 με τα ΗΚ416.

 2. Τοσες δεκαετιες οι ιδιοι οι αμερικανοι μαχιμοι »θαβουν» τα Μ16-Μ4 αλλα οι αλλοι λαοι τα αγοραζουν σε stock μορφη.
  Μεχρι να υιοθετηθει το ΗΚ416 μαχιμοι ρε ιρακ-αφγανισταν αγοραζαν απο την τσεπη τους την συλλογη μετατροπης.
  Οι γαλλοι ειχαν μανια με τα FAMAS οπως και οι αγγλοι με τα SA80 για λογους πολιτικης (εντοπιοτητα ας το πουμε) ασχετα τι ελεγαν οι μαρτυριες στο πεδιο της μαχης.

 3. Μα τι είναι αυτά που λέτε κύριοι. Το υπουργείο ΠΡΟΠΟ είναι δημοκρατικό. Δεν θα δώσει στον κάθε αναλώσιμο παλιοχωροφυλακα θανάσιμο πολεμικό όπλο. Ούτε καν σπρέι πιπεριού δεν δίνει θα δώσει Μ4;;;; Ααααχαχαχαχα!!!
  Οι αστυνομικοί αγαπητοί συνσχολιαστές είναι για πεζές περιπολίες , να καθησυχάζουν καμιά γιαγιά επειδή περνάνε απ’την γειτονιά (δεν μπορούν όμως να είναι παρόντες όταν ο Γεωργιανός θα μπει να τη σφάξει), να είναι στη διάθεση του πολίτη (παρκαδοροι στα πανηγύρια ή σφραγιδοφοροι γραφιοκρατες) κ κάποιοι -ακομη πιο ταλαίπωροι- για να τρώνε ξύλο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *