Με επιτυχία, στα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας, ολοκληρώθηκε η κοινή διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 6», στην οποία συμμετείχαν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας και περιελάμβανε πυρά επιφανείας και βολές κατευθυνόμενων βλημάτων, αεροπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων, ρίψη αλεξιπτωτιστών, καθώς και επίδειξη αμφίβιας ενέργειας.

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν, από Αιγυπτιακό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων τύπου «ΜISTRAL», οι Υπουργοί Άμυνας, οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων και οι Διοικητές Ναυτικού των τριών συμμετεχόντων χωρών.

Κατά την τελική φάση έγινε αμφίβια επιχείρηση, βολές κατευθυνόμενων βλημάτων, αεροπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων, ρίψη αλεξιπτωτιστών και ρίψη πυρών επιφανείας.

Με την ολοκλήρωση της άσκηση, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:

«Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 6», που πραγματοποιούμε δύο φορές το χρόνο με τις αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις και αυτή τη φορά με τη συμμετοχή της Κύπρου.

Συμμετείχαν ως παρατηρητές όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής. Μια ιδιαίτερα επιτυχημένη άσκηση με εμπλοκή των Ειδικών Δυνάμεων, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς.

Η συνεργασία μας με την Αίγυπτο και η ενδυνάμωση των αμυντικών μας σχέσεων ισχυροποιεί γεωπολιτικά την πατρίδα μας.

Η Ελλάδα αποτελεί πλέον τον κορμό ενός άξονα σταθερότητας. Μέρος αυτού του άξονα σταθερότητας αποτελεί η Αίγυπτος, ως ηγέτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου.

Θέλω να συγχαρώ τους Αρχηγούς των Επιτελείων, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τους στρατιώτες που συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση. Μας έκαναν υπερήφανους. Τα αποτελέσματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν πραγματικά εξαιρετικά, όπως παρακολουθήσατε και εσείς.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι αυτή η νέα γεωπολιτική δύναμη που αναπτύσσεται στη Μεσόγειο θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην ανάπτυξη της οικονομίας μας».