Με δύο αναρτήσεις το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έκανε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε, μάλλον χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Αμερικής και Τουρκίας, Πομπέο και Τσαβούσογλου, αντίστοιχα, στη Σιγκαπούρη, στο περιθώριο του περιφερειακού φόρουμ της ASEAN.

Η πρώτη ανάρτηση αναφέρει, μάλλον τυπικά: «Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Μάικ Πομπέο και ο Τούρκος ομόλογος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους να επιλύσουν τα μεταξύ τους θέματα». Η δεύτερη ανάρτηση επικαλείται ανάρτηση του Τσαβόσογλου στο «Twitter», η οποία αναφέρει, μάλλον μουδιασμένα: «Συμφωνήσαμε … να εργαστούμε στενότερα για την επίλυση των προβλημάτων μας».

Τυπικές δηλώσεις δεδομένου ότι ο Πομπέο είχε δηλώσει νωρίτερα, πριν τη συνάντηση, ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δείχνουν «τη μεγάλη μας αποφασιστικότητα να επιστρέψει ο Άντριου Μπράνσον στην Αμερική». Μετά τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου, μιλώντας στο αγγλόφωνο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TRT είπε: «Λέμε από την αρχή ότι η απειλητική γλώσσα και οι κυρώσεις δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Το επαναλάβαμε σήμερα».

Ουσιαστικά οι δύο δηλώσεις σημαίνουν ένα πράγμα, ότι Αμερική και Τουρκία εμμένουν στις θέσεις τους και δεν υποχωρούν. Σημαίνει επίσης ότι η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Άγκυρα, σε τέτοιο βαθμό ώστε να αναγκάσει την Άγκυρα να διαλέξει: Ή τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία. Πατήματα σε δύο βάρκες δεν θέλουν οι Αμερικανοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *