Οι ρωσικές Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις (VDV) ενισχύονται με νέες μονάδες. Συγκεκριμένα ενισχύονται με τρείς Επιλαρχίες Αρμάτων Μάχης, εξοπλισμένες με αναβαθμισμένα άρματα μάχης T-72M, με μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου και μη-επανδρωμένων οχημάτων (UAV), όπως δήλωσε ο Αρχηγός της Διοίκησης VDV, Στρατηγός Andrei Serdyukov. Η διαδικασία σχηματισμού των μονάδων και ένταξης τους στο οργανόγραμμα και το δυναμολόγιο της VDV αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018. Σήμερα η VDV αποτελείται από τέσσερις Μεραρχίες, πέντε ανεξάρτητες Ταξιαρχίες συν μονάδες υποστήριξης. Οι νέες μονάδες αναμένεται να αυξήσουν την μαχητική ισχύ της VDV κατά 20%.

Η Ρωσία φαίνεται ότι επενδύει πολλά στις Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις, καθώς μέχρι σήμερα η VDV έχει ενισχυθεί και συνεχίζει να ενισχύεται με νέα οπλικά συστήματα. Παράλληλα, με την ανανέωση του εξοπλισμού, οι Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις της Ρωσίας έχουν προγραμματίσει 400 περίπου ασκήσεων, εκ των οποίων 300 με τη συμμετοχή πυροβολικού και μαχητικών αεροσκαφών σε ρόλο εγγύς υποστήριξης, την πενταετία 2016-2020. Οι ασκήσεις γίνονται με συγκριτικό βαθμό και οι μονάδες που αριστεύουν λαμβάνουν τον τιμητικό τίτλο «shock» στην ονομασία τους. Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του 2017, 17 αερομεταφερόμενες μονάδες είχαν ήδη λάβει τον τίτλο «shock» (1 Σύνταγμα,  9 Τάγματα και 7 Λόχοι).

Μέχρι σήμερα οι Ρωσικές Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις έχουν παραλάβει περίπου 11.000 νέα όπλα και οπλικά συστήματα, μεταξύ των οποίων 120 οχήματα BMD-4M και BTR-MDM Rakushka και αριθμό αναβαθμισμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων 2S9-1M. Στον τομέα της αναγνώρισης και της εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας, την περίοδο 2015-2017 παραδόθηκαν περί τα 500 νέα οχήματα αναγνώρισης, διοίκησης και ελέγχου, φορητά αντιαεροπορικά συστήματα κατευθυνόμενων βλημάτων 9Κ333 Verba και πάνω από 30 ερπυστριοφόρα οχήματα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας εφοδιασμένα με το σύστημα 9Κ35 Strela-10MN, το οποίο ενσωματώνει βλήματα 9Μ333 μέγιστου βεληνεκούς 10 χιλιομέτρων.

Σημαντικά βήματα έχουν γίνει και ως προς τη σύνθεση του προσωπικού με έντονη στροφή προς τους επαγγελματίες (σήμερα το 70% του προσωπικού των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων είναι επαγγελματίες). Τέλος, σε διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης βρίσκεται το πρόγραμμα ανάπτυξης νέων αλεξίπτωτων, τόσο για το προσωπικό όσο και για τα οχήματα. Στόχος είναι η ανάπτυξη μιας νέας γενιάς αλεξίπτωτων, αξιόπιστων στην πλοήγηση και τον έλεγχο τους.