Όπως ανακοίνωσε η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) η αναβάθμιση των 169 αρμάτων μάχης M-60T του Τουρκικού Στρατού ολοκλήρωσαν την αναβάθμιση τους στο επίπεδο M-60TM. Τα τουρκικά M-60TM ενσωματώνουν πλέον σύστημα προειδοποίησης δέσμης λέιζερ 360ο, σύστημα εγγύς επιτήρησης YAMGOZ της Aselsan 360ο, τηλεχειριζόμενος πύργος SHARP της Aselsan με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών ή αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών και ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας Pulat. Επιπλέον ενσωματώνουν θερμικό σύστημα οδήγησης ADIS της Aselsan, σύστημα ηχητικού συναγερμού για την προειδοποίηση όσων πεζών βρίσκονται πέριξ του άρματος ή το ακολουθούν και νέο σύστημα εκτόξευσης καπνογόνων βομβίδων. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει το Μάρτιο του 2018.

Το ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας Pulat μπορεί να αναχαιτίσει απειλές, που κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 1.200 μέτρα το δευτερόλεπτο. Αποτελείται από ένα ραντάρ εντοπισμού της επερχόμενης απειλής, ένα σύστημα καθοδήγησης των αντιμέτρων και τους εκτοξευτές των αντιμέτρων. Το αντίμετρο δεν εκτοξεύεται με την έννοια της κατευθυνόμενης εκτόξευσης που πραγματοποιεί το Trophy, το οποίο χρησιμοποιεί πυροτεχνικά αντίμετρα, αλλά εκτοξεύεται-εξέρχεται του εκτοξευτή και εκρήγνυται εντός ενός μέτρου από το όχημα-φορέα, προς την κατεύθυνση της επερχόμενης απειλής. Το ωστικό κύμα που παράγεται από την έκρηξη προκαλεί είτε την πρόωρη έκρηξη του επερχόμενου αντιαρματικού βλήματος ή την αλλαγή της πορείας του και τελικά την αστοχία του.

Τα 170 τουρκικά M-60T είναι M-60A1 RISE (Reliability Improvement of Selected Equipment) αναβαθμισμένα στο επίπεδο M-60 Sabra Mk.II από την ισραηλινή IMI (Israel Military Industries). Το κόστος του προγράμματος ανήλθε στα $ 670 εκατομμύρια, δηλαδή $ 4 εκατομμύρια περίπου ανά άρμα. Ο κύριος εξοπλισμός του M-60T είναι το λειόκανο πυροβόλο MG-251 των 120 χιλιοστών, όμοιο με αυτό του άρματος μάχης Merkava Mk.3. Το MG-251 ενσωματώνει σύγχρονο σύστημα σταθεροποίησης έτσι ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα προσβολής του στόχου με την πρώτη βολή. Η αναχορηγία του M-60T είναι τα 42 βλήματα. Εκτός του πυροβόλου το άρμα φέρει συζυγές πολυβόλο διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών, δύο πολυβόλα ίδιου διαμετρήματος στον πύργο και όλμο των 60 χιλιοστών της Soltam (προσαρμοσμένος εξωτερικά).

Το M-60T είναι εφοδιασμένο με αυτόματο σύστημα καταστολής πυρκαγιάς και εκρήξεως, με σύστημα προειδοποίησης ακτινών ή δεσμών laser τύπου Third Eye και έξι εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων. Εκτός της εργοστασιακής θωράκισης το M-60 Sabra Mk.II διαθέτει σπονδυλωτή θωράκιση ERA (Explosive Reactive Armour). Ως ΣΕΠ έχει επιλεγεί το σύστημα Knight της Elbit το οποίο ενσωματώνει σύστημα θερμικής απεικόνισης τόσο για τον πυροβολητή όσο και για τον αρχηγό του πληρώματος. Το Knight λειτουργεί σε τέσσερις διαφορετικές διαμορφώσεις: (α) το πυροβόλο ακολουθεί τη σκοπευτική γραμμή (β) η σκοπευτική γραμμή του πυροβολητή ακολουθεί το πυροβόλο (γ) το πυροβόλο και η σκοπευτική γραμμή δεν έχουν συνεννόηση και (δ) εφεδρική εφαρμογή με χειροκίνητες λειτουργίες. Ο πυροβολητής έχει στην διάθεση του ένα περισκοπικό σκοπευτικό ημέρας με δυνατότητα μεγέθυνσης x 8 και ένα σκοπευτικό νύχτας με δυνατότητα μεγέθυνσης x 5,3.

Αμφότερα τα σκοπευτικά του πυροβολητή σταθεροποιούνται σε δύο άξονες. Ο πυροβολητής έχει επίσης στη διάθεση του ένα αποστασιόμετρο laser, ασφαλές για τους οφθαλμούς του χρήστη, με μέγιστο βεληνεκές 10km και ακρίβεια της τάξεως των πέντε μέτρων. Ο αρχηγός του πληρώματος έχει στην διάθεση του ένα οπτικό σκοπευτικό και ένα σκοπευτικό ημέρας, η χρήση των οποίων όμως συναρτάται από τα σκοπευτικά του πυροβολητή. Το M-60Τ ενσωματώνει τον πετρελαιοκινητήρα AVDS-1790-5A της General Dynamics, μέγιστης ισχύος 908 ίππων. Αφού το βάρος μάχης του άρματος είναι της τάξεως των 55 τόνων, ο λόγος ισχύος προς το βάρος διαμορφώνεται στους 16,51 τόνους / ίππο. Η μέγιστη ταχύτητα του M-60T είναι 48 χιλιόμετρα την ώρα (σε οδό). Η αυτονομία του, σε ανώμαλο έδαφος, είναι 450 χιλιόμετρα. Το άρμα μπορεί να κινηθεί σε ανηφόρα με κλίση 60%, σε δρόμο με πλευρική κλίση 30%, μπορεί να προσπεράσει τάφρο μήκους 2,6 μέτρων και να υπερπηδήσει κάθετο εμπόδιο μήκους 91 εκατοστών. Τέλος, μπορεί να υπερβεί υδάτινο κόλλημα βάθους 1,4 μέτρων (χωρίς προετοιμασία) ή 2,4 μέτρων (μετά από προετοιμασία).