Όπως ανακοίνωσε η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) η αναβάθμιση των 169 αρμάτων μάχης M-60T του Τουρκικού Στρατού ολοκλήρωσαν την αναβάθμιση τους στο επίπεδο M-60TM. Τα τουρκικά M-60TM ενσωματώνουν πλέον σύστημα προειδοποίησης δέσμης λέιζερ 360ο, σύστημα εγγύς επιτήρησης YAMGOZ της Aselsan 360ο, τηλεχειριζόμενος πύργος SHARP της Aselsan με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών ή αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών και ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας Pulat. Επιπλέον ενσωματώνουν θερμικό σύστημα οδήγησης ADIS της Aselsan, σύστημα ηχητικού συναγερμού για την προειδοποίηση όσων πεζών βρίσκονται πέριξ του άρματος ή το ακολουθούν και νέο σύστημα εκτόξευσης καπνογόνων βομβίδων. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει το Μάρτιο του 2018.

Το ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας Pulat μπορεί να αναχαιτίσει απειλές, που κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 1.200 μέτρα το δευτερόλεπτο. Αποτελείται από ένα (1) ραντάρ εντοπισμού της επερχόμενης απειλής, ένα (1) σύστημα καθοδήγησης των αντιμέτρων και τους εκτοξευτές των αντιμέτρων. Το αντίμετρο δεν εκτοξεύεται με την έννοια της κατευθυνόμενης εκτόξευσης που πραγματοποιεί το Trophy, το οποίο χρησιμοποιεί πυροτεχνικά αντίμετρα, αλλά εκτοξεύεται-εξέρχεται του εκτοξευτή και εκρήγνυται εντός ενός (1) μέτρου από το όχημα-φορέα, προς την κατεύθυνση της επερχόμενης απειλής. Το ωστικό κύμα που παράγεται από την έκρηξη προκαλεί είτε την πρόωρη έκρηξη του επερχόμενου αντιαρματικού βλήματος ή την αλλαγή της πορείας του και τελικά την αστοχία του.

Τα 170 τουρκικά M-60T είναι M-60A1 RISE (Reliability Improvement of Selected Equipment) αναβαθμισμένα στο επίπεδο M-60 Sabra Mk.II από την ισραηλινή IMI (Israel Military Industries). Το κόστος του προγράμματος ανήλθε στα $ 670 εκατομμύρια, δηλαδή $ 4 εκατομμύρια περίπου ανά άρμα. Ο κύριος εξοπλισμός του M-60T είναι το λειόκανο πυροβόλο MG-251 των 120 χιλιοστών, όμοιο με αυτό του άρματος μάχης Merkava Mk.3. Το MG-251 ενσωματώνει σύγχρονο σύστημα σταθεροποίησης έτσι ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα προσβολής του στόχου με την πρώτη βολή. Η αναχορηγία του M-60T είναι τα 42 βλήματα. Εκτός του πυροβόλου το άρμα φέρει συζυγές πολυβόλο διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών, δύο (2) πολυβόλα ίδιου διαμετρήματος στον πύργο και όλμο των 60 χιλιοστών της Soltam (προσαρμοσμένος εξωτερικά).

Το M-60T είναι εφοδιασμένο με αυτόματο σύστημα καταστολής πυρκαγιάς και εκρήξεως, με σύστημα προειδοποίησης ακτινών ή δεσμών laser τύπου Third Eye και έξι εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων. Εκτός της εργοστασιακής θωράκισης το M-60 Sabra Mk.II διαθέτει σπονδυλωτή θωράκιση ERA (Explosive Reactive Armour). Ως ΣΕΠ έχει επιλεγεί το σύστημα Knight της Elbit το οποίο ενσωματώνει σύστημα θερμικής απεικόνισης τόσο για τον πυροβολητή όσο και για τον αρχηγό του πληρώματος. Το Knight λειτουργεί σε τέσσερις διαφορετικές διαμορφώσεις: (α) το πυροβόλο ακολουθεί τη σκοπευτική γραμμή (β) η σκοπευτική γραμμή του πυροβολητή ακολουθεί το πυροβόλο (γ) το πυροβόλο και η σκοπευτική γραμμή δεν έχουν συνεννόηση και (δ) εφεδρική εφαρμογή με χειροκίνητες λειτουργίες. Ο πυροβολητής έχει στην διάθεση του ένα περισκοπικό σκοπευτικό ημέρας με δυνατότητα μεγέθυνσης x 8 και ένα σκοπευτικό νύχτας με δυνατότητα μεγέθυνσης x 5,3.

Αμφότερα τα σκοπευτικά του πυροβολητή σταθεροποιούνται σε δύο άξονες. Ο πυροβολητής έχει επίσης στη διάθεση του ένα αποστασιόμετρο laser, ασφαλές για τους οφθαλμούς του χρήστη, με μέγιστο βεληνεκές 10km και ακρίβεια της τάξεως των πέντε μέτρων. Ο αρχηγός του πληρώματος έχει στην διάθεση του ένα οπτικό σκοπευτικό και ένα σκοπευτικό ημέρας, η χρήση των οποίων όμως συναρτάται από τα σκοπευτικά του πυροβολητή. Το M-60Τ ενσωματώνει τον πετρελαιοκινητήρα AVDS-1790-5A της General Dynamics, μέγιστης ισχύος 908 ίππων. Αφού το βάρος μάχης του άρματος είναι της τάξεως των 55 τόνων, ο λόγος ισχύος προς το βάρος διαμορφώνεται στους 16,51 τόνους / ίππο. Η μέγιστη ταχύτητα του M-60T είναι 48 χιλιόμετρα την ώρα (σε οδό). Η αυτονομία του, σε ανώμαλο έδαφος, είναι 450 χιλιόμετρα. Το άρμα μπορεί να κινηθεί σε ανηφόρα με κλίση 60%, σε δρόμο με πλευρική κλίση 30%, μπορεί να προσπεράσει τάφρο μήκους 2,6 μέτρων και να υπερπηδήσει κάθετο εμπόδιο μήκους 91 εκατοστών. Τέλος, μπορεί να υπερβεί υδάτινο κόλλημα βάθους 1,4 μέτρων (χωρίς προετοιμασία) ή 2,4 μέτρων (μετά από προετοιμασία).

Comments

 1. Οχι μονο αυτο.

  Οι τουρκοι, εχουν κατορθωσει να αυτοματοποιουν, δηλαδη να θετουν παλαια τεθωρακισμενα, μεσω συστημα ελεγχουν οπου θα τα χρησιμοποιουν τηλεχειριζομενα, δηλαδη μη επανδρωμενα στο πεδιο μαχης !!!!

  ΕΜΕΙΣ;;;;;;;;;;;;;;;; ΕΜΕΙΣ τι πραττουμε;;;;;;;;

  Εμεις χλευαζουμε κι λοιδορουμε ακομα κι σε επιπεδο Ελληνα – (ειναι;;;;;) – πολιτη/σχολιαστη οτι εγχειρημα στον αμυντικο τομεα εχει Ελληνικη αφετηρια, σε σχεδιαση σε κατασκευη.

  ΚΑΤΑΝΤΙΑ κι ΝΤΡΟΠΗ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Τα 169, που τα βρήκαν ώστε να τα αναβαθμίσουν κιόλας; 170 ήταν τα αρχικά SABRA… Πόσα έχουν καταστραφεί/εγκαταλειφθεί; Μόνο ένα;

 3. Εμειςξυριζουμε την μαϊμού .Τι άλλο καλύτερο μπορούμε να κάνουμε Βλέπεις έχουμε τους μπαμπούλας εξωτερικους και εσωτερικούς .600+ Μ-60 και 200leopard πάνε για σκραπ δεν σου φτάνουν;

  1. Στην Αμερικη απο την αρχη κατασκευαζουν ρομποτ τεθωρακισμενα, με προσαρμοσμενο οπλικο συστημα, αποκλειστικο στην πλατφορμα του τεθωρακισμενου οχηματος.

   μαλιστα τα λογισμικα του ΣΕΠ βασικη λειτουργεια εχει η Τεχνητη » νοημοσυνη».

   GUV = (Μη Επανδρωμενο Οχημα Εδαφους)
   ονομασια = Ripsaw M5

   αναλογο προγραμμα εχουν οι Κινα, Ρωσσια, τουρκια κι Ινδια !!!

   Εμεις ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ τις υποδομες της Αμυντικης μας βιομηχανιας !!!!

  2. Μπραβο αγαπητε φίλε. Μιλησες για μια ελληνικη εταιρια προτυπο.αν το ελλ.κρατος την αγκάλιαζε θα μπορούσε να γίνει ισχυρότατη.

 4. Αγαπητοί,φίλοι, σωστά τα όσα γράφεται για την κατάντια της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας,για την οποία δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω.οταν βλέπω τα επιτεύγματα των Τούρκων μου ανεβαίνει η πίεση.
  Θα ήθελα μόνο να καταθέσω,μια άποψη.μετα το 2014,με τα γεγονότα της ταυριδας(Όχι κριμαια),ο Θεός Σαμ μας έχει κλείσει την Ρωσική αγορά οπλικών συστημάτων , γιατί δεν στρεφόμαστε στους ουκρανούς που και αξιόλογα συστήματα εχουν(π.χ.pulat),φτηνή αγορά είναι,πρόθυμοι να μεταβιβάσουν τεχνογνωσία και σιγουρα στην πληρωμή ελαστικοί, δηλαδή να δεχθούν αποπληρωμή μέρους η και όλου του ποσού με αγροτικά προϊόντα και τουριστικές υπηρεσίες?
  Μετά δε τα τελευταία γεγονότα με την μετατροπή της Αγίας Σ σοφίας σε τζαμί ,οι Ρώσοι αποδειξαν και το ποσό αναξιόπιστοι και ανακολουθοι είναι.

  1. Οι Ουκρανοί συνεργάζονται η πουλάνε ήδη και στους Τούρκους όπλα.
   Η Ρωσία πάντως δεν αντιλαμβάνομαι πως συνδέεται με την εξέλιξη στην Κωνσταντινούπολη για την Αγία Σοφία.
   Απο την άλλη δεν μπορείς να σνομπάρεις τους Ρώσους -με τους οποίους είχες ξεκινήσει ήδη μια συνεργασία- που σταμάτησες για χατήρια στους αμερικανούς και να έχεις την απαίτηση να σε συμπαρασταθούν σε οποιαδήποτε θέματα όταν το παίζεις πιο νατοϊκός απο το ΝΑΤΟ και πανυγηρίζοντας παρέα με τον πρέσβη μιλώντας και για στενές σχέσεις με την Αμερική που ακολουθεί μια ιδιαίτερα επιθετική εξωτερική πολιτική στην περιοχή της μαύρης θάλασσας.
   Η πρόσφατη επαφή που υπήρξε μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας σε διπλωματικό επίπεδο αφορούσε ζητήματα του Ισραήλ, οπότε δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά, όταν και οι άλλοι όλοι έμειναν στα λόγια για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

   1. Αγαπητέ φίλε,το ότι οι Ουκρανοί συνεργάζονται ήδη με τους Τούρκους, δεν λέει τίποτε.πελατες ψάχνουν όλοι.πρεπει να είμαστε ρεαλιστές,οι αμερικανοί, βάζουν κάποια όρια τα οποία για την χώρα αυτή τη στιγμή και σε αυτη την κατάσταση που είμαστε δεν μας συμφέρει να τα υπερβούμε. Είμαστε όλοι υπέρμαχοι της ανεξάρτητης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής,μόνο που αυτή τη στιγμή πρέπει να ανακτήσουμε την απαραίτητη προϋπόθεση για να τις ασκήσουμε την κάθε είδους ισχύ που έχουμε απωλέσει .αναφορικά με το θέμα της Αγίας Σ σοφίας, η Ρωσία θέλει να παρουσιάζεται ως προστάτης των απανταχού ορθοδόξων. Ειδικότερα ο Πούτιν, παρουσιάζεται ως πιστός ορθόδοξος(Αλήθεια πως στην μετασοβιετικη εποχή, όλοι οι γόνοι της kg.b .μας προέκυψαν σφοδρα χριστιανοί δυσκολεύομαι να το κατανοήσω, φαίνεται επί Ε.σ.σ.δ,η kgb ήταν το μεγαλύτερο μοναστήρι)τι έκανε?ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΙΠΟΤΕ.
    Τέλος αγαπητέ φίλε δεν σνομπαρω τους ρώσους, τους γνωρίζω παρά πολύ καλά,ώντας 24χρονια παντρεμένος με Ρωσίδα.το παραμύθι του Ξάνθου γένους, είναι μόνο για τους αφελείς. Ουσιαστικα Κέρδη ,αν το παίξουμε έξυπνοι, μόνο στη Δύση μπορούμε να βρούμε.

 5. Για να μην κουρασω κι απογινω, τελειως, γραφικος.

  Ως απαντηση στις καλες τοποθετησεις των επανων συν σχολιαστων, θα ηθελα να πω:

  Χερια κι μυαλα εχουμε, μαλιστα ειμαστε πρωταθλητες στην ικανοτητα επεξεργασιας κι νοησης/υψηλο συλλογισμο μπρος στο καθε προβλημα, ΕΑΝ, το θελησουμε,

  Κεφαλαιο κι ιδιωτες με εμπειρια κι γνωση/know how, εχουμε π.χ. Soukos Robots, κι αλλες δεκαδες εταιριες στις οποιες εχει γινει αναφορα εδω μεσα ειτε σε αρθρο ειτε απο καποιον σχολιαστη.

  Κεφαλαιο του δημοσιου ΕΧΟΥΜΕ – αλλο εαν το πολιτικο σωμα ειναι τοσο σαπιο κι λεπρο – ο Ελληνας πολιτης οταν πιστεψει πως το χρημα θα παει εκει που πρεπει να παει κι επειδη ολοι μας – θελω να πιστευω – ως Ελληνες θα διναμε κατι εστω κι απο το υστερημα μας για τις ΕΔ, αρα ουτε εδω υπαρχει προβλημα δηλαδη κεφαλαιο επενδυσης απο τα δημοσια ταμεια.

  Υπαρχει ΜΟΝΟ ενα εμποδιο κι ειναι ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ – πολιτικη βουληση.
  Τιποτα αλλο.

  Ενα τρανο παραδειγμα ειναι το πως οργανωθηκε η κοινωνια κι οι Αμυντικες βιομηχανιες – κυριως ΕΜΠΟΡΙΚΑ με το πολυποθητο ξενο συναλλαγμα – απο τον Ι. Μεταξα μεσα σε λιγοτερο απο 4 χρονια !!

  1. mporei ola na yparchoun, Chrimata, Boulisi, Politiki, Kefalia kai ependites alla, mipos ksechnate tin Boulisi ton Eteron mas, EE kai NATO prota apo ollous, pou prospa8i anamesa Ellada kai Tourkia na kratisi ena «isozigio dinameon». Auto omos simera den mporei allo na to diatiri to NATO dioti, h Filoi, Simmaxi kai ex8ri mas tautoxrona oi ourx, pleo kanoun egxorias kataskevis oplismo kai systimata. Ara mia kali eukairia gia kapoious na eispraksoun apo kai me thn Tourkia alla tautochrona kai apo thn Ellada pou 8a exoun ta megalitera kerdi kai o Ell. Laos ksana se merika Xronia 8a falirisi dioti 8a exei ksodepsi olla ta lefta se EKSOplismous, h Tourkia mia chara 8a paei logo tou dimografikou ths kai ths Autonomis Politikis ths, afou pari oti mporese kai pleon 8a stamatisi na diekdiki dioti 8a to paei sta akra, oxi mono mazi mas, Alla argotera, afou ta brei ksana me ollous kai ginoume pali filoi, 8a triplasiastoun i ouranoksistes sto Istanbul kai sthn A8hna akoma 8a psachnoun gia ependites sto Elliniko!!!

 6. Αδερφε εχεις απολυτο δικαιο.μονο που για να γίνουν αυτά που όλοι μας θα θέλαμε,πρέπει να βρούμε ένα νέο Μεταξά,είναι εύκολο?

  1. Ευκολο δυσκολο, δεν ειναι εκει το θεμα.

   και να μην τον βρουμε επιβαλλεται να τον εφευρεσουμε.

   Κι οποιος καταλαβε, καταλαβε .

   Δεν θα περιμενουμε ως περιστρεφομενοι στην ερημο για να πεσει η Μαννα εξ ουρανου, οταν στον οριζοντα φαινεται ξεκαθαρα πλεον το Τελος του Εθνους, ενδεχομενως κι του Γενους των Ελληνων!

   υ.γ.
   αυτοι ειναι αναμεσα μας, κι πληθαιναου κι τους χρηματοδοτουμε:
   twitter . com /thedukeoriginal/status/1280471376953061376

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *