Όπως ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) της Γαλλίας, ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των 50 πρώτων αρμάτων μάχης Leclerc (Leclerc XLR) του Γαλλικού Στρατού, στο πλαίσιο του προγράμματος SCORPION, το οποίο έχει ως στόχο την αναβάθμιση και την ανανέωση των οχημάτων του Γαλλικού Στρατού. Η ανάπτυξη του πακέτου αναβάθμισης των Leclerc ξεκίνησε το 2015 από τη Nexter. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό-σχεδιασμό, μέχρι το 2028 θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί τα 200 Leclerc που διατηρεί σε υπηρεσία ο Γαλλικός Στρατός. Οι παραδόσεις των 50 ήδη αναβαθμισμένων θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 2022-2024. Τα 200 αναβαθμισμένα Leclerc θα παραμείνουν ικανά και σε υπηρεσία μέχρι την έλευση των MGCS (Main Ground Combat System) περί το 2040. Το πρόγραμμα αναβάθμισης αφορά:

1/ Στην ενσωμάτωση του Leclerc στο δίκτυο SCORPION για την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ όλων των οχημάτων του προγράμματος.

2/ Αναβάθμιση της προστασίας των αρμάτων για την αντιμετώπιση νέων απειλών όπως οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, τα αντιαρματικά βλήματα κ.ά.

3/ Αντιμετώπιση των προβλημάτων παλαίωσης συγκεκριμένων υπό-συστημάτων, όπως το σύστημα ελέγχου πυρός κ.ά.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα SCORPION του Γαλλικού Στρατού μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: